Externí disk pro fake NAS

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9169
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od biscuit » 10 led 2016 00:03

mam otazku, jestli nekdo mate zkusenosti s nejakym kvalitnim, rychlym a tichym externim diskem, ktery byste mohli doporucit. vyuziti bude jako fake NAS. mam solidni router (asus rt-ac68u), tudiz mi staci pripojit jen disk. ocenil bych alespon 3 GB prostoru, idealne 7200 RPM, pripojeni USB3. na druhou stranu za to nechci vyhodit nesmysl...

momentalne mam pripojenej 2,5" 640 GB, USB2, ale ten uz zacina pretejkat, navic to neni zadnej rychlik.

diky vsem za overene tipy ;-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21796
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2016 01:25

Daj pozor ci to ma vobec zmysel .. Taketo zariadenia casto nevedia tak rychlo pracovat s datami .. Priklad .. Moj popcornhous prehravac ma gigovu siet .. Ale data vie v nej posielat ledva 100mbps .. Tak aby sa nestalo ze investujes do USB3 disku , a pojde to aj tak pomali .. Skus dakde najst dake testy .. urcite to uz dakto meral ..

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 2061
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od PELF » 10 led 2016 01:31

3GB prostoru? To tam toho moc neuložíš ;-) Já zkoušel v minulosti několik routerů a k nim připojených disků a nikdy to nefungovalo pořádně, natož pak rychle. Nakonec jsem pořídil skutečnej NAS Synology a jsem maximálně spokojen. Navíc to umí hromadu dalších skvělých věcí, o kterých jsem si nejdřív říkal, že je nepotřebuju/nevyužiju a dneska jsem za ně rád.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21796
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2016 01:43

Tiez mam rad SYNOLOGY a instalujem ich vsade , kde sa da ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9169
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od biscuit » 10 led 2016 02:45

prominte omyl staremu cloveku. samozrejme 3 TB :-) mohlo to byt jasne z toho, ze pisu, ze 640 GB je nyni zatracene malo :-)
jinak precejen, nevim jake mate routery, ale muj je porad (i kdyz uz ho mam nejakej patek) relativne top. v podstate mi jde o to, aby to slo rychleji, nez soucasny 5400 na usb2 - to snad 7200 na usb3, uz z principu jit musi. do skutecneho nas investovat nechci prave proto, ze jsem investoval relativne dost do routeru.

jinak teda abych predesel zklamani, ktere pytkin naznacuje, da se nejak otestovat mozna rychlost prenosu, ktera nesouvisi s rychlosti zapisu/cteni hdd? jde mi o to, aby mi opravdu ten standardni 5400 rpm disk neposkytoval stejny "komfort" jako o kus drazsi 7200.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21796
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2016 11:36

Napriklad TOTAL COMMANDER pri posielani dat cez FTP pise rychlost ..

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od msmucr » 10 led 2016 12:29

Z hlediska přenosové rychlosti je víceméně jedno jestli k routeru připojíš 7200 nebo 5400 ot. disk.. Při přenosu dlouhých souborů se to vůbec neprojeví, protože ta rychlost bude omezena routerem (neznám tenhle konkrétní router. počítej max. 50Mb, nezávisle na rozhraní ext. disku).
V principu jde o to, že ty ARMy co jsou obvykle v routerech a levných NASech typicky nezvládnou naráz obsluhovat přerušení z disku (ať už je interní SATA nebo USB), přerušení ze síť. rozhraní a ještě obsluhu TCP/IP a nějakého SMB protokolu. Tady bývá úzké hrdlo a ten procesor na to v porovnání i s nejpomalejším Celeronem jednoduše nemá páru. Typicky když pak ten samý disk připojíš k nejlevnějšímu normálnímu počítači, tak jsi většinou schopen při sekvenčním čtení a zápisu s velkými soubory přes SMB vysaturovat gigabitovou síť (tzn. 100-110MB/s), dnešní SATA disk s tím sám o sobě nemá problém.

Při náhodném čtení a přenosu mnoha malých souborů se může projevit lepší přístupová doba u 7200 ot. disku, protože pak zvládne víc IO operací za sekundu. Ale samozřejmě to záleží i na to NASu nebo routeru, velikosti jeho paměti, nastavení cache atp.

Michal

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21796
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2016 12:58

Michale .. V popise toho rutra sa tvaria ze je to TURBO RUTER :) .. A ked tam dali USB3 , tak to musi ist viac ako 50Mb .. inak by to nemal zmysel .. USB 2 je 480 mbps ..

