SIA - po technické stránce

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Uživatelský avatar
Greyhound90
Příspěvky: 571
Registrován: 22 zář 2013 11:42

SIA - po technické stránce

Příspěvek od Greyhound90 »

Zajímal by mě váš názor. Jak dosáhnout takové kvality zvuku? (V českých či slovenských podmínkách). A vůbec je to možné? A proč je to tak kvalitní? Mám samozřejmě na mysli zvukovou stránku. Myšlenku videa pro hysterické pubertální dívenky co spí s plyšáčky a na které je toto namířeno samozřejmě ignoruji, neboť nestojí za komentář.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22398
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od Pytkin »

Skus to okopirovat .. svojimi prostriedkami to napodobni ..

gambler

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od gambler »

Nie je to mozne ak nemas k dispozicii spevacku rangu Sia a cely ten tym producentov,muzikantov,mix-master inzinierov okolo.Ludia co vedia co robia..Je to vsetko o skille a vedomostiach nie o geografickej polohe..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3567
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od pavlii »

Mhm...v čem je tady ta "speciální" (když už jí vyzdvihuješ) zvuková kvalita (ve srovnání s těmi stovkami jiných, podle mého zvukově stejně kvalitních skladeb okolo)?

P.

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3294
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od Oxyygen »

Zalezi co myslis tou zvukovou strankou.

Pokud zpěv, aranže, produkci - tak to tady nikdo moc neumi.
Pokud ti jde o naslapanej a nabrousenej radiovej zvuk(mastering) s velkým loudness, tak ten vesmes umim.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14125
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od dendy »

pavlii píše:Mhm...v čem je tady ta "speciální" (když už jí vyzdvihuješ) zvuková kvalita (ve srovnání s těmi stovkami jiných, podle mého zvukově stejně kvalitních skladeb okolo)?

P.
to som sa chcel aj ja opytat :) okrem toho ze to je slusne natlacene kompresorom (ucite tam je pouziteho vela sidechainovania bicie -> zvysok), tak tam nepocujem nic zazracneho ..
Oxyygen píše: Pokud ti jde o naslapanej a nabrousenej radiovej zvuk(mastering) s velkým loudness, tak ten vesmes umim.
tak era radiovehu zvuku s velkym loudness sa blizi ku koncu :-)
https://tech.ebu.ch/docs/r/r128.pdf
tu je to dosledok toho rozbraty na drobne aj s obrazkami: https://www.masteringthemix.com/blogs/l ... nd-youtube

nedavno ma na to kamos upozornil, a ono to fakt vyzera ze robit take tie nabusene nalimitovane mastery, az toto vyjde ako nariadenie pre radia a streamingove sluzby, strati uplne zmysel ...

markuc

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od markuc »

Podle mě to dokonce hraje dost úděsně, bude to klasický problém komprimace youtube, ale nejen ten, jsou na youtube věci, který hrajou podstatně líp,
ani bych si netroufnul z týhle nahrávky tvrdit, jestli je ten hlas nějak úmyslně filtrovanej, nebo jestli je to prostě špatně ..

Uživatelský avatar
Greyhound90
Příspěvky: 571
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od Greyhound90 »

Mimochodem zajímavá kniha, jak se takové hity dnes dělají:

http://www.65pole.cz/clanky/263-stroj-na-hity

gambler

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od gambler »

Oxygen chcel som ta pochvalit ze to snad ani nie je Cesky-Slovensky povedat bez falosnej skromnosti to umim..Ale ako vidim uz si to opravil na "vesmes umim":D
Greyhound90 píše:Mimochodem zajímavá kniha, jak se takové hity dnes dělají:

http://www.65pole.cz/clanky/263-stroj-na-hity
Tak stroj na hity funguje tak ze mainstream radia hraju len interpretov podpisanych v Major labels (Sony,Universal,Warner) kto vie preco? :D .A potom tie radia omielaju a omielaju ich pesnicky (zamerne, lebo clovek ked sedi v aute napriklad a preklikava radia tak zastane na stanici kde prave hraju to co pozna)..No a tak vznikaju hity..Nehovorim ze tie pesnicky su zle,alebo interpreti bez talentu,to vobec nie..Len proste je to tvrdy business..

