Jaký Ekvalizer ? HW Equalizer . EQ
-
cyril: nebolo by lepsie namiesto zamyslania sa, si nejaky analogovy eq vyskusat?
mne prijde ze napr ekvalizer na vysky co mam v SPL vitalizeri (co nieje ani zdaleka hi-end) znie uplne inak ako akykolvek plugin. (aj ked pluginy mi prijdu rovnako dobre pouzitelne, ale zneju proste inak...)
a za cenu algorithmix by si si uz mohol dovolit nejaky skoro hi-end HW eq...
mne prijde ze napr ekvalizer na vysky co mam v SPL vitalizeri (co nieje ani zdaleka hi-end) znie uplne inak ako akykolvek plugin. (aj ked pluginy mi prijdu rovnako dobre pouzitelne, ale zneju proste inak...)
a za cenu algorithmix by si si uz mohol dovolit nejaky skoro hi-end HW eq...
jihad on riaa & soza.
Kdyz premejslim o kvalitnich prevodnicich, tak se mi malokdy vybavi slovo "interface", od urcity urovne nahoru to vypada tak ze je digitalni karta a externi prevodnik. Ale objevujou se vlastovky... od apogee nebo od prism co si tak pamatuju.
V praxi muze prevazit vyhoda supr EQ nad ztratou v DA-AD, a to hlavne pokud je matros spis horsi a potrebuje radikalnejsi upravy... ale jakmile se dostavas k nuancim a lehkejm barvam, tak tam uz potom ty prevodniky zacnou prekazet
V praxi muze prevazit vyhoda supr EQ nad ztratou v DA-AD, a to hlavne pokud je matros spis horsi a potrebuje radikalnejsi upravy... ale jakmile se dostavas k nuancim a lehkejm barvam, tak tam uz potom ty prevodniky zacnou prekazet
Zkus si jednoduchou věc - pošli track do DA a nahrej ho zpět do AD a porovnej originál s výsledkem ... Uslyšíš co to udělalo s původním zvukem a můžeš zvážit jestli je to ono.PiKey píše:A co vyrobky takych Klark Teknik?
Ok a prevodniky, fungujem na Motu HD192 Core System, ma za takychto podmienok vyznam ist do hw eq ci ineho hw?
Ani Lavry Blue není ve výsledku 100% (a to není asi žádný převodník). Ale s převodníky průměrné kvality člověk může ztratit více než získá ...
I hardwarové ekvalizéry mají různé úrovně. Pro běžné "ekvalizování" mohou být dostačující dnešní pluginy, které jsou hodně kvalitní (např. Algorhitmix, ParPLEQ, Tritone atd.). Funkce HW ekvalizéru obvykle nespočívá ani tak v nějakém "chirurgickém" procesu, ale spíše v dodání ušlechtilého "sexy" zvuku (různého druhu - každý z přístrojů má svou "osobnost"). Samozřejmě, čím více "sexy"., tím vyšší cena a může se stát, že člověk zjistí, že ty levnější přístroje (zvláště v propojení s průměrným AD -DA) až takový zázrak z původního zdroje neudělají.
Pořádný HW EQ + slušný AD DA už je docela velká investice. Záleží asi na úvaze jak často to člověk bude používat. Jestli třeba nevyjde mnohem levněji nechat si to občas udělat jinde ...
Záleží také na typu hudby. Pro běžný pop/electronicu apod. je tento typ procesingu obvykle velmi prospěšný. Když jsem ale nedávno dodělával své monochordové CD, měl jsem tendenci dodat "sexy" zvuk pomocí HW ekvalizérů atd. a nakonec zjistil, že nejlepší je původní neprocesovaný zvuk ...
Fakt ale je, že zvukový rozdíl mezi špičkovými HW EQ a běžnými pluginy, je hodně velký ...
Porovnej pokud mozno poslechem na prevodniku aspon o tridu lepsim, nez jsi pouzil na ten loopZkus si jednoduchou věc - pošli track do DA a nahrej ho zpět do AD a porovnej originál s výsledkem ... Uslyšíš co to udělalo s původním zvukem a můžeš zvážit jestli je to ono.

Vubec doporucuju pokud uz premyslis o externich ekvalizerech mit nejdrive vymaximalizovanej poslechovej retezec od DA pres Volume az po Bedny. Motu bude urcite "vpoho" na cena/vykon pro vicekanalovy reseni, ale na monitoring bych urcite chtel mit neco lepsiho, protoze to ti umozni lip korigovat vsechny procesy, nehlede na to, ze hned prvni krok, kterej povysi celej system je to, ze z takovyho prevodniku pretahnes hodiny i na Motu a jsi nekde jinde i s ohledem na HW EQ.
To je svatá pravda. V případě ITB se super clock projevuje jen v rámci poslechu, ne ve výsledné nahrávce. Ovšem pokud jdeš ven z DA - kvalita zvuku (a clocku) už se přímo zapisuje do nahrávky. Z vlastní zkušenosti vím, že rozdíl mezi clockem Lynx (L22 - hodně chválený) a Lavry je obrovský ... Zvuk clockovaný přes Lavry získává hloubku a detaily oproti Lynxmatucha píše: nehlede na to, ze hned prvni krok, kterej povysi celej system je to, ze z takovyho prevodniku pretahnes hodiny i na Motu a jsi nekde jinde i s ohledem na HW EQ.
cyril : no kazdy digitalny signal musi byt niecim casovany .. ked prepajas viac zariadeni medzi sebou , mozu si detekovat hodiny z digitalneho signalu .. co neni moc dobre .. rozne chyby tam vznikaju , jittering , atd .. o tom sme tu uz vselikde pisali .. takze najlepsie je mat jeden zdroj hodin (wordclock) a ten zapojis do kazeho zariadenia .. kazde zariadenie ma aj interne hodiny .. ktore su vacsinou adekvatne cene zariadenia .. casto sa moze stat , ze aj lacne prevodniky , ked ich zapojis na kvalitne hodiny , zacnu hrat o mnoho kvalitnejsie ..