Stereo bus kompresor?

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Magion

Stereo bus kompresor?

Příspěvek od Magion »

Zdravím,

delší dobu uvažuji o nějakém stereo bus kompresoru, hlavně na bicí ( elektronické převážně), ale aby byl použitelný i na synth basu, popř. kytaru.
Dual mono režim by byl taky plus.
Samozřejmě chci aby tato investice měla smysl a poskytla něco zcela jiného než VST.
Hledám charakter a přirozenost, plnost a zároveň jemnost zvuku... ( no to jsou zase řeči :) )
Lampy, FET či VCA. Opto asi ne (prý je moc pomalý na bicí... ale vlastně nevím jistě)
Nemám velkou zkušenosti s HW kompresory...
cenový strop je cca 20tis.
Co byste doporučili - a kde by se to dalo vyzkoušet?
Moc se mi na bicích líbí ( z toho co jsem slyšel na youtube...) Fairchild. 8)
To je cenově trochu jinde, ale možná nějaký klon???
Moje úvahy:
Portico 5043
Drawmer 1968
Tk BC1
RNC (??? má smysl - není to jen obdoba slušného VST?)
Overstayer
----
upřímě řečeno kromě supr zvuku jsem taky trochu gear fetišista a nějaký retro design kousek...hm to by bylo něco :wink:
Obrázek

matucha

Re: Stereo bus kompresor?

Příspěvek od matucha »

Tak portico i drawmer stoji o neco vic jak 20000,-

Z portica sem tu mel jen preamp a eq a jestli to je aspon tak dobry (jsou taci, kteri to maji radi na hodne veci), tak to bude urcite posun od pluginu, kterej stoji za to.

Na lampovy veci bych asi v ty cene zapomel, vari-mu (a la fairchild) jsou z druhy ruky minimalne 2-3x drazsi nez chces platit.

Co takhle nejakej klon SSL?

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

Pokud chces dobrej compressor do 20 tak bude jasna volba sledovat treba eBay. protoze koupit novy compressory za 20 ktery za neco stojej to neni moc pravdepodobny.

Osobne bych ti doporucil treba tyhle kousky:

DBX 162SL - Moc moc hezkej VCA compressor (levnejsi verze od modryho modelu 160SL), na ebay je mozny ho sehnat kolem 25.000,- Kc. Modrej 160SL je na ebay kolem 40-50.000,- Kc. DBX 162SL je hodne rychlej, pekna compresse na bici, kytary, vokaly basy, ma cistejsi zvuk, univerzalni masina s poctivou konstrukci. Umi bejt jemnej i hodne radikalni. Libilo se mi ze ma hodne SSL charakter (SSL taky ve svejch puvodnich compressorech pouzivali VCA od DBX).
Obrázek
Obrázek

Joemeek SC2 (je jich nekolik generaci, odlisuje je je trosku zvuk a taky nektery potenciometry, napr output knob, kterej u prvni verze z roku 1993 neni, u druhy je na zadnim panelu dost nelogicky a treti ta ho uz ma na prednim panelu.) Dobrej compressor s peknou barvou, hodne se mi libil na overheady, basu, spanelku vokaly. Jeho prednosti je taky jednotny stereo ovladani pro oba kanaly, coz by ale pro tebe asi bylo minus, me ale vyhovoalo na stereo compressi room nebo ov bubnu ). Prvni generace trosku vic sumi ale obecne je povazovana za nejzdarilejsi po zvukovy strance.

Obrázek

Obrázek

TFPro P38 - Konstrukter Joemeek compressoru nabizi novy compressory ktery na Joemeek navazuji. Design panelu a knofliku je trosku levnejsi ale neni to spatnej compressor. Mozna by te mohlo zaujmout ze nabizi nekolik modu ktery emulujou chrakter 4 compressoru - 1176, LA-2A, VCA, Joemeek SC2. Na eBay ho muzes koupit za malej peniz protoze o ne neni moc velkej zajem.
Obrázek

TL Audio C1. Sveho casu to byl jednu dobu v ČR hodne precenovanej comressor. Dnes ho lidi naopak moc nevyhledavaji. Kazdopadne to ale neni spatna masina. Je docela charakterovej umi nabidnout barvu a decentni compressi, tim chci rict ze nema tak ultra rychly kontury jako treba DBX nebo SSL compressory, ale o TO vic se hodi na material kde clovek nepotrebuje rychly transienty ale naopak sytost a plnost zvuku. Na ebay ho sezenes nekde kolem 10-15.000. Mimochodem firma HHB ho v licenci vyrabela ve fialovy barve a protoze lidi vedej ze pod timhle odlisnym fialovym panelem je C1 tak vetsinou aukce s HHB verzi C1 koncej za neuveritelne malej peniz. Jeste bych zminil, ze model C1 byl v prvni generaci v sedym designu a mel hranaty VU budiky. Prvni generace mela kavlitnejsi komponenty a i puvodni elektronickej design je vic cenenej nez u stavajici modry verze C1.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Magion

Příspěvek od Magion »

cena je tak priblizne...
klon SSL? proc ne? :)
to se těžko rozhoduje, když jsem ty věci neslyšel naživo a málokde se dají poslechnout...
takže jen fóra a recenze...
nebo něco od toho němce, co jsem kdysi dal link ecson?
http://www.diygallery.de/gallery/index.html
vypadá to krásně, jak to hraje nevím a ceny taky ne, ale myslím, že něco do 20ti by se s ním na něčem dalo domluvit.

