Diskusia o nabozenstve
Re: Islám, muslimové, korán a vše okolo...
Ale to je len "kabat viery" !!! Pre Pana !!!! Ved oni taki agresivni su odjakziva. Uz pred 1000 rokmi boli taki. Nechcem vidiet, ako by to v arabskych a okolitych zemiach vyzeralo, keby nemali ani ten Koran...
To je ako s blaznivymi Sicilcanmi - mafia, spagety, cierne brie... Vzera to ako ako "produkt doby a penazi", ale o zakernych sicilcanoch sa pisalo uz v casoch prvych Olympiad - t.j. pred nasim letopoctom. Cize za vyse 2000 rokov su stale rovnako zakerni a gresivni... Ano su katolici. A este aky. Hubu by Ti rozbili na pockanie, keby si si dovolil obhajovat ateizmus. Ano su katolici, ale co to ma s krestanstvom?
To je ako s blaznivymi Sicilcanmi - mafia, spagety, cierne brie... Vzera to ako ako "produkt doby a penazi", ale o zakernych sicilcanoch sa pisalo uz v casoch prvych Olympiad - t.j. pred nasim letopoctom. Cize za vyse 2000 rokov su stale rovnako zakerni a gresivni... Ano su katolici. A este aky. Hubu by Ti rozbili na pockanie, keby si si dovolil obhajovat ateizmus. Ano su katolici, ale co to ma s krestanstvom?
Naposledy upravil(a) MDudas dne 08 kvě 2013 01:45, celkem upraveno 1 x.
1. Presvedceneho, nepresvedcis... u teba to plati dvojnasobnedendy píše:http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/3 ... icich.html
.... islamistické demonstrace v bangladéšské metropoli Dháce, které se účastnilo až půl miliónu lidí
.... velká demonstrace za posílení islámu, který organizovala strana Hifazate Islam. Požadovala zavedení trestu smrti za urážku islámu a separaci mužů a žen na veřejnosti i výuku islámu. Skandovali „Alláh je veliký“ a „Jeden bod, jeden požadavek - ateisté musejí být pověšeni“
Este raz, pripomente mi kedy a kde demonstrovalo 500.000 ateistov za to aby veriaci boli obeseni a za urazku evolucnej teorie trest smrti ???
nikto ma nepresvedci ze naboenstvo nieje nebezpecnejsie na manipulaciu mas a davovu psychozu nez ateizmus
2. Mas predsudky. Znacne ovplyvnuje tvoj usudok, to, ze ti unikaju veci, ktorym nepripisujes velku vahu, pritom su rozhodujuce, aj napriek tomu vyhrocujes nazorovo svoje tvrdenia.
ad1/ islamske krajiny maju obrovsky pocet analfabetov (vynimka Turecko, turci nie su arabi, su len moslimovia).
ad2/ moslimov je mnoho a polmelon je male cislo ako vzorka.
ad3/ sam si sa cudoval nad bulvarnym titulkom ako spravi novinar "z komara somara". Teraz ty robis to iste. Nepopieram fakt, ze sa to stalo. Popieram fakt, ze cela tato vzorka vobec vedela za co demonstruje na 100%.
3. Davova psychoza je nad vsetkym. Miesas hrusky s jablkami.
4. U nasich susedov strana JOBIK (silne pravicovo extremisticka skupina) ma podporu takmer 50% obyvatelstva. Co vsak ale nerobi z polovice madarov antisemitistov, antizidov a pod. Vacsina z tych 50% zdiela 1-2 nazory spolocne s hnutim JOBIK. Pochybujem, ze by chcel niekto vykantrit vsetkych zidov a slovakov realne. Nesuhlas s niecim v globale, plus, suhlas zcasti par ideami nerobi z jednotlivca automaticky "cistica".
5. Naozaj mozno tvoj nazor ma logiku v tom, ze nepripustas "mozno, cast, atd." co je pre teba abstraktne, nehodnotne. Luds. spravanie nemozes, lebo sa neda, hodnotit absolutnou nulou alebo absolutnou jednotkou, prip. inou cifrou/cislom. Je ti blizsia matematika, logika cisel, algoritmov atd., v com si dobry. Ale s touto schemou nemozno pristupovat na ludske spravanie, sociologiu, psychologiu, psychologiu davu, atd.
Opat, MDudas vystihol "kabat viery". Bohuzial, ludia vzdy nieco vyuzivali v dosahovani vacsej moci. Nabozenstvo nebolo vynimkou. Je to ako tvrdit, ze ateista nikdy nicim a nikym nemanipuloval k zlepseniu svojho mocenskeho postavia za pomoci manipulacie... Potom je tvoje tvrdenie silne alibisticke a esteticke.
