Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
dendy

Re: Spotreba nasho 4kolesoveho tatosa

Příspěvek od dendy »

Kermitak píše: pokud si clovek za 2.5k koupi prodlouzeni zaruky, nemusi ho to prvnich 8 let trapit.
tak to je super .. 8 rokov to uz je dost za limitom toho co uz len s principu by som chcel pouzivat 1 auto :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to je desne mysleni tohle...

vasek

Příspěvek od vasek »

taky si myslím

dendy

Příspěvek od dendy »

preco preboha ?? mne sa nechce vozit v 12+ starom aute ... mna zaujima nakup jazdenky, tak okolo 5 rokov starj (kupovat nove auto pokladam za vyhodenie penazi, clovek len vyjde z obchodu, prejde 100 metrov a cena uz je dole o tretinu :)) ..

po 6-7 rokoch poklaam za uplne normalnu vec predat ho a kupit zase dalsie .. o 6-7 rokov novsi model bude aj inde vybavou, atd .. fakt nechapem co je divne na tom menit auta, myslim ze doba ked clovek jazdil 20-30 rokov v tom istom starom krame je trosku za na mi uz .. plus moje byvale auto zas niekoho potesi lebo je kopa ludi ktorym nevadi mat xx rokov stare auto co ma najazdenych 200.000+ - ked ich vyjde par korun (eur) ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

dendy: nemam rad mysleni typu "po mne potopa" a to s tou baterkou je presne ono. navic se mi nelibi ty konzumni navyky, ktere se stavaji normou. chapu, ze nekdo proste nalita za pet let tolik, ze uz je auto v podstate na odpis, ale vetsina populace nestihne auto za deset let provozu ani poradne zajet (bavime-li se o autech a ne o strepech, ktere se posledni dobou presne na miru temto lidem vyrabi - ta auta se presne po tech dveste tis. rozpadnou). ale je to jen dusledek konzumniho uvazovani a mody menit auta jako ponozky... nechci to zahanet do extremu, ale proste mi uz zacina pripadat, ze jsou stale silnejsi tlaky na to, aby byla narusovana ta "prirozena" rovnovaha a lidi konzumovali jeste vic a jeste hloupejc (v tomhle ohledu je tvejch 8 let uplne krasnejch jeste ;-) ). ohledne elektromobilu mi prijde potom uplne nejvtipnejsi "nulove emise" - jasne, nesmrdim ted a tady, ale nekde kvuli me palej uhli nebo stepej atom (a kdo si mysli, ze jezdi na letni vanek, nebo slunce svit, mel by si rovnou zajit k psychiatrovi :-) )

jinak te muzu ujistit, ze kdyz nekam prijedu se svym 20+ let starym autem, nikdy si nepripadam, ze bych prijel starou plechovkou a delal si ostudu. spis naopak to auto vzbuzuje obdiv a dle myho nazoru rika hodne i o me.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Atom je fajn, rozhodne mnohem vic fajn nez uhli, ropa nebo ty "cool" vetraky. Vetsi problem vidim v likvidaci tech baterek, ale to je proti tomu co dneska auta produkujou celkem drobnost imho.

dendy

Příspěvek od dendy »

Ono je v prvom rade velka otazka co je konzum a co nieje konzum. konzum je podla mna kupovat si nieco len koli tomu ze to vidis v reklame, a v skutocnosti to VOBEC nepotrebujes ... pri vymene auta je to otazne, principialne auto nepotrebujes vobec, mozes sa vozit na bycikli ze ano :)))

Pre mna je auto pocitova zalezitost - musi ma bavit, musim sa v nom dobre citit. Ked ma uz nebavi, a tak ho proste vymenim. je to konzum ? neviem .. mozno.. ja sa ale neriadim ziadnou reklamou, tym co mi niekto hovori, a uz VOBEC nie tym co si ini o mne hovoria - te mi vazne strasne moc ukradnute ..

Co je na tom zle vymenit auto ked uz ma nebavi ? Niekomu tym skodim ? Nepoviem keby som stare zosrotoval - ale posuniem ho dalej nech zase sluzi niekomu inemu .. Podla mna to je presne to iste ako zo syntakmi.

Ked si viem na to nove zarobit - tak fakt nechapem preco nie .. co si mam tie peniaze skladovat na ucte ? to je absolutny nezmysel podla mna - peniaze su len nastroj na to aby si clovek urobil radost po materialnej stranke.

