Myslim, ze dnes by bylo asi podstatnejsi vedet vice o tom, jak kdo konkretne to zarizeni pouziva, jakym zpusobem. Koupit si nejakej midi kontroler, zvukovku a jet z abletonu je dneska takovej zaklad. A pokud nekdo dela vic nez jen ze pousti smycky, tak to asi stoji za to vedet. Vsichni zname vetsinu kontroleru a vsechny delaji vicemene to same, kolecka, fadery a tlacitka. Videt mackat cudliky na Monome a podobne je sice hezky, ale stejne to k nejakemu poznani nevede. Pri jednom vystoupeni jsem stal za Daedelusem a dival se co dela (ma v notbuku vlastni patch v Maxu), ale stejne sem z toho nic nepochopil, pac do Maxu vubec nevidim, nicmene ma vetsinou vysamplovane zvuky a melodie z hodne starych veci a nazivo je prehrava. Velkej monome ma na prehravani smycek a nazivo je seká, loopuje části z nich. Vodorovna rada tlacitek jsou jedn stopy, okamzite ma moznost zmenit start a delku prehravani smycky.
Dřív míval na efekty evolution s koleckama a faderama, ted uz malej monome 8x8, rikal, ze se mu s tim lip pracuje a pro lidi to ma vetsi efekt a gesto, kdyz ho muze vzit do ruky a lidi vi ze se neco bude dit. Nicmene ty jeho efekty zneji hodne nekonvencne a nemuzu k nim nicmoc najit.
Tady je pomerne pekne videt prace s efektama, sendama, bylo by asi zajimavy videt jak to tam vsechno ma pospojene, delaye, pitch a tak.
Paul Kalkbrenner to ted v roxy mel nejspis zapojeny tak, ze vsechny kanaly z abletonu sly na savle v mixu (ten je majetkem Roxy) a polepil si to a popsal primo pred hranim. Vlastni hrani co jsem tak za nim koukal bylo pomerne jednoduchý. Vodorovne mel v abletonu jednotlivy stopy tracku v cele delce trvani tracku a jen se dycky prepnul o patro niz, kdyz bylo po par minutach potreba. K vlastnimu hrani stacilo mutovat jedn. stopy savlema, sem tak frekv. korekce a obcas nejakej efekt na kontroleru s koleckama, co tam mel prilepeny nahore.
Obcas se najdou nejake videotutorialy muzikantu, kde to vysvetlujou, to by se sem mohlo davat.