Debata o politice - vazne aj nevazne

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
ekral

Re: Studentske volby 2010

Příspěvek od ekral »

dendy píše:trh neni nejaka vec ktoru vytvoril stat.. trh je system, ktory sa sklada z predavajucich a kupujucich.. stat z pohladu trhu je zcasti kupujuci, z casti predavajucu ale hlavne regulacny faktor.

ekral: ano nezaujima, konkretne tych ktori nie su ochotny pre to nieco spravit aby sa mali lepsie.. a tiez preto, lebo viem ze ani nikoho nebude zaujimat moj socialny standard... to je fakt a realita. ked vidim ako dnes zivoria dochodcovia viem ze aj sa ja sam o seba nepostaram a budem sa spoliehat len na stat, tak dopadnem rovnako. z toho pohladu peniaze ktore davam na socialne davky su pre mna vyhodene do kosa, pretoze keby som si ich sam odkladal na svoju buducnost tak by som sa nemusel bat dochodku.

ono realne ta cast nizsich vrstiev, ktora ma naozaj objektivne dovody na to ze nema sancu sa mat lepsie, je skutocne male percento - s ich odporou problem nemam... velmi velka cast z nizsich vrstiev je tam proste preto, ze nieje ochotna nieco obetovat, urcity standard (napriklad cestovat za pracou, vzdat sa urcitych osobnych a rodinnych standardov), tomu aby sa "odichli" z dna a mali sa lepsie (a teraz nehovorim o "socialne neprisposobivych" - to je kapitola sama o sebe).

ziarivy priklad su ludia co si stazuju ze su bez prace lebo v ich regione je velka nezamestnanost .. a CO im brani zohnat si pracu v regione inom, kde ta nezamestnanost je mensia ? trebars formou cestovania na tyzdnovky ? ja som zil predtym v regione, kde to s pracou nebolo uplne ruzove, pracoval som na statnej ochrane prirody, mal som tam maly plat z ktoreho by som si mohol dovolit prenajat akurat tak 1 izbovhy byt a zit od vyplaty do vyplaty, mal som jedine stastie ze som este byval u rodicov.. chcel som sa ale mat lepsie - tak som si zbalil veci, zodvihol sa a siel do bratislavy.. standard ktory teraz mam je len moja zasluha, zasluha toho ze som sa odhodlal zacat od nuly niekde uplne v cudzom prostredi (a nebolo to lahke). a o tom to je. kto naozaj chce nieco dosiahnut, a je ochotny tomu aj daco obetovat, ten to dosiahne - volny trh prace prave tieto moznosti dava. problem je ked niekto nieco chce, ale nieje ochotny tomu aj nieco obetovat. a len caka ze stat mu pomoze. (aj) z mojich dani. to je to co ma stve.
Jo tohle už chápu a rozumím tomu. Jen nesouhlasím s řešením. Taky by se mohlo stát, že si budeš platit sociální pojištění do jedné z několika málo oligopolních společností, které budou konkurenci jen předstírat a místo sociálně slabých občanů bude tvé peníze užívat pár boháčů na jachtách. Ty zaplatíš stejně nebo víc, jen z toho bude mít prospěch jiná společenská vrstva.

Co se týká mobility, máš pravdu, když jsi nezaměstnaný, tak by jsi měl být schopný najít práci někde jinde. U nás třeba dávky ale nejsou tak velké, posuzuje se společná domácnost a dostaneš pár tisíc, takže žádná výhra. Naprostá většina lidí chce pracovat. Abych to shrnul, nemyslím si, že je potřeba měnit systém, ale nastavení systému a také si nemyslím, že problémem ČR jsou nezaměstnaní. Těch 5% nezaměstnanosti v ČR bylo hodně pozitivní.

