MDudas píše:jazzym píše:...ale mam pocit že na začiatku boli len tie biele klavesy c dur, potom jak začala prenikať orientalna hudba do europy tak sa doplnila klavesnica o tie čierne klavesy ...
Cierne su z Afriky. Ale kde su zlte z Azie?
Dalsi DIY vtip, jazzym ?

je to moj "DIY " názor . už ako maly štupel ked som bacal po klaviri som si všimol že tie čierne klavesy pripominaju indianske melodie.
Pod orientom som myslel skor aziu nie afriku.
dufal som že to niekoho vyprovokuje , čo študoval na všmu alebo na konzerve , a vysvetli ako vznikli tie medzery , prečo su tie čierne klavesy take malé . to mi dosť vadí.
Dalšia vec je , že na gitare natiahnete strunu v polke je oktava a ked rovnomerne linearne zmenšujete vzdialenosť pražcov pridete až k nule ku kobylke .

jestli se nemylim.
teda tóny fyzykálne nasleduju rovnomerne , Dá sa najsť taký intuitivny system kedy viete aky tón nasleduje po určitej vzdialenosti .
Niečo take mi na klaviri chýba..tá zmena vzdialenosti a polohy klaves napr. Dis-E a E-F ,.. ked postup hmatu stupnic je rovnaký tak je to podobne k tym ostatnym nástrojom, .. husle basa ,

možno aj cymbal , harfa neviem.

.. tak to pokladam za spravne riešenie. Len by mali byť tie horne klavesy rovnake jak spodne ..
Alebo mi vie niekto vysvetliť prečo ... su biele klavesy Cdur vačšie a čierne menšie?