Debata o politice - vazne aj nevazne
Re: Studentske volby 2010
Ivo: to co pises je sice krasne, ale jsou to strasne klise. Pokud se podivame na cisla, tak proste je pravda, ze pokud vedle sebe postaavime zamestnance a zivnostnika, tak ten zamestnanec odvede at uz na danich, ci soc a zdr. pojisteni x nasobky toho co ten zivnostnik. Odvede to na dvou frontach, jednou na sve a jednou na strane zamestnavatele, coz uz se dohromady blizi skoro 50% z daneho vydelku. U zivnostnika je to pouze jeho vule, kolik ve skutecnosti na konci roku zaplati (rekl bych ze vetsina plati statem urcina minima), cimz pademjaksi tvuj argument o podpore fungovani statu neni prilis pravdivy, protoze na odvodech a danich ten stat mnohem vice dotuji zamestnanci a pro stat to jsou da se rict jiste penize. Podpora v podnikani neni odpusteni dani a odvodu, ale imho by mel byt ve zjednoduseni cele procedury podnikani, zahajeni, prubehu, atd. Min zadrhelu a buzerace pri styku s urady, centrlaizovana mista, kde poresis od dani, socialky pres zdravotni poj. Tam je urcite jeste prostor pro vylepseni, ale ze by zivnostnici nemeli platit soc a zdr. pojisteni??? To mi prijde uplne mimo, protoze to je opet uprednostnovani jiste skupiny pred jinou skupinou...
Invetsice do nastroju, vyrobnich prostredku atd. je ale preci zohledneno, ze si snizujes danovy zaklad, takze ono proc na konci zdanovaciho obdobi nespojit prijemne s uzitecnym a nehodit neco do nakladu, aspon clvoek nebude platit statu, ale sobe ;-]
Obvecne receno, je krasne, ze zivnostnik jak ty pises je defacto uplnej chudacek, kterej ztezi vydela na jidlo, ale je to bohuzel osobni vule kazdeho, ze se vyda cestou prace na "volne noze". Jinak, pokud beres zamestnance stylem "odsedí svých 8 hodin a jde domů", tak to je mozna nekde ve statni zprave popr. na neprilis placenych mistech. Pokud se dostanes na nejakou vysi vydelku a tvoje prace ma jistou specializaci, tak uz i ten vztah k praci je jiny, ale to vi asi kazdy kdo neco podobneho absolvoval.
Invetsice do nastroju, vyrobnich prostredku atd. je ale preci zohledneno, ze si snizujes danovy zaklad, takze ono proc na konci zdanovaciho obdobi nespojit prijemne s uzitecnym a nehodit neco do nakladu, aspon clvoek nebude platit statu, ale sobe ;-]
Obvecne receno, je krasne, ze zivnostnik jak ty pises je defacto uplnej chudacek, kterej ztezi vydela na jidlo, ale je to bohuzel osobni vule kazdeho, ze se vyda cestou prace na "volne noze". Jinak, pokud beres zamestnance stylem "odsedí svých 8 hodin a jde domů", tak to je mozna nekde ve statni zprave popr. na neprilis placenych mistech. Pokud se dostanes na nejakou vysi vydelku a tvoje prace ma jistou specializaci, tak uz i ten vztah k praci je jiny, ale to vi asi kazdy kdo neco podobneho absolvoval.
No ale ty svoje cisla ocividne varis z vody. Aby ten tvuj argument mel nejaky vyznam, musel bys ho podporit statistikou, to by nemel byt takovej problem dohledat.
Wohma: pokud budeme mluvit o DPFO a bereme zivnostnika jako fyzickou osobu, tak se v roce 2009 od zivnostniku vybralo cca 6mld (http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA ... html?year=), a od zamestnancu cca 110mld. (http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA ... html?year=)
A tato cisla rikaji co? Trosku tam chybi porovnani, kolik je tu zivnostniku a kolik zamestnancu.
Kromě toho není ani řečeno kolik vydělávají živnostníci a kolik zaměstnanci. A taky - zaměstnanci udajně odvádějí na sociálním 2x tolik než OSVČ v té nejnižší kategorii. A z těchle čísel vychází že je to 20x tolik - což je samozřejmě nesmysl
Mimo to se tezko bude zjistovat, kolik zivnostniku ma pozastavenou zivnost atd. atd.
Nic neni tak jednoduche, jak se na prvni pohled zda.