Problémem ČR jsou podnikatelé přisátí na státní rozpočet, všichni Řebíčci, Omnipol atd. A nemyslím si, že by bylo vhodné prodat stát těmto "podnikatelům", kteří jsou schopni díky spřízněným politikům omezit konkurenci ve svém oboru, tedy získat skoro monopol. Proto mám hrůzu z nové vlády, kdy Kalousek je pro mne přímo symbolem tohoto problému (jeho blízký přítel figuroval snad ve všech problematických zbrojních zakázkách v novodobé historii ČR). Podle mne, není cestou privatizace, ale fungující zákony a soudy, které jsou zde podceňovány už od dob Václava Klause s tím, že neviditelná ruka trhu vše zařídí i bez zákonů a soudů.
Obrázek
Naposledy upravil(a) ekral dne 13 črc 2010 10:53, celkem upraveno 1 x.

ekral

Příspěvek od ekral »

dendy píše:
ekral píše:
Nějaký důkaz, nějaký stát, kde to tak funguje? Není to jen svět fantazie a svět nereálných přání?
kazda vec ktora funguje musela byt kedysi navrhuta a odskusana a uvedena do praxe.. keby sa ludia opiarali len o overene existujuce koncepty tak sme dodnes v jaskyniach a ohaname sa kyjakom
Jo jo, to říkali komunisti taky.

kexik

Příspěvek od kexik »

ekral píše:
kexik píše:si nevzdelany naivka
Když dojdou argumenty, nastoupí urážky! Co kdybys radši poslal nějaký důkaz svého tvrzení? To dílo je samozřejmě umělecká romantická nadsázka, ale dobře podle mně popisuje konkrétní situaci. Neber to jako popis sociální politiky 19tého století, ale popis konkrétního příkladu, který může nastat, když dendy říká: nebudu platit daně a ostatní ať si klidně chcípnou. Prostě sytý hladovému nevěří a nikdy věřit nebude. Já si vážím v jaké vyspělé zemi žijeme a nechci aby se vracelo něco co už tu bylo.

Jinak máš pravdu, vzdělání mám pouze ekonomické a technické, ale to co říkám většinou konzultuju se sociologem, ovšem literárního vědce bohužel neznám. K pochopení situace Maryčky Magdónové ovšem není potřeba mít vzdělání v daném oboru, ale zdravý selský rozum.
nemyslim ze by mi dosli argumenty, ani som v teto diskusii nijak zvlast argumentovat nezacal... skor mam pocit ze dosli tebe, ked mas potrebu tu okopirovat marycku magdonovu ;)
co je mimochodom z umeleckeho hladiska takmer najvacsi grc aky z ceskej literatury vzisiel (a to cesku literaturu povazujem za jednu z najlepsich na svete)
ked uz chces citovat lavicacku literaturu, vytiahni radsej wolkra, ten je aspon po estetickej stranke na urovni

ekral

Příspěvek od ekral »

kexik píše:
ekral píše:
kexik píše:si nevzdelany naivka
Když dojdou argumenty, nastoupí urážky! Co kdybys radši poslal nějaký důkaz svého tvrzení? To dílo je samozřejmě umělecká romantická nadsázka, ale dobře podle mně popisuje konkrétní situaci. Neber to jako popis sociální politiky 19tého století, ale popis konkrétního příkladu, který může nastat, když dendy říká: nebudu platit daně a ostatní ať si klidně chcípnou. Prostě sytý hladovému nevěří a nikdy věřit nebude. Já si vážím v jaké vyspělé zemi žijeme a nechci aby se vracelo něco co už tu bylo.