Ještě jedna zcela jiná varianta - sehnat plánky a postavit to. Mám šikovnýho kamoše, co zvládne ledasco.
Ale tam je to hodně o specifických součástkách, který se hůř shánějí a jsou pro zvuk podstatný.
Stavěl si tu někdo kompresor? Tudy? (zatím jen preamp a modular???) :)

Jde mi čistě o kompresor, EQ, ani preamp neřeším, neb jsem spokojen s tím co má ZEDR16. 8)

Samozřejmě to nemusí být nový, pak bych to sháněl na ebay, ale musím vědět co...

Magion

Příspěvek od Magion »

ecsone díky 8)

díval jsem se na dbx jsou docela drahý...

a drawmer 1968? je dobrej?

A slyšeli jste někdy o klonu F600 - Radioman?
Obrázek

Občas to někdo prodává na ebay, ale netuším jaký to bude?
Prý F600 používali Zeppelini na kopák...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

RNC mam a je hodne transparentni, nevim, jestli je to uplne to, po cem patras. mozna bych radsi vyzkousel RNLA, ten umi delat i poradnej rambajz. (chvili sem ho tu mel pujcenej.)

jinak dobry veci slycham na tohle, je to nad tvym budgetem, ale mozna nejaka 2. ruka... http://www.mercenary.com/romusy755sus.html

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

EXCOM píše:a co taky FatTrack od TLA?

Obrázek

toto by som ja rad zavesil za 02R zo stereobusov..
aj, to se asi se zlou potazes, TLA je mezi 'pro' komunitou zaskatulkovanej jako trochu 'smejd'. ale musim rict, ze nektery z veci, co delaji, fungujou, casto tocim hlas pres ivory a je to vpoho...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

ty si to este stihol :) ja som to mazol, lebo som zistil ze to sem nepatri 8)

Magion

Příspěvek od Magion »

RNC asi ne. O transparentní kompresor vlastně nemám úplně zájem - to relativně dobře zvládnou VST.
Otázka je, zda HW kompresory skutečně nabízí výrazný rozdíl oproti např. Sonalksis, Sonox atd...
Já to pozoruji na EQ, že rozdíl mezi hw analagovým eq a softwarem je obrovský. Jestliže stejný kvalitativní a pocitový rozdíl se děje i v kompresorech, tak není co řešit...
Ale je tomu tak? Stojí vůbec za to investovat nemalý peníz do HW kompresoru?

ecsone: a jak znějí ty klony od němce? Ty mě zajímají asi nejvíc. pak pořád ten drawmer, možná joemeek,
a šedá TLA C1...

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

Drawmer 1968 je velmi dobry kompresor, jeden vlastnim, hoci uvazujem este o vyssom o upgrade, tak mozno bude volny :)
Rozdiel medzi vst a nim je velky, kolkokrat pri menej podstatnych projektoch som siahol po roznych rwavesoch a pod... ale vzdy som sa vratil k drawmeru...
Hudobník a producent, majiteľ štúdia
http://www.fairytale.sk | http://www.peterkravec.com

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

Magion píše: ecsone: a jak znějí ty klony od němce? Ty mě zajímají asi nejvíc.
nemec ( http://www.diygallery.de/gallery/index.html ) dela skvely compressory, jsou to hodne zdarily klony, kamarad ma od nej 1176 a zni skvele, muj SSL 4000 compressor je taky perfektni kus. Ceny ale u nemce startuji cca 35.000,- bez DPH za stereo compressor coz je vic nez 2x tolik kolik jsi chtel investovat. Bejt tebou koukam se na pouzity kousky, protoze je platis vetsinou jen za 50% z puvodni ceny, nekdy i min - cili za malej peniz dosahnes na hodne zajimavy masiny. Mas kazdopadne ohromny moznosti vyberu, konkretne eBay je plna spousty hodne slusnejch compressoru za dobry penize.

