Hudba + AI
Hudba + AI
Zdravím, postrádám tady založení nové sekce a to: Hudba + AI, či v nějakém podebném názvu. Rozhodně mi nejde o to, napsat nějaký zdařilý promt a nechat vygenerovat celou skladbu pomocí AI (viz např. server Suno apod). Jde mi o skutečnou pomoc AI pro všechny kreativní skladatele, kteří se přece nesníží k tomu, aby skládání přenechali robotům. Před několika staletími tady byli velikáni jako Mozart, Beethoven, Dvořák, Smetana atd. Oni vymysleli melodii, napsali noty, ale konečnou produkci zahrál nějaký orchestr, v podstatě s cizím derigentem. A o toto mi jde v přeneseném významu k AI. Mám mnoho orchestrálních skladeb, na které používám různé VSTi se zvuky orchestru, tedy houslý, violončel, trubky atd atd. Ale pravdou je, že i když tyto knihovny zvuků jsou v dnešní době dost dobré, stejně to nemá tu "lidskou" dynamiku a feeling. Jakožto málo zdatný v odborné angličtině nemohu tyto soudobé trendy ve světě sledovat a přitom je jasné, že "Ti" na západě v tom jedou o106, čehož důsledkem jsou tisíce nových kanálů na YT s vygenerovanou hudbou - a velmi často to je vynikající. A ze všech skladeb je jasně slyšitelné, že AI umí dost dokonale zahrát housle, basy, violi, dechy, lidské zpěvy (!!!), metalové kytary...atd. Přál bych si toto: jako skladatel složím kompletní skladby (midi+audio), pořídím partituru a pak tyto data předám AI a promtem přikážu (tak jako Mozart předá noty orchestru) : vygeneruj zvuk emotivních houslý dle zadaných not . . . atd, prostě vygeneruj finální zvuk nástrojů, tak, aby to znělo, jako živý orchestr, jako živá kapela. Současně s tím by bylo důležité, aby to nebyla na výstupu jen jedna wavka, ale aby stopy byly jednotlivě. Ty si naimportuji zpět do Cubase, abych s nimi mohl pracovat. No, to jsem se rozvášnil . . . Jde o to, že bohužel tady v cz jsme ohledně tohoto opravdu 100 let za vopicema. Proto apeluji na vás adminy, aby jste založili tuto sekci, dali o ní vědět uživatelům a pomohli tak k osvětě na toto téma. Snad se pak najdou nějací dobří lidé, které o tom něco vědí, používají to a přinesli by drahocené rady. Děkuji.
Re: Hudba + AI
Ne, tady v Česku nejsme 100 let za opicema. Ale tady v Česku, máme plno Hurvínků, kteří jsou skálopevně přesvědčeni o tom, že věci fungují úplně jinak, než jak doopravdy fungují. Snad je to kvůli nedostatečné jazykové vybavenosti (přičemž musím konstatovat, že dosti bídně jsou na tom i se znalostí mateřštiny).
Prostě jinými slovy, jsi úplně vedle. Už jen v tom, jak si představuješ praxi velkých skladatelů. A ve věcech kolem AI jsou ty tvoje fantazie ještě o kus absurdnější
Prostě jinými slovy, jsi úplně vedle. Už jen v tom, jak si představuješ praxi velkých skladatelů. A ve věcech kolem AI jsou ty tvoje fantazie ještě o kus absurdnější
I tady se biscuite plnodnotně věnuješ jen a pouze dehonestaci mé osoby, místo abys reagoval na podstatu mého příspěvku - A TO JE NÁVRH NA ZŘÍZENÍ SPECIÁLNÍ VLÁKNA PRO DOTAZY TYPU : HUDBA + AI.
Preco to proste neskusis ? Vacsina AI rozumie slovencine/cestine .. Mozes s nou komunikovat v rodnom jazyku ..
Ano, mám dehonestační úchylku. Potřebuju se trefovat do někoho, kdo se trápí sám se sebou 
Problém je jinde. Asi to nepobereš, ale patříš evidentně mezi jedince, kterým vadí, když jim někde řekne napřímo pravdu. To je ale tvůj boj.