markuc píše:Podle mě to dokonce hraje dost úděsně, bude to klasický problém komprimace youtube, ale nejen ten, jsou na youtube věci, který hrajou podstatně líp,
ani bych si netroufnul z týhle nahrávky tvrdit, jestli je ten hlas nějak úmyslně filtrovanej, nebo jestli je to prostě špatně ..
Je to tak udesne az je to dobre praveze:)Ked si vypocujes napriklad Chandelier tak pocujes "bzuciacu" basu okolo tusim 10kHz,tiez to znie jak chyba ale dotvara to perfektne atmosferu..Hudba je umenie a nie exaktna veda..Ked pocuvam Slovensku-Cesku pop music tak je kopec pesniciek technicky uplne super znejucich no zvukari ich Bohuzial orezu o vsetky emocie a charizmu mam pocit.
Naposledy upravil(a) gambler dne 08 čer 2017 17:15, celkem upraveno 1 x.

markuc

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od markuc »

Aha .. pokud bys věděl, jak se to dělá, docela bych to někdy rád zkusil - teda mám na mysli ořezat zvukově to bezbřehé charizma česko - slovenských kapel. To bude jeden z těch obecně platných omylů česko - slovenských muzikantů. nebo už neplatí to, že dobrej song funguje i u táboráku s rozladěnou kytarou ?

edit: těch 10 kHz na base by mě taky zajímalo :D

gambler

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od gambler »

"Dobrej song funguje i u taboraku" :mrgreen: Sorry ale toto je tak krcmovy zvast ze az.. To by potom musel Bachov-Air fungovat pri taboraku s rozladenou gitarou minimalne rovnako dobre ako Knocking on heaven s door..

Tak si to pusti pesnicku Chandelier a pocuvaj v refrene basu (jej top end okolo 10kHz) ked ta to zaujima..
Naposledy upravil(a) gambler dne 08 čer 2017 17:57, celkem upraveno 3 x.

markuc

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od markuc »

OK, no comment

gambler

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od gambler »

Este sa tvar jak moralny vitaz :roll: Podla teba asi ludia co Sii mixuju a mastruju tracky v zivote nepoculi o tom co je youtube ..Zrejme preto ze necitaju audiozone, tak sa k nim este tato top secret informacia nedostala:D A kto vie, mozno sadli za mix pult prvy krat v zivote a zrovna im prisili mixovat-mastrovat Siu..Nejake tlacenky protekcne :mrgreen:

markuc

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od markuc »

Hele, já se nijak netvářím, prostě s tebou nechci polemizovat, jestli dovolíš. Můj názor je ten, že o tom víš ho.no a ani nevím ,jestli to, co píšeš, má bejt vtipný nebo mě to má jako urážet nebo co vlastně .. prostě se diskuze s tebou nechci dál zúčastnit, je to jasný ?

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3084
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: SIA - po technické stránce

Příspěvek od Fractal »

co se týká hudby tak nic moc... Chandelier je tisickrat lepsi, co se napaditosti a hudebniho předení vlákna týká

toto je dost pruměr, ale ptal ses na technickou stranku, aranž je veledůležitá, ale to se asi musi oddělit, pokud chces dostat rozumnou odpověd, já neumím dělat rozumně nic, ale aspoň bude sranda

si prvně nalejme cisteho vina v tom, že tohle není nic speciálního, nic extra, ani zvukově, ani hudebně, SIA je výborná zpěvačka, no já jsem zase nedostižný houbař (pro ty, co opravdu rozumí zpěvu)

tohle není nic o masteringu, hraje roli, ale není to ani zdaleka důvod proč ti to zní "dobře?", navíc v tomhle songu má prsty týpek co dělal desku Adele, Clarkson, Allen a spol. (spol. n.v.p. - společnost na vydělávání peněz)

1) jsou tu použity určitě jen ty vysoce kalitní samplebanky, žádná špína, to jde slyšet hned na těch tablách nebo jak se tomu nadává, nástroje taky budou top notch, nechce se mi laborovat nad tím jak moc jsou některé simulace a některé živě, asi se to nědělalo zrovna na levném vybavení, ale to už dneska jak všichni víme nehraje roli... možná jen hajzlpapírovou roličku

2) distortion, clipping, distortion a clipping, je tam uplně všude, samozřejmě pokaždé jiného charakteru, snad na každé stopě, neumím poznat jestli byl vtisknut producentem, nebo mixerem (nebo to byl jeden a ten samý týpek), za některé aspekty bych ho vyliskal, něco by šlo udělat ještě lépe, protože mu ten beat zas až tak moc nešlape jak by měl, ale to mohli zplundřit při masterereringu, nevím, ani ten snareoclap nepleská jak by měl podle mě... další clip určo přišel při masteru, jen tak, pro jistotu

3) chytře rozmístěné a uchopené reverby, krátké, poziční ale i nějakě ty dlouhé, často jen pro pocit, skoro neslyšitelné,

