Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Cyril
Příspěvky: 5827
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Cyril »

Ahoj, prosim o radu, mam problem s bolestma levy ruky pri hrani na kytaru. Projevovalo se to uz na elektricky, ale ted jsem si poridil akustiku (s nylonovyma strunama - LAG 4S300N, mimochodem nadherna kytara, casem sem musim dat "recenzi") a je to jeste mnohem horsi. Proste vezmu kytaru do ruky a za chvili mi zacnou bolesti jakoby v zapesti, hlavne mezi palcem a zapestim, a rozlejza se to do cely dlane i kousek do predlokti... nutno rict, ze nekdy je to horsi, nekdy to cejtim min. Bolest bych popsal jako tupou ale silnou, trosku jako kdyz si zatlacite na modrinu. Radsi pak prestanu hrat a promackavam si to, a po par dnech uz to necejtim (chvili se ta bolest jeste trosku ozyva pri namahani ruky, mackani atd.)... Mam pocit, ze nejsem pri hrani dost uvolnenej, zkousel jsem se "nasilim uvolnit" :) a bylo to lepsi... muze to bejt fakt jen krecovitym hranim, nebo to vypada na nakej zdravotni problem? Mate tipy na naky rozcvicovani pred hranim, posilovani, cokoliv? Dela mi to fakt starosti, protoze s tim nemuzu v podstate normalne hrat... :((( Hodne patrna je ta bolest v tom palci, rikam si, ze asi zbytecne moc tlacim vsema prstama na drevo, ale zase kdyz se snazim o mensi stisk a co nejvetsi uvolnenost, tak hraju fakt blbe... budu vdecnej za kazdou radu :|

Wohma
Příspěvky: 1655
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Wohma »

To by chtelo videt nazivo, zkus si domluvit rande s nejakym kamaradem, ktery hraje uz delsi dobu. Kazdopadne to vypada na to, ze moc tlacis na pilu :) Kdyz budes posilovat prsty, tak ta bolest mozna nebude tak markantni, ale tim vyresis nasledek, ne pricinu.

Dela ti to jen kdyz hrajes akordy? Zkus si chvili hrat jenom stupnice a snaz se mit ruku co nejvic uvolnenou.

Jinak ja se vetsinou rozcvicuju jen jemnym "vykloubenim" hracich prstu proti smeru ohybu (neco jako tady http://www.vater.com/education/healthbe ... rcise1.jpg ) a pak hranim priklepu (vzdycky hrajes prazce (a vlastne i prsty) 1-2-1 na kazde strune - od nejvyssi po nejnizsi a zpet, pak prejdes na 1-3-1 a tak dal az po 3-4-3). Dulezity je hrat to opravdu priklepama (brnknes jen na prvni ton, druhej udelas priklepem a treti odtazenim) a spravne rytmicky (nejlepe s metronomem). No a potom naky stupnice ale ty me moc nebavi, tak vetsinou spis improvizuju :)

Cyril
Příspěvky: 5827
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Cyril »

Wohma: no pri akordech je to horsi, nejhorsi sou barre, stupnice atd. jsou lepsi, to to boli min...

Uživatelský avatar
Krtko
Příspěvky: 158
Registrován: 26 bře 2009 20:43

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Krtko »

podla mna to bude tim, ze nemas uvolnenu ruku, ja mozem hrat hocikolko a hocico, pokial si na to davam pozor tak nemam bolesti. castokrat sa vsak prichytim ze krcovito drzim ruky, vtedy sa dostavy aj bolest. treba sa na to proste sustredit a vela cvicit, posilovanie tiez nie je odveci, ale nie silove. skus si zohnat powerball, je to celkom zabava, neotravuje to a da sa stym perfektne precvicit ruka

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od delay »

No, já to mívám taky, hlavně při těch barre a když se hrajou jen barre dlouho. Spíš byh řekl, že to souvisí se šlachama, protože jakmile natáhneš na levačce ukazováček, a máš ohlé zápěstí, tak je ta šlacha nejnataženější... Mě stačí si to chvíli takhle držet bez kytary a bolí to... Ideální je naučit se styl držení Hendrix - držet vrchní strunu E př. i A palcem levé ruky... Jde to v poho na elektrice. Akustiky "Dread a Jumbo" vcelku taky, u španěly už je to možná problém.
Rozhodně to není neobvyklé, ale určitě hraje roli i psychyka a celkové uvolnění...

PS: pamatuji se na setkání s člověkem, který mi pomocí tlakových bodů ty ruce krásně uvolnil, fakticky tak týden se mi hrálo uplně skvěle. Někde nad loktem je akupresurní a energetickej bod, kterej má vliv přímo na prsty a fakt to funguje :)

kyvaa
Příspěvky: 216
Registrován: 04 dub 2008 21:43

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od kyvaa »

Síš si Cyrile zajdi k doktorovi, protože při nepravidelným hraní bys cejtil křeče nepo tlak apod. ale bolest při pravidelným hraní (jestli nepřeháníš) je podezřelá, bacha na zánět šlach apod. to už by sis taky nemusel nikdy brnknout.

