Kompresor jaký mám vybrat? Plus další tuna dotazů

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Odpovědět
matucha

Re: Kompresor jaký mám vybrat? Plus další tuna dotazů

Příspěvek od matucha »

BS píše:Z tech levnejsich variant i treba kompresor od Sonalksis je neuveritelnej pracant, nebo ten Blockfish od Digitalfishphones je taky gut. A jeste se mi libi hodne i Stillwell Rocket.
Blockfish je moc fajn.

Ono je toho vlastne fakt hodne, co je dobry. Nejvic je potreba pracovat na sobe, aby byl clovek dobrej v skladani a michani ;).

jsem.devka

Příspěvek od jsem.devka »

souhlas. třeba teď budu muset pracovat na nastavení toho Oxford Sonnox kompresoru. Nejsou tam žádné presety, takže nemám z čeho vycházet. Nevíte prosím někdo o nějakém "kompresor manuálu" s teorií, která mi to pomůže zvládnout? PS "eq manál" a "vokál manuál" by se taky hodil :))
děkuju za rady, moc si toho vážim

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Myslim, ze kdyz si das do google compressor how to nebo eq how to pripadne nec podobnyho, vypadne ti clanku habadej. Spousta toho byla v SOS (jejich web s archivem starsich cisel je moc fajn zdroj informaci), v CM, FM, na youtube je toho taky kopec.

c9000

Příspěvek od c9000 »

Když projdeš forum, tak je tady hodně užitečnejch rad o kompresorech a jejich nastavení, od Ecsona atd. ohledně bicích , bas atd., chce to jenom mít nervy a hledat, já jsem skoro všechny informace o práci s kompresorama bral tady z ezone a pak z manuálů od výrobce. A pokud pochopíš základ toho jak to pracuje , tak myslim že na zbytek přideš sám.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

presne tak, hlavne si to kompresorem uplne nevykastrovat ;) spousta lidi si znici transienty a odstrani spodky spatnym nastavenim kompresoru, v honbe za fat zvukem - to je strasna blbost. nejvic fat je to bez kompresoru, staci si poslechnout neco od bodyii ;)

Fractal

Příspěvek od Fractal »

kompresor se v minulosti používal hlavně proč? jako jedna z věcí, která má napravit špatně nahraný materiál...

matucha

Příspěvek od matucha »

To neni vubec pravda. Kompresory byly hlavne technicka vec, ktera mela zajistit co nejkonzistentnejsi signal bez zakazane velkejch spicek pro dany medium, at uz to bylo radio nebo vinyl nebo... slo taky o hlasitost a casem se to vyvinulo i v zamernej efekt.

Kompresorem si taky muzes k zbytecne vytrcenejm transientum pomoct, kdyz ho spatne nastavis.

U syntetickejch a sample-based veci je spousta moznosti, jak ovlivnit dynamiku, aniz by clovek sahl po kompresoru (obalky, dylky) a to je nutnost to udelat dobre, jinak moc kompresoru nepomuze.

U zive nahravanejch veci do moderni hudby se bez kompresoru moc clovek neobejde, i kdyz se leccos da vyresit automatizacema (vokaly hlavne)...

Fractal

Příspěvek od Fractal »

matucha: Psal jsem "jako jedna z věcí" - a to pravda je. A takhle se má ke kompresoru také přistupovat - nervat ho tam, kde není třeba. Taky je fakt, že byl používán na kontrolu výstupního a vstupního signálu jak píšeš.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Nevim, proc si nektery lidi neumej priznat, ze napsali blbost ;] (at uz umyslne, nebo omylem, splest se muze kazdej)

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Kermitak píše:Nevim, proc si nektery lidi neumej priznat, ze napsali blbost ;] (at uz umyslne, nebo omylem, splest se muze kazdej)
To sa teraz nosi, priatelu :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

matucha píše:To neni vubec pravda. Kompresory byly hlavne technicka vec, ktera mela zajistit co nejkonzistentnejsi signal bez zakazane velkejch spicek
no urcite i prave aby se tichy zvuky neutapely v sumu ;) nahravku je s kompresorem snazsi drzet v optimalnim dynamickym pasmu, driv to musel bejt tvrdej boj se sumem...

dendy

Příspěvek od dendy »

niekedy staci v ramci sebareflexie prejst si historiu vlastnych prispevkov, hlavne nejake starsie spred 3-4 rokov .. a clovek sa len chyta za hlavu co za hluposti tu popisal hahaha :)) a potom ho to motivuje viac rozmyslat nad tym co pise teraz :)) nuz co.. kazdy prechadzame vyvojom ... a na mnoho veci si clovek musi prist sam, nadarmo mu to druhy tlacia do hlavy ..

sorry za offtopic, len ma tak napadlo zafilozovovat si :)

jsem.devka

jj biscuit teď sem čet co řikáš na Clever Nose. :) to neni žánr co si jedu primérně. postoval sem len ako ukázku, jak sem namíchal na alesisech, když eventy byly nemocný. koule to chce určitě, proto se tady ptám jaký nástroje na jejich úspěšnou implantaci použít. naučit se s nima pracovat je další věc který se hodlám s vervou prodat, ale z hovna bitch sprostou jak potřebuju neupletu. Teď řešim kompresor. Já třeba pracoval s UAD CS1, a 1176SE co sem dostal zdarma ke kartě, a když sem potřeboval sidechain, pracoval sem s kompresorem integrovanym v ábltonu. A teď sem zjistil, že to sou jenom slaboučký pluginy od UAD, prejže aby šetřili DSP, a hlavně podle mě aby navnadili pro další nákup. Nevim jakej komp od nich teda koupit na pokusy zvukově se podobající NIN, JUSTICE... (bohové) sakrasakra LA2A, LA3A, fairchild nebo nakonec ten neve? nevim nic

matucha

Příspěvek od matucha »

Kdyz uz nejakej kompresor pro uad, tak urcite ssl 4k... i na jednotlivy bubny supr... la3a mam hodne rad, ale s trochou snahy ho skoro trefis na ty 1176, takze do toho se nejak hrnout nemusis.

Mam pro tebe spis jinou radu. Setri penize, vymejslej jak udelas akustiku a kup si poradny bedny. Pak az daleko za tim sou nejaky plugin kompresory ;).

jsem.devka

Jo ten kompresor mám ale od waves. Jako postoval obrázek Ecson Waldes v týhle diskuzi. No ale nevim jestli to má cenu i s tim 1176SE.:( (slabej odvar 1176LN) , to samý jako odvárek CS1.

Takže k Alesis MK II a Eventům ASP 8 za který sem dal nemalej peníz a fakt mi vyhovujou a sluchátkám Beyerdynamic DT 990 ještě nějaký vestavět do zdi za 100000? od mistrů jako vy si nechám poradit, ale tohle bolí :D

Odpovědět