Spajkovanie
-
Re: Spajkovanie
Ano, šmirgl pomáhá, ale někdy je lepší použít ještě hrubší nástroj - jehlový pilníček nebo pilníček na nehty a obrousit jím povrchovou úpravu (na kterou se cín nechytá) až na čistou měď, pak už "spájkovanie" proběhne bez problémů.
Poznáte termín studený spoj ? to sa stáva aj pri výrobe. Mám za sebou obdobie pájkovania medených trubiek.
Tam v podstate potrebuješ trubku očistit od nečistôt a to sa dá šmirglom , potom odmastiť technickým benzínom, natrieť striebornou pastou teplovodivou ! , rurky spojiť a nahriať na teplotu plynovým horákom až kým meďená trubka nezačne zelenieť vtedy je tá správna teplota doba kedy priložiť vodárenský bezolovnatý cín. Pokiaľ meď neni v správnej teplote tak cín bude stekať odpadávať roztavený mimo.
Teplota je zásadná v spájkovaní
Na konektory vobec nepoužívam kalafunu alebo iné prípravky lebo mi príde že sa tam pridáva zbytočný bordel , viem robiť bez nej , hlavne teplom , pripravky pasty okrem kalafuny ktoré v podstate spoje odmastia a vytvoria teplovodivú vrstvu kedy sa v krátkej dobe bez roztavenia ostatných plastových komponentov na krátky potrebný čas zohreje kontakt aby sa spojil s cínom . kurva bodka.
PS : studený spoj je problém kedy nedošlo pri pajkovaní k správnej teplote a spoj je slabý , môže odpadnúť .
Tam v podstate potrebuješ trubku očistit od nečistôt a to sa dá šmirglom , potom odmastiť technickým benzínom, natrieť striebornou pastou teplovodivou ! , rurky spojiť a nahriať na teplotu plynovým horákom až kým meďená trubka nezačne zelenieť vtedy je tá správna teplota doba kedy priložiť vodárenský bezolovnatý cín. Pokiaľ meď neni v správnej teplote tak cín bude stekať odpadávať roztavený mimo.
Teplota je zásadná v spájkovaní
Na konektory vobec nepoužívam kalafunu alebo iné prípravky lebo mi príde že sa tam pridáva zbytočný bordel , viem robiť bez nej , hlavne teplom , pripravky pasty okrem kalafuny ktoré v podstate spoje odmastia a vytvoria teplovodivú vrstvu kedy sa v krátkej dobe bez roztavenia ostatných plastových komponentov na krátky potrebný čas zohreje kontakt aby sa spojil s cínom . kurva bodka.
PS : studený spoj je problém kedy nedošlo pri pajkovaní k správnej teplote a spoj je slabý , môže odpadnúť .
o obrusovani ci smirglovani pocujem v tomto kontexte prvykrat takze mam z toho nie moc dobry pocit... to len tak subjektivne. Bal by som sa napr. ze oskriabem povrchovu vrstvu ktora ma chranit nieco co je pod tym a co by nemalo byt vystavene vzduchu. Ktovie z akych shitnych materialov su vyrabane niektore z tych lacnejsich konektorov. Osobne som vacsie zastanca chemie, cize tavidla, kalafuny, kyseliny atd urcene na spajkovanie - ich uloha je pod vplyvom teploty odstranit zoxidovanu vrstvu kvoli ktorej sa nechyta spajka
dalsi mozny problem nechytania cinu moze byt nedostatocne nahriatie, zvlast v pripade konektorov s velkymi kusmi kovu sa moze ten kov chladit rychlejsie ako stiha spajkovacka zahrievat, ale v tomto konkretnom pripade by toto asi nemal byt problem kedze mas trafopajku? Na druhej strane ked prilis silno ci dlho nahrejes konektor tak sa roztavia jeho plastove casti
dalsi mozny problem nechytania cinu moze byt nedostatocne nahriatie, zvlast v pripade konektorov s velkymi kusmi kovu sa moze ten kov chladit rychlejsie ako stiha spajkovacka zahrievat, ale v tomto konkretnom pripade by toto asi nemal byt problem kedze mas trafopajku? Na druhej strane ked prilis silno ci dlho nahrejes konektor tak sa roztavia jeho plastove casti
len by som chcel doplniť... trafopajka može mať taktiež malú teplotu , zaleží od materialu , dĺžky , hrúbky zahrievaného hrotu, či výkonu pájky . Neviem to úplne podložiť ale isteho času som vymienal tie hroty a nezvladala zahrievať , tak som si urobil nejaké svoje a to sa mi roztavila
. no tak len tak.