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1074
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od komasix »

Tak na tohle jsem odborník. Mam chronickej zánět šlach už nějakejch 15 let když jsem se oddělal na violoncelle. Přesně timhle způsobem to začalo a dneska strávim jednou za čtvrt roku měsíc s ortézou. Je to tak že tři měsíce pohoda pak stačí něco blbě vzít do ruky a je to na novo. Bolest odporná, rád přirovnávám k bolesti zubů. Dost mne to omezuje a jako bubeníka dost podstatně. Máš špatnej návyk a rozhodně to neřeš silou a spíš než lákaře doporučuju dobrýho učitele na kytaru. (tohle píšu s ortézou na pravý ruce)

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 789
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od nixx »

1.) Pred hranim je NUTNOST se rozcvicit... nejdriv protahnout zada, pak ramena, biceps, triceps, predlokti, zapesti, dlan a pak jednotlivy prsty. Inspirace treba tady: http://www.youtube.com/watch?v=UxSSw9mu ... re=related
2.) Hrat uvolnene
3.) Pozor na jednostrannou zatez - idealni je chdit jednou, dvakrat tydne na bazen poradne si zaplavat - to te srovna. Spatnej neni ani Powerball nebo Gripmaster, ale s tim opravdu opatrne. Plavani je na tohle fakt super.
Me pomohlo, kdyz jsem kazdej den rano protahl telo (treba Pet Tibetanu) a behem dne zaradil nekolik serii kliku a sed-lehu.
4.) Jestli uz se ti to rozbehlo, zajdi si za doktorem a nech si napsat rehabilitace (ultrazvuk nebo takovej ten magnet). Sezen si Konskou mast nebo něco s kostivalem a kafrem... nebo tradcni Fastum gel.
5.) Bod c.1!!!!!

Hodne stresti

Uživatelský avatar
marian
Příspěvky: 240
Registrován: 22 čer 2008 12:29

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od marian »

ja by som to videl na nespravnu techniku.
Cvicil som dlhe hodiny na gitare a stale cvicim dlhe hodiny na klaviri, a viem ake dolezite je byt uvolneny a nehrat v krci. Pri barre akordoch ma tiez zo zaciatku bolela ruka, a ked som hral dlhsiu skladbu kde boli barre, tak som mal problem dohrat.
Zanet slach a podobne veci by som videl nepravdepodobne, to skorej u ludi co cvicia dlhe hodiny pravidelne a prejavuje sa to aj u inej cinnosti (Cyril pise, ze bolest ustane ked ma pauzu v hrani).
Neviem ako dlho kolega uz hra a ako pravidelne a dlho cvici.

Odporucam stretnutie s ucitelom a prebratie spravnej techniky hrania.
Stacia 2-3 hodiny, a ked clovek vie ako na to, uz sa potom da pokracovat aj samemu.
A mat trpezlivost, clovek pri uceni novej techniky hrania hra ako 3 rocne dieta = )

Wohma
Příspěvky: 1655
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Wohma »

Ja kdyz mel namozenou ruku z tahani beden (a bylo t ozrovna par dni pred koncertem), tak jsem pouzil Spector EP gel a dobry. Nevim, jestli by se mi to hojilo vyrazne dyl bez niceho, ale mam pocit,ze to tomu urcite aspon trochu pomohlo.

Rošky
Příspěvky: 120
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Rošky »

Cvičil jsem kdysi několik let kolem 6 hodin denně a zkušenější kamarádi mně tenkrát upozornili na co si dávat pozor.

http://nemoci.vitalion.cz/syndrom-karpalniho-tunelu/

Protože jsem o tomhle riziku věděl dopředu, vyhnul jsem se problémům s karpály (uvolňování, relax, rozcvičování, uvolněné hraní, zpevňoval jsem 30 kliky denně na prstech rukou). Dneska je riziko o to větší, že kromě kytary (ale fakt je že dnes už cvičím jen když je potřeba něco nacvičit) prosedím řadu hodin u počítače a pravá ruka na myši je pozvánka pro zánět karpálu.
Určitě Ti doporučuju zajít k doktorovi a nechat si to vyšetřit. V určitý fázi by se případné poškození mohlo stát ireverzibilním (nevratným). Cvič pod kontrolou někoho zkušeného.
Rošky

Wohma
Příspěvky: 1655
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od Wohma »

Rosky: Diky za odkaz! Taky pracuju u kompu a sice 6 hodin denne necvicim (to leda hodne vyjimecne), ale rekl bych, ze jsem v urcitym riziku taky.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od kexik »

to znie skutocne ako zapal sliach. pal okamzite k doktorovi a hlavne okamzite prestan hrat aj robit ine namahave pohyby... prinajmensom dovtedy kym sa k tomu vyjadri lekar.

rastis
Příspěvky: 3005
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od rastis »

ani sa mi nechce citat, co sa tu popisalo, pretoze som poddobne cital u X krat.

Cyril !!!

Toto sa neriesi vykecavanim na fore. Zjavne nieco robis pri hre zle. Mozno mas k tomu aj nejaku fyzicke problemy, ktovie, zalezi od miery bolesti. Ja ked dlho necvicim a potom mam vela hrat, tiez ma vsetko boli...

Zajdi pre istotu k lekarovi, ale hlavne si najdi nejakeho dobreho ucitela aspon na par lekcii, co Ti presne povie, kde pri cviceni robis chyby a nech Ti poradi, ako cvicit tak, aby si si neublizil... Toto vsetko doporucujem absolvovat osobne, nie cez net... To je asi take, ako ked pri pokuse o rychlostny beh budem vypluvat pluca a dusu a pojdem sa do fora vypytovat, ze preco :)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Bolest v ruce pri hrani na kytaru

Příspěvek od delay »

Chlapci, kdyby z nás každej s tímhle hned běžel k doktorovi, to by mohli zřídit centrum pro hudebníky...

Cyril zřejmě hraje občas, spíše málo než hodně, a když už hraje dýl, tak ho to bolí... to se přece není čemu divit.

Odpovědět