Brooklyn / juanita juarez píše: TLA je mezi 'pro' komunitou zaskatulkovanej jako trochu 'smejd'. ale musim rict, ze nektery z veci, co delaji, fungujou, casto tocim hlas pres ivory a je to vpoho...
jj. TL Audio je stredni trida, levna Ivory je zaklad, modra Clasic ale neni spatna. Etien ma 7 let compressor C1 a jeho HipHop mixy znej s timhle compressorem dobre, naucil se s ni a ta masina mu dobre slouzi. I kdyz mel uz hodne momentu svoji C1 prodat stale u nej zustala.

Stejne by me zajimalo kdo v ČR nastartoval ten dobovej nemalej hype kolem TL Audio outboardu. Pred 10 ti lety mela od TL Audio u nas spousta lidi alespon jeden kousek. Pamatuju se ze to bylo tenkrat fakt jmeno, tak jako treba Mackie pulty, kdo nejakej mel byl in : )

kexik

Příspěvek od kexik »

Magion píše:cena je tak priblizne...
klon SSL? proc ne? :)
to se těžko rozhoduje, když jsem ty věci neslyšel naživo a málokde se dají poslechnout...
takže jen fóra a recenze...
nebo něco od toho němce, co jsem kdysi dal link ecson?
http://www.diygallery.de/gallery/index.html
vypadá to krásně, jak to hraje nevím a ceny taky ne, ale myslím, že něco do 20ti by se s ním na něčem dalo domluvit.

Ještě jedna zcela jiná varianta - sehnat plánky a postavit to. Mám šikovnýho kamoše, co zvládne ledasco.
Ale tam je to hodně o specifických součástkách, který se hůř shánějí a jsou pro zvuk podstatný.
Stavěl si tu někdo kompresor? Tudy? (zatím jen preamp a modular???) :)

Jde mi čistě o kompresor, EQ, ani preamp neřeším, neb jsem spokojen s tím co má ZEDR16. 8)

Samozřejmě to nemusí být nový, pak bych to sháněl na ebay, ale musím vědět co...
ja som staval SSL klon podla materialov na gyraf.dk
stavba je jednoducha, beha to bez nastavovania, jedina komplikacia je zohnat si VCA chipy. tie svojho casu zohnal syncro a tvrdil ze pomerne jednoducho. tak ked tak mu napis pm. viem ze vtedy bolo viac zaujemcov, mozno ich ma niekto este nepouzite v sufliku. zbytok suciastok zozenies hocikde, naklady aj s lacnou rackovou skrinkou rataj tak 3000czk

Magion

Příspěvek od Magion »

kexik: a jak jsi spokejenej? Sleduju ted vic for ohledne DIY stavby kompresoru a láká me nejvíc dual 1176
http://www.axtsystems.com/
popř. i GSSL. Ty ceny jsou fakt jinde - proč koupit jeden kompresor, když se za stejný peníz dají postavit tři? :wink:
Asi půjdu touto cestou. Na ebay se občas taky dají sehnat různý starý čipy, nebo Farnell atd. Hlavní je ale najít to správný schéma. A pak design...
No asi mám do vánoc co dělat.Už se těším.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Stereo kompresor dela vetsinou jen "Glue". takze je pomerne transparentni.
Standart na to byvaji VCA kompresory protoze jsou pomerne rychle a ciste.
Tzn SSL, nebo DBX.
nekdy vari mu - ale Thermionic... ale vetsinou jsou pomale
Joe Meek je opto design a je hodne pomaly, ikdyz hezky barvi, takze na bus bych nedoporucoval.
V podstate jako jedine z opto kompresoru co se da pouzit jako bus kompresor je asi pendulum OCL2, protoze ma super rychle casy na opto kompresi.
1176 na konec taky moc nevim--ta komprese je celkem slyset a je to jednoduchy to prehnat.
TLA C1 je takovy divny kompresor- meli jsme ho ve studiu -fungoval pekne na el.kytary ale snad na vsechno ostatni fungovalo neco lepe.
TFpro38 jsem mel, cisty pekne fungoval ale ponekud sterilni, takze jsem ho prodal.

drawmer 1968 je myslim nejlepsi pomer cena vykon.
Ja osobne mam original SSL bus comp a dela to na konci presne to co jsem si predstavoval.

Abych pravdu rekl : pokud michas ITB tak cytomic Glue nebo bus z Duende udela velmi podobnou sluzbu na bus za mnohem mene penez.
A muzu to rict zcela odpovedne po porovnani .Pokud chces ale pouzit nejakou opravdu vyraznou kompresi v mixu na nastrojich tak je vetsinou HW o mnoho lepsi.
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

kexik

Příspěvek od kexik »

ten gyraf SSL je pomerne pomaly, velmi prijemne zagulatuje bicie v pomalsich styloch, vyraba taky ten 70tkovy sound bicich, ale na rychle agresivne styly to nie je nanic. 1176 bude urcite lepsi napad, na druhej strane dost spini

Odpovědět