Ja nie som ten typ co ma potrebu hromadit dlhodobo materialne veci ... berem ich ako taku vec v zivote ktora v nejakom momente pride, potesi, posluzi, a ked uz splni svoj ucel tak ju posuniem dalej nech zase sluzi niekomu inemu. Tak to mam zo syntakmi, aj autom, zo vsetkym (materialnym)
biscuit píše:dendy: nemam rad mysleni typu "po mne potopa" a to s tou baterkou je presne ono.
Ale na toto sa divas uplne zo zleho uhla .. kupim si auto a chcem aby mi sluzilo.. a ked ma uz prestava bavit, tak ho predam niekomu ninemu.. dotycny nieco usetri.. a samozrejme aj pocita s tym ze mozno bude musiet zase nieco zainvestovat do udrzby.. to uz ale mna vazne nema preco trapit, lebo to je zohladnene prave v tej cene za ktoru mu to predam.. je to obojstranny obchodny vztah ..

dendy

Příspěvek od dendy »

Kermitak píše:Atom je fajn, rozhodne mnohem vic fajn nez uhli, ropa nebo ty "cool" vetraky. Vetsi problem vidim v likvidaci tech baterek, ale to je proti tomu co dneska auta produkujou celkem drobnost imho.
ono hlavne ide o inu vec .. ze sposob ako vyrabame a skladujheme elektrinu teraz, a ako to budeme robit za 15,20,30 rokov moze byt DIAMETRALNE odlisny (kvalitativne aj kvantitativne) .. ale spalovaci motor bude proste aj za 30 aj za 50 rokov rovnako spalovat naftu/benzin, jedine sa mozu zlepsit filtre, ale zasadne sa v tej technologii nema co nove udiat .. kdezto elektrina je len nosic energie, a spoboby jej vyroby a uskladnenia ani nevieme - staci 1 zasadny objav vedecky a za par desiatok rokov moze byt vsetko UPLNE inak

z tohoto uhla pohladu mi elektromotory pridu ovela perpektivnejsie do buducna nez spalovacie.. a eletrina ako taka .. ja mam aj v dome elektricke kurenie aj kosacku mam elektricku :-)) takze by sa mi pomaly patrilo uz aj v aute prejst na elektrinu hehe

na druhej stane, podla mna ekologicku stopu automobilov netreba zbytocne precenovat .. ked sa to rozoberie na drobne kazda technologia ma nejaku ekologicku stopu, a velmi takzo sa porovnava ktora "vacsiu" a ktora "mensiu" ..

btw. 10 najvacsich prepravnych lodi na svete dohromady vyprodukuje za rok viac skodlivin ako vsetky auta dokopy ..

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

elektrina ma jednu obrovskou nevyhodu..... Strasne blbe se skladuje.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

dendy píše:btw. 10 najvacsich prepravnych lodi na svete dohromady vyprodukuje za rok viac skodlivin ako vsetky auta dokopy ..
Coz ale neni zadny plus pro auta ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Baterie v Tesle by měla vydržet 10 let ... Elektřina se bude vyrábět stále (a elektromobily spotřebují jen nepatrnou část produkce). Tiché auto bez zplodin je myslím velmi hmatatelná věc v daném čase a prostoru, více než abstraktní globální myšlenky o výrobě elektřiny ?

dendy

Příspěvek od dendy »

Oxyygen píše:elektrina ma jednu obrovskou nevyhodu..... Strasne blbe se skladuje.
zatial.. das ruku do ohna ze toto bude problem aj za 15 rokov ? ja teda nie :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo píše:Baterie v Tesle by měla vydržet 10 let ...
to co musi byt za baterie ? i ked v ipade uz mam baterky 5 rokov a idu jak vino ..

edit : tu pisu ze 8 rokov http://www.teslamotors.com/models/features#/battery

jaj to je zaruka 8 rokov ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

I tak - pokud člověk ujede ročně zhruba 30 000km, pak náklady na benzín jsou za 8 let cca 600-700 000. Proti tomu je zmíněná cena baterie jen zlomek částky ... Samozřejmě to auto svou pořizovací hodnotou nepatří k těm levnějším, ale je to na druhé straně v běžné kategorii luxisnějších Audi, Volvo, BMW atd,

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : kolko to stoji ?

ja najazdim tak 15-20k km za rok .. cize za 10 rokov akurat najazdim tu cenu baterii .. cize vlastne by som neusetril nic :)

Odpovědět