V com vsak s MDudas nesuhlasim, je agresivita arabov vs. Koran :-] Ucenie Koranu a islam sam o sebe je nabozenstvom zmieru, pokoja a lasky. Rovnako ako ine nabozenstva. Ziadne z globalnych nabozenstiev nema vo svojej podstate "zlo", tresty, vrazdy ako to hlavne. Problem bol a je s vykladom... A opat sme u toho, vyklad Koranu prisposobi jedinec, pachtiaci po vacsej moci, ale pouzije ho len u veriacich, co dava logiku. Aj v arabsko-moslimskom svete su ateisti, u nich by nepochodil.
Cele tieto "udalosti" polmelona ludi v uliciach su naozaj vyrabane umelo, aby jednotlivca ako Dendy (avsak s vacsim apetitom) donutili reagovat... vysledkom je nenavist, a lepsie podmienky pre vsetok humus sveta ktory existuje.
ja mam stale pocit ze nechapete co sa snazim povedat... asi fakt diskusne moznosti fora su obmedzene a urcite veci ma zmysel riesit len na zivo...
ja nehovorim ze na ozenstvo je PRICINA zla, davovej paychozy, toho aby sa ludmi (davom aj jednotlivcami) dalo manipulovat - ale je to extremne efektivny katalyzator.. a vsetky katalyzatory ktore umoznuju v ludoch spustat a riadit najnizsie pudy su skodlive a pre ludstvo bude pozitivne ked ich vplyv sa minimalizuje... komunizmus, naciszmus, nabozenstva - ideologie umoznujuce svojou formou, svojou definicipu, dogmami a principmi, zneuzivat tie negativne vlastnosti co v sebe vsetci mame, vyvolavat ich a riadit v prospech uzkej skupiny ludi....
samozrejme niektore nabozenstva su nebezpecnejsie (krestanstvo, islam), ine menej, niektorych "zneuzitelnost" sa blizi nule...
ja nehovorim ze na ozenstvo je PRICINA zla, davovej paychozy, toho aby sa ludmi (davom aj jednotlivcami) dalo manipulovat - ale je to extremne efektivny katalyzator.. a vsetky katalyzatory ktore umoznuju v ludoch spustat a riadit najnizsie pudy su skodlive a pre ludstvo bude pozitivne ked ich vplyv sa minimalizuje... komunizmus, naciszmus, nabozenstva - ideologie umoznujuce svojou formou, svojou definicipu, dogmami a principmi, zneuzivat tie negativne vlastnosti co v sebe vsetci mame, vyvolavat ich a riadit v prospech uzkej skupiny ludi....
samozrejme niektore nabozenstva su nebezpecnejsie (krestanstvo, islam), ine menej, niektorych "zneuzitelnost" sa blizi nule...
dendy, nebyt nabozenstva, tupe stado sa chopi ine ideologie, i demagogie, ked bude treba...
my recent channel https://www.youtube.com/playlist?list=P ... Hn7Qs-kECD
hombre: ale ano, samozrejme, o tom nepochybujem.. ale treba koli tomu rezignovat ?? Ja som idealista, respektive taky mix pesimistu a optimistu
) Moc neverim ze by sa ludstvo niekedy vymotalo z toho ze ho ovlada iracionalno, povery a rozpravky, ale snivam o tom ze raz sa to podari
)
v co fakt dufam, a spravim pre to vsetko co bude v mojich silach, az budem mat deti, podari sa mi ich ochranit pred nabozenskou indoktrinaciou.. to je moja najvacsia nocna mora ze niekde v skolke skole nejaky fanatik im podstrci nejaku rozpravkovu knizku a zacne im vykladat ze to je naozaj
lebo ukazovat detom nabozenstvo detom je fakt zle .. pretoze dieta este nieje schopne sa branit takymto ideologiam, nieje schopne si spravit vlastny nazor, prijme co sa mu na serviruje a poznaci ho to na cely zivot .. ked si niekto "najde cestu k bohu" ako dospely clovek, nemam s tym problem, ked mu to pomaha vysporiadat sa s niektorymi zasadnymi otazkamu existencie - je to super - pokial nezasahuje do zivota tych kto si tu "cestu" nenasli, ale indoktrinovat tym male deti to by malo byt snad trestne ..
ked vidim v knihkupectve tie detske biblie, otvara sa mi nozik vo vrecku..
na odlahcenie, toto je spravny regal
))

