(ja o tom az tak 100% nie som presvedceny, ale ako namet na diskusiu

Ano, viacmenej uplne vsetko co je pre mna naozaj dolezite. Teraz nemyslim rozmary, teraz myslim veci ktore naozaj pokladam v danej faze svojho zivota za naozaj klucove, tak nejak hlbsie vo svojej podsate citim ze TO je to co potrebujem aby som sa posunul dalej, sa mi vzdy (bez vinimky) nakoniec naplni. K tomuto uvedomeniu som dospel relativne nedavno, mozno par rokov dozadu, ale spatne som si uvedomil ze takto funguje cely moj zivot. Neviem si spomenut takmer na nic zasadne v mojom zivote, co by sa mi skorej ci neskor v urcitej forme (casto v uplne doslovnej) nesplnilo, velmi casto dokonca bez nejakeho zasadneho mojho osobneho pricinenia. Tie veci proste prislibassline píše:Skusim to preniest trochu do roviny praxe:
Urcite kazdy z vas chcel/chce nieco dosiahnut. Dari sa vam formovat vas vlastny zivot tak, aby ste dosahovali to co chcete ? Za vsetkym stoji myslenie na zaklade ktoreho zijeme. Mate pocit ze vam vase myslenie bez problemov umoznuje uskutocnit to co chcete ? Ide vam to prirodzene a dosahujete bez nejakeho filozofovania to co chcete ?
To je ale relativne ivoIvo píše:Dendy, to se pleteš ... já neříkám že je to "iluze a klam", ale že to není podstata ..
Otazka by mala byt polozena: "Co nas riadi?"bassline píše:Je to celkom zaujimava filozoficka otazka.
Odkial, ako a na zaklade coho vznika myslenie na zaklade ktoreho koname ?
Myslenie predsa musi prist z niecoho, co je mu nadriadene. Nema logiku, ze my sami si vytvarame nase myslenie. My seba riadime na zaklade naseho myslenia, ale to odniekal najprv musi prist a nad tym uz predsa nemame kontrolu...
Tak ako to podla vas je ?