Je to v mnoha směrech zcela unikátní design a zvuk a zvukové možnosti tomu odpovídají. I když jsem myslel, že mě už hned tak něco nepřekvapí, zvuku tohoto kompresoru jsem se ještě úplně nenabažil. Technické a konstrukční detaily zatím ponechám stranou, můžu jen říct, že ten zvuk je naprosto úžasný a i taková legenda a ikona jako je Crane Song STC-8 vedle Vertiga trochu bledne. Hlavními zvukovými rysy jsou
1) zachování původní frekvenční struktury - na rozdíl od běžných kompresorů, které často inklinují k lehkému ořezání výšek i basů a jemnému "vyhřeznutí" na středech
2) krásná a plastická struktura mixu - nástroje nesplývají, ale jsou pěkně 3D.
3) při určitých nastaveních to dává pořádný "punch", a la SSL, ale mnohem ušlechtilejší (TomThakův track, který jsme nedávno masterovali by ted určitě dostal ještě další dimenzi)
4) unikátní basové side chainové filtry na 60 a 90 Hz - blahodárný lék na běžné lehce rozmazené basy - nádherně to zpevní nahrávku
5) možnosti přepínání mezi mono a stereo modem
6) funkce auto release převzatá z legendárního Fairchildu
7) celkově naprosto oslnivý, dynamický a sametový zvuk s velkou variabilitou
Minusů je zatím málo, napadá mě jen to že
1) vyžaduje jemnější úroven vstupu (běžnou úroveň vybuzeného Lavry výstupu je třeba krotit. Jak mi ale včera řekl autor, není žádný problém vymodelovat hodnoty thresholdu atd. podle individuálních potřeb)
2) cena - ta je trochu drastická - 4000 EUR (a to ještě zaváděcí)

Kvalita je však taková že už tento kompresor možná nebudeme schopni vrátit

Přes vánoce si s tím budu ještě hrát spolu s dalšími hračkami jako pár Gefellů M582 a V276 Siemens preamp ...

Další infomace o tomto kompresoru včetně uživatelských recenzí jsou zde: http://www.vertigosound.com/