v co fakt dufam, a spravim pre to vsetko co bude v mojich silach, az budem mat deti, podari sa mi ich ochranit pred nabozenskou indoktrinaciou.. to je moja najvacsia nocna mora ze niekde v skolke skole nejaky fanatik im podstrci nejaku rozpravkovu knizku a zacne im vykladat ze to je naozaj

lebo ukazovat detom nabozenstvo detom je fakt zle .. pretoze dieta este nieje schopne sa branit takymto ideologiam, nieje schopne si spravit vlastny nazor, prijme co sa mu na serviruje a poznaci ho to na cely zivot .. ked si niekto "najde cestu k bohu" ako dospely clovek, nemam s tym problem, ked mu to pomaha vysporiadat sa s niektorymi zasadnymi otazkamu existencie - je to super - pokial nezasahuje do zivota tych kto si tu "cestu" nenasli, ale indoktrinovat tym male deti to by malo byt snad trestne ..
ked vidim v knihkupectve tie detske biblie, otvara sa mi nozik vo vrecku..
na odlahcenie, toto je spravny regal

- ReaktoplazmAR
Tomy a podla teba tých pol melona kokotov neni problém ? Podla mna dost vážny, nerád by som ich stretol.. nech už sú ich existencia a pohnutky a akokolvek žalostné, to čo dáva formu tomuto zhluku chorých buniek je ich náboženstvo.. je jedno že knihy píšu lásku ked výsledok je nenávist.. je jedno že keby to nebolo ich náboženstvo tak to bude niečo iné, lebo teraz je to to náboženstvo..
na odlahčenie:
no Sicilcania sa za spomínaných 2000 rokov zmenili až až.. práve kvoli spomínaným muslimom..MDudas píše:To je ako s blaznivymi Sicilcanmi - mafia, spagety, cierne bryle... Vzera to ako ako "produkt doby a penazi", ale o zakernych sicilcanoch sa pisalo uz v casoch prvach Olympiad - t.j. pred nasim letopoctom. Cize za vyse 2000 rokov su stale rovnako zakerni a gresivni... Ano su katolici. A este aky. Hubu by Ti rozbili na pockanie, keby si si dovolil obhajovat ateizmus. Ano su katolici, ale co to ma s krestanstvom?
na odlahčenie:
Ty musis mat velmi zle skusenosti s veriacimi katolikmi, dendy...dendy píše: v co fakt dufam, a spravim pre to vsetko co bude v mojich silach, az budem mat deti, podari sa mi ich ochranit pred nabozenskou indoktrinaciou.. to je moja najvacsia nocna mora ze niekde v skolke skole nejaky fanatik im podstrci nejaku rozpravkovu knizku a zacne im vykladat ze to je naozaj![]()

Ja za seba mozem povedat, ze som cisty neveriaci pes, ale ked dam na "vahy" vsetkych mojich znamych, priatelov a viac ci menej blizkych rodinnych prislusnikov, tak musim jednoznacne konstatovat (je to viac-menej homogenna vzorka- vzdelana stredna trieda):
veriaci v mojom okoli su ROZHODNE LEPSI, MIERNEJSI, CESTNEJSI, UPRIMNE "VNUTORNE ROVNEJSI" LUDIA, ako ateisti.
Niezeby ti ateisti okolo mna boli zli - takym ludom sa oblukom vyhybam. Ale su akosi... menej rovni, menej cestni, menej vnutorne poctivi... viac oportunisti... viac pripraveni "vyuzit sancu na uspech", aj ked je to mierne kriva sanca....
A ani nemozem povedat, ze by vdaka svojej viere snad boli obmedzeni, alebo menej uspesni. Skor naopak. Mnohi su dost uspesni...inzinieri, lekari, profesori, manageri, podnikatelia aj riaditelia. Vacsina z nich sa venuje praci a veciam, ktore maju spolocensku hodnotu, a neorientuju sa na "iba zarabanie penazi". Takze pokial ide o mna - slusnych veriacich branim, ako sa len da !!!!!!!!!!!
Skutocne som presvedceny, ze ako Biblia, tak aj Koran - obidve ludi umiernuju a "reguluju" k lepsiemu.
Arabi (ale aj turci, mongoli, perzania, atd, atd) su vdaka svojej viere miernejsi a lepsi .... a keby boli v Azii a Afrike len ateisti, tak sa naprv povrazdia navzajom, a prezivsi zvysok vtrhne do Europy, a povrazdi nas...