Jinak máš pravdu, vzdělání mám pouze ekonomické a technické, ale to co říkám většinou konzultuju se sociologem, ovšem literárního vědce bohužel neznám. K pochopení situace Maryčky Magdónové ovšem není potřeba mít vzdělání v daném oboru, ale zdravý selský rozum.
nemyslim ze by mi dosli argumenty, ani som v teto diskusii nijak zvlast argumentovat nezacal... skor mam pocit ze dosli tebe, ked mas potrebu tu okopirovat marycku magdonovu ;)
co je mimochodom z umeleckeho hladiska takmer najvacsi grc aky z ceskej literatury vzisiel (a to cesku literaturu povazujem za jednu z najlepsich na svete)
ked uz chces citovat lavicacku literaturu, vytiahni radsej wolkra, ten je aspon po estetickej stranke na urovni
To je otázka vkusu, já ho mám moc rád, je to přehnané, je to romantické, ale je to skvělé, to je můj názor. Aspoň jsem se něco dozvěděl o sociálním systému v Anglii v 19. století. Ovšem ne z tvého přízpěvku, ale od wohmy, který poslal dobrý odkaz. Proč jsem to ale posílal? Je to příběh o tom, jak to vypadá, když se každý stará sám o sebe (bez pomoci charity nebo státu), že existují v životě situace, které nemůžeš ovlivnit. Zároveň, tím, že jsem kopíroval Maryčku Magdónovu, tak jsem se pokusil o určité odlehčení, myslel jsem, že je jasné, že to neberu smrtelně vážně.

PS:
takže už i básnící jsou levicoví a pravicoví :-O, sakra co se to tu stalo, nechápu :(

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

jakozto vystudovany literarni kritik bych se velmi hadal o srovnavani Wolkera a Bezruce, zvlast kdyz kazdy z nich publikoval v jinem casovem pasmu existence ceskeho statu a politicke situace.Porovnas li si Bezruce s tehdejsi literarni scenou byl velmi moderni a progresivni..i jazykove...

muj asi konecny prispevek k tomuhle tematu je jeden citat Prof.PhDr Jana Kellera CSc.:
Humánní systém nejde popsat na deseti řádcích, ale v souvislosti, o které mluvíme, by měl znamenat, že se život člověka nebude podobat „krysím dostihům“, kdy se předháníme ve vydělávání peněz a jejich utrácení, dokud nás neskosí nějaká nemoc související se stresem.
Naposledy upravil(a) carloff dne 13 črc 2010 11:18, celkem upraveno 1 x.
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Cyril

Příspěvek od Cyril »

ekral: no samozrejme, ze basnici jsou levicovi a pravicovi... pokud je z toho poznat jejich levicovy smysleni, nemuzu to cist :) Jesteze nerozumim vetsinou anglicky zpivanym textum skladeb, protoze by se mi jich asi hodne zosklivilo (napriklad moji oblibeny Levellers... jesteze si to neprekladam :)

Wohma: ja myslel, ze monopol je moznej jen kdyz existuje stat...

kexik

Příspěvek od kexik »

pockaj ja som hovoril o bezrucovi, dickensa mam rad ;)
ale aj tak by som si z jeho kniziek ziadny kriticky obraz o anglicku 19 storocia nerobil. londyn mal v 19 storoci najkvalitnejsiu kanalizaciu a najlepsie mestske nemocnice na svete. nehovoriac o sirokej sieti sirotincov, statnej regulacii najomneho a spuste dalsich veci, ktore boli napriklad v takom rusku uplne nepredstavitelne. takisto byvale rakusko-uhorsko bol v 19 storoci relativne k zbytku sveta velmi moderny stat. ovela horsie sa zilo napriklad v usa, kde bol skutocny socialny bordel sposobeny neexistenciou registracie obyvatelstva, multikulti charakterom, ciernou imigraciou atd

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

cyril: cilem vsech subjektu na trhu je vyhrat nad konkurenci. jednou z metod jsou kartelove dohody, ktere vedou k zaniku konkurence pozdeji k oligopolu a skonci fuzi a monopolem...
jedinou moznosti jak se proti tomu branit jsou antimonopolni zakony, jejichz vykonavatelem je stat..
takze prave naopak

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Londyn byl bohaty diky koloniim z kterych tekly neskutecne zisky... jak to vypadalo za rakouska si precti treba v Muzi bez vlastnosti od Roberta Musila.
Korupce , byrokracie...

