Mám nepochopitelnou záhadu. Koupil jsem si externí disk 2,5''2TB Seagate jako další záložní disk. Mimo jiné jsem si tam přesunul fotky z jiného disku (WD Elements 1,5 TB). U některých jpg fotek dochází k deformaci. At už tu fotku přesunu z disku na disk přímo, nebo nejdřív na počítač a pak na seagate. Jen u některých, jiné jsou v pořádku. Buď je to pruh dole, nebo všechno posunuté, černý pruh dole nebo v půlce atd.To samozřejmě nechci a o fotky bych takto mohl přijít. Co to může způsobovat ? Oba disky jsou formátované NFTS. Originál jpg v pořádku a některá jpg se při přesunu na Seagate disk permanentně zdeformují - i když je tam dám opakovaně (jiná zůstávají v pořádku)
1) bylo by dobry vedet, zda je problem v souboru, nebo v jeho zpracovani pri prohlizeni, tudiz by bylo dobry udelat nejakej kontrolni soucet souboru pred presunem a po presunu (pokud jsi na macu, tak je to "shasum soubor")
2) zkousel jsi znova zformatovat ten externi disk? Btw ntfs neni pro jabko nejlepsi volba, zvolil bych neco jinyho. Pokud to prenasis mezi vice platformama, fatka je jistota.
3) kdyz par souboru zkomprimujes(zip, rar, ...), podari se ti je po presunu rozbalit?
Ja som sa s tym stretol pri kopirovani obrazkov zo starych CDciek, boli uz pomerne doskrabane a obcas aj derave
Ked som dal do gügla ten tvoj disk, tak mi tam vybehli nejake stranky kde spominaju vadne sektory a podobne, skratka klasika...
no ale ked sa z CD zle precita subor , tak to vyhodi CRC chybu ne ? detto by malo fungovat z harddiskom .. jedine , kde to nefunguje , su USB kluce .. tam nakopirujes subor , na druhom pocitaci ho z toho USB kluca zoberies .. vsetko sa tvari OK , ziaden problem .. ale subor je iny .. trebars zip nejde rozbalit , napise chybu .. atd .. na diskoch sa mi ale toto v zivote nestalo ..
Jo, to se občas stává. Především u paměťových karet. Ale samozřejmě se nevylučuje výskyt i na jiných médiích.
Nejčastější příčinou porušení integrity dat je povětšinou nekorigovatelná hardwarová chyba při přenosu.
Nicméně může být vcelku komplikované najít, v které vrstvě k tomu dochází.
Např. u pevných disků jsou interní čítače v SMART tabulce (Např. "Reported Uncorrect", "UDMA CRC Error Count".. atp. interpretace se liší podle výrobce), které o tom samozřejmě dokáží napovědět. Pokud jde o jejich externí varianty, může být na vině i chyba v přenosu z SATA->USB bridge.
Ale obecně jsou samozřejmě desítky možných HW a SW problémů, které to mohou způsobovat, počínaje problémy s napájením externích zařízení, přes vadnou paměť v počítači, kabely s porušenými diferenciální páry až po softwarové chyby v ovladačích, které se vyjevují jen v konkrétní kombinaci několika externích USB zařízení a řadiče na desce.
Nekorigovatelné chyby jsou například důvodem, který se při profesionálním video natáčení na bezpásková média (karty, disky) docela řeší. Používají se buď přímo kontrolní součty, co kamera zapisuje do hlavičky souboru a importní program umí ověřit - což je asi nejlepší řešení. Nebo software pro kopírování, který provádí alespoň základní porovnání kont. součtu zdrojového a cílového souboru (i když tam je popravdě také více variant, jak to provádět).
Ve Windows můžu doporučit na kopírování většího množství důležitých dat Total Commander. Poslední verze 8.5 má přímo v kopírovacím dialogu možnost oveření zapisovaných dat (nejjednodušší možnost, vytvoří se kont. součet při načítání zdr. souboru a po zápisu se cílová data znovu přečtou, opět se vytvoří součet a následně se porovná). To je velice užitečné např. při záloze z interního na externí disk.
Pro zmenšení pravděpodobnosti chyby při načítání v případě zdrojového externího disku (pokud budeme uvažovat chyby, které vznikají náhodně a nejsou vázány např. na konkrétní sektor zdrojového média) lze data normálně zkopírovat, odpojit a znovu připojit zdrojový externí disk (máme jistotu, že se vyprázdní systémové cache) a následně provést vestavěnou synchronizaci adresářů s možností porovnání podle obsahu. V tomto případě dochází k opakovanému čtení se zdrojového média.
Omlouvám se za radu směřovanou spíš pro Windows, přehlédl jsem, že je to v Apple fóru, když jsem se sem dostal přes
funkci Nové příspěvky.
Na Macu je to komplikovanější o mezivrstvu od třetí strany (Paragon nebo Tuxera NTFS), která se teoreticky může chovat nestandardně nebo mít další chyby.
Ověření po kopírování jde udělat z Terminálu rsyncem. http://www.cnet.com/news/how-to-manuall ... s-in-os-x/
Další variantou je integrityCheck z diglloydTools to pracuje trochu jinak a vytváří to skryté soubory s kontrolními součty v každém adresáři http://diglloydtools.com/integritychecker.html
Obecně diglloydTools jsou velmi dobrý balík utilit pro OS X.
Jeden disk je FAT (to samé samozřejmě i počítač) a ten seagate je NFTS
OSX - poslední Yosemite
3 fotky původně bezproblémové jsem zkusil copy/paste - stejná deformace
Zkusil jsem zazipovat, dát zazipovaný soubor na Seagate a při pokusu o rozbalení to hlásí chybu - unable to expand , no such file or directory (odkazuje to na složku na tom Seagate nebo na samotný disk)
NFTS disk mám proto, že mám už 2 FAT ale chci být též kompatibilní s Windows když je potřeba. Na to mám Paragon NFTS program
Ale jak jsem řekl, některé fotky se zdeformují, jiné ne ...
tu pisu, ze problem moze byt aj v zlom kabli, alebo dokonca v napajani, nemam skusenosti s USB 3.0 harddiskami, to sa napaja z portu alebo ma to vlastny napajaci kabel?
Tak asi postupovat vylučovací metodou..
Nejdřív zkusit zapojit ext. disk Seagate s NTFS formátem k počítači s Windows a provést kontrolu souborového systému (na začátek bez automatické opravy). Pak tam zkusit zapsat větší množství dat (gigabajty a tisíce souborů), třeba přes ten Total Commander s ověřením zapsaných dat.
Tím se vyloučí potencionální problém s Apple počítačem a Paragonem a pokud to bude zlobit i tady, pak to bude nejspíš samotným hardware externího disku.
Pokud to zlobit nebude, pak bych se zaměřil na Paragon, respektive jej zkusmo odinstalovat a dočasně nahradit Tuxerou (samozřejmě klidně stačí i demoverze na test). Neříkám obecně, které z těch dvou řešení pro zápis NTFS na OS X je lepší, ale několikrát se mi stalo, že se v určité kombinaci verze operačního systému a používané aplikace (např. 10.7 a Avid MC) vyskytl problém s jedním a druhý zafungoval bez problémů.
Jestli ani to situaci nezlepší, pak bych zkusil ještě zaexperimentovat s dalšími věcmi, např. s napájením (přes externí HUB), kabelem.
Jinak by ještě nemuselo být od věci se při práci s diskem na Macu podívat na systémové zprávy do Console, tam by měly být minimálně zmínky o případných nedopsaných datech na blokové zařízení, případně třeba samovolné odpojování zařízení od USB sběrnice.