jo biblia fakt umoernuje a reguluje k lepsiemu... par umiernujucich a k lepsiemu regulujich citatov 

uplne mierumilovna knizka, len co je povedat...
brw vies za co sa na verejnej omsi modlil sucasny papez ? ze sa "oslobodenie od zdraveho ludskeho rozumu" ... co k tomu dodat...

uplne mierumilovna knizka, len co je povedat...
brw vies za co sa na verejnej omsi modlil sucasny papez ? ze sa "oslobodenie od zdraveho ludskeho rozumu" ... co k tomu dodat...
s těma demonstracema v Bangladéši to není nic vyjímečného, půl milionu lidí tam znamená asi to co u nás sraz e-zone 

dendy, .... no comment...
Oni su tam skutocne velmi rozne veci... a ano, da sa to interpretovat roznymi sposobmi.
Je to podobne, ako so zakonmi - kto tomu nerozumie (do hlbky a naozaj), tak vselico prekruti.
Nastastie najsilnejsie pravo interpretacie neprinalezi kazdemu, kto si zvladol 2x precitat Bibliu.

Oni su tam skutocne velmi rozne veci... a ano, da sa to interpretovat roznymi sposobmi.

Je to podobne, ako so zakonmi - kto tomu nerozumie (do hlbky a naozaj), tak vselico prekruti.
Nastastie najsilnejsie pravo interpretacie neprinalezi kazdemu, kto si zvladol 2x precitat Bibliu.
Co chces inak interpretovat na tych veciach co som sem pastol ?? myslim ze su velmi jasne napisane... Tam vela priestora na inu interpretaciu nieje
)) Stary zakon je plny nasilia, vrazdenia, krviprelievania na jednej strane, a hromada protireceni a rozporov na strane druhej..
Jezis sam (ak pripustime ze existoval) vyhlasil ze Stary zakon neprisiel rusit ale naplnit svojim zivoto a ucenim ...
Cele mi to pride ako hrozne pokrytectvo a alibizmus, vytiahnut z "manualu" nabozenstva len to co sa nam hodi, to co zrovna nieje v sulade zo sucasnymi hodnotami vyhlasime za prezitok alebo len metaforu, pripadne sa alibisticky ohradime ze sa to da interpretovat inak...
Prave argument ze nie kazdy to chape - ze je tu len urcita elita vyvolenych ktora je schopna to naozaj pochopit, ktorej poslanim je to vylozit tym "hlupejsim" ktorych ulohou nieje rozmyslat za seba ale jednoducho len "verit" je prave jedna zo zasadnych veci koli ktorym pokladam nabozenstva ako krestanstvo alebo islam za extremne skodlive ideologie...

