Bitcoin a dalsi kryptomeny

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
matucha

Bitcoin a dalsi kryptomeny

Příspěvek od matucha »

Kdysi davno, kdyz se este bitcoin tezil grafickejma kartama me to zaujalo a cela ta vec se vsema predpovedema mi prisla pozoru hodna. Ale mel jsem dost starosti se skolou a chtel si koupit nejaky mikraky, kompresory a ekvalizery ;). Takze jsem to vicemene nejak zapomel a procitnul jsem az na prelomu roku, kdy se po dlouhejch letech cena ocitla znovu nad $1000. Samozrejme to nebyla nahoda, protoze nikdy jindy ta vec neprobubla az k lidem, ktery informace o ni nehledaj.

Rek jsem si ze to asi stoji za to znovu prostudovat a zvazit jestli ta vec nakonec precejen neni vic nez jedna bublina. Z toho co jsem zatim pochopil, tak se spis klonim k tomu ze ne a ze to ma extremni potencial, kterej se bude v nasledujicich letech naplnovat. A ze se to bude naplnovat docela intenzivnim rustem spojenym se spoustou turbulenci, ale ve vysledku ty turbulence nebudou dulezity.

Prirozene jsem se o tom zkousel bavit s lidma co znam a prekvapuje me (ale mozna by nemelo), jak malou penetraci ta vec ma.
Kupodivu hodne lidi zmini to, ze si Paralelnim Polis koupili nejaky BTC na to aby si koupili kafe, ale to vlastne nikoho z tech lidi nijak nevtahlo do problematiky. Celkem logicky, protoze to je krok navic a diky tomu si o tom moc lidi nezacnou zjistovat vic. (Nehlede na to, ze v soucasny podobe neni bitcoin na tak maly castky uplne vhodnej, ale to je pokrocilejsi debata).
Vetsina lidi ale hned jak to zminim rika "ale neni to gambling?". Na tom me prekvapuje konzistentnost ty otazky skrz ruzny demografie a to se ani nemusime bavit o obchodovani, staci jen zminit bitcoin.
Narazil jsem taky na lidi co to tak trochu sledujou, ale treba jim nedochazi ze bitcoin je delitelnej na hodne maly zlomky a ze nehrozi uplnej zanik tim, ze bitcoiny dojdou.
Pak jsou lidi, co si kdysi davno trochu koupili z legrace, stejne jako kdyz si zalozili stranku na myspace a od ty doby jim to lezi nekde ve webovy penezence (dobra investice, spatne ulozena). Mam ten dojem, ze jednu dobu lidi dostali nekolik BTC jako soucast "vybavy" v ramci vstupnyho na nejakej hudebni festival, na nikoho takovyho jsem ale nenarazil.
A jeden jedinej clovek se kterym jsem se o tom bavil mi rovnou rek... jo, ja obchodoval s hromadama kryptomen na Crypsy... a o vsechno jsem prisel pri hacku burzy ;). Coz ho odradilo od jakykoli dalsi aktivity.

Celkove mi proste informovanost o veci prisla horsi nez bidna a to i mezi dost chytrejma lidma.

Jak to mate vy?
(zcela zamerne tu otazku kladu hodne obecne)

Pytkin
Moderátor

Re: Bitcoin a dalsi kryptomeny

Příspěvek od Pytkin »

No hlavne cryptomeny maju dve roviny .. jedna je samotna mena .. Jej vznik , ako funguje , ci je legalna , ci v buducnosti bude legalna .. atd .. a druha je samotne tazenie .. niektory sa zameriavaju len na to tazenie .. To skutocne trosku pripomina pyramidovu hru .. Druha vec je samotna idea cryptomeny .. A ta je genialna podla mna ..

matucha

Příspěvek od matucha »

Jo ja se ted zamerne vyhnul v textu tem dalsim kryptomenam. To je velmi bujna oblast v soucasnosti a je plna jednoznacnejch podvodu nebo nedotazenejch reseni (od kodu po strukturu "firmy"). Dost z toho jsou casovany bomby, kdy bude zalezet na jejich hodnote, kdy se najednou nekomu (hackerum, vladam) vyplati zautocit na slaby misto.

U samotnyho bitcoinu je zasadni decentralizace a absence sefa/vedeni. Dalsi veci je velmi robustni kod, kterej je imunizovanej 9 lety utoku a opatrenim proti nim. Legalnost nebo nelegalnost v tom pripade je marna vec pro ty co by to chteli zakazat. Je to jako zakazovat e-mail. Tezko posles zasahovy jednotky do budovy vedeni e-mailu abys ochranil postu pred "nekalou soutezi".

