Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
MDudas

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

Nahodou som narazil na jednu chutovku (priprava na leto). Na sekundu sa teda vratim k foteniu vody s dlhymi casmi:
( zeby Exxon havaroval na Plitickych jazerach? :lol: )

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ceor_3.jpg

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to je fakt extrem ;-)

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

MDudas píše:
Solarfall píše:pre mna je prvorada funkcia fotografie dokumentacna:
Fotografa nieco (meno, miesto, zviera, vec :) ) zaujima a snazi sa to ukazat obecenstvu zaujimavym, estetickym sposobom.
Vsetko ostatne je len burzoazny vymysel :)
Tu by stalo za diskusiu:
- ci "dokumentovat" znamena zobrazovat verne alebo stylizovane
- ci to "nieco" tam uz bolo, alebo si to tam fotograf mohol aj priniest
- ci je dolezitejsie "estetickym" alebo "zaujimavym"
- ako velmi sa fotograf "snazi" nieco ukazat
- kto je "obecenstvo"

moj pohlad na tvoje otazky s co najmenej filozofovanim, vsetko je to striktne IMHO:

- ako kto uzna za vhodne. pod dokumentovanim nemyslim 'spravy v novinach'. je to subjektivny pohlad fotografa na vec. on si vybera kompoziciou, vyrezom z reality co ukaze divakovi.

- toto je asi najvacsie rozhodnutie co moze fotograf vo svojej praci spravit. to co ja ako fotograf prinasam do sceny je moj pohlad. snazim sa zasahovat do sceny vzdy minimalne, pretoze je pre mna najdolezitejsi objekt tak ako som ho vidim v danom okamihu pred sebou, nie ako si nieco vymyslim v hlave.

fotografovanie ma par zakladnych vyjadrovacich prostriedkov. pridavanie novych prostriedkov a hlavne ich naduzivanie v mojich ociach posuva vysledok prec od tohoco povazujem za 'podstatu' fotografie. o miere zasahov ktora je este subjektivne 'pripustna' sa mozme ale bavit do aleluja a zalezi samozrejme aj na zanri. plus vysledok co vznikne silnou manipulaciou nemusi byt 'nehodnotny', len to uz nie je fotografia ale nieco ine. mozno by sa to uz s klasickou fotografiou ani nemalo hadzat do jedneho vreca.

- najlepsie fotografie splnaju obe kriteria

- velmi :)

- ten komu fotograf ukaze fotku :)

jadro fotky je vzdy objekt. forma je tu len na to aby umoznila fotografovi ten objekt zaujimavo zobrazit. v okamihu ked je forma zaujimavejsia ako objekt, podstata fotografie sa vytraca.

dendy

Příspěvek od dendy »

Solarfall píše:jadro fotky je vzdy objekt. forma je tu len na to aby umoznila fotografovi ten objekt zaujimavo zobrazit. v okamihu ked je forma zaujimavejsia ako objekt, podstata fotografie sa vytraca.
na jednej strane velmi suhlasim.. na druhej strane tym uplne odpalis napriklad abstraktne umenie ako take.. nie vzdy je v umeni dolezite znazornit konkretnu vec .. realizmus je len jedna z foriem umenia..

ale samozrejme - viem ako to myslis a zaroven suhlasim

vyhlasovat nieco za umenie len preto (ci dokonca prave preto - vid ten clanok oc sem dal ivo) ze sa to takmer nikomu nepaci len par akoze odbornikom (co sa navzajom utvrdzuju v tom aki su znalci) je smiesne.. vo fotke, v hudbe, v akejkolvek forme umenia