Vlákno sis tu zřídil sám, tak co vlastně ještě chceš? Jakože speciální sekci? Máme tu Smětiště, to je pro tento účel naprosto dostačující imho.
Problém je jinde. Asi to nepobereš, ale patříš evidentně mezi jedince, kterým vadí, když jim někde řekne napřímo pravdu. To je ale tvůj boj.
Vlákno sis tu zřídil sám, tak co vlastně ještě chceš? Jakože speciální sekci? Máme tu Smětiště, to je pro tento účel naprosto dostačující imho.
Na titulní stránce je "rámec" Audiozone a v něm jedna kategorie s názvem "O serveru". Pak je rámec "Software" a v něm mnoho dalších kategorií (Cubase/Nuendo; Logic; Pro Tools atd). A právě sem by bylo vhodné založit novou kategorii Hudba + AI (nebo obdobný název). Proto jsem příspěvek napsal do kategorie "O serveru" !!! Proto jsem tam rozepsal a definoval smysl pro novou kategorii. Aby bylo jasné, že NEJDE o kategorii pro návody jak generovat hudby stylem: tady ti napíšu milá AI prompt a ty vygeneruj kompletní skladbu (viz např. Suno.com). To v žádném případě. Proto jsem tam polopatisticky napsal, že do této kategorie by zadávali dotazy skuteční skladatelé. A tohle vlákno nemá být o tom, aby se tady řešili konrétní věci s AI. Já nechtěl založit jen obyčejné vlákno pro AI. Můj vzkaz byl určen Adminům a týká se tohoto serveru. Takže ještě jednou vznáším myšlenku, že by v oddělení "Software", měla být založena kategorie pro AI. A jak tvrdíš, že my tady v cz nejsme 100 let za opicema, tak ta kategorie tady měla být už dávno ! Ve světě kolem jsou už tuny AI muziky a velmi špičkové. Ptám se tedy oficiálně všech adminů: založíte tuto kategorii ?
Vyzkoušej si to, jak ti radí Pytkin. Pak nám tady můžeš napsat, čeho jsi dosáhnul. Určitě to bude další velmi špičková AI muzika. Těšíme se!
Zatím jsem neslyšela jedinou "AI" generated skladbu, která by nestála za starou bačkoru. Na první poslech to může znít líbivě a jako podmaz do výtahu nebo telefonu fajn, ale nic, co by člověk měl potřebu dobrovolně poslouchat. YMMV.
Co se věrnosti orchestrálních skladeb týče, k tomu žádnou AI nepotřebuješ, s dnešními knihovnami se dají dělat hodně dobré mockupy, jen se to musí umět. Je dobré znát alespoň nějaké základy instrumentace pro symfonický orchestr, používat různé artikulace, dynamiku, atd. Jsou stovky, možná tisíce youtube videí na toto téma i od známých a úspěšných skladatelů, zkus na to mrknout.
Co se věrnosti orchestrálních skladeb týče, k tomu žádnou AI nepotřebuješ, s dnešními knihovnami se dají dělat hodně dobré mockupy, jen se to musí umět. Je dobré znát alespoň nějaké základy instrumentace pro symfonický orchestr, používat různé artikulace, dynamiku, atd. Jsou stovky, možná tisíce youtube videí na toto téma i od známých a úspěšných skladatelů, zkus na to mrknout.
