teoria okolo kompresorov
Re: vase TOP vst kompresory
adsr ne
nevim cemu jinymu rikate obalka.. proste tvarovani prubehu..

no obalka je vlastne FADE IN , VOLUME , FADE OUT ..
Pytkin: no to by byla jen hodne jednoducha obalka. V praxi se pouziva spis volume + ADSR nebo AHDSR + hold volume a sustain volume.
amorph : hovorime tu o kompresoroch predsa .. v opozicii s tvarovanim signalu ..
Však jo, každej sampler ale přeci umí attack, decay, sustain a release... Konkrétně attack srovnat s fade in a release s fade out - to si představit dovedu a co si budem nalhávat, jsou to nejpoužívanější funkce, takže v podstatě máš pravdu - Hlavně taky proto, že u živých nástrojů, když to nejsou samply je to asi jinak.Pytkin píše:amorph : hovorime tu o kompresoroch predsa .. v opozicii s tvarovanim signalu ..
no hovorilo sa tu , ze casto kompresor vobec netreba .. staci tvarovat signal .. pouzit volume a fadein/out .. neviem co je na tom take nepochopitelne ..
Pytkin: no a co myslis, ze je adsr jinyho nez tvarovani signalu bez kompresoru? napodobne .. neviem co je na tom take nepochopitelne ..
amorph : fakt nemam silu tu riesit kokotiny .. precitaj si znova celu debatu .. mozno pochopis , co som pisal .. mozno ne .. aj tak sa nic nestane ..
ADSR je predsa priebeh, ktory sa zacne a zkonci a je v spojenis NOTE ON-OFF( nieco co ADSR iniciuje )Amorph píše:Pytkin: no a co myslis, ze je adsr jinyho nez tvarovani signalu bez kompresoru? napodobne .. neviem co je na tom take nepochopitelne ..
dendy to uz pisal ze ak nepouzijeme kompresor tak pouzijem obalku-automatizacnu ktora je na tracku a to je FADE IN a FADE OUT.. tu by si asi ADSR tazko pouzil... FADE IN/OUT mozes pouzivat ako kolvek a vznika ti priebehova krivka rozna pocas celeho casu prehravania tracku.. cize mozes riesit FADE IN-OUT-IN-OUT-IN-IN-IN-OUT atd., v pripade ADSR by si musel zacat, mat priebeh a skoncit.. a nic viac.. cize na cele casove pasmo tracku mas k dispozici A-D-S-R
dalsia dobra moznost je jednoducho zobrat sampel, urobit z neho kopiu a natvrdo ju obrobit vo wave editore tak aby jeho dynamika vyhovovala... pri kopakoch to robim bezne.
Excom: no nemas pravdu. AHDSR je proste obecny princip obalky nejakeho prubehu, ktery se neomezuje jen na samplery a midi note on/off, ale pouziva se ve spouste dalsich veci. V syntacich napriklad obalka filtru, nebo muzes na audiostopu povesit plugin, ktery dynamicky vytvari adsr spoustenou nejakou urovni signalu atd. A fadein-volume-fadeout je jen jeden specifickej a jednoduchej pripad ahdsr obalky. A je mi uplne jedno jestli to delas s pomoci fadein-volume-fadeout nastroje na audio clipu, nebo to treba v pripade kopaku prehravaneho ze sampleru resis pomoci ahdsr obalky v tom sampleru (coz delam bezne treba v Battery - bud si na bubnu upravuju dynamiku kompresorem, nebo obalkou nebo treba zkombinuju oboje). Doufam, ze jsem to podal natolik srozumitelne, ze tomu dokonce i takovy Pytkin porozumi.
hmm .. ako vidim, tak nepomohlo .. co uz .. nemoze byt kazdy den nedela ..
-
- Profesionál
ja take.dendy píše:nie filtre, myslim obalky hlasitosti - automatizacia hlasitosti .. teda aspon ja som to myslel neviem ako brooklyn ...
- MonkeyFighter
nikde tu nectu ze by se tu mela resit teorie..nemuze to nekdo od dendyho(resp od krtkovyho dotazu) vysvetleni teorie az sem splitnout a tenhleten muj smazat? za dve stranky nepadlo zadny vstdendy píše:pani, zaujimali by mas vase tipy, momentalne odlozme temu free/nefree, tiez tu neriesme platformy ako UAD, POCO a podobne.. zauijmaju ma cisto VST-cka, bez ohladu na cenuktore z nich su pre vas absolutne top, pripadne ktory pre aky ucel ?

krtko:kdyz te neco zajima mimo dany tema(i pres to ze je to pribuzny) neboj se zalozit novy.
rok co rok se tu obevi tema kde vsuchni brecej jak to tady upada...delame si to sami.