Takže finální report!
Blesková výměna několika e-mailů přímo se samotným konstruktérem (odpověď vždy v průběhu druhého dne) přinesla své ovoce, já si trošku posypal hlavu popelem, že jsem byl takový lenoch a nepřišel na to sám

no a už je mi všechno jasné.
Základem je nepřebudit vstup P1, což byl v zásadě můj případ (byť jsem samozřejmě hlídal vstupní PEAK LED, ale co se nadělá). Takže ideálně asi tak, že jsem do Cubase natáhnul dodávaný testovací signál, připravil setup, nastavil Input Gain na P1 zhruba do poloviny (klíčová informace!!) a pustil přehrávání.
Zbytek je třeba doladit na konkrétním setupu, protože do všeho kecá samozřejmě výstupní úroveň signálu (pozor, nemyslím tím teď to, co ukazují měřáky v DAW!!). U mě to vypadá asi tak, že Cubase ukazuje úroveň testovacího signálu na měřákách -6dB, takže experimentováním jsem posléze zjistil, že nastavení AUX musím mít tak na -12 .. -6dB (-6dB pro Input Gain P1 úplně na nule, -12dB pro štelování zesílení v P1). Výstupní úroveň z P1 jsem potenciometrem nastavil na pevno na -6 .. -4dB (opět měřáky na mixeru DSPF).
Zbytek je už "jen" o kroucení v sekci Expander nebo Compressor na P1

Správně udělané nastavení je totiž definitivní pro jakoukoli další práci (nezmění-li se v základním setupu třebas zvukovka). To je na tom právě to kouzelný - prostě se to pak už jen zapne a ladí se "zvuk".
Po těch několika dnech jsem začal oceňovat výhodu toho, že se nemusím starat o "makeup gain", protože tam ten signál "vleze" prostě na těch -6dB, což pro mě představuje bohatou rezervu při nahrávání

a jen sleduju, jak ho kompresor ztlušťuje a podobné
Ani linkový ani mikrofonní vstup mi nepřišly, že by jakkoli barevně ovlivňovaly signál; tím bych naznačil, že P1 zřejmě spadá to "transparentních" krabic.
Dá se přebudit až do zkreslení, ale to už si člověk musí dát tu práci
Podtrženo, shrnuto: P1 bude mít svoje využívané místo ať už přímo při nahrávání nebo ex-post při mixu.
P.