Neni to samozrejme uplne bez problemu a ta decentralizace neni uplne 100% a asi nikdy nebude. Je ale dostatecne velka na to, aby bylo velmi velmi tezky a drahy znicit celej ten system. Prikladem soucasnyho problemu je koncentrace tezeni a vyroby HW na tezeni v Cine. Buhvi jaky problemy to este prinese.

Na cem podle me hodne lidi ztraci, kdyz bitcoin ignorujou, jsou velmi zajimavy potencialni zisky v dlouhodobym horizontu. Ta vec ani zdaleka neskoncila svuj rust a jsme teprv na zacatku adopce. Objem penez v bitcoinu je zhruba takovej jako v nejaky stredne velky mezinarodni firme a pro priklad presun i jenom 1% penez ze zlata by v kryptomenach udelalo slusnou bublinu. A je mozny ze vzhledem k demografickymu vyvoji a statnich dluhu by to mohla byt jedna z mala veci co nahradi duchod.

Na druhou stranu to neni bez rizika (zadny prekvapeni). Urcite muze prijit neco co to srazi na kolena, urcite muze prijit neco co to prekona. Investice vetsi nez "to co si muzu dovolit ztratit" nebo "preziju kdyz to treba 3 roky bude padat" neni dobrej napad.

K tomu tezeni, to je vynosny jenom pro velmi uzkou skupinu lidi, co maj hodne levnou elektrinu a pristup k nejnovejsimu HW za dobry ceny. Vsichni ostatni ztracej. Cloudmining je vseobecne povazovanej za podvod.

dendy

Příspěvek od dendy »

momentalne by som bitcoiny nekupoval, este to trosku dice bude rast ale predpokladam ze do jesene to zase jebne do pasma 600 - 500 €/BTC a potom treba nakupovat pretoze koncom roka / na jar 2018 bude zase rally hore, a mozno aj cez 2k :-)

matucha

Příspěvek od matucha »

...aaa spekulace na cenu ;). Souhlasim, ze nakupovat v nejdrazsim momente znamena riziko ze koupis na vrcholu a pak budes mesic nebo dva nebo tri nebo rok cekat nez se dostanes z minusu. 500-600 bych ale neocekaval, resp. kdyby se to stalo, tak bych dost prehodnotil vyhled na pristi leta. Ciste technicky je nadohled mozna propad nekam k $1040, ale taky uplne nemusi. Zrovna ted to po velkym rustu slo chvilicku stranou a blizi se rozhodnej okamzik kdy vyhraje smer nahoru k $2000 nebo dolu k 1200-1300 a v nejzazsim pripade by pripadala ta $1040. Proc $1040? Je to dno dlouhodobyho kanalu jehoz "protrzeni" smerem dolu by bylo zly.

Predvidat cenu je samozrejme tezky. Z toho co jsem vysledoval u lidi co vypadaj, ze jim odhady celkem vychazej to vypada letos na vylet nad $2000 (ale max asi $3000) s tim ze konec roku by mel byt nazpet v okoli $1500. Nechame se prekvapit ;-).

Mimochodem v minulejch mesicich probehla silena vlna zisku na vsech alternativnich kryptomenach. Stovky az tisice procent zisku od zacatku roku. Bublina jako prase, mozna jeste kousicek potrva a pak vetsi propad (tj ted uz je to extremne riskantni). Ja se bohuzel nesvez, protoze jsem nicemu z toho dostatecne neveril a neveril jsem ze to este muze jit nahoru (hodnekrat za sebou). Pro me to je asi hranice kdy uz to vnimam jako gamblerstvi, protoze za vetsinou z tech altcoinu nevidim zadny unikatne zajimavy vlastnosti jako u bitcoinu. Treba se ale neco casem vyklube.

Obrázek

Z toho grafu je jasny, ze sme na vrcholu docela dost definovanyho kanalu, takze moc mista na pohyb nahoru v nasledujicich dnech/tejdnech uz neni. Takze to neni statisticky vyhodny misto na nakup ;). Pro kohokoli, kdo na to kouka uplne nove, vubec nevi ktera bije, to je dobra prilezitost jit a celou veci si nastudovat z mnoha stran. Udelat si vlastni nazor, demytizovat si to, pochopit to technicky (aspon v zakladu) a podle toho v klidu rozhodnout jestli v nejakym propadu nema smysl nejaky maly mnozstvi nekoupit.