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

podla mna to taháte za vlasy tam kam to potrebujete :) :)
podla mna v tom članku len trochu prehana ten fakt že čím umelec vstupuje hlbšie do seba resp. do otázky/pocitu/odkazu/atd.. svojho diela tým menšiu odozvu to má v masovom merítku, to je imho fakt (čest výnimkám), ktorý platí pre umenie všeobecne.
podla mna je fotený objekt vždy svetlo a forma je kompozícia.. ako možem povedat čoho viac je lepšie? to je ako nesmrtelná debata okolo tvorby hudby, že "či je hudba zvuk alebo skladba?" tý čo sa venujú klasickej hudbe, rocku, country a pod.. budú vždy tvrdit že najpodstatnejšia je "piesen" ale tý čo žijú v elektronike nedokážu oddelit jedno od druhého..

može byt niečo nudné, obyčajné čo každý den vidím 10x a nikdy mi to nepríde zaujímavé, ale fotograf to zachytí tak že ked sa na to pozriem jeho očami zrazu mi to príde zaujímavé a poviem si: "hm, takto som sa na to nikdy nepozrel" a to je tá forma, ten filter/uhol pohladu
(presne takto sa mi zdá že by chceli posobil aj niektoré fotky od Solarfalla, napr. tlačitka vo výtahu, zásuvka, smetiak na plasy a pod.. zato sa mi aj nezdá to vyhlásenie že "jadro fotky je objekt atd")
može niekto chciet vyjadrit abstraktnou fotkou niečo primitívne ako napr. nejaký základný pocit, čojaviem.. spokojnost, nadržanost alebo ospalost, atd.. a odfotí čojaviem.. proti slnku nejakú rozmazanú blbost alebo tmavý kút, atd.. proste niečo čo podla neho vystihuje to čo chce a ked tá fotka má schopnost preniest tento vnem na druhých to je imho umenie a práve v týchto prípadoch je tiež tá forma klúčová.. a takých príkladov je vo fotogarii pre mna x

ps:tým nechcem povedat že forma je doležitejšia ako objekt :) aby ma zas niekto neprekrútil :)

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

(presne takto sa mi zdá že by chceli posobil aj niektoré fotky od Solarfalla, napr. tlačitka vo výtahu, zásuvka, smetiak na plasy a pod.. zato sa mi aj nezdá to vyhlásenie že "jadro fotky je objekt atd")
nerozumiem... objekt fotky su predsa tie tlacitka,smetiak, zasuvka... su to veci ktore ma zaujali a zachytil som ich tak ako som ich videl a prislo mi to zaujimave.

objekt fotky moze byt samozrejme aj pocit, nieco co si pocitil v danom okamihu a chces to preniest na divaka. nechapte ma prosim tak ze odsudzujem abstraktne fotky.

myslim len ze mame trosku inak zadefinovane slovicko 'forma'.

ja osobne mam problem s technickou masturbaciou. rozne pluginy vo photoshope su typicky pripad ale toto pre mna plati aj pre rozne historicke techniky ako kolodium alebo kyanotypia alebo aj lomografia...
jednoducho ked je fotka zaujimava vyhradne (alebo v najvyssej miere) tym akym technickym sposobom bola odfotena.

anglicania maju pre to slovo gimmick: A shiny seductive finish applied to a big pile of bull shit (source: urban dictionary :D )

zase ale plati ze vhodne zvolena technika moze velmi podtrhnut objekt..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Obrázek

ReaktoplazmAR

tak toto je lepšie než naše kecy.. biscuit nas prešiel na fieste :)
ta fotka je uplne perfektna! a vrchol je ten usmev" :palec+:

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

Ta fotka je naozaj super

biscuit

Příspěvek od biscuit »

;-) dekuju

bassline

Příspěvek od bassline »

A o com ta fotka je ? :)

Ja vidim iba pol auta s rozbitou kapotou, asi mi nieco unika :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Taky tam nevidím nic jiného než auto bez kapoty na motoru a odpadajícím nárazníkem :)

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

Ta fotka predsa jasne ukazuje radost z jazdy.

ReaktoplazmAR

jj, krásne dynamický moment plný nadšenia, pohyb zachytený skoro perfektne , interier sa nehýbe, okolie uniká, koleso sa točí atd.. to auto vyzerá akoby práve vbehlo do tej fotky..

Odpovědět