LINUX - tak všeobecně :D

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby

<t>používáte LINUX (je jedno jakou distr)</t>

Anketa končí za 31 bře 2008 16:03

ANO
7
64%
NE
4
36%
 
Celkem hlasů: 11

hondzykk
Příspěvky: 174
Registrován: 21 bře 2007 10:05

LINUX - tak všeobecně :D

Příspěvek od hondzykk » 13 bře 2008 22:40

takže jsem na internet nainstaloval legendarní LINUX distribuci UBUNTU
no a jelikož jsem měl nepodporovanou GK radeon 9200 sehnal jsem dneska
na zkoužku nvidii ge force fx 5200
v XP čkách je vše ok - new driver atp :D
ALE když nabýhá linux n
naběbhne pouze uvodní logo a místo login okna naběhne černá obrazovka
která po mě chce také login a heslo ale v pravidelných intervalech vždy černá a vše přestane reagovat a posléze se jakoby vypne monitor a nic nefunguje :cry: klavesnice nic jen restart natvrdo takříkajíc

pokud tady jste někdo linuxák pls pomoc já tomu opravdu nerozumim

myslim že ty pytkine?? bo se pletu? :)

sakra edit : klikyháky ??? a překlepy :D
Naposledy upravil(a) hondzykk dne 17 bře 2008 15:03, celkem upraveno 1 x.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 13 bře 2008 22:50

1) Radeon 9200 je snad nejpodprovanější karta, takže nechápu, proč by neměla fungovat. Naopak by to mělo chodit plug and play včetně 3D akcelerace už v samotném liveCD.
2) jakákoliv nvidie je podporovaná out of the box buď ovaldačem "nv", který ale neumí 3D akceleraci nebo ovladačem "nvidia", který se instaluje extra, ale ubuntu by ti mělo jeho instalaci samo nabídnout.
3) tvůj dotaz by měl směřovat spíš na jiný portál.

hondzykk
Příspěvky: 174
Registrován: 21 bře 2007 10:05

Příspěvek od hondzykk » 13 bře 2008 23:04

jasně chápu muj dotaz směřoval i na jiný portál ale tam nejsem uplně doma :)
jinak ono ten radeo nopravdu maká ale neuplně v pořádku obraz neni ostrý neukládá se mi nastavení rozlišení ( po zapnutí se nastaví jiné než jsem nastavil) nevim nejsem linuxář možná dělám jen něco blbě s tim radeonem :D
a propo našel jsem si o těch kartách něco málo na linux.cz ale nemůžu stím nic dělat jeliož ubuntu ani nenaběhne
SAKRA!
na to se ptám
proč nenaběhne s tou nvidí :D ??? :P

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 bře 2008 23:15

to mas ubuntu live, oficialne distro? ci instalaciu na hdd? ak live, tak si stiahni jednoducho INE live. najsprostejsi je knoppix, ten sa rozbehne na uplne hocicom. je akurat malicko pomalsi. ak chces nieco na nainstalovanie na hdd, skus radsej suse, to je este viac user friendly ako ubuntu a poradi si s vacsou skalou hw bez zadrhelov. 9200 ale musi ist, prinajhorsom vo vesa mode

hondzykk
Příspěvky: 174
Registrován: 21 bře 2007 10:05

Příspěvek od hondzykk » 13 bře 2008 23:19

uz je to nainstalovane na hdd ... vesa mod?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 bře 2008 23:28

ok, tak radeon maka... ze sa ti neulozi zmenene rozlisenie, bude bud tym, ze si ho nemenis v superuser profile, alebo tym, ze ta utilita, ktorou to robis, je nahovno nakonfigurovana, tj prepisuje nespravny konfigurak k x86. pozri, ak sa s tym fakt nechces borit, skus ine distro... najhorsie je ze ti neporadi nik iny, ako clovek co pouziva presne hento ubuntu co ty. linux nie je uniformny, kazde distro sa chova aj vyzera inak

hondzykk
Příspěvky: 174
Registrován: 21 bře 2007 10:05

Příspěvek od hondzykk » 13 bře 2008 23:43

uff jak tak koukam po internetu a forech kolem linuxu tak to nebude takova prdel :D
superuser myslis jako root ? no ono v ubuntu root neni tam je to skrze nautila
a nebo skrz terminal pomoci sudo
coz je pro mne problem protoze opravdu netusim kterej ten kod editovat tak aby to slapalo jak chci
asi budu muset jit do opensuse, pokud jsou tedy opravdu tak userfriendly jak rikas :D

jinak o co mi jde - na hudbu jsem nechal slavný to produkt pana microsofta
a na interenet jsem nainstaloval ubuntu , ale nejsem programator ani jina
kouzelna postava :D takze potrebuju opravdu privetive prostredi pro lamy
... pokud opensuse je user friendly tak me ceka reinsall -- > nebo je jeste jina distribuce kexiku ?

edit : jina myslim prateska k lamam

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 13 bře 2008 23:56

Ručně v konfigurácích nic nenastavuj, tím si to úplně rozesereš, když nevíš přecně co a proč to děláš. Ubuntu má na tyhle věci svoje tooly, co fungují většinou dobře.