4) žádná komperese youtube, to si myslíte, že ten kdo to uploadoval neměl "notičky" jak udělat finalizaci pro audio složku videa, aby komprese měla co nejmenší dopad? je tam, ale její vliv je asi jako centimetrový poprašek vyčpělého černého pepře uprostřed půlmetrové pizzy... jo btw, podle mě původní hudební video zní kapku lépe a video z filmu úplně nejlépe, protože není natlačené

5) popový eq/dyn profil, hnusná presence na středech bez kterě by to "nebylo ono", podpořená tím "současným" rozplizlým synthem v pozadí, naštěstí jsou tady ošetřené dobře výšky, - žádné tam totiž pořádně nejsou!!!!!!!! (to už prozrazuju ažaž, ale všimni si clapu a té perkuse s ním)

ostatně zpěv má taky takovou nehezkou presenci na vyšších středech, vám to příjde ok?

6) profesionální práce s basou, s basovými samply a s celým basovým spektrem... i když je ho tam strašně málo, tlačí to kde má a působí to dojmem že je basa nahlas, přitom, kdybys použil nějaký běžný analyzer, tak ji tam "skoro neuvidíš"

7) ono to není od techniky ale tu pisnicku znas jen diky... tradaaaa....marketing marketing marketing marketing, das do toho milion a vydelas dva, mi fakt ver, normalni byznys... tahle pisnicka zaplatila dalsi tri kapely, ktere si diky tomu muzou hrat to svoje...jen si ji zadej do googlu a najdes o ni takovou medialni maširku ze mas pocit jakoby to byl song tisicileti... bez slyseni ji 50krat z radia nebo z playlistu by se ti NELIBILA, ani bys o ni NEZAKOPL, studoval jsem hudebni marketing a tam sem se dozvedel take veci, ze mi krvaci usi kdykoli slysim vlastne cokoli cerstveho, co ma vic nez 50 000 poslechů a neni z Nigerie :lol:

8.) taky to není od techniky, ale všimni si mikrovýstavby, samply nejsou celou dobu pořád stejné, někdy se zahušťují, podkládají

9) 0:37 tam je lupanec, wtf

10) musím se přiznat že tam moc sidechainingu neslyším, ale to může být dost dobře tím, že jsem hluchej

dal jsem si práci to fakt poslechnout a něco o tom napsat, největší horror je, že to co jsem napsal, by asi platilo pro dnešní topten v hitparádách, možná tady už kecám, fakt se mi to nechce zkoumat, to si radši přečtu nějaké novinky na ezone,

je to strasne nepříjemná písnička, jakmile slysim tady presne tenhle sled akordu v refrenu, na první, 8X zasebou uplně stejně, jeste k tomu v takovemhle uspavacim tempu, vetsinou to beru automaticky jako odpad, tady jsou dokonce sloky stejné jako refreny, mezihry projistotu uplně prázdné, z muzikologického hlediska hudba pro blbečky a idioty, vživotě bych si to dobrovolně nepustil, ted me z toho bolí hlava - Greyhound90? Nenávidím tě! :)

jen přiklad:
tohle jsem produkoval já od A do Z, s tím, že jsem ale neměl úplně poslední slovo, youtube to samozrejme dalo cele potiseji nez to bylo puvodne, protoze v te dobe jsem jeste nevedel o jejich systemu hlidani hlasitosti a tuším, že to tam kluci stejně navalili zkušeně z 128bit mp3jky... ja vím, nic extra, ale zase tak v dupě to není ne?

nemuzu se rovnat producentum od SIA, ale je to cele delane na kolene, geofraficka poloha - v lese, nakonec me dotlacili do popoveho zvuku, ja to zamyslel vice EDM-like, je to uz stara zalezitost, nahrána a dokončena za pár dní, neska bych to udelal zase jinak

hudebni myslenka, rap, zpev a texty: dva normalni kluci z panelákoviště, ktere to bavilo, a kteri me oslovili protoze se jim libilo jedno hiphopove album co jsem delal a z nejakeho duvodu pro ně bylo sympaticke, ze jsem cizinec... no, ale kteri se dva dny na to rozpadli, pak zalozili rodiny, zacli normalne pracovat a uplne se na to vys*ali :D (i kdyz ted se zase neco rysuje), kdybych tady ukazal demo puvodniho tracku, ktere udelali doma na fruityloops, tak se budete smát, blít, nebo obojí

zkušeně to taky dali na svoje fb profily a čekali na dolary

ps.: navalili jsme to ale i na Spotify a díky tomuhle jsem pak dostal dalších zillion zakázek, tak se to dělá! 8)

Odpovědět