Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
peteness

Re: Spotreba nasho 4kolesoveho tatosa

Příspěvek od peteness »

ulet :-)
Obrázek

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ivo: v Nemecku je doporucena 130 a pokud jedes rychleji a nezpusobis zadnou nehodu, je vsechno OK. Nicmene pokud bys jel rychleji nez 130 a nehodu zpusobil, dostanes tvrdsi flastr a bude to brano jako prekroceni bezpecne rychlosti.

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Ivo píše:velká tragédie :( http://hradec.idnes.cz/smrt-divka-predm ... -zpravy_hv ale tady právě přicházejí do hry tyhle moderní systémy: volvo city safety (a myslím že podobně to mají i jiné špičkové značky) neomylně a natvrdo zablokuje a zastaví auto pokud mu do cesty vejde chodec, cyklista apod. (nebo auto před ním náhle zabrzdí) ... člověk za této situace většinou nemá šanci včas zareagovat ... je pravděpodobné že auto s tímto systémem by této tragédii mohlo zabránit .. ale musí to být hrůza, i pro tu řidičku, i když to asi vůbec není její vina :( :( :shock:
A co se stane po tom natvrdo zablokování, když se ti bude na zadek lepit nějakej blb, jako se to dost často děje? Jinak ta tragédie se stala nedaleko od nás a o pár kiláků dál další bouračka dvou osobáků se zraněními...dneska to tady bylo hodně divoký. Říkám to furt, většina řidičů si nezaslouží kus rovný slušný silnice (což jsou právě příjezdovky do Hradce), okamžitě se chovají jak agresivní naprosto bezohlední debílci. Jako tátu i jako řidiče mě to sere už jen když musím vozit děcka třeba do školy do vedlejší obce. Někdy fakt o život. Nebo alespoň o plechy.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Vlad

Příspěvek od Vlad »

jen takova otazka - co udelaji ty automaticky systemy jako napr. zminovany Volvo City safety v pripade, ze jedes 180km/h a nekdo ti tam hupsne? Nebo ma jeste Volvo jinej system, Highway safety?
Napr. brzdna draha pri 160km/h je 192m:
Obrázek

dendy

Příspěvek od dendy »

biscuit: odpoved na tvoju otazku.. ano proste pockam.. ja nepatrim k ludom co inych nenavidia len preto ze oni maju silnejsie auto a tak si uzivaju cestu.. je to ich volba ... doprajem im to.. ak vidim ze niekto "leti" proste sa mu pracem z cesty... ako som povedal nerobim inym co nechcem aby robili mne.. mam momenty ked nemam za potrebu ist viac ako 130 (vlastne uz dlhsiu dobu 80% pripadov) .. vtedy idem civilizovane vpravo a nezavadziam rychlejsim.. a hlavne ich neodsudzujem .. a mam momenty ked da zeniem v lavo a spomalim len ked waze hlasi radar :-)).. proste vidim to z oboch stran.. su to dva uhly pohladu...

k tvoj u prikladu.. ten pomaly kamion sa da "obehnu" a "obehnut".. ked uz sa tam "vopcham", aspon dam na chvilu "plny kotol" nevh ho obehnem co najrychlejsie a nespomalujem dlho rychle auta vlavo.. zato milujem ludi co sa na dialnici zaradia vlavo a auto co ide 110 zacnu obiehat rychlostou zhruba 111.. takych by som fakt nakopal do prdele...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Vlad píše:jen takova otazka - co udelaji ty automaticky systemy jako napr. zminovany Volvo City safety v pripade, ze jedes 180km/h a nekdo ti tam hupsne? Nebo ma jeste Volvo jinej system, Highway safety?
Napr. brzdna draha pri 160km/h je 192m:
Málokdo na dálnici "hupsne" do cesty nulovou rychlostí :wink:

City Safety funguje ve městě do cca 50-60 km/h

na dálnici funguje adaptivní tempomat, který řídí rychlost auto podle vozidla před ním (včetně třeba úplného zastavení)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

biscuit píše:pytkin: my nemame jen jednu dalnici :-)
to je jedno kolko mate dialnic .. proste ked ides do prahy , tak proste musis ist v lavom pruhu .. inak si nevazis svoje auto .. ja jazdim u nas v pravom pruhy .. v cechach to nejde .. aj som sa pytal trebars kachnu z brna , ze jako jazdi .. povedal ze radsej ide rychlejsie a ide v lavo .. takze neni to o tom , ci je vodic jebo z lesa .. ale o tom ze povaha cesty neumoznuje jazdy v pravo ..

lavender

Příspěvek od lavender »

@pytkin: z brna do prahy nie je (alebo urcite nebola) dialnica ale kokotina.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pytkin: ano, po d1 to v nekolika mistech (rozhodne to neplati o cele delce) uz vpravo proste nejde. ale to je specificky priklad a nesouvisi s obecnym chovanim na dalnici a s tim, ze na ni spousta lidi proste neumi jezdit. d1 jsem zminoval uz v prvnim prispevku na toto tema, abychom se povidani o teto panelovce vyhnuli... marne. bavme se ted treba jen o d8 nebo d5.

