Kompresor jaký mám vybrat? Plus další tuna dotazů

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Odpovědět
matucha

Re: Kompresor jaký mám vybrat? Plus další tuna dotazů

Příspěvek od matucha »

1176SE je vpoho, tou 1176SE neziskas nic zazracnyho, co by ti promenilo mixy v neco uplne jinyho.

ASP8 jsem ted asi 3 dny poslouchal u naberu bicich, nevim jak by hraly u me, ale tam mi prisly malo analyticky (lepsi popis me nenapada), umely zahrat basy, coz je plus, ale prislo mi, ze sou jak hodne vrely na basech, tak docela agresivni na stredovejskach. Ale to s tema basama bylo nejspis dany akustikou a tim, ze hejbaly celou podlahou (kopak byl cejtit v konzoli i v podlaze), coz znamenalo, ze s nima hral barak a to neni dobry na rozhodovani (i kdyz v necem docela prijemny).

OK, bedny asi nemas nejhorsejsi, i kdyz alesisy bych vymenil za nejaky maly adamy pro lepsi prehled ve stredech/vejskach nez na eventech. No a podival bych se na tu akustiku, to je taky zaklad uspechu, slyset, co delas ;). Jestli mas SSL od waves, tak na dokupovani pro uad kasli, setri penize na cokoli, co bude nejakej vetsi krok a u toho se uc skladat/michat.

matucha

Příspěvek od matucha »

Zkousi ruzny kompresory na takovou hodne divnou a prilis slozitou bici stopu, ale stejne je na tom neco slyset ;).

peteness

Příspěvek od peteness »

ja si myslim, ze na bici do tanecni nebo proste elektro muziky by se kompresor nemel pouzivat vubec. Hlavni jsou poradne samply, dobre je navrstvit naobalkovat.
Jeste treba jedna vec me kdysi zaujala, jak jsem upiratil par videii z Computer Music. Na jednom byl chlapek, co micha tracky pro Madonnu (jmeno uz nevim). Mel tam ten svuj kumbal oblozeny horama syntaku a rackovkama a rikal ze vsechno ted uz dela softwarove, akorat na vokaly pouziva jeden Distressor.....takze treba takhle.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

presne tak, kdyz to poradne v elektronicke tanecni hudbe "jebe" tak neni treba zadnych kompresoru

BS

Příspěvek od BS »

no, tak to je panove holej nesmysl, bo v tanecni hudbe, to je hodne o kompresorech.

peteness, asi mluvis o Mirwaisovi, kterej je btw pekna lama, protoze ji dal primo na desku defaultni preset z Limeliteu z packu NI Electronic Instruments, takze ten borec, at radeji nepoucuje ostatni :D

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja mam najradsej kompresor z tohto bundle, hlavne na take prebudenejsie "predychane" bicie :)
http://www.tcelectronic.com/Default.asp?Id=12879

Fractal

Příspěvek od Fractal »

BS: ja si fakt nemyslim, pokud tam mas par elektro bicich zvuku pres sebe, ktere maji porad stejnou dynamiku a uz samy o sobe dobre tranzienti a vsecko, tak kompresor nekdy fakt neni treba... mam nekolik tracku kde neni ani jeden kompresor na stopach, treba jenom gate na nekterych a na vystupu kompresor-limiter a na akcich hrajou vyborne

imho kompresor je jedna velka povera!!!tady hodne lidi nemusi souhlasit, ale osobne ho pouzivam jenom na material, kteremu neco chybi, kdyz potrebuju aby nebyl tak dynamicky, je spatne nahrany, nebo ma slabe transienty

problem je v tom ze zacatecnici si mysli ze je kompressor spasi, nevim no, proste kdyz se dostanes do takoveho toho pracovniho tempa ze davas kompressor bezmyslenkovite na kazdou stopu je to imho spatně

a veci jako paralelni komprese jsem kdysi pouzival porad, tedka si na to ani nevzpomenu... nevim cim to je, je to zkratka relativni, zalezi na zdrojich a tak

dendy

Příspěvek od dendy »

pravda je ze ja tiez pouzivam kompresory uplne minimalne, skoro vobec :-) maximalne obcas sidechain ked chcem aby niektore stopy "dychali" s kopakom.. ale inac skoro vobec ... :) ono to ale zavisi od stylu, ked som sa kedysi pokusal robit drum&bass tam som zase kompresory na bicie (na jednotlive zvuky aj na cele subgroupy) pouzival velmi hojne ...

BS

Příspěvek od BS »

Fractal: nj, ale jako nedokazu si predstavit, ze nejak dobre umichas basu, bez kompresoru. tak stejne drum bus, bez kompresoru, si nedokazu predstavit, nehlede na nejaky to kreativni sidechainovani, atd. nebo treba leadovy zvuky liznuty kompresorem to taky ozivi,. Nerikam, aby to tema kompresorama clovek udusil, ale lehce to liznout do gain redction tak 2-3 dB se mi osvedcilo ze to ozivi. ale samozrejme nenutim, kazdy dle sveho vkusu ze ano :]

Fractal

Příspěvek od Fractal »

BS: jasne, sidechain je bezdebat (i kdyz to muzes udelat automatizaci levelu) ale kompressor u syntakove basy fakt neni podminkou

dendy: dnb ma taky sirokou skalu zvukovosti a kompressor na bubnech casto byt nemusi, ale jo... zalezi.. i na vkusu
Naposledy upravil(a) Fractal dne 01 říj 2010 13:36, celkem upraveno 1 x.

