Vaškova pracovna

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
vasekg
Příspěvky: 94
Registrován: 23 kvě 2012 16:48

Vaškova pracovna

Příspěvek od vasekg »

Dobrý den.

Konečně po třech letech přestavby našeho starého rodinného domku se dostávám k poslední místnosti, která bude sloužit jako moje a manželčina pracovna. Zakládám proto toto téma, abych s vámi mohl diskutovat případné nedorazy před tím, než cokoliv definitivně udělám. Cílem je udělat jakousi "produkční místnost" s malou vocal booth a malým koutkem pro odpočinek.

Dlouhá léta si (jen pro sebe) hraju s muzikou, dále si přivydělávám spoustou drobnějších činností - reklamy pro rádia, různé komentáře pod video, střih a kontrolní projekce. Původně jsem vocal booth ani nechtěl, protože jsem si vše potřebné nabral v práci, ale protože v poslední době vlastně už každotýdenně něco namlouváme přímo doma, rozhodl jsem se pro tuto malou komůrku. Další místnost v domě pro plnohodnotnou hlasatelnu prostě není volná.

Co se týká manželčiny práce, dělá sazbu a grafiku, takže neřeší akustiku, ale jen velké monitory.

Místnost nemá ideální rozměry, klasika, skoro čtverec 560 x 570 cm.
Abych zabránil případnému rozvodu, či vraždě mé osoby, musel jsem slíbit, že dodržím rozložení místnosti tak, jak je na přiloženém obrázku. Pokud máte pocit, že je to velká hrůza, zahájím další kolo bilaterálních rozhovorů.

Nevýhodou místnosti jsou okna do ulice. Ulice je naštěstí tichá, okna budou osazena těžkými závěsy a pak ještě jeden divadelní závěs přes celou stěnu.

Právě řeším stavbu stropu, kde jsou zatím odhalené trámy a podlaha horního patra. Příští týden bych měl začít právě se stropem, což bude 25cm vata, 20 cm vzduch, zase 25cm vata / folie a zvukově izolační sádrokarton.

Otázka Č.1: Máte nějaký nápad, jak ještě vylepšit zvukovou izolaci stropu?

A kromě stropu řeším onu vocal booth - zatím jsou na podlaze hotové pouze betony, tedy teoreticky bych budku mohl postavit, třeba z cihel. Řešením však může být i sádrokarton, případně dřevěná vestavba.

Otázka Č.2: Jak byste vestavbu řešili vy? Tady prostě trochu tápu a opravdu nevím, co bude opravdu dobře izolovat zvuk.

Ve chvíli, kdy bude místnost, momentálně ještě plná bordelu, vyprázdněna, a bude udělaný strop, budu shánět někoho, kdo mi spočítá akustiku a pokusí se z toho prostoru vyzískat něco trochu slušného. To však asi až po vánocích, protože jsem bohužel prodal tiskárnu na peníze a děti chtějí dárky :)

Nesmím na nic zapomenout, například na kabeláže, protože se mi momentálně daří veškeré rozvody táhnout stropem a nerad bych, aby mi pak někde plandaly nějaké kabely, které jsem mohl ukrýt.
Uvítám všechny nápady a doufám, že jsem nikoho neurazil svým amatérským přístupem.

Děkuji, Vašek
Přílohy
pracovna.jpg

hzsrtnn
Příspěvky: 191
Registrován: 28 úno 2020 21:50

Re: Vaškova pracovna

Příspěvek od hzsrtnn »

ahoj, budem riesit nieco podobne v buducnosti (povala ktoru budem zateplovat), cize sa rad necham inspirovat.
prosim ta - ten stol - tam budete pracovat dvaja, alebo ako to mate vymyslene, ked tam planujete tvorit dvaja?
dik.

vasekg
Příspěvky: 94
Registrován: 23 kvě 2012 16:48

Re: Vaškova pracovna

Příspěvek od vasekg »

Nene, stůl bude mít orientačně na šířku tři metry, s výsuvným panelem a nahoře s cca 6ti 1u pozicemi, ale pracovat u něj bude vždy jeden, nebo druhý :) Také doma máme jenom jeden maxivýkonný počítač, já na něm provozuji střižny - audio video a žena tam má nainstalovaný balík od Adobe. Oba to máme jako přivýdělek a oba dva máme vlastní práci, takže se doma stejně střídáme. K tomu stolu - ve volných chvílích si z překližky a zbytků kartonu modelujeme ideální stůl, švagrová, která je konstruktérka, nám ho pak rozkreslí do technických výkresů a necháme si ho na zakázku vyrobit. Bude to drahé, ale snad napořád. I teď ve stávající pracovně děláme jeden, nebo druhý, společně koukáme max na filmy :)

vasekg
Příspěvky: 94
Registrován: 23 kvě 2012 16:48

Re: Vaškova pracovna

Příspěvek od vasekg »

Tak mám v podstatě pořešeno, jak odizolovat strop.
Akustika místnosti momentálně není na místě.
Co je ale na místě, je vocal booth, protože jsem se i přes intenzivní pátrání na internetu nikde nedozvěděl, jaký materiál na její stavbu použít. Ozval se mi sice pán s nabídkou konzultace, ale je poměrně z ruky (250 km).
Opravdu není nikdo zasvěcený, kdo b dokázal rozlousknout základní problém - a sice jestli zděnou místnůstku, nebo kombinaci sádrokarton/osb desky/vata?
Není nikdo, kdo by něco podobného stavěl?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22398
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Vaškova pracovna

Příspěvek od Pytkin »

Kachna tu ma komplet dokumentaciu , ako staval svoje studio ..

hudebni-projekty/reset-studio-t12408.html

vasekg
Příspěvky: 94
Registrován: 23 kvě 2012 16:48

Re: Vaškova pracovna

Příspěvek od vasekg »

Pytkine to mi naprosto uniklo. Prostě pod hudební projekty jsem se nekoukal :)
Děkuji a jdu studovat!

Odpovědět