dendy: za kamionem jedes tachometrovejch stoctyricet, takze kdyz budes predjizdet, muzes jeste zrychlit, abys toho za sebou omezoval jeste min. muzes tedy klidne predjizdet i vyssi nez maximalni povolenou rychlosti. ty jsi ale svaty, nechas blizniho sveho uzit si dalnice, zpomalis na rychlost kamionu, aby mohl nerusene pokracovat v prasojizde. a protoze za rychlikem jede ve vlacku jemu podobnejch jeste dalsich x, povleces se do dvoukilometrovyho kopce za kamionem, abys nikoho neomezil.
jinak ja nikomu nezavidim jeho auto a to, ze si jizdu na dalnici vychutnava a uziva treba klidne ve dvousepadesatikilometrovy rychlosti. ale proc musim bejt omezovanej jeho rozmarem, hlouposti a bezohlednosti. po dalnici se da jezdit rychle, ale presto korektne vuci ostatnim (proste je treba tu rychlost uzpusobit i hustote provozu a o razeni nemluve, to proste musi bejt automaticka vec). ja proste nesnasim hovada a hlupaky. a ti co jezdi bezduvodne vlevo do teto kategorie patri. ja jsem si nasel svuj zpusob, jak si slusne a bezpecne rict o sva prava uzivat dalnici se vsim, co k tomu patri. kdybych se totiz chtel hnojit osmdesatkou za kamionem, nepotrebuju k tomu dalnicni znamku. jsem ale natolik korektni, ze kdyz uz do toho levyho vjedu a mam za sebou auto, travim v nem co nejmin casu a to i za cenu, ze prekracuju povolenou rychlost a akceleruju vic, nez bych musel (coz me v tom nejprimitivnejsim rozmeru stoji i nejakou korunu navic), abych toho dotycnyho co nejmin zdrzel a omezil. nicmene pro me ta hranice, jestli se nechat omezit, nebo omezit lezi nekde uprostred. takze kdyz vyhodnotim situaci tak, ze bych musel rapidne zpomalovat, vcas reaguju a vjedu do toho levyho pruhu driv, nez bych musel a holt toho za sebou zbrzdim na treba 150 tacho.
je myslim patrne, ze tady nemluvim o situacich, kdy nekdo s polorozpadlym autem vyjede z praveho pruhu prudkym manevrem doleva, idealne jeste bez blinkru, a snazi se predjet kamion, ktery jede podobne rychle, jako on sam. pricemz uz nejen omezuje, ale i ohrozuje... mluvim o tom, ze mi prijde logicke a spravne, zpomalit bezpecnym zpusobem a jen na nezbytne nutnou dobu toho, ktery to vali dveste - a stejne tak by to mel vnimat i ten co je v tu chvili omezen. prijde mi to prirozene a racionalni.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Až takový provoz většinou na dálnicích není aby ten kdo chce předjet pomaleji jedoucí auto nemohl chvíli počkat než bude v levém pruhu volno. Je to podobné jako vjet z vedlejší ulice na hlavní nebo vjet někomu do cesty na běžné silnici (když už předjíždí) apod.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ivo: nemas pravdu, kdyz pojedu ve meste, budu na vedlejsi a uvidim, ze po hlavni silnici jede auto a je dveste metru ode mne, v klidu vjedu do krizovatky a pojedu takovou rychlosti, jakou jsem po meste zvykly jezdit (idealne max. povolenou). co je mi do toho, ze ten dement jede ve meste 100 a bude kvuli me muset zpomalit? opet mluvim o situaci, kdy ho jen "omezim", ne ohrozim. kam bychom to dosli, kdybychom se k temto "ridicum" chovali ustupne? a to stejne plati na dalnici. jestlize jednou jedes vice, nez je povolena maximalni rychlost, jses to ty, kdo se musi prvni omezovat (sam sebe a dobrovolne a mit pochopeni). lidi kteri to nechapou jsou podle me spolecensky nebezpecni. to ze nekdo nerespektuje pravidla je jedna vec, ale ze uz postrada jakoukoliv soudnost je vec druha.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pořád operuješ tím že "někdo jede více než maximální povolená rychlost". Děje se to stejně i když někdo nejede více než maximálně povolená rychlost. Prostě podle mě základní slušnost (a elementární bezpečnost) je nevjet někomu do cesty (kdekoliv). Až do tebe někdo napálí protože jsi mu vjel do cesty, tvůj argument že jel rychleji než bylo někde napsané ti bude naprd ...