kexik

Příspěvek od kexik »

carloff píše:Londyn byl bohaty diky koloniim z kterych tekly neskutecne zisky... jak to vypadalo za rakouska si precti treba v Muzi bez vlastnosti od Roberta Musila.
Korupce , byrokracie...
lebo dnes nemame korupciu a byrokraciu, pravda... ja tieto dve veci povazujem prave za indikatory socialneho statu... cim ich je viac, tym viac stat prerozdeluje. inak by na ne nebol dovod

Cyril

Příspěvek od Cyril »

carloff:

Petr Mach (svobodni.cz) v rozhovoru pro časopis Hospodář 10/2006 uvedl:

„Podobná instituce, jako je antimonopolní úřad, je samozřejmě v rozporu s tou koncepcí ideálního státu, který my prosazujeme. Protože pokud se někdo "prohřešil" jen tím, že je velký a dosáhl přitom oné velikosti poctivým způsobem – například tím, že něco skvělého vynalezl, jako třeba Microsoft, nikoho nepodvedl, prostě jen nabízí žádané zboží za cenu, kterou jsou ostatní ochotni zaplatit – tak nevidím žádný důvod pro to, aby stát zasahoval. Ve skutečnosti jsme totiž bohužel většinou svědky toho, že se instituce typu antimonopolního úřadu – a tyto instituce existují v řadě zemí – stávají z hlídačů konkurenčního prostředí nástrojem konkurenčního boje. Podnikatel, který nedokáže svého konkurenta porazit ve férové soutěži na trhu, se uchyluje k tomu, že si na něj stěžuje u státu, u úředníků tohoto úřadu. Na základě toho je pak iniciován antimonopolní spor, který je podle mě jen pokračováním konkurenčního boje vedeného už ale neférovým způsobem – se státním aparátem za zády.“

Ja nevim, me tak nejak selskym rozumem prijde, ze kdyz neni stat, nemuze bejt monopol, protoze na trh muze vstupovat kdo chce kdy chce jak chce. Podle me svobodnej trh monopol z principu vylucuje.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

kexik:no takovouhle korupci nemame:) kafkuv zamek je to co vzniklo z rakouske byrokracie..fakt by mne zajimalo jak mi vysvetlis vztah socialniho statu podle jeho definice a vztah s korupci na statni a mestske zakazky a v soudnictvi...
?
Naposledy upravil(a) carloff dne 13 črc 2010 11:42, celkem upraveno 1 x.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

cyril: principem svobodneho trhu je boj s konkurenci..neboli prodat
souhlasis?
nejlepe jak vyhrat boj s konkurenci je vznik kartelovych dohod..oligopolu a monopolu
kartely existuji mimo staty...nadnarodne...
co s tim ma spolecneho stat?krome kontrolni fce?

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Oligopol je takový trh, na kterém po určitou dobu (krátkodobě i dlouhodobě) působí pouze omezený počet firem. Obvykle se jedná o dvě, tři, čtyři firmy, které se usídlily na trhu jako první, a které byly dostatečně kapitálově vybaveny. Ukázkovým příkladem oligopolu dvou firem je globální trh s velkými přepravními civilními letadly. Ten je v porovnání s obrovskými fixními výrobními náklady tak malý, že se na něm mohou v současné době pohybovat pouze dvě společnosti - americký Boeing a evropský Airbus.
# Vznik oligopolu (popřípadě monopolu, na nějž přijde řada o několik odstavců dále) bychom si mohli nejlépe představit asi takto: Ve středověkém městě rozděleném řekou na dvě poloviny neexistuje žádný most, přes který by se mohli obyvatelé dostávat z jedné stran města na druhou. Používají proto pomalých a nepohodlných služeb převozníka.

