loudness race
- Pierre niko
Obavam sa,ze sa stratil z povedomia skutocny vyznam slova dynamika.Na ZUS nas ucili,ze je to nieco take,ako narabanie s hlasitostou interpretacie skladby od najtichssich(ppp)po najhlasnejsie(fff)tony.Podla zameru autora a citenia hudobnika.Je komicke,ked povodne citlive pasaze skladby zneju po buldozeristickom masteringu ako dupot stada koni.Ochudobnujeme sa tym o podstatnu cast vyrazovych prostriedkov,ktore boli v hudbe obsiahnute snad od prvopociatku.
to CD by mě také zajímalo...možná to hodit na ezone server, co?
hubert: no tak melodie se mi zdá, že je v nových skladbách pořád dost...poslední dobou se objevují takové ty různé melodie, co někdo píská, jsou chytlavé...mě se tedy nezdá, že by zrovna melodie mizela...harmonie se mi zdá, že je v popu méně, než dřív, ale nevim, asi je to podle toho, co kdo poslouchá...v klubovém house nebo technu se to odbude maximálně dvěma akordy, co hrají pořád dokola a je vymalováno...
jinak jsem od nějaké laické milovnice klasické hudby kdysi četl krátký názor, že "ticho je také hudba" v návaznosti na diskuzi o tichých pasážích v klasické hudbě...nevím proč jsem si ten názor zapamatoval, asi se mi líbil...

hubert: no tak melodie se mi zdá, že je v nových skladbách pořád dost...poslední dobou se objevují takové ty různé melodie, co někdo píská, jsou chytlavé...mě se tedy nezdá, že by zrovna melodie mizela...harmonie se mi zdá, že je v popu méně, než dřív, ale nevim, asi je to podle toho, co kdo poslouchá...v klubovém house nebo technu se to odbude maximálně dvěma akordy, co hrají pořád dokola a je vymalováno...
jinak jsem od nějaké laické milovnice klasické hudby kdysi četl krátký názor, že "ticho je také hudba" v návaznosti na diskuzi o tichých pasážích v klasické hudbě...nevím proč jsem si ten názor zapamatoval, asi se mi líbil...
Zaujimavy nazor,velmi logicky,po niekolkych desatrociach hlasnej hudby mladsie generacie asi stratili podstatnu cast sluchovej senzibility.To,co si pusta z playera do sluchatok moja dcera mi pripada ako zjavna sebadestrukcia.oudness wars je maras, tezko rict proc to doslo az tak daleko (podle me by to klidne mohlo byt zpusobeno degradaci - evolucnim faktorem - sluchu cloveka)
Aranžovanie, tvorba a nahrávanie hudby.
Z neschopnosti sucasnych konzumentov vnimat hudbu a jej detaily v primeranej hlasitosti moze vznikat snaha producentov vychadzat im v ustrety totalne prekomprimovanym zvukom.Analogie tohoto javu sa daju lahko vypozorovat a zovseobecnit aj v beznom zivote.No tak hlasitost sluchátek snad nesouvisí s natlačeností skladby, ne?
Naposledy upravil(a) Cundo dne 13 úno 2008 19:23, celkem upraveno 1 x.
Aranžovanie, tvorba a nahrávanie hudby.
Cundo: souhlas, nejde ale jenom o hudbu, jde o celkove "zhlasitění" prostředí ve kterém žijeme, obecně se lidem zkrátka tupí sluch, nedokáží vnímat detaily, jemné nuance v hlasitosti atd. tak jako pře 100 lety
také je to tím že k přežití už člověk nepotřebuje sluch, tak jako kdysi, sto let je ale pořád krátká doba na nějaké sáhodlouhé závěry - pořád tady jsou jedinci kteří si sluch pěstují - ať už poslechem náročné hudby, nebo zvučením nahrávek a tvorbou zvuků - takoví uživatelé electrozone třeba
také je to tím že k přežití už člověk nepotřebuje sluch, tak jako kdysi, sto let je ale pořád krátká doba na nějaké sáhodlouhé závěry - pořád tady jsou jedinci kteří si sluch pěstují - ať už poslechem náročné hudby, nebo zvučením nahrávek a tvorbou zvuků - takoví uživatelé electrozone třeba