Kompresor jaký mám vybrat? Plus další tuna dotazů

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Odpovědět
BS

Re: Kompresor jaký mám vybrat? Plus další tuna dotazů

Příspěvek od BS »

brooklyn: no s kompresorem ten subbass zkrotim komfortneji, a zase predpokladam, ze snad clovek ma ucho a ten attack release dokazes trefit bez nejakejch klikancu na zacatku, apod. Mne se to tak proste osvedcilo,napr na hutny monotoni technoidni subass.

ecson: jo, tak nejak jsem to myslel. kompresor doda charakter, jakozto kreativni natroj,jj.

bluerecording

Příspěvek od bluerecording »

pete ness píše:ja si myslim, ze na bici do tanecni nebo proste elektro muziky by se kompresor nemel pouzivat vubec. Hlavni jsou poradne samply, dobre je navrstvit naobalkovat.
Jeste treba jedna vec me kdysi zaujala, jak jsem upiratil par videii z Computer Music. Na jednom byl chlapek, co micha tracky pro Madonnu (jmeno uz nevim). Mel tam ten svuj kumbal oblozeny horama syntaku a rackovkama a rikal ze vsechno ted uz dela softwarove, akorat na vokaly pouziva jeden Distressor.....takze treba takhle.

Ako hovori stary dobry Bruce Swedien: "kompersory su pre deti". Ja ich takmer vobec nepouzivam. Sice mam Liquid Mix, ktory obsahuje naozaj brutalne spracovane kompresory, zaklad uspechu su aj tak monitory, akustika miestnosti a vola zvukara ucit sa. Co sa poriadne nenahra, to kompresor nezachrani a v pripade elektrohudby plati, ze pokial nemam poriadne sample, tak to tiez kompresor nezachrani. Ludske ucho je nastastie na dynamiku velmi citlive aj u laika, takze "spatny" prekompresorovany zvuk spozna aj bezny posluchac. Akurat Vam nepovie, ze preco ste tam dali tolko komprimacie, ale vyjadri sa jednoduchsie - mne sa to nepaci :D To mam potvrdene z vlastnych skusenosti, z obdobia, ked som z kompresorov este salel. Teraz ich vyuzivam maximalne tak pri hlavnom vokale na dokreslenie charakteristiky - samozrejme LA2A je favorit, ale Avalon alebo API su tiez skvele. dobra rada nad zlato znie teda: radsej sa namakajte pri nahravani, ako by ste sa to marne chceli pokusit fixovat pri mixovani.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ew: jirko, protoze ty si myslim vsechno samplujes sam, je jasny o cem mluvis. ale spousta z nas, vcetne me, pouziva hotovy "tovarni" zvuky, ktery uz maji za sebou casto vrstveni, dynamickej proces i eq - proste hotovej produkt, uz ani ne polotovar :-D kazdej si je v pripade potreby asi nejak upravuje, ale casto staci najit jen ten spravnej sample a pak jen load and play (skoro) ;)

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

Rozumim ti. kdyz se ale preneseme pres to jaky zdroje kdo pouziva, tak ciste efekt kterej compressor umi udelat na celkovy stereo podskupine je nezastoupitelnej nicim jinym. Myslim tim tu sytost a to jak je mozny bubny "nafouknout".

bassline

Příspěvek od bassline »

No ale zas...dost casto je pocut v profi nahravkach ked kompresor bicim uz skodi...je bezne ze snare pocujem uz uplne splasknuty kompresorom, nema ziadnu prirodzenu dynamiku, ale len take tupe "plask"...myslim si, ze v akustickej hudbe je takyto zvuk neprijatelny a dost to znie blbo...u elektroniky je to ine, ale aj tam treba davat bacha aby z toho nakoniec nevzniklo nieco tupe bez prirodzeneho charakteru...myslim si, ze ked sa kompresor pouzije jemne, tak vie bicie v elektronike pekne nakopnut a bez toho to moc nejde...ked sa to ale prezenie, ma to uz neziaduce efekty a neznie to dobre...a to hovorim ja, co mix robit zatial neviem :P ...ale dedukujem zo skusenosti s kompresorom a posluchu roznych skladieb...
Naposledy upravil(a) bassline dne 01 říj 2010 21:40, celkem upraveno 1 x.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ew: na groupach je to samozrejme neco jinyho. jestli myslis teda to stejny "slepovani" jako ja.