Jezis sam (ak pripustime ze existoval) vyhlasil ze Stary zakon neprisiel rusit ale naplnit svojim zivoto a ucenim ...
Cele mi to pride ako hrozne pokrytectvo a alibizmus, vytiahnut z "manualu" nabozenstva len to co sa nam hodi, to co zrovna nieje v sulade zo sucasnymi hodnotami vyhlasime za prezitok alebo len metaforu, pripadne sa alibisticky ohradime ze sa to da interpretovat inak...
Prave argument ze nie kazdy to chape - ze je tu len urcita elita vyvolenych ktora je schopna to naozaj pochopit, ktorej poslanim je to vylozit tym "hlupejsim" ktorych ulohou nieje rozmyslat za seba ale jednoducho len "verit" je prave jedna zo zasadnych veci koli ktorym pokladam nabozenstva ako krestanstvo alebo islam za extremne skodlive ideologie...
http://adam.humanisti.sk/?p=41
vyborny clanok na temu stary zakon
toto je inak tiez super citanie http://adam.humanisti.sk/?p=44#more-44 ... a vlastne vsetky clanky na tej strnke
vyborny clanok na temu stary zakon
toto je inak tiez super citanie http://adam.humanisti.sk/?p=44#more-44 ... a vlastne vsetky clanky na tej strnke
No vidis. A ja trvam na tom, ze to maju vykladat ti, co tomu rozumeju...
Ty ked pocujes niekde v telke tetu numerologicku, ktora 30 minut mudruje o matematike a pritom je rozumie velky PRD, tak si spokojny? Ma pani rovnake pravo sa verejne vyjadrovat k matematike, ako profesor analytickej geometrie ?
Svetske zakony su velmi dobry priklad podobneho fungovania:
ked sa raz Biblia opiera o Mojzisove Desatoro ako o jeden z NAJ NAJ krestanskych bozich zakonov (alias Ustava), tak pripadne odvolavky na "zabi hriesnika, ukamenuj smilnicu, odsekni ruku zlodejovi" sa povazuju za obrazne, lebo NIE JE mozne prekracovat "vyssie ustanovenie". Taketo nizsie ustanovenie ma potom iba interpretacny charakter - je to OBRAZ, ktory hovori, ze dana zalezitost je SKUTOCNE VAZNA, a ze krestan sa jej ma naplno venovat a riesit ju tak dosledne, akoby islo o zivot.
Cize ano - mozeme aplikovat popularne "ved viem citat a vidim, co je tam napisane, tak co mi tu rozpravate", ale toto je pristup jednoduchych ludi. Resp. aj mudrych, ale da sa aplikovat iba na jednoduchsie a zjavne veci. Zlozite veci vyzaduju znalost kontextu a hlbsie zaklady.
Zase raz Ti poviem (a kludne ma vyhlas za najmudrejsieho aj 3 raz) - takto povrchne (ako v tom texte) veci interpretuju a komentuju hlupacikovia, ktori si o sebe myslia, ze su najmurejsi, a nie a nie pocuvat, co im hovoria ostatni. Aj to je jeden dovod, preco to u nas tak vyzera. Leba kazdy, kto sa uspesne naucil citat, si mysli, ze je chytrejsi ako predseda vlady. Pokora a triezve sebahodnotenie veskere zadne...
V tomto sa zial musime ucit od lepsich... Hoci aj od Cechov.
Ty ked pocujes niekde v telke tetu numerologicku, ktora 30 minut mudruje o matematike a pritom je rozumie velky PRD, tak si spokojny? Ma pani rovnake pravo sa verejne vyjadrovat k matematike, ako profesor analytickej geometrie ?

Svetske zakony su velmi dobry priklad podobneho fungovania:
ked sa raz Biblia opiera o Mojzisove Desatoro ako o jeden z NAJ NAJ krestanskych bozich zakonov (alias Ustava), tak pripadne odvolavky na "zabi hriesnika, ukamenuj smilnicu, odsekni ruku zlodejovi" sa povazuju za obrazne, lebo NIE JE mozne prekracovat "vyssie ustanovenie". Taketo nizsie ustanovenie ma potom iba interpretacny charakter - je to OBRAZ, ktory hovori, ze dana zalezitost je SKUTOCNE VAZNA, a ze krestan sa jej ma naplno venovat a riesit ju tak dosledne, akoby islo o zivot.
Cize ano - mozeme aplikovat popularne "ved viem citat a vidim, co je tam napisane, tak co mi tu rozpravate", ale toto je pristup jednoduchych ludi. Resp. aj mudrych, ale da sa aplikovat iba na jednoduchsie a zjavne veci. Zlozite veci vyzaduju znalost kontextu a hlbsie zaklady.
Zase raz Ti poviem (a kludne ma vyhlas za najmudrejsieho aj 3 raz) - takto povrchne (ako v tom texte) veci interpretuju a komentuju hlupacikovia, ktori si o sebe myslia, ze su najmurejsi, a nie a nie pocuvat, co im hovoria ostatni. Aj to je jeden dovod, preco to u nas tak vyzera. Leba kazdy, kto sa uspesne naucil citat, si mysli, ze je chytrejsi ako predseda vlady. Pokora a triezve sebahodnotenie veskere zadne...
V tomto sa zial musime ucit od lepsich... Hoci aj od Cechov.

