Ak v maji napadne sneh, predpokladam, ze maj je teply mesiac s teplotam okolo 20C +, ak sa nahle objavi sneh (1-3dni) je to ine. Berieme v uvahu, ze cesta - vzduch bola teplejsia a nahla zmena pocasia na cca 4C neochladi uz predtym vyhriatu cestu k takym hodnotam aby bolo nutne mat zimne gumy, kedze sneh v maji je vecou 1-3 dni, aj to zriedkavo.
Marec-April su mesiace, kedy ranne teploty mozu a aj klesaju na 0C (namraza, mokro, hmla, prip. sneh). A kedze 99% ludi chodi do prace rano, vracaju sa poobede-vecer, je ideal mat zimne gumy.
Denna teplota 10-16C a ranne od 0-8C neznamenaju, ze hned treba prezuvat...
Minuly rok, som prezul ku koncu mesiaca Marec letne gumy (nove), jedneho rana som siel do prace, ukazovalo mi 6C, hmla, isiel som asi 40km/h, priblizoval som sa ku krizovatke. Brzdil som aj ocami... nedupal som naraz - zmatkovo na brzdu (aby som nedostal auto do smyku) ale asi o 3m som preletel za ciaru. Tuto krizovatku prechadzam denne, roky, ale to auto (moje ma cca 2 tony, 4x4, + vsetky blbosti k tomu) sa nedalo ubrzdit tak ako zvycajne. Chvalabohu sa nic nestalo. Tento rok je cca rovnake pocasie, mam zimne gumy, a v pohode bez stresu. Myslim, ze to je uz klise, ale fakt pokym clovek take sam nic nezazije, neuveri.
Pri 15C na zimnych riskujes, max. ze ich rychlejsie zoderes, brzdna draha nie je tak vyrazne ovplyvnena.