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

bassline píše:No ale zas...dost casto je pocut v profi nahravkach ked kompresor bicim uz skodi...
z toho plyne ze to co poslouchas nejsou profi nahravky. Vymen muziku :c)
bassline píše:je bezne ze snare pocujem uz uplne splasknuty kompresorom, nema ziadnu prirodzenu dynamiku, ale len take tupe "plask"
pletes si limiter s compressorem
bassline píše:...myslim si, ze v akustickej hudbe je takyto zvuk neprijatelny a dost to znie blbo...
On taky neprijatenlnej zvuk nikdo zamerne nedela. Krivy baraky se taky zamerne nestavej. Spatne nastavenej compressor, je spatne nastavenej compressor v jaky koliv hudbe.

Ja compressory pouzivam tam kde jsou treba moc rad a hodne si na nich zakladam.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

myslim, ze kompresor je pro nektere zanry nutny a pro nektere nezadouci....
navic je "spousto cest bozich, jez muzou vesti do nebe"....
osobne mi vic vadi nahravka prekomprimovana nez nenakomprimovana....
ale kazdy to ma jinak

ps muzem se asi dohadovat o semiologickem vyznamu slova splasknunuty ale asi to nema smysl :) ja basslinovi rozumim a souhlasim...
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

A kromě toho existuje obrovská spousta "profi" nahrávek ve smyslu hudebním - úžasná, nádherná hudba s "duší", které ale třeba zvukově nejsou úplně ideální (viz bassline). A ty jsou pro mě tisíckrát cennější než nahrávky s tou "správnou" kompresí atd., které jsou ale hudebně sterilní a nezajímavé. Ideální je samozřejmě spojení obou aspektů. Kromě toho "dobře" a "špatně" nastavené něco (např. kompresor) samo o sobě neexistuje (leda by si ten patent chtěl někdo přivlastnit). Je to většinou věc záměru a vkusu - a to je hodně široké pole.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

jojo, audioprodukce se prolíná i s filosofií

MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

bassline píše:myslim si, ze ked sa kompresor pouzije jemne, tak vie bicie v elektronike pekne nakopnut a bez toho to moc nejde...
myslim ze se da pouzit i brutalne, a muze to bejt v ramci zanru dobre...treba ty JUSTICE ktery tu byli jmenovany jako vzor ceho chce jsem.devka dosahnout tak tam je to vsechno narvany jako prase..nevim jak to delaji oni ale me se k tomuhuhle dari nejlip priblizit tak ze bici poslu do dvou grup jednu s brutalni kompresi s nejmensim moznym attack/relase a pak a druhou kde v podstate z bicich zustane jen attack...tim docilim toho ze jsou bici brutalne nakomprimovany ale zaroven maji uder.. to by melo jit pri dobrym nastaveni i s jednim kompresorem ale s timhle se dobre pracuje protoze kdyz chci bici vic/min nahlas hejbu s tou "placatou" grupou pokud mam pocit ze znej tupe vytahnu tu s attackama a nehejbnu si s tim s pomerama

mONOGRAm

Příspěvek od mONOGRAm »

MonkeyFighter: a ako je to v tom pripade s fazou? nerozoseru sa vzajomne? alebo obe grupy pustas cez rovnaky kompresor, len s inym nastavenim?

MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

mONOGRAm:s fazi sem s tim nikde problem nemel, kdyz tak ted premejslim tak asi vsude jsem mel na obou grupach stejnej kompresor..nicmene casto k tomu primicham i kus ty puvodni nezkomprimovany a v pohode, mam C4 a ani nemam zaplej plugin delay compensation...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

a dyt je to normalni ny komprese.. da se resit i jednim kompresorem, kterej ma wet/dry.

Odpovědět