.

matucha

Příspěvek od matucha »

Tahle ucast v diskuzi se dala docela cekat a potvrzuje mi to jak malo lidi (se o) to zajima. A to i v ramci technologicky zdatnejch lidi, za ktery vetsinu clenu tohodle fora povazuju. Schvalne jak se to bude vyvijet, budto je to velkej potencial a nebo velkej problem ;).

mistergo

Příspěvek od mistergo »

Chtěl jsem přispět už v sobotu, ale doteď přemýšlím od čeho začít a kde skončit. :D

matucha

Příspěvek od matucha »

Jo pri psani uvodniho prispevku jsem mel presne stejnej problem. Ale stejne sem si rikal, ze to tema tady nejak nacnu, protoze se tu o tom zatim zadna debata nikdy nevedla (aspon podle built-in searche).

Takze zacni a skonci kde chces, treba tak vznikne nejaka debata ;).

dendy

Příspěvek od dendy »

matucha: tak tvoje posty su tak rozsiahle a pomerne fundovane ze moc nieje co dodat :-) podla mna si to super zhrnul ... rozhodne je to zaujimava tema a ked to budes nadalej aktivne sledovat bude fajn ked sem budes pisat zaujimavosti a novinky..

inak ked pozeram na ten monthly graf mne to fakt nepripada vobec nerealne ze by to padlo az na to 0.5 fibo :-)

matucha

Příspěvek od matucha »

No tak schvalne... byla by to dost kruta jizda pro moje nervy. Ted se to ale pokousi nesmele podivat nahoru. Schvalne jestli to nejak vyeskaluje nebo jestli uz to bude neco nevinnejsiho.

mistergo

Příspěvek od mistergo »

Chytím se toho "jak to máte vy?" z prvního postu. Poprvé jsem o nákupu uvažoval kolem roku 2014 v době, kdy po raketovém startu došlo k prvnímu výraznějšímu sešupu, ale byly to opravdu jen teoretické úvahy - bylo to pro mě nové, rozumově jsem princip bitcoinu jakž takž chápal, ale intuitivně skoro vůbec (princip jízdy na kole taky můžete fyzikálně pochopit, ale dokud se s jízdou člověk nesžije, je to houby platné). Momentálně už tomu intuitivně věřím trošku víc. Jak psal Dendy, také očekávám větší propad než jen obvyklé fluktuace a pak bude ideální okamžik nastoupit. :)
V dlouhodobém horizontu bitcoinu věřím. V investování jde většinou o to najít kombinaci dobrého nápadu a lidí, kteří jsou schopni ho realizovat/dotáhnout do konce. Bitcoin je nápad převratný až geniální, nejsou potřeba konkrétní lidé, kteří ho mají za úkol realizovat. Rizika se najdou vždy, ale jak bylo řečeno: pokud člověk investuje peníze, které jsou zbytné a neutopí v bitcoinech hypotéku, tak může pořád celkem klidně spát. :)
Z čistě technického hlediska bude zajímavý bod, kdy se objeví první aplikovatelný kvantový počítač, protože hypotetický majitel by mohl bitcoin zlomit (špatný scénář) nebo se stát něčím na způsob hlavní autority (ne tak špatný, ale pořád blbý scénář).

matucha

Příspěvek od matucha »

S tim kvantovym pocitacem je to takova celkem logicka hrozba. Na druhy strane bitcoin neni statickej kod a POW (proof of work algoritmus, na jehoz zaklade probiha tezeni) je mozny zmenit tak aby utok kvantovym pocitacem nebyl problem. Urcite to bude slozitej problem, ale dokud v BTC bude hoodne penez tak to budou vyvijet velmi chytry lidi, ktery najdou reseni.

Docela dobrej souhrn rizik atd. (pro stredne pokrocily, zacatecnici si z toho taky neco odnesou, ale asi to pak stoji za to po case zkouknout znova)

mistergo

Příspěvek od mistergo »

Šlo by spíš o nebezpečí z narušení rovnováhy sil, resp. výpočetního výkonu, než ze změny technologie ověřování. Na druhou stranu ale jakýkoliv pokus o zneužití bitcoinu za účelem zisku by asi předpokládal zachovat celý systém funkční (s hodnotou bitcoinu co nejvyšší) a spíš na něm "cizopasit".
Chlapci z videa by snesli nějakej slušnej mikrofon nebo mikroport. :)

matucha

Příspěvek od matucha »

Nejen oni, kvalita zvuku vicemene vsech lidi co delaj obsah okolo krypta je dost mizerna. Clovek si pripada jak v zacatcich youtube.

charonme

Příspěvek od charonme »

mam to stastie ze v mojej bubline sa nachadza viacero ludi ktori toto riesia nie len ako fanusikovia, ale aj odborne (a zvacsa nie ako spekulanti, ale napr. ako programatori/vyvojari, komercni pouzivatelia, propagatori atd)

Odpovědět