Ty cisla jsou celkove absolutni soucty vybranych dani pro podnikajici FO a pro zamestnance v CR za 2009.
Pocet podnikajicich FO v roce 2009 cca 1,9mil (http://www.podnikatel.cz/clanky/navzdor ... paty-cech/). Pocet zamestnancu cca 5mil.
Coz dle celkoveho objemu vybranych castek je pri prepoctu na 1cloveka u zamestnancu dan prumerne 24tis Kc/rok. U zivnostnika prumerne cca 3300Kc / rok. Pokud bychom mluvili i o odvodech, tak tam dojdeme k jeste vetsi nerovnovaze...
To uz jsme ale hodne odbocili od tematu, nicmene, to uvadim jenom pro predstavu, kdyz tady Ivo mluvi o zivnostnicich jako o zivitelich tohoto statu
Pocet podnikajicich FO v roce 2009 cca 1,9mil (http://www.podnikatel.cz/clanky/navzdor ... paty-cech/). Pocet zamestnancu cca 5mil.
Coz dle celkoveho objemu vybranych castek je pri prepoctu na 1cloveka u zamestnancu dan prumerne 24tis Kc/rok. U zivnostnika prumerne cca 3300Kc / rok. Pokud bychom mluvili i o odvodech, tak tam dojdeme k jeste vetsi nerovnovaze...
To uz jsme ale hodne odbocili od tematu, nicmene, to uvadim jenom pro predstavu, kdyz tady Ivo mluvi o zivnostnicich jako o zivitelich tohoto statu

vo veci danovych a odvodovych vynosov uplne suhlasim s BS. v nasich bananistanoch je to skutocne tak ako pise a nasa derava legislativa umoznuje velmi lahko platenie dani a odvodov ochcat. respektive, a poznam takych ludi osobne moc, jednoducho zaplatia minimalne odvody a veria, ze si nikdy zdravotna poistovna nedohlada jeho danovy zaklad, pretoze vie, ze tak desiatky rokov neucinila.
Tak to ale neni problem danovyho systemu, ale zdravotnich pojistoven 

porovnavat zivnostnika a "obycajneho" zamestnanca mi pride trosku nefer.. kto je zivnostnik vie o com hovorim ked poviem ze zivnostik robi 24 hod/denne.. "obycajny" zamestnanec si zvycajne odkruti svojich 8 hodin v praci a ked padla tak ma na salame kdezto zivnostnik sa musi obracat furt a "v praci" je prakticky neustale ... nehovoriac o veciach ako dovolenka a zamestnanecke vyhody ktore "obycajny" zamestnanec ma automaticky od zamestnavatela kdezto ja ako zivnostnik ani omylom...
zivnostnici by MALI byt podla mna odvodovo/danovo zvyhodnovany oproti "obycajnym" zamestnancom, lebo to proste obektivne maju tazsie ..
teraz mam na mysli drobnych zivnostnikov ...
zivnostnici by MALI byt podla mna odvodovo/danovo zvyhodnovany oproti "obycajnym" zamestnancom, lebo to proste obektivne maju tazsie ..
On neni ani zamestnanec jako zamestnanec - kdo ma v rodine nebo blizkym okoli napriklad ucitele, tak zajiste potvrdi 

tak ucitel tak isto ako lekar je imho viac poslanie
nez ako zamestnanie - aspon by malo byt...

Přesně tak. Ti co tady chtějí po drobných živnostnících stejné odvody atd jako po zaměstnancích, si asi fungovat jako OSVČ nikdy nezkusilidendy píše:porovnavat zivnostnika a "obycajneho" zamestnanca mi pride trosku nefer.. kto je zivnostnik vie o com hovorim ked poviem ze zivnostik robi 24 hod/denne.. "obycajny" zamestnanec si zvycajne odkruti svojich 8 hodin v praci a ked padla tak ma na salame kdezto zivnostnik sa musi obracat furt a "v praci" je prakticky neustale ... nehovoriac o veciach ako dovolenka a zamestnanecke vyhody ktore "obycajny" zamestnanec ma automaticky od zamestnavatela kdezto ja ako zivnostnik ani omylom...

Tenhle styl argumentace nemam raddendy píše:tak ucitel tak isto ako lekar je imho viac poslanienez ako zamestnanie - aspon by malo byt...

Jinak podobny to je treba u prekladatelu, tem klidne vydavatelstvi natvrdo reknou "ale prosimvas, vzdyt vy to delate radi, vy byste to pro nas delali i skoro zadarmo" a taky jsou podle toho ocenovani.
niee tak som to nemyslel, to urcite nie.. tu je prave problem ked to ludia co take nieco robia beru LEN ako robotu, odosobnene.. prave to su potom ti zly lekari a zly ucitelia ... jasne ono treba hladat nejak rovnovahu medzi jednym a druhym.. to uz je na inu debatu...Wohma píše: Tenhle styl argumentace nemam radVyzniva to tim zpusobem, ze vlastne nemusi dostavat v podstate zadny penize, odmenou jim bude dobrej pocit.
zivnostnik to MA realne tazsie.. nikto mu nedava plat ked je chory alebo z ineho dovodu nemoze robit, o uctovnictvo sa tiez musi starat sam (alebo niekomu zaplatit za to aby sa mu o to staral), musi sledovat legislativu a zmeny zakonov (u zamestnanca toto vsetko odpada - stara sa o to zamestnavatel) a v neposlednom rade - musi si sam zhanat robotu - v celku zasadna vec...