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 324
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od jackies » 10 led 2016 20:28

Já jsem před měsícem pořídil 3TB My Cloud a zatím funguje.
Zkus pohledat více o čem to je a co to umí. Docela za ty peníze šikovný.
Ale nějaké rychlostní testy jsem osobně neprováděl.
muzikant

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 2061
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od PELF » 10 led 2016 22:15

biscuit píše:prominte omyl staremu cloveku. samozrejme 3 TB :-) mohlo to byt jasne z toho, ze pisu, ze 640 GB je nyni zatracene malo :-)
Jasný, však to byla jen rádobyvtipná poznámka :wink: Tady dělali testy více routerů a i když ten tvůj dopadl co do rychlosti USB nejlíp, stejně to není žádná hitparáda http://content.ekatalog.biz/katalog/5262004597/a.pdf
Firmware máš předpokládám aktuální, tak pokud bys to chtěl přeci jen pokoušet, kup nějaký disk s externím napájením a 14 dnů to jistí... za mě http://pevne-disky.heureka.cz/western-d ... 0hbk-eesn/
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9169
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od biscuit » 10 led 2016 22:19

jackies: diky za tip, ale jak vidim dle toho benchmarku, tak to nebude o nic rychlejsi, troufnu si rict, nez kdyz pripojim disk pres USB k routeru. uz ted to mam stejny ohledne zapisu. co me zarazi, ze cteni z toho disku (prenos do pc) mam vlastne pomalejsi, nez cestu na druhou stranu. to je podivny :-)
kazdopadne jako levne domaci reseni, pro nekoho, kdo ma router bez moznosti pripojeni disku pres usb je to hezky. ja docela ocenim i moznost capnout disk, odpojit od routeru a pripojit ho primo k pc.

msmucr: to mas asi vicemene pravdu a docela jsi mi nasadil brouka, jestli tak tvrdosijne lpet na 7,2k RPM. ono popravde v tomhle segmentu ext. disku neni moc na vyber.

pelf: diky za tip, mrknu na to :-) (btw. jelikoz mam stejny smysl pro humor, jen jsem se dobre pobavil :-) )
edit: jak vidim ten test, tak je jasny, ze mel michal pravdu a ja jdu klido do 5400 RPM ;-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21796
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2016 23:11

Pre mna osobne su dve veci .. Jedna je rychlost .. Tam dnes je velmi dostupne riesenie USB3 krabicka (Pozor SAT3 , vacsina je sata2) a SSD disk do nej .. To da 450MB/s citanie/zapis a da sa na tom super pracovat .. Ked potrebujeme velku kapacitu , tak je idealne nejake viac diskove pole pripojene ethernetom .. to teoreticky da 100MB/s citanie/zapis (realne skorej 80MB/s) , cize to je rychle ako jeden single disk .. Ale mozeme mat velku kapacitu .. Najlacnejsie riesenie je pouzit dake stare PC co sa vala doma .. Alebo potom nejaky Synology .. na 2 disky radovo 200 EUR ,, 4 disky radovo 350 eur , 8 diskov stoji 700 EUR .. tato 8 diskova verzia ma vyhodu , ze na uvod osadime 4 disky a neskor dokupujem po jednom disku , ked treba rozsirit kapacitu .. No a este pre APPLE userov (resp. thunderbolt userov) , je tu samozrejme Lacie 5big Thinderbolt .. To kombinuje obe riesenia dohromady ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9169
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od biscuit » 11 led 2016 09:57

takze objednan WD 5T, tak pak poreferuju vstupni spokojenost :-)
diky vsem

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9169
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od biscuit » 29 črc 2019 02:46

tak doted jsem vyuzival tuhle variantu. bylo to sice relativne pomaly (na backup a stream medii ok, na online praci nesmysl), ale zda se, ze se mi odporoucel usb3 port na routeru. jeste tam je usb2, ale ja uz asi chci tu situaci vzit vazne a posunout se k opravdovymu nas reseni. jelikoz hodne fotim, videl bych to minimalne na 4 diskovou vec, kterou chci provozovat v raidu. mate nekdo sam osobni zkusenost? precejen se mi nejak nechce utratit 20k + x dalsich za disky... a kdyby to tak melo dopadnout, tak aspon at to ma opravdu vyznam, cim si nejsem v tyhle chvili uplne jistej. na druhou stranu, vsechna reseni do 10k mi prijdou k nicemu... nejak jsem asi v soku, ze je to porad tak nakladna vec.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21796
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Externí disk pro fake NAS

Příspěvek od Pytkin » 29 črc 2019 11:53

Ja mam doma toto a uplne to postacuje .. Ak to chces naozaj ako NAS , tak CPU postacuje .. V praci pouzivame 8 diskove vykonne modely ..

https://www.alza.cz/synology-diskstatio ... 128757.htm

Obrázek

Odpovědět