chvíli mi to trvalo , ale nakonec předevčírem jsem pořídil svůj první HW profi kompresor. Na stavbu klonu mi bohužel nezbyl čas, tak jsem šel do hotového výrobku.
Čekal jsem na výhodnou koupi a nakonec se dočkal:
DBX 162SL ( jo ten co byl teď na midi.cz)
IMHO je to první komresor co mi Ecson doporučoval - spíš shoda náhod a oklností, než nějaký plán
První dojmy: docela šílená fialovo růžová barva předního panelu....(Ale hodí se mi k Ensoniq Fizmo rack...) Celkově extrémně robustní a kvalitní hliníkové knoby s jemným , ale pevným chodem. Poctivá konstrukce.
Zvuk: zaprvé naprosto tichoučký, žádný šum - v provnání s mnoha pluginami, který aby simulovaly analog šumí hodně ... Takže je to analog, ale tichý!
Zvuk komprese: čekal jsem jaký bude dojem oproti pluginům - jestli za to stojí vůbec ho kupovat. A jo!
1) extrémní rychlost attacku. Je to fakt pekelně rychlej kompresor. A attack lze v těchto vysokých ryhlostech velmi jemně nastavovat. ( Spíš je těžší dostat pomalý attack - max rychlost je 400db/msec!!!!, nejpomalejší 1db/msec)
2) Chování compression Ratio - to mě dost dostalo - byl jsem zvyklej, že zvuk se při větším poměru vždy znatelně "zprasí". U dbx i při větších poměrech a redukci signálu zvuk zůstává naprvní pohled " nezměněn". zachovává si veškeré důležité atributy, jen se energie ubrala na pořebných místech. Velmi detailní nastavení redukce - naprosto precizní. Teprve až když se treshold hodí hodně dolů, tak začne kompresor zvuk "prasit" - to taky někdy chci...
Při pokusech mi to někdy připomínalo ukázky Elyssia Mpressoru.
3) auto režim - říkal jsem si apriori, že auto je nanic, ale co říct... tady prostě v mnoha případech funguje nejlíp.
4) overeasy režim - oproti hardknee kompresi, je zpracování jemnější, lepí věci příjemně k sobě bez znatelných vedlejších nežádoucích efektů
5) práce s basovými frekvencemi: díky rychlému attacku, kompresor při určitých nastaveních nevpustí nic z basových "boulí" a tak signál řízeně ztratí přehnané basové energie. Dá se s tímto kompresorem trochu simulovat i práci EQ... svým způsobem.
Jinak je třeba hlídat samozřejmě vstupní úrovně, nastavení vnitřního limiteru, tak aby nebyl signál převalenej. Když se tak stane, dochází k takovému zrnitému zkreslení, zvuk se zvláštně rozpadá - není to jak distortion, jiný kreslení, ale pro mě zatím o ničem.
Celkový dojem: ušlechtilost, preciznost, transparentnost, muzikálnost, moderní zvuk ( žádný vintage barvítko to není)