Děje se skoro denně, že člověk jede v poklidu ve městě nebo cestě, vidí že u vjezdu z vedlejší cesty je někdo připravený k odbočení, ale je příliš blízko než aby tam mohl vjet, přesto se neklidně třese (a během vteřiny si říkám - ten tam přece nemůže vjet) - a jo, na poslední chvíli se pozvolna rozjede a suverénně vjede do cesty ... dupnu na brzdu, zpomalím z 50 na 20, zablikám na něj a jemu je to jedno, během 10 vteřin jede taky 50 a v poklidu pokračuje dál ...

dendy

Příspěvek od dendy »

biscuit píše: ty jsi ale svaty, nechas blizniho sveho uzit si dalnice, zpomalis na rychlost kamionu, aby mohl nerusene pokracovat v prasojizde. a protoze za rychlikem jede ve vlacku jemu podobnejch jeste dalsich x, povleces se do dvoukilometrovyho kopce za kamionem, abys nikoho neomezil.
trochu sme sa zamotali, lebo vlastne davas ciste hypoteticky pripad, este som nezazil dialnicu s dvojkilovemtrovym kopcom kde by sa kamiony plazili 80tkou .. netvrdim ze take nie su.. ale je to extremny pripad.. na slovensku take nie su ..

a svaty teda nie som .. pretoze sa sam obcas (ale snazim sa to minimalizovat) spravam ako debil (na tempomat dam 160 a idem v lavom, tak mam pochopenie pre inych debilov .. to je cele :-D

v kazdom pripade snazim sa zit podla pravidla nerob inym co nechces aby robili tebe .. aj ekd nie vzdy to funguje ..
biscuit píše: je myslim patrne, ze tady nemluvim o situacich, kdy nekdo s polorozpadlym autem vyjede z praveho pruhu prudkym manevrem doleva, idealne jeste bez blinkru, a snazi se predjet kamion, ktery jede podobne rychle, jako on sam.
No pockaj tak potom asi doslo k nedorozumeniu :-)) Lebo ja hovorim prave o takychto trpakoch.. na slovenskych cestach som ich uz zazil spustu a stale zazivam ... Hovorim o ludoch ako spomina aj ivo.. takych su plne cesty.. podla mna tito ludia su 100x viac nebezpecny pre svoje okolie nez ti co si daju na tempomat 160 a idu po dialnici stabilne v lavom prudhu.. ked idem rovnomernou rychlostou, som vypocitatelny a odhadnutelny, takze moje riziko pre inych soferov je minimalne .. to uz je ozaj len o tom ze "ten zmrd ide rychlo, tak mu to trochu osladim" - podla mna takyto sposb uvazovania a spravania sa na cestu nepatri, cesta neni bojisko kde si soferi maju navzajom dokazovat daco .. ked niekto porusuje predpisy, je na policajtoch aby to riesili a nie ako na divokom zapade ze to budu soferi riesit navzajom ...

sorry ale takto to ja vidim ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ivo píše:Pořád operuješ tím že "někdo jede více než maximální povolená rychlost". Děje se to stejně i když někdo nejede více než maximálně povolená rychlost. Prostě podle mě základní slušnost (a elementární bezpečnost) je nevjet někomu do cesty (kdekoliv). Až do tebe někdo napálí protože jsi mu vjel do cesty, tvůj argument že jel rychleji než bylo někde napsané ti bude naprd ...
popisoval jsem konkretni pripad, ktery zazivam opakovane pri kazde ceste na dalnici, kdy me mijeji auta v levem pruhu, ktera se po celou dobu delky, kdy je mohu pozorovat, pohybuji jen v levem pruhu dalnice, coz je samo o sobe prekroceni elementarni bezpecnosti a slusnosti, abych pouzil tvoji terminologii. nehlede na to, ze je to, dle meho zavazne, poruseni pravidel silnicniho provozu. celou dobu se pak taky snazim vysvetlit, ze tito ridici, vedouci sve auto pouze v levem pruhu, si svym spatnym stylem jizdy vylozene rikaji o to, aby to pred ne nekdo stavel. a popsal jsem i situaci, kdy se toho vjeti do leveho pruhu s nasledkem zbrzdeni rychleji jedouciho auta (v mem pripade je to vzdy az za hranici maximalni povolene rychlosti), dopoustim. popsal jsem to zde proto, aby lide, kteri to masti jen vlevo, zkusili prozrit a pochopit, ze delaji neco spatne. ne proto, abychom se tu bavili o pripadech ridicu kloboucniku, kteri se na posledni chvili vrhaji do krizovatek, nedavajice prednosti v jizde. odvraceni se od jadra problemu uz mi prijde trochu podobne, jako kdyz se bavim se zenou (myslim tim mou vlastni, milovanou).

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Když v pravém pruhu jede velká řada pomale jedoucích aut (častý případ), je jasné že je třeba jet delší dobu v levém pruhu a všechny je předjet a pak se zařadit. Předjet jedno, zařadit se před něj, předjet další atd. , to by myslím bylo dost kuriozní kličkování ...

Odpovědět