Dangerous Music BAX EQ

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Dangerous Music BAX EQ

Příspěvek od Ivo »

Už víckrát jsem si povšiml zmínek o novém unikátní ekvalizéru americké firmy Dangerous Music , známou pro své monitor controllery, summing boxy apod. http://www.dangerousmusic.com/products.html Tento ekvalizér se liší od většiny běžných ekvalizérů tím, že používá tzv. Baxandallovy křivky pro ekvalizaci, které jsou typické velmi jemným a pozvolným nárůstem křivky zahrnující i okolní části spektra, což vyúsťuje ve velmi přirozený, uším příjemný zvuk bez obvyklých artefaktů a nepřirozených změn originálního zvuku. Toto se používá pro oblasti basů a výšek.

Bax EQ je založen právě na tomto principu a nabízí Baxandallovy ekvalizační křivky v několika frekvencích pro basy pro boost od 74 do 380 Hz a výšky od 1 do 18 kHz a též cuts v dalších pevně daných spektrech v rozmezí 0 - 5 dB po půldecibelových krocích. Toť vše ...

Obrázek

Dojmy prvních uživatelů vypadaly dost oslnivě:

“Unlike anything you have heard, but exactly like what you’ve been looking for.”
-Phil Demetro, Lacquer Channel Mastering

“I want this box for the 60 Hz band alone. While test driving the prototype I got addicted to it--the BAX gave me a foot like no other EQ I have does. It’s no surprise that the first piece of signal processing from Dangerous is something that currently does not exist and something I need to have.”
-David Kutch, The Mastering Palace

“The BAX EQ is my new favourite box to put across my whole mix. It lets me achieve that modern pop brightness without any of the usual sibilance or harshness. The super low-end is fat without being muddy and it’s incredibly smooth and balanced. I have never heard any EQ like this one before.”
-Fab, FLUX Studios, NYC

"I just got the Bax EQ, simply divine! I haven't had a chance to totally run it through its paces on a new mix yet, but running some other mixes I've done already and some tracks that were mastered already it made such a huge difference, there's this crazy synesthestic effect I get with the unit...even on the most subtle settings, my fiance even hears and feels the difference, and her ears are so untrained in terms of audio.."

"Anyway, this equalizer has virtually NO residual phase lag/distortion, using it in any direction; to my ears. The gradual BAX filters, can really target the broad spectrum with an extraordinary musical tightening/balancing effect that doesn't change the tones, and depth going on before the equalizer. The effect of boosting can really bring the "atmosphere" factor into play and embolden the source very gracefully. I find that the HP/LP Filters are radically transparent, and overall the "blooming" quality and balancing agility of this thing for broad stroke work is rocking"

Neodolal jsem a tuhle věcičku si nechal poslat na vyzkoušení. Už 2 dny to zkouším a testuju a s hrůzou zjištuju, že zmínění pánové měli víceméně pravdu :) Zní to opravdu zajímavě a jinak než všechny ekvalizéry co tu mám. Krásný tlustý a zároveň čistý bas, který se postupně barevně tvaruje a narůstá při posouvání shelving frekvencí odzdola nahoru a jemné zářivé výšky bez obvyklých ostrostí a umělostí ... Když se přidává přibývá vše nenápadně, když se ale potom dá bypass, najednou to strašně chybí :) (podobně jako třeba u Anamodu ATS-1) Zatím to zní moc pěkně, ještě chvíli potestuju. Zkusil jsem podobný efekt dosáhnout pomocí svých dalších 3 EQ (Gyraf, Millennia NSEQ-2 FF a Earlybird 2.2) a ani u jednoho jsem se tomuto typu zvuku (který zněl dobře skoro u všeho na čem jsem zkusil) nedosáhl ... Zejména ty basy jsou docela magické ... uff, to jsem si zas něco půjčil ... :) Začínám toho litovat :)

matucha

Re: Dangerous Music BAX EQ

Příspěvek od matucha »

EQ ze staryho hifi v racku? Fajn.

Koukam, ze to ma docela par veci spolecnejch s manley massive passive (hutch se v tom nejak angazoval).

Hooooodne siroky EQ na preklopeni mixu na spravnou stranu budou urcite hodne uzitecny. Ted je jenom skoda, ze ty HP filtry nejdou zrovna vysoko, aspon 300-400Hz to mohlo hodit. Mohli by udelat nejakou michaci verzi s aspon dvojnasobnym rozsahem a radikalnejsima filtrama....

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

matucha píše:Ted je jenom skoda, ze ty HP filtry nejdou zrovna vysoko, aspon 300-400Hz to mohlo hodit.
Ty něco až takhle ořezáváš ?

matucha

Příspěvek od matucha »

jo jasne... v mixu jo, hodne zalezi na tom, jak je to strmy samozrejme...

Odpovědět