- ReaktoplazmAR
kolofonia je prve co beriem do ruky v takychto pripadoch.. casto staci ten cin co uz je na konektore. nehovoriac otom ze zlozenie mojho cinu moze byt velmi lahko ine nez toho co uz tam je..
Ahojte, oživím trochu túto tému, aj keď asi patrí na iné fórum.
Prepajkovával som mikrac Rode M3. Potrebujem ešte rozobrať spodnú časť, ale nejde mi to.
Treba najprv pravdepodobne odspájkovať na hlavnom plošáku tri kontakty, aby sa tá spodná časť dala vytiahnuť. Ale nejde mi to odspájkovať. Dával som aj tavidlo aj cín, ale nechcelo sa to roztopiť. Len povrchovo. Skúšal som 350°C aj 400°C. Máte nejaký tip?
Ďakujem.
Prepajkovával som mikrac Rode M3. Potrebujem ešte rozobrať spodnú časť, ale nejde mi to.
Treba najprv pravdepodobne odspájkovať na hlavnom plošáku tri kontakty, aby sa tá spodná časť dala vytiahnuť. Ale nejde mi to odspájkovať. Dával som aj tavidlo aj cín, ale nechcelo sa to roztopiť. Len povrchovo. Skúšal som 350°C aj 400°C. Máte nejaký tip?
Ďakujem.
Stretol som sa už s odolným cínom .. ale spájkovačka na max 400°C nechať ju 15 -20 minut dosiahnuť teplotu a cez odsávaciu pasku postupne zobereš všetko
https://www.avelmak.sk/index.php?lm=653
https://www.avelmak.sk/index.php?lm=653
To som už skúšal, ale nič. Skúsim ešte širší hrot, no veľa miesta na šantenie tam nemám ... 

no je to taká frustrácia si pamatam , ale nakoniec to povolí, len tá doba kedy tu pajkovačku tam držíš je neprimerane dlhá
** takú možno aj celú minutu.... ak to po minute nepovolí komplet, tak nemáš z nejakého dôvodu dobrú teplotu.**
Po medzi , by si nám prezradil čo tomu chudakovi mikrakovi robíš ?
ešte by som si tipol, že ked to rozoberieš tak zistíš že bola aj iná cesta.

** takú možno aj celú minutu.... ak to po minute nepovolí komplet, tak nemáš z nejakého dôvodu dobrú teplotu.**
Po medzi , by si nám prezradil čo tomu chudakovi mikrakovi robíš ?

ešte by som si tipol, že ked to rozoberieš tak zistíš že bola aj iná cesta.
Dôvod je jednoduchý. Náš zvukár kdesi vylovil M3 s odtrhnutými káblikami mikrofónu od plošáku. To sa dalo opraviť. Ale na v spodnej časti, kde je konektor na XLR kábel, je niečo posunuté a brumí to. A to sa mi nedá rozobrať...
To sa mi uľavilo, že ide o už potrtckaný mic, myslel som, že niekto má nejaký skvelý nápad ako ho vylepšiť
našiel som video kde je nejaký problém s brumom dôležité je zväčšiť plochu prenosu teploty , preto väčší hrot schvalujem...
Aj vodárenský cín je odolnejší ako normalny pajkovací.... možno firmy pre výrobky , ktoré sú viac namáhané používajú tieto silnejšie zmesy cínu.

našiel som video kde je nejaký problém s brumom dôležité je zväčšiť plochu prenosu teploty , preto väčší hrot schvalujem...
Aj vodárenský cín je odolnejší ako normalny pajkovací.... možno firmy pre výrobky , ktoré sú viac namáhané používajú tieto silnejšie zmesy cínu.