Děkuji Kimi. Před rokem jsem ze zvědavosti vyzkoušel Suno.com. Běžte si poslechnou na ten server, budete se divit. Napoprvé jsem složil jen 1sloku textu, zadal promt a to co z toho vylezlo mě naprosto ŠOKOVALO !! Styl - moderní moravský folklór. Naprosto dokonalý mužský zpěv v ČEŠTINĚ !!! Naprosto dokonalý mix, zvuk nástrojů !! Za dvě minuty generování ! Napodruhé jsem složil text pro kompletní píseň a udělal několik verzí, pop rock, melancholie atd. Opět samozřejmě v češtině. 4 minuty vynikající muziky zase v češtině a jen na dvou místech (!!! - šlo ale jen o dvě slova !!) bylo poznat, že to není ok. A to jsem pracoval v absolutním základu serveru bez poplatků, tedy free a PŘED ROKEM. A teď domyslete co je dnes ?!! Za poslední rok jsem na YT naposlouchal stovky gregoriánský zpěvů v různých stylech (balady, slow metal, melodic metal), povětšinou v angličtině, ale také v polštině, a řeknu vám, že i v polštině to znělo naprosto dokonale. Jsou stovky generovaných Celtic music, worship...a vlastně všechny různé styly hudby. Ale mě nezajímá nechat AI generovat dle nějakého promtu kompletní skladbu. * * * * * Jistě, že používám VSTi a ty nejlepší zvuky, ale jak píšete, ono nestačí to jen tak zahrát, ale dát tomu právě tu dynamiku a především artikulace, je třeba znát, jak se na ten který nástroj hraje a podle toho upravit a definovat midi. A to celé dohromady je velice náročné se jednak vůbec naučit, pochopit styl hraní různých nástrojů a pak prakticky nastavovat, upravovat. A já si právě nemyslím, že to je bezpodmínečně nutné, abych po českém vzoru, že každý musí umět všechno, tak i já musel umět všechno v domácím studiu. Když neumím mastering, dám to přeci odborníkovi. A když neumím artikulace a jiné hratelné fičury, dám to odborníkovi - a tady právě AI. Na tom není nic špatně. Proto jsem v úvodním textu použil, že Mozart to napsal do not, ale artikulaci, dynamiku a lidský feeling tomu dali jiní lidé - orchestr. Kdyby nebyla AI, nezakládal bych ten dotaz a samozřejmě by mě nic jiného nezbylo, než složitě překládat odborné i hovorové hudební angličtiny do češtiny a věnovat tomu stovky hodin. A tak jsem si říkal, kdoví jestli tady někdo v cz je, který už takhle s AI pracuje, že by poradil. Prostě a jednoduše, že bychom tady v cz taky začali o tomto pořádně mluvit a dělat osvětu. A jestli o nějakých českých kanálech, podcástech, kurzech atd víte, tak sem s tím. ( o mnohých z těch stovek a tisíců naučných videí v angličtině na YT vím).
Ne, artikulace a dynamika jsou součástí kompozice a jsou zapsané v partituře.
Nic, snaha byla, jdu se věnovat něčemu zábavnějšímu.
Přeju hodně štěstí a těším se na ty skvělé AI výstupy.
Nic, snaha byla, jdu se věnovat něčemu zábavnějšímu.
Přeju hodně štěstí a těším se na ty skvělé AI výstupy.
S artikulací jsem to popletl. Dle nějakého článku jsem to pochopil tak, že to jsou takové ty droboulinké "ozdoby" tónu, případně, že do toho spadá i tremolo - vibráto, pomalé rychlé, slabé, silnější atd. To jsem se tedy velmi špatně vyjádřil. Dynamika je jistě zapsána, ale určete jakou hodnotu má Forte. To je přece obecný popis, ale v midi pracujete s konkrétníma hodnotama, takže někdy forte bude 100 a v jiné části téže skladby bude stačit 80. A je pianisimo 10 nebo 20? Obdoba platí pro vibráto. Má houslista kmitat prstem 10x nebo jen 5x. A každý z těch 20 houslistů bude kmitat jinak, bude mít jiné forte. A tom jsem v podstatě psal. V hrubém pojeti zápisu máte jistě pravdu. V konečném důsledku to co myslím je právě ten rozdíl, kdy z jedné Mozartovi partitury nastudují dva různí derigenti dvě, často odlišně slyšitelné vyjádření téže skladby. Ale nechtěl jsem tady slovně řešit tyto detaily. Rád bych slyšel zkušenosti novodobých českých skladatelů, ať už klasiky, relax, chillout longe, gregorian, pop, celtic atd různých stylů hudby, kteří už spolupracují s AI na cizích serverech.