Moje melodie mi lezou na nervy

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Cyril

Moje melodie mi lezou na nervy

Příspěvek od Cyril »

Mam problem: vzdycky, kdyz se mi podari vymyslet nejakou melodii, nejakou kostru pisnicky (resp. hlavni nosnej motiv), tak me zacne lizt na nervy. Vymejslim to na akusticky kytare. Kazdej den se k napadu vracim a piluju ho, kdyz mam volnou chvilku. Takhle treba mesic, dva mesice, az se mi to zda dost dobry. Casto jsem z toho vylozene nadsenej. Jenze pak si to prepisu do pocitace a necham nasimulovat nakyma samplama kytary, nebo nakyma jinyma nastrojema, chvili si s tim hraju a za chvili mi to prijde uz jako uplne trapny, spatny... uplne se mi to znechuti a zacnu zase s necim jinym odznova... stava se vam nekomu neco podobnyho? Co s tim? :cry: Nebo je to normalni? A clovek tu pisnicku musi dodelat, i kdyz ho sere, a porad si rikat "je to dobry, je to dobry"? :)

TOM-Thak

Re: Moje melodie mi lezou na nervy

Příspěvek od TOM-Thak »

Hele Cyrile.. to je naprosto normalni. Ja na to mam takovou metodu.. skladam pisnicka odzadu.
Napred naladim nastroje cca smicham nejaky zvukovy linky.. a sestavim bici.. doplnkovy nastroje apod.
Potom az prijde nejaky napad tak ho jendoduse zapasuju do toho soundsetu a musim to treba za vikend cele zkomponovat.
Jakmile se s necim delam delsi dobu, co do napadu .. tak to potom stoji za prd a nemuzu to ani hrat ani slyset.
Takze to je moje metoda :D nejhorsi, co muzes udelat je.. poslouchat to porad dokola a zaseknout se na jednom projektu.
Takhle se nehnes z mista.

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

mne ked leze na nervy niečo rozrobené tak to proste na čas odložím, zatial to vždy pomohlo...

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Cyril: Mam uplne stejnej problem! Asi to chce trosku experimentovat (treba s tempem skladby) a nechtit mit vse dokonaly. Me osobne z toho vyslo, ze proste nemam talent:) Ale zkousim to stejne, jen tak...bez nejakych ambici.
Recept nemam, ale myslim ze by mohl pomoct poslech uplne jinyho zanru, uplne jiny muziky, proste nabourat zabehane stereotypy ve vnimani hudby.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Diky kluci za inspiraci... me ted napadlo, jestli nezkusit venovat se nakym nemelodickym pasazim a melodiema spis jen "korenit", nez s nima zacinat a na ne se soustredit...

P.S. to, ze nemam talent je klidne mozny, ale myslim, ze pro nas staly cleny ezone jsou tyhle uvahy irelevantni- stejne chcem delat muziku, talent netalent :)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Nebo to delam tak, ze skladam motivy do "supliku" a pak je vytasim, kdyz si udelam nakej zaklad. Je jasny, ze tezko pak budes s vyladenym spodkem hybat treba o 5tonu nahoru.. nebo naopak nejak silene ten motiv transponovat jinam.
Ja pak vetsinou dospeju k tomu, ze se mi libi melodie cizich interpretu.. a kolikrat je to takova stupidita, ze se to ten clovek musel vymyslet snad v metru po ceste do prace a nakdakal si to do mobilu :D ale to celkovy zpracovani dela hodne.

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Me treba docela nakoplo tohle na ezone:
nove-tracky/zero-age-disintegrate-t12828.html
To je tak divny, ze te to proste nemuze nechat chladnym (i kdyz se treba nelibi).
Ta prace s rytmem, a vubec se vsim je inspirujici.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Btw. nechavate se necim inspirovat? Myslim nejakyma interpretama.. radio poradama.. koncerty.. parties.. rodina pratele ?

Je to vtipny, ale ja nejak hrozne ovlivnuju sam sebe posledni dobou.. takovej uzavrenej cyklus.
Driv jsem se snazil delat, to co leti.. at uz sem prosel od stredniho proudu pres dalsi styly,
tak sem ve finale skoncil u toho, ze sem si stanovil, ze chci bejt vic originalni.. zpomalit a velkou inspiraci sou mi jednoduchy analogovy zvuky
a rekneme promyslenejsi detaily. Njn. evoluce.. prirozenej vyvoj :) asi starnu :lol:

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

je to tezka psychologie a hledani rovnovahy mezi kreativitou (skladanim, 'jednoduchy') a prostou kolbenkou (rozvijeni napadu). a necim mezi tim (mix). asi bych ti doporucil co nejvic se omezit, stanovit si park pluginu, nastroju a i casovej ramec a donutit se. a treba dokonale zkopirovat nejakou skladbu, to je nejlepsi.