Co ti vlastně nefunguje?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 bře 2008 00:17

distier priatelskych k lamam je plna prdel... ja nie som ale ziadny expert. pouzivam open suse, predtym demudi, co bol v podstate debian. zvladnem aj troska narocnejsie distro, pac som tvor zvidavy, ale nijak zvlast ma to nebavi. ten suse fakt instaloval komplet z grafickeho rozhrania, velmi podobne windows a po nainstalovani bol plne funkcny, akurat desne pomaly, pac tam bezalo mrte debilnych sluzieb, ktore stacilo vypnut (strasnost s nazvom beagle, co je indexovacia sluzba, i ked mam podozrenie ze len bola zle nakonfigurovana). suse je ovsem takmer nutne pouzivatr z root profilu, ak chces vsetko nastavovat mysou ako vo windowse. preto ho vela ludi nema rado

Uživatelský avatar
TAP
Příspěvky: 449
Registrován: 20 črc 2004 10:04

Příspěvek od TAP » 14 bře 2008 10:27

Já si myslím, že nejlepší rada je odkázat tě na ubuntu.cz. Jsou tam lidi, kteří tomu rozumí a pokud je to vůbec možné (:-)), jsou ještě přívětivější než lidi tady.

P.S. Znovu se ptám jestli někdo nemá zkušenost s tímhle http://jacklab.org/

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 bře 2008 13:18

TAP píše:Já si myslím, že nejlepší rada je odkázat tě na ubuntu.cz. Jsou tam lidi, kteří tomu rozumí a pokud je to vůbec možné (:-)), jsou ještě přívětivější než lidi tady.

P.S. Znovu se ptám jestli někdo nemá zkušenost s tímhle http://jacklab.org/
ja... ale nemam nahodene to distro, len som si image instalacky nahodil ako lokalne repository a cez yast doinstaloval vsetko co sa mi pacilo ku normalnej opensuse instalacii. ten modifikovany kernel mi mrzol. skompilovat si vlastny, na to nemam... tak pouzivam origos suse, ale nerobim na linuxe muziku, takze ma to netrapi. hudobny soft som len skusal a osobne to nepovazujem za rovnocenne s pc platformou. ako da sa, ale pride mi to ako trapenie. a je to aj vec zvyku atd

Uživatelský avatar
Yogi
Příspěvky: 94
Registrován: 19 lis 2002 22:16

Jack

Příspěvek od Yogi » 14 bře 2008 14:17

Jack je obecne postrach kazdyho, kdo by chtel delat muziku na Linuxu a uvedomuje si jeho silu. Jack je na jednu stranu prevratna myslenka, ikdyz taky ne tolik - tech zvukovych serveru je vic, Jack je akorat vic optimalizovanej pro tvorbu hudby - na stranu druhou je to taky ale nejvetsi postrach. Duvod je prostej, tech kdo ho jsou schopni jednoduse nastavit a rozchodit je minimum, prace s nim je neintuitivni, je potreba nastudovat dost materialu, experimentovat, ladit jak Jack tak jeho integraci do Vasi konfigurace (hw, distro). Od dubna budu mit trochu vic casu, tak kdyz to pujde chci se tomu zas trochu venovat, napsat treba alespon nejaky tutorialy cesky jak co tam beha, co k cemu slouzi, jak to rozchodit, s cim muzou byt problemy a jak je resit - mozna i nejaky forum primo na tohle...

I tak se ale tesim se, az budou v Linuxu audiomusic veci poreseny poradne, uzivatelsky privetive... az treba bude stat za to takovym koncernum jako RedHat a Novell, aby i tuhle oblast desktopu posouvali a zaroven az zacnou vyrobci top SW na muziku portovat svy produkty na unix.

nooly
Příspěvky: 566
Registrován: 12 pro 2004 17:27

Příspěvek od nooly » 17 bře 2008 12:29

nj, s JACKem, ALSOU a LADSPA to asi nejak jde, ale ja osobne bych nemel na to se uz v tom hrabat... zatim .)

nejlepsi daw co bezi na linuxu je ted asi renoise... mno a pochybuju, ze porty dalsich aplikaci prijdou v dohledne dobe...

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 17 bře 2008 12:35

Renoise je DAW? Odkdy? Jako tracker je to fajn, ale ve srovnání s Ardourem je to hračka.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 bře 2008 13:07

ani ardour nie je daw, je to len hdr...

Odpovědět