´glue´ HW compressor

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Odpovědět
invisible_E

´glue´ HW compressor

Příspěvek od invisible_E »

zdravim páni,

Nejake tipy na HW compresor/limiter na master buss - pre celkovy glue efekt? Davam do mixu obvykle 4 vstupy ( sampler, mono synth, stereo synth, Daw out ) a napriek tomu ze Mackie mixy maju pekny headroom - trosku sa mi to zda byt az moc ´odelene ´teda hlavne basa a bicie by mali pumpovat spolu takto si to leze kazde po svojom.. ono teoreticky by som vedel to cele naroutovat spat do DAW a pouzit VST - ale touto cestou by som nechcel ist, hlavne ked chcem vonku hravat bez notebooku..

Aha a este druha vec - nie SSL, Fairchildy, Teletronixy, UA a taketo krabice to je mimo mojho cenoveho fondu :) - skor by ma zaujimalo nieco mozno starsie 10 - 15 rokov ale co robi svoju robotu solidne. Ci myslite ze pod 1000 euro to ani nema zmysel nieco take hladat aby to aspon malo svoj efekt..?

Díky za tipy!

Fillippos

Re: ´glue´ HW compressor

Příspěvek od Fillippos »

Těch levných variant taky není málo.. :) A na spousty z nich jsou dobré reference. Já se chystám na JOEMEEK MC2. Sám nevím, jak to bude hrát, ale údajně to není špatná volba. Má prý svůj charakter..

matucha

Příspěvek od matucha »

Nespolehal bych se moc na to, ze kompresor na vystupu udela praci, kterou neudelas ty v mixu. Dobre by ti to melo fungovat i bez neho, pokud ti to nefunguje ted, kompresor to za tebe nevyresi.

Za min nez 1000eur sezenes SSL klon, to je smer, kterym by ses moh vydat. Velmi blizko k ty cene je portico 5043 kompresor z druhy ruky. Taky bys mozna nekde nasel starej TL Audio C1 kompresor, kterej by se do toho vesel a nejakou praci odved. Na cisty fronte za pidi penize jsou prej moc prima stary aphex expressory 651, jsou mono, takze musis koupit dva.

invisible_E

to Fillipos: presne nieco taketo som myslel - 1/2 rack a da sa vyuzit aj na nastroje / bassu a gitaru si chvalia / - za ten peniaz ziaden zazrak ale ani pruser.. Diky za typ

to matucha: - no ja si prave myslim ze to neni v mixe.. ono basu mi dela SH09 - a to je cisty poctivy analog, ktory sa v mixe nestrati prave naopak no a bicie
davam pekne ocistene one shoty ze SondForgu rovno do 2000xl akai - takze tam som so zvukom spokojny -no napriek tomu ze dobre zneju jednotlivo aj v mastri spolu z hladiska barvy / kvality - tazko sa mi to opisuje - akoby dynamicky? spolu neladili - proste ten grúv ci akoby som to nazval tam neni - ono zas nieco budu mat do seba tieto ´Glue ´ kompresory ked ich tak volaju a hlavne hodne pouzivaju na mastroch.. ale tiez dik za typy - popozeram. :)

matucha

Příspěvek od matucha »

SH09 je rozhodne fajn (mam)... ocisteny sampy v soundforge sou ok... ale to prece samo nic nerika o tom jak sou ty veci nastaveny a smichany. Vetsinou to zavisi na tom jak dobre je udelana aranz a nakrouceny/vybrany ty zvuky no a pak na EQ/kompresi jednotlivejch stop. Jestli maj ty veci svoje misto, jestli se spolecne nemlatej. To je komplexni vec a kdyz na nefunkcni mix hodis sebelepsi kompresor, vysledek bude jenom trochu jinak nefunkcni zvuk. Zazracny lecivy krabice neexistujou, vsechno je to prace a prace a prace.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No já nevím - jako SCh bych se bál osobně docela používat v tomhle předsmíchaném rozgroupovaném stavu...jako záleží samozřejmě, jak je to rozdělené, ale asi neznám příšernější záležitost než když se přes SCh klíčovaný kopákem komprimuje zbytek mixu... Což teda doufám, že by nebyl tenhle případ, ale radši jsem ho zmínil.

P.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

invisible_E píše:to Fillipos: presne nieco taketo som myslel - 1/2 rack a da sa vyuzit aj na nastroje / bassu a gitaru si chvalia / - za ten peniaz ziaden zazrak ale ani pruser.. Diky za typ

to matucha: - no ja si prave myslim ze to neni v mixe.. ono basu mi dela SH09 - a to je cisty poctivy analog, ktory sa v mixe nestrati prave naopak no a bicie
davam pekne ocistene one shoty ze SondForgu rovno do 2000xl akai - takze tam som so zvukom spokojny -no napriek tomu ze dobre zneju jednotlivo aj v mastri spolu z hladiska barvy / kvality - tazko sa mi to opisuje - akoby dynamicky? spolu neladili - proste ten grúv ci akoby som to nazval tam neni - ono zas nieco budu mat do seba tieto ´Glue ´ kompresory ked ich tak volaju a hlavne hodne pouzivaju na mastroch.. ale tiez dik za typy - popozeram. :)
mozna zkus poslat nejakou ukazku, pro predstavu. ono se da spekulovat, ze jde spis trochu i o vec celyho pristupu k produkci -- je videt, ze to delas oldschoolove, a vubec nic proti tomu. ale je mozny, ze jako reference si stavis (treba) moderni veci, kde se vetsina veci deje uvnitr pocitace a vyslednej zvuk je dusledkem extremni rafinace zvuku v pocitaci, kterou takovym 'hrubym' zpusobem ("vsechno rovnou z akaie") nedosahnes. potom je ten master kompresor urcite zbytecna investice.