matucha

Příspěvek od matucha »

No covece, jestli v tom taky nebude mit svoji roli to, ze vymenujes docela organickej nastroj, kterym kytara je za dost nevdecny vsti. Nektery melodie a postupy znej dobre jenom na urcitejch nastrojich. A casto melodie, ktery treba ve vokalech znej skvele (podporeny slovama a emotivnim projevem) znej treba na vsti pianu uplne priserne klisovite. Osobne ve svy hudbe hodne davam na emocialni a organickej rozmer specifickejch nastroju (muzou tim byt i syntaky - byt vetsinou analogy), malokdy muzu jednoduse vymenit nastroj u melodie/harmonie a docilit stejnyho efektu. Dokonce tak blizky veci jako vibrafon/metalofon a rhodes mi casto nejdou uplne zamenit... takze holt nahravej kytaru!

dendy

Příspěvek od dendy »

ano obmedzenia a limity moc pomahaju... a mne este pomaha nesnazit sa za kazdu cenu hned dokoncit track.. boli casy ked som mal rozrobenyvh aj 10-15 veci.. nieco z toho fakt len kratke 10-15 sekundove loopy alebo skice.. ked som proste nemal chut nieco riesit kaslal som na to a skusal nieco ine.. a casto sa mi stalo ze som sa k niecomu zabudnutemu vratil po velmi dlhej dobe a chytilo ma to zrazu a hned bol novy track na svete ... rozhodne sa oplati vsetky, naozaj VSETKY napady si zaznamenat a ulozit - clovek nikdy nevie kedy sa k nim s radostou vrati...

v tvojom pripade ako pise aj matucha... proste nahraj to co si vymyslel na gitare a len to efektuj a strihaj dalej v kompe - mozno ta to posunie dalej a trebars sa nesnaz uplne visiet na konklretnom style, skus trosku experimentovat mozno zistis ze problem moze byt aj v tom ze tie dobre papady sa potom snazis spracovat do stylu/zvuku ktory im nesedi tak ako by im sedelo nieco ine ...

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Asi mate s tou kytarou pravdu, protoze na kytare mi to zni fakt pekne (asi v tom hraje velkou roli prave ta organicnost a jemna "spina", kterou tam clovek samovolne dostava), ale ja ji nemam jak nahrat... hodne me zaujal DPA 4099, chci si ho pujcit z Audiopro az bude chvili cas

P.S. a taky clovek kdyz neco hraje, vnima to dost jinak, nez kdyz to pak slysi ze zaznamu

matucha

Příspěvek od matucha »

neboj se nahravat ;) je to hromada legrace a zabavy

James L.

Příspěvek od James L. »

TOM-Thak píše:Btw. nechavate se necim inspirovat? Myslim nejakyma interpretama.. radio poradama.. koncerty.. parties.. rodina pratele ?

Je to vtipny, ale ja nejak hrozne ovlivnuju sam sebe posledni dobou.. takovej uzavrenej cyklus.
Driv jsem se snazil delat, to co leti.. at uz sem prosel od stredniho proudu pres dalsi styly,
tak sem ve finale skoncil u toho, ze sem si stanovil, ze chci bejt vic originalni.. zpomalit a velkou inspiraci sou mi jednoduchy analogovy zvuky
a rekneme promyslenejsi detaily. Njn. evoluce.. prirozenej vyvoj :) asi starnu :lol:
Nestárneš Tome... ve všech přízpěvcích si popsal nejlepší postup, jak skládat hudbu, aniž by tě "štvala"...
Dělám to tak leta.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

No ja mam iny problem :-) ja mam tolko napadov, pacia sa mi, som s nimi spokojny ALE castokrat ich mam problem zrealizovat presne tak ako ich mam v mysli, vo vlastnej tvorivej fantazii. Ja sa praveze nicim neobmedzujem, vzdy skusam nieco nove - postupy, pluginy, syntaky atd. Pretoze i totalne novy plugin uplnou nahodou dokaze niekedy dostat zvuk nastroja do takych dimenzii, ze z toho zasnem. Dalsia vec, totalne som zacal kaslat na predsudky... Toto ma byt takto, tamto inak... To obmedzuje, teda aspon mna.

Inspiracia inymi interpretmi je u mna taka, povedal by som nepriama, ked mam fazu - stav kedy len pocuvam, netvorim. A to i tak sa vraciam k muzike ktoru mam napocuvanu a pomaly naspamat poznam kazdy song. Dost novodobej muziky, co prave je "in" mi nesedi, nezaujme ma. Len malo vynimiek.

Ak chce byt clovek originalny, tvorit originalnu muziku, tak podla mna, z muziky ktora je "in" by si mal vziat k srdcu len cast a to tu ktora je podla neho akymsi crtom, a malou iskrou k nakopnutiu vlastneho experimentu.

Odpovědět