bassline píše: Prezident nema ziadne VYZNAMNE pravomoci. Teda aspone nie v tejto krajine za sucasnych podmienok. Ved je to aj logicke. Poslanci chcu zvyhodnovat sami seba a vladnu pre seba. Tak preco by im do toho mala kafrat nejaka figurka ktora by mohla branit ich osobnym zaujmom ?

Idem Ti to trosku rozobrat na kusky - neber si to osobne, rozmyslaj, co pisem:
Prezident nema pravomoci, lebo
nezijeme v state s prezidentskym systemom, a nie pre osobne ambicie poslancov. Takto to bolo vymyslene (a dobre vymyslene), resp. okukane (a spravne okukane) este pred rokmi za cias CSFR. Prezidentsky system vlady je uplne iny, s vyrazne inou strukturou vladnych organov a nema v nasich krajinach "tradiciu". V prezidentskom systeme je prezident sucastou
vykonnej moci,
u nas je sucastou zakonodarnej moci. To, ze je iba jeden, neznamena, ze musi mat silu premiera. To by si mohol povedat, ze ombudsman je figurka, ze hlavny architekt Ba je figurka, atd. Prezident je (okrem inych funkcii) nezavisle od parlamentu voleny institut, ktory ma zabezpecit neprijatie extremnych pravnych noriem (vid sucasne vycinanie SMERu), ma pravo nevymenovat, ... atd. Cize je to zabezpeka pred "parlamentnym extremizmom". Ale na druhej strane NEMOZE mat silnejsie slovo ako parlament, lebo to by parlament stratil vyznam. Cize je to "vyvazujuca" funkcia.
A cele to nefunguje dobre, pretoze nas system este neni vyladeny a nas stat ma brutalnych 20 rokov, nie preto, ze je to blbost.
bassline píše: Tu je jeden priklad ohladne chujoviny, ktoru poslanci vymysleli a prezident sa s tym asi nestotoznoval:
Novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi schválil parlament prvýkrát 29. októbra 2013. Prezident SR Ivan Gašparovič však dokument nepodpísal a vrátil ho do NR SR. Pri ďalšom hlasovaní poslanci odmietli všetky pripomienky hlavy štátu a dokument opäť schválili 26. novembra minulého roku. V novej podobe platí zákon od začiatku tohto roka.
Ja by som bez HLBOKEJ znalosti veci tak rychlo nesudil !!! Postup "prijatie-veto-znovuprijatie" je uplne legitimny. Pri veciach, kde sa neda jednoznacne rozhodnut, alebo existuju zasadne rozne pohlady, to takto funguje = Demokracia.
bassline píše: Koniec koncov, prezidentovi je uplne jedno co sa deje. Preco by sa mal zaoberat niecim inym nez su jeho povinne formality ? Existencne je on sam a jeho rodina zabezpecena, takze sa vobec nemusi zaoberat tym, ako poslanci ovplyvnuju zivot cudzich ludi. A poslanci su tam preto, aby riesili svoje vlastne zaujmy a existenciu.
No comment. Takto uvazuju pubertaci. Nie poslanci a prezident. Skus rozmyslat - niekto ich predsa do funkcie musi nominovat. Kto by nominoval takych ignorantov? Jedinu vynimku tvoria strany, ktore dokazu do parlamentu dostat VELA VELA poslancov - tam sa prasiatka a ignoranti naozaj zvezu.... Skus si to posudit podla seba - koho zo znamych by si navrhol na poslanca? Aku ma povahu?
bassline píše: Je to vlastne aj logicke, pretoze ludia vo vseobecnosti sa staraju sami o seba, pripadne o svojich najblizsich. Nikto nechce riesit spokojnost cudzich ludi a kazdemu je vpodstate jedno, ci niekto cudzi je spokojny alebo nie. Cloveku je prirodzena jeho vlastna spokojnost a problemy, nie problemy a spokojnost cudzich. Ludia, ktorym zalezi na spokojnosti cudzich ludi a su ochotni toto riesit je v populacii velmi malo. Su to ludia, ktori maju neobycajne socialne citenie, obrovsku empatiu a zmysel pre spravodlivost, ferovost.
V mojom okoli mam to mam tak 50:50. Medzi mojimi priatelmi a rodinou je absolutna vacsina inteligentov a altruistov - je to otazka zivotnych skusenosti.
bassline píše:Bohuzial je vsak pravdepodobne ze takito ludia nemaju dostatocne siroke lakte a nie su tak silni, aby mohli vladnut. Preto sa do politiky nedostanu, pripadne ak sa dostanu, su rychlo eliminovani tym zbytkom, ktory tam vladne pre seba a svoje zaujmy.
100% suhlas. Az na to, ze ludia s primarne iba vlastnymi zaujmami tiez chcu menit svet k lepsiemu. Veria tomu a tiez sa vacsinou povazuju za vlastencov.
bassline píše: Kolko z vas ak by sa dostalo na politicky post, by vladlo v prospech spolocnosti a nie v prospech seba ?
Ja. Ja by som vladol uplne totalne demokraticky!!! Rucim za to. Jedna z prvych veci by bola pravidelne referenda na menej dolezite temy. Az by sa ludia za 20 rokov naucili pristupovat k referendu zodpovedne, tak by sa pridali aj dolezitejsie temy. Dalsia vec by bola volicsky preukaz ziskany ako v autoskole - po splneni testov. Neni normalne, aby si niekto IQ80 uplantoval pravo volit...
bassline píše:Zrazu zistite ze mate furu penazi a nemusit robit nic, nez len sa obcas dostavit na nejake miesto a stlacit gombik pre schvalenie cohosi. Vy a vasa rodina sa mate super, nemate ziadne starosti. Robili by ste teda este nieco naviac (teda vlastne to, co by malo byt povinnostou politika) ?
K tomuto len tolko, ze ty mas ine mierky "bohatstva" a stastia. Poslanec = bohata osoba, rodina bez problemov, ziadne starosti ?
Tajne Ti prezradim, ze cim ide clovek po rebricku kariery vyssie, tam VIAC starosti ma. Najmenej starosti maju prave upratovacky, autobusari, predavacky, murari. Aj ked si to nemyslia.
bassline píše:
To naviac v zmysle - kazdodenne sa podrobne zaoberat tym ako su ludia v state znevyhodnovani roznymi zakonmi a ako tieto zakony menit a budovat tak, aby nastala akasi rovnovaha spokojnosti, aby nevznikali rozne absurdnosti ktore by zvyhodnovali len jednu stranu ?
Keby to bolo jednoduche, tak to uz davno mame. Ale je to jedna z najtazsich veci. A opat - zalezi na uhle pohladu kazdeho jednotlivca, co je spravodlive.