matucha

Příspěvek od matucha »

Ako vravi Juo.

invisible_E

Skor sa priklanam k juarezovi - tiez sa mi zda ze to moze byt len moje zblbnute ucho po X rockoch robenia cisto v compe - zacal som teraz postupne prechadzat na ´out of box´ komponovanie a comp chcem pouzivat bud uz len ako jeden zo vstupov do mixu alebo ako recorder v ktorom urobim uz len kozmetiku a mastering.. najlepsie bude poslat asi ukazku. Takze urcite nieco poslem.
Este k Juarezovi - praveze ja nechcem davat vsetko z akaie aj kvoli polyfoni aj kvoli ´live tweakingu ´ktory je predsa pri dvoch syntoch zabavnejsi ako z obmedzenejsieho samplera. ( ale nic proti XL na 2000xl nedam dopustit - cim viac na nej robim tym viac sa mi paci a inspiruje ma.. to sa uz o compe v poslednych rokoch nedalo povedat. je to kuwa este kus poctiveho dovolim si povedat hudobneho instrumentu´ aj v prave tej svojej obmedzenosti..

invisible_E

no tak som zbuchal kratky jam.. mozno to bude naozaj v mixe ale potom to viem aj tak upravit pri resp. pred recordingom - skor som ten ´Glue comp´ myslel prave na live situacie ono pri live ide o stopy mixu a nie dokonale frekvencne vymixovanu nahravku, ci nie? Ved to nie je pripad ked Dj pusta hotove songy..

clean vystup z mixu: http://www.ulozto.cz/10951214/jamm-wav

biscuit

Příspěvek od biscuit »

no ja myslim, ze ty to potrebujes spis zahustit nez komprimovat. podle me ti glue efekt kompresoru spis zacne fungovat na mixu, kde je toho vic.

invisible_E

biscuit píše:no ja myslim, ze ty to potrebujes spis zahustit nez komprimovat. podle me ti glue efekt kompresoru spis zacne fungovat na mixu, kde je toho vic.
v ukazke su schvalne len 2vstupy - aby bolo pocut co mam na mysli s tym ´ci netreba glue kompresi ´ lebo ak menim len pomer hlasitosti stop v mixe nejak mi to proste nesedi.. ale to bude asi fakt tym opotrebovanim z prace v compe ´in the box´:/ tam je proste ten headroom nejaky iny tam je ten mixer len virtualny alebo co :? tu je jeden strasi ulet este z FL studia http://my.hip-hop.sk/music/song/id_106620/, ale to je zas sama kompresia.. aj preto som vypol PC a zacinam od piky.. ale bavi ma to a to je hlavne.

Brenda Walsh

Příspěvek od Brenda Walsh »

Mě ta ukázka příde vcajku, tvuj oldschoolovej sound je docela příjemnej, a jak bicí tak bassa hrajou pěkně. Samozřejmě, bráno z pohledu dnešního zvuku, by to chtělo celkově narvanější a tu bassu víc do ksichtu, ale když jí vytáhneš tak ti zase nezdravě přebije ty bicí. To je klasickej problém, když ti to hraje takhle přímo z mašin. Máš to protažený přes mix s nějakejma schopnejma korekcema? Jemná eqvalizace by tomu asi pomohla, aby si ty dvě stopy udělaly navzájem trochu místo. Myslim, že kompresor by tomu taky trochu pomohl, ale jen tak zlehka. Jde o to, jestli ten kompresor potřebuješ na živý hraní, nebo jestli s nim chceš slepovat výslednej mix. Na živý hraní určitě nebude comp od věci, ale asi nic zásadního, jen srovnání velkejch peaků, který ti takhle natvrdo smíchanej signál z mašin udělá, tak aby si se dostal na nějaký obstojný RMS, a na to ti poslouží i něco levnýho jako třeba DBX 166XL. Jestli ti jde jen o to to doma smíchat, aby si měl hotovou skladbu, tak si nahraj do DAW jednotlivý stopy a s těma pak pracuj pomocí SW - EQ, Kompressor, limiter atd. jak na stopách tak na masteru, paralelní procesing atd. - to je cesta k současnějšímu zvuku. Jeden dynamickej processor na konci ti z toho narvanej zvuk neudělá, ani SW ani HW.

invisible_E

to BrendaWalsh: Diky za tip - ja to myslim skor na tie live situacie - v DAW mastrujem bezne hotove tracky a tam nemam problem dosiahnut aktualnejsi a vyvazeny zvuk - uz som robil aj komercnejsie veci do reklam a projektov - takze uz to v uchu akotak mam a prave preto mi to pri tychto priamych vstupoch z masin trosku nesedi.. preto som sa aj pytal na tento ´glue ´ Ono sa to moze javit ako cesta spat - s pohodlia DAWu spat do hardweru ale mna fakt uz nebavilo robit hudbu mysou. Tak dik a kuknem ten DBX..

Odpovědět