Doom a peklo hudby na zakázku

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Uživatelský avatar
SadLuck
Příspěvky: 726
Registrován: 18 kvě 2007 23:33

Doom a peklo hudby na zakázku

Příspěvek od SadLuck »

Kdysi se tu sdílel tenhle super GDC talk Micka Gordona o soundtracku k DOOMovi 2016:
Tak sem sdílnu i tenhle autorův dnešní horor o soundtracku k DOOM Eternal. Doom není peklo, tohle je peklo. A pozor, taky pekelně dlouhý. Tady ještě příslušnej autorův tweet.

První platba po deseti měsících práce, půlka práce nezaplacená (ale použitá), lži, vydírání, snaha všechno smést pod koberec a vynutit si mlčení, veřejné obviňování (které obviously vede k lynch mobu toxických gamerů), trvale poškozená reputace.. Hudba na zakázku není žádná legrace.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3084
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Doom a peklo hudby na zakázku

Příspěvek od Fractal »

Strašně moc informací a ega ze všech stran. Nemám čas to všecko projít dopodrobna, zas až tak moc mě to nezajímá a vím, že zjevně tady každý má svou pravdu. Podobné nedorozumění a excesy se stávají u herní hudby docela běžně, ale propírat takhle prádlo na veřejnosti? Demence a dost dobrý důvod přijít o zákazníky.

Co vím jistě je, že nedodržení termínu je v podstatě ten největší prohřešek. Pokud je zpoždění informováno dopředu a je dobrý důvod, tak to se pochopit dá, ale jinak? Jinak se tohle fakt nedělá.

Skladatelé herní hudby jsou někdy namyšlené naleštěné slečinky, které si neuvědomují, jak nedůležití a nahraditelní v soukolí herního vývoje ve skutečnosti jsou.

Je možné že mi něco uniklo, tak snad ale nejsem úplně mimo mísu, sorry. Hudba a zvuk u her vždy nakonec. Nikdo to dlouho neřeší a pak se navrhují nerealistické termíny. Úspěchané vypjaté situace se stávají, stejně tak omyly. Audio Leads jsou někdy svérázní, ale člověk by s tím měl počítat.

Uživatelský avatar
SadLuck
Příspěvky: 726
Registrován: 18 kvě 2007 23:33

Re: Doom a peklo hudby na zakázku

Příspěvek od SadLuck »

Tyjo, ale vždyť ten text existuje právě proto, že prádlo na veřejnosti začal propírat executive idsoftu velkým veřejným statementem na redditu před dvěma lety, ačkoli se těsně předtím dohodli, že přesně tohle dělat nebudou. Tohle je reakce po dvou letech neúspěšné snahy to vyřešit s nima tak, aby dostal zaplaceno za práci a věci byly uvedeny na rozumnou míru (ne: tady máš peníze a přijmi veškerou vinu, navždy o tom musíš mlčet). V tom obřím článku je strašně moc přesvědčivých informací. Může to být celý lež? Jasně že může, maily můžeš přepisovat, screeny editovat. Peklo je to tak či tak :) Ale kdyby se veřejně pustil do bethesdy na základě lživých obvinění, nejspíš ho její právníci totálně zničej, takže fakt nevěřim, že si vymýšlí.

To nedoržení termínů je tam rozebraný taky pěkně. Ten samostatnej OST (dávno po dokončení hudby do hry jako takový) byl separátní kontrakt, do kterýho se navzdory jeho urgencím vůbec nehrnuli. Oznámili vydání OST, ale na to Gordon neměl žádnou smlouvu, snad půl roku na tom nechali dělat někoho jinýho a pak v šibeničním termínu (snad měsíc?) přizvali jeho a termín měl být flexibilní a nakonec nebyl a tak. Nezrekapituluju to asi úplně dokonale, článek má ale kapitoly s linkama :D

Ego? Jasně, ten člověk je celkem celebrita. A na reputaci (kterou mu veřejně pošpinili a poštvali na něj agresivní neckbeardy) mu stojí celá kariéra. Nejspíš dospěl k názoru, že ho o zákazníky už připravilo tohle (minimálně z jeho pohledu křivé) obvinění a věří, že tohle bude cesta k nápravě? Možná nebude. I když vyhraje, můžou ho další velký firmy považovat za příliš riskantního, to je pravda.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3084
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Doom a peklo hudby na zakázku

Příspěvek od Fractal »

Ten post od id Softu na redditu byl nevyprovokovaný? Přišel z ničeho nic? Nebyl reakcí na nějaké vyjádření? Tak to potom vypadá na sfiňárnu, to jo.

Já si jen uvědomuju jaký kolos ten id Soft musí být, jak tam asi vypadá vývoj, a taky že ten skladatel je nahraditelný raz dva.

Dost možná šlo o velice špatnou komunikaci zainteresovaných. Já jen, že projekty takové velikosti (a to pracuju na několikanásobně menších co se budgetu týče) mají týdenní setkání týmů, podle zaměření, kde manažer kontroluje kdo je v jaké fázi a pak manažeři synchronizujou všecko navzájem aby se nestalo, že zálivka je hotová, ale chybí salát. Nechápu jak je možné žádat o posunutí deadlinu tak pozdě, bez pádného vážného důvodu. Jde o kreativní práci, placenou, kde deadlina je nejlepší inspirací, prostě se přizpůsobíš a přizpůsobuješ se neustále podle potřeby.

Pokud se domluvíš na něčem, co nedokážeš splnit, pak je to znak neprofesionality imho.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3600
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Re: Doom a peklo hudby na zakázku

Příspěvek od dano »

Drsne citanie, celkom som cumel, kam az taketo nieco moze zajst. Skor by som take nieco cakal v tomto nasom hudobnom "biznise" malokarpatskeho typu.

Odpovědět