Jednou však dostane malá skupinka bohatých a podnikavých měšťanů nápad. Postaví most, za jehož přechod budou vybírat od lidí mýtné. Postavit takový most není zrovna nejlevnější záležitostí. Jeho stavba přijde na 100 000 zlatých a roční údržba na dalších 2 000 zlatých. Protože poptávka po mostě je dostatečně vysoká, jeho stavba se vyplatí. Jakmile most stojí, začnou na něm naši podnikatelé vybírat mýtné, jehož výši nastaví na takové úrovni, aby tím maximalizovali svůj zisk. V našem případě se bude výše mýtného rovnat takové ceně, při které dojde k maximalizaci tržeb. Pro náš model to mohou být třeba 4 zlaté. Za tyto 4 zlaté bude ochotno po mostě přejít každým rokem 5 000 měšťanů.

Každým rokem proto provozovatelé mostu utrží 20 000 zlatých, díky kterým se jim investované prostředky do stavby mostu vrátí zpět během šesti let. Protože v ostatních podnikatelských činnostech v okolí města činí návratnost finančních prostředků 15 let, jsou naši podnikatelé spokojeni, neboť díky stavbě mostu dosáhli ekonomického zisku.

"Úspěch mostu" však objeví další podnikavci, kteří o několik stovek metrů dále postaví za 100 000 zlatých most podobných parametrů. Díky "touze" podnikatelů po ekonomickém zisku stojí ve městě od určité doby již dva mosty. Obyvatelé města z toho mají obrovskou radost, naši první investoři příliš důvodu k oslavám ale nemají. Snižují se jim totiž tržby a tím pádem i návratnost vložených investic, protože počet lidí přecházejících po prvním mostě klesá na polovinu (polovina jeden most, polovina druhý most).

Po každém z mostu přechází nyní ročně pouhých 2 500 měšťanů, platících po čtyřech zlatých. Tržby z mýtného se proto snižují z původních 20 000 zlatých na jeden most na 10 000 zlatých. Současně se prodlužuje doba návratnosti investice do mostu z šesti let na 13 let. Protože je to ale pořád o dva roky kratší návratnost než v ostatních podnikatelských příležitostech, jsou naše obě investorské skupiny stále spokojeny (i když o něco méně, neboť se o ekonomický zisk musí dělit s provozovatelem druhého mostu). Investoři jsou spokojeni i proto, protože se nemusí obávat příchodu třetího mostu na trh. Třetí most by totiž svým stavitelům a provozovatelům nepřinesl nic jiného než ekonomickou ztrátu, jelikož by na sebe vydělal až za 19 let. A to už by se opravdu vyplatilo pěstovat v okolí města obilí s mnohem rychlejší návratností investovaných prostředků.

Ve městě tedy po několik desetiletí stojí dva mosty, které nejsou ničím jiným než ukázkovým (i když poněkud zjednodušeným) případem oligopolu. Náš oligopol je stejně jako ostatní oligopoly ekonomicky neefektivním trhem. Efektivní by totiž bylo, kdyby ve městě stálo 2,33 mostu. Toto přání je ale z logických důvodů nesmyslným a nesplnitelným požadavkem. Dalšího mostu se zkrátka dočkají měšťané až ve chvíli, kdy vzroste poptávka po přechodu přes řeku. To znamená, že budou ochotní platit vyšší mýto nebo jich při ceně 4 zlaté přejde přes řeku ročně více než 7 000. Jedině tak přijdou dosavadní podnikatelé o svůj dlouhodobý ekonomický zisk.

dendy

Příspěvek od dendy »

ja si myslim ze najspravnejsie cesta ako sa jedinec moze mat dobre je pokusit sa dostat v socialnom rebricku tak vysoko, aby mu uz mohlo byt uuplne jedno ci plebsu hraju politicke divadlo lavicove bábky alebo pravicove bábky. ja osobne by som bol velmi rad keby sa mi to podarilo. jediny sposob ako sa oslobodit od penazi v tejto zapadnej civilizacii, ktora aj cez mnozstvo nevyhod ma aj svoje vyhody, je mat ich tolko aby cloveka nemuselo zaujimat kolko ich ma.

Odpovědět