a co ak prave to desatoro su len metafory a to co je v starom zakone sa ma brat doslovne ?? Si ty ten vyvoleny co ma patent na spravny vyklad biblie ?
A stale si nepochopil co hovorim... skusim to este raz a potom na touz kaslem.
OK - berem tvoj uhol pohladu ze vsetko su to metafory. Nic v biblii negreba brat doslovne. V setko ma XYZ inych rovin, pdfextov, skrytych posolstiev.. len clovek ktory cely zivot zasveti studiu tej knihy ma sancu sa co len vzdialene priblizit jej skutocnemu pochopeniu.
Vysledok - na miliardu verciacich pripada povedzme 100000, alebo ptrebars 1000000 ludi, nech nezerem, ktori skutocne chapu bibliu, vedia citat medzi riadkami a extrahovat z nej to podstatne... a potom tu mame teda zvysnych 999.000.000, ktorym neostava nic ine len sa spoliehat na to co impovie ten milion, nerozmyslat nad tym, proste to brat ako fakt, akceptovst to, a posluchat (zjednoducsene povedane)
TOTO je to o ma na tomto type nabozenstva desi, chapes ??? (okrem ineho)
Toto je to co pokladam za skutocne nebezpecenstvo ktore sa v tejto ideologii skryva .
Ze nevedie ludi k tomu aby chapali, vnimali, rozmyslali nad svetom okolo seba... ze ich vedie k tomu aby bezvyhradne akceptovali "pravdu" ktoru im serviruje niekto, kto sam seba stavia do pozicie toho mudrejsieho a jedineho praveho im tu pravdu vylozit... do pozicie autority, kotra nepotrebuje svoje tvrdenia podlozit argumentmi, kotra len pride zo sadou axiom ktore ten "hlupacik" proste musi prijat
A stale si nepochopil co hovorim... skusim to este raz a potom na touz kaslem.
OK - berem tvoj uhol pohladu ze vsetko su to metafory. Nic v biblii negreba brat doslovne. V setko ma XYZ inych rovin, pdfextov, skrytych posolstiev.. len clovek ktory cely zivot zasveti studiu tej knihy ma sancu sa co len vzdialene priblizit jej skutocnemu pochopeniu.
Vysledok - na miliardu verciacich pripada povedzme 100000, alebo ptrebars 1000000 ludi, nech nezerem, ktori skutocne chapu bibliu, vedia citat medzi riadkami a extrahovat z nej to podstatne... a potom tu mame teda zvysnych 999.000.000, ktorym neostava nic ine len sa spoliehat na to co impovie ten milion, nerozmyslat nad tym, proste to brat ako fakt, akceptovst to, a posluchat (zjednoducsene povedane)
TOTO je to o ma na tomto type nabozenstva desi, chapes ??? (okrem ineho)
Toto je to co pokladam za skutocne nebezpecenstvo ktore sa v tejto ideologii skryva .
Ze nevedie ludi k tomu aby chapali, vnimali, rozmyslali nad svetom okolo seba... ze ich vedie k tomu aby bezvyhradne akceptovali "pravdu" ktoru im serviruje niekto, kto sam seba stavia do pozicie toho mudrejsieho a jedineho praveho im tu pravdu vylozit... do pozicie autority, kotra nepotrebuje svoje tvrdenia podlozit argumentmi, kotra len pride zo sadou axiom ktore ten "hlupacik" proste musi prijat
Svata Cirkev Rimsko-Katolicka zaviedla krestanstvo do Europy.
Ona si osobuje toto pravo. (ci sa to nam a protestantom paci, alebo nie)
Oni hovoria, ze je to tak, ako pisem. (mozno trochu nepresne, lebo som neveriaci)
Ale to sme zase spat pri teplote horenia kerosinu a oficialnych verziach... Verit ci neverit ?
Ona si osobuje toto pravo. (ci sa to nam a protestantom paci, alebo nie)

Oni hovoria, ze je to tak, ako pisem. (mozno trochu nepresne, lebo som neveriaci)
Ale to sme zase spat pri teplote horenia kerosinu a oficialnych verziach... Verit ci neverit ?