Externí disk pro fake NAS

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
biscuit

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od biscuit »

jj. na tenhle jsem koukal taky. bal jsem se jen maly ram, ale kdyz rikas, ze to postacuje, pujdu do toho (nepotrebuju extremni vykon) ;-)
mockrat dekuju!

jeste otazka - pouzivas(te i vy ostatni) asi dedikovany disky pro nas jako je treba ironwolf apod., ze?

a jeste jinak - wd (red), seagate (iw), nebo neco jinyho?

a posledni, objevil jsem i tohle, vypada to jako modernejsi varianta:
https://www.alza.cz/synology-diskstatio ... 121461.htm

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

RAM na fileserver nepotrebujes .. Tie vykonnejsie modely a viac RAM potrebujes , ked tam chces bezat vela pluginov ..

Ja pouzivam RED radu od WD .. nie PRO .. tie lacnejsie obycajne WD RED ..

Ta DS418 vyzera fajn .. 4 jadra oproti 2om .. 2G ram oproti 1G ... A hlavne disky mozes za jazdy vymienat .. V tom mojom sa to musi cele rozobrat zo zadu .. o 1/3 vyssia cena .. Ak ti to nevadi , tak by som siel do toho ..

Inak na uvod mozes dat len 2 disky v MIRRORE , neskor pridas dalsi a uz to preklopis do RAID5 ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Este ma ta DS418 2x ethernet .. To neni picovina ! :) Susedovi som dal tento 4 diskovy s jednym ethernetom .. Udrel do v blizkosti blesk .. vsetko mozne doma odislo .. Aj synology .. Synology ako take funguje .. Aj disky .. Ale odisla v nom siet .. A nepodarilo sa mi rozbehat ziadne USB to ETH adapter .. Tak sme museli kupit novy .. Keby mal s dvomi ETH portami , tak to len prepoji do vedlajsieho portu :D

biscuit

Příspěvek od biscuit »

:-) diky. urcite chci pouzit ten jejich raid mod. disky asi koupim hned 4, v tom bych problem nevidel, spis resim kapacitu. no vlastne urcitou optikou je investice jen do dvou disku s vetsi kapacitou asi vyhodna, ale ja si nejsem jistej, jestli pro me vic jak 9 TB bude mit vyznam (momentalne uvazuju o 4x3TB). asi budu jeste par dni premejslet, nez objednam.

kazdopadne diky za pomoc ;-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Az tak to moc nesledujem .. Ale mam pocit ze aktualne su 4TB disky take optimalne cenou ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mrknu na to, myslim, ze mas pravdu. v nejakejch srovnanich je davali na prvni misto - asi presne z tohohle duvodu ($/TB).

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

cca 5 let mi tady jede (dneska už vlastně celkem zastaralej) DS213j od Synology a jinou značku výrobce bych ani nehledal. Na takové to domácí žvýkání to je furt hodně muziky za málo peněz...a což teprve ty aktuálnější kousky :) Vyladěný DSM prostředí, dodnes aktualizace...tohle se vidí ve spotřebitelským sektoru spíš výjimečně, takže jednoznačně běž do Synology. Disky podobně jako Pytkin, mám tam 2x4TB WD RED a jak říkám, jedou léta víceméně furt a zatím žádnej problém...
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

biscuit

Příspěvek od biscuit »

děkuju i tobě ;-) ohledně disků jsem teda viděl jako volbu seagate, ale asi to vezmu podle toho co seženu levněji ;-)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nakonec jsem objednal minulý týden 418 a 4x 4TB WD Red. Bohužel ale stále čekám na dodání disků, takže jsem ještě neměl možnost to vyzkoušet. Nějaký dojmy pak ještě napíšu.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

víc jak po roce převládá spokojenost. jen se mi windejsi občas po usnutí NASky nedokážou k diskům probojovat, mám NAS jako jeden síťovej disk a externí USB disk připojenej k NASce jako druhej síťovej disk (na filmy a jiný kraviny, který není třeba zálohovat). když se ale na NASku přihlásím přes prohlížeč, vzbudí se a někdy se tím aktivuje i viditelnost síťovejch disků (v systému)... asi na to ani není řešení, protože pod druhým bootem (stejná verze windows, ale čistější instalace) mi to "nezamrzá" :-)

jediný, co se mi zatím nepodařilo (nevěnoval jsem tomu prakticky žádnej čas), je rozchození ftp režimu pro případ, že bych chtěl trochu praktičtěji pracovat se soubory zvenku. přes prohlížeč a file station mi to přijde někdy takový neobratný...

Odpovědět