BS

Příspěvek od BS »

fractal: kompresor treba u subbassy neni podminkou jo?? hmm, tak to bych chtel slyset, co to v tom spodku bude delat za bordel.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

BS píše:fractal: kompresor treba u subbassy neni podminkou jo?? hmm, tak to bych chtel slyset, co to v tom spodku bude delat za bordel.
kompresor na sub-base, pokud je generovana, je presne pripad, kde neni treba. da se uz pri tvoreni /nebo v sampleru/ naobalkovat mnohem presneji podle kontextu skladby, nez jak by to zvlad kompresor. a tam navic hrozi, ze clovek nastavi moc kratkej attack a release, kompresor zacne povazovat jednotlivy pulvlny subbasy za peaky a vysledkem je klikani a distorze.

obecne se v elektronice vic vyuzijou limitery, to doporucuju. kompresorem clovek muze spachat vic skody nez uzitku, pokud dobre nevi, co dela. ale parelelni kompresi/limiting i v elektronice vyuziju hodne.

kreativni komprese je jina vec, ale pomyslete na to, ze je to jenom zmena dynamiky a muzete ruzne automatizovat fadery, nemusi to vsechno resit kompresor.

no a potom dalsi vec je komprese jednotlivejch pasem v ramci zvuku/kanalu/grupy. a bez toho se neobejdu, casto to funguje mnohem lip nez staticky EQ.

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

Dovolil bych si trosku nesouhlasit. Compressor urcite neni nutny pouzivat na jednotlivy udery ale je to rozhodne nezastoupitlne dulezitej nastroj, zvlast pro elektro muziku kde se na zvuku podepisuje nezamenitelnym charakteren. V elektro muzice se navic compressory pouzivaji casto i jako efekt, nebo ciste charakterovej prvek, at uz je to priznani pumpovani nebo side chain, nebo paralelni copresse atd.

Prijde mi ze compressor z toho co se tu pise vnimate jen jako tvarovac jednotlivejch zvuku (bd, sn, hht, clap), cili jen jako zakladni "obalkovac", ale compressor toho umi mnohem mnohem vic. Predne diky compressoru a jeho vhodnyho vyberu je mozny docilit vetsi udernosti, soudrznosti, vic dravej nebo naopak soft zvuk. Bez compressoru kazdopadne neni mozny docilit sytosti bubnu. Compresse se pouziva jednak jen na jednotlivejch uderech pro potrebu bud silnejsiho nebo hladsiho transientu, ale predne pak na jednotlivy sekce pro dosazeni efektu kdy jsou bici vypichnuty pri poslechu pred oblicej a maji velekj plnej bohatej zvuk. Compressor na celek bubnu kterej jim doda kompaktnost a propoji jejich zvuk je alespon pro me zasadni. Prijde mi ze se tu ted prilis opakuje (mozna i trosku pecenuje) veta, ze nejzakladnejsi je zdroj zvuku, coz je samozrejme pravda, ale je dobry to videt taky z pohledu druhy strany. Pokud dostavam na mix material kterej neni idealni, coz nebejva v podstate nikdy, tak prave compressory s vhodnym EQ skvele zuslechtujou zvuk a je mozny ho pak vzdycky podporit. Samozrejme clovek by mel mit na pameti "neopravuj co neni rozbity" : ) ale co se compressoru tyce tak pokud jsou vhodne nastaveny, nabizej skvely vysledky.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

ECSON WALDES píše:Dovolil bych si trosku nesouhlasit. Compressor urcite neni nutny pouzivat na jednotlivy udery ale je to rozhodne nezastoupitlne dulezitej nastroj, zvlast pro elektro muziku kde se na zvuku podepisuje nezamenitelnym charakteren. V elektro muzice se navic compressory pouzivaji casto i jako efekt, nebo ciste charakterovej prvek, at uz je to priznani pumpovani nebo side chain, nebo paralelni copresse atd.

Prijde mi ze compressor z toho co se tu pise vnimate jen jako tvarovac jednotlivejch zvuku (bd, sn, hht, clap), cili jen jako zakladni "obalkovac", ale compressor toho umi mnohem mnohem vic. Predne diky compressoru a jeho vhodnyho vyberu je mozny docilit vetsi udernosti, soudrznosti, vic dravej nebo naopak soft zvuk. Bez compressoru kazdopadne neni mozny docilit sytosti bubnu. Compresse se pouziva jednak jen na jednotlivejch uderech pro potrebu bud silnejsiho nebo hladsiho transientu, ale predne pak na jednotlivy sekce pro dosazeni efektu kdy jsou bici vypichnuty pri poslechu pred oblicej a maji velekj plnej bohatej zvuk. Compressor na celek bubnu kterej jim doda kompaktnost a propoji jejich zvuk je alespon pro me zasadni. Prijde mi ze se tu ted prilis opakuje (mozna i trosku pecenuje) veta, ze nejzakladnejsi je zdroj zvuku, coz je samozrejme pravda, ale je dobry to videt taky z pohledu druhy strany. Pokud dostavam na mix material kterej neni idealni, coz nebejva v podstate nikdy, tak prave compressory s vhodnym EQ skvele zuslechtujou zvuk a je mozny ho pak vzdycky podporit. Samozrejme clovek by mel mit na pameti "neopravuj co neni rozbity" : ) ale co se compressoru tyce tak pokud jsou vhodne nastaveny, nabizej skvely vysledky.
no urcite, jedna vec je michat cizi vec, druha je, mit moznost mit celej proces vzniku pod kontrolou.

sam kompresory pouzivam mozna az moc, mam ruzny templaty na paralelni procesovani stop, kdy se stopa rozdeli, jednotlivy pasma (vetsinou tri ruzny) se komprimujou jinak a zase se sejdou na jednom bussu, kde se jeste dodatecne zceli, a pak (v pripade bicich) jde uder jeste do finalniho bicicho bussu se zbytkem bicich (ale treba bez OH) atp.

Odpovědět