Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

Preco vypnut? Stabilizacia odstranuje otrasy, v pripade pohybu robi "vyhladenie".
Auto-ostrenie a expozicia (sledovanie objektu) to je predsa ina vec.
Ci to chapem zle ?
(ja osobne mam rad pevne skla a kratsie casy)

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

chces-li zachytit pohyb, potrebujes delsi cas. vsechno ma svoje, ale napr. jedouci auto, nedejbuh s rychlym pruhem, zachyceny na 1/2000 s, to je vopruz jak bejk - jedine snad kdyby kolem strikala voda ci bahno, ale i tak je podle myho dobre vyfocena delsi expozice lepsi - akcnejsi.

k ty stabilizaci - je to tezky. kdyz jsem fotil na okruhu v moste na dalku, tak jsem mel jasno, ze stabilizace skodi. kdyz jsem ted fotil z vetsi blizkosti (stejnym sklem), uz jsem ten pocit nemel vubec nejak silnej. mozna je to tak, ze jak se ta stabilizace utrhne, je to pak jedno a na blizko delam rychlejsi a delsi (drahou) pohyb a driv se to utrhne :-) jen pro poradek, stabilizace tamron a canon (ze skel ktery znam i z ohlasu lidi), to jsou dva odlisny svety. no a dost pak udela i to zmacknuti spouste, kdyz clovek nejede na kulomet (tatatatata a nekdy i rychlejc) :-)

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

mdudas: stabilizacia može začiatok pohybu vyhodnotit ako otras a kompenzovat opačným smerom čo može byt nežiaduce a najsor by sa to prejavilo prave na dialku imho..

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

presne tak, protoze na dalku sledujes pohybujici se objekt po relativne maly trajektorii...

ale co uz, zacinam setrit: (vtip)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

Moje poslední, ultrarychlá momentka na mobil a párminutovej postproces ze Snapseed, bohužel podepsanej uploadem/degradací na Instagram atd... ale to už vlastně ani tak nějak nevnímám. Čím dál víc si uvědomuju, že na člověka to prostě působí správně, jako dobrá písnička s blbým zvukem, výraz, atmosféra... No tak nebyl čas jít pro zrcadlo, kdybych odešel, slečna už by zmizela pod postelí a nenačapal bych jí takhle bezprostředně. Myslím, že klidně někdy v budoucnu udělám instagramáckou vernisáž :)

Obrázek
https://flic.kr/p/CYUDA7

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

prijdu :-) ale prosim, ne moc velky formaty, nebo budes muset rozdavat pytliky csa ;-)

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

ReaktoplazmAR píše:mdudas: stabilizacia može začiatok pohybu vyhodnotit ako otras a kompenzovat opačným smerom čo može byt nežiaduce a najsor by sa to prejavilo prave na dialku imho..
biscuit píše:presne tak, protoze na dalku sledujes pohybujici se objekt po relativne maly trajektorii...
Ja moc vtaciky ani auto/moto nenahanam, takze v tomto som amater, ale
- stabilizacia kompenzuje hlavne mikropobyby (tie, co si clovek normalne ani neuvedomuje)
- zaciatok pohybu aparatom ma netrapi - vtedy predsa netlacim spust
- pri objekte na dialku su aj moje pohyby ovela jemnejsie, takze stabilizator zabera menej

edit: Staci pozriet internet, a hned je clovek mudrejsi... Takze ano, za istych okolnosti to rozmazava obraz.
Drahe objektivy maju preto "Panning mod"

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

- stabilizacia kompenzuje hlavne mikropobyby (tie, co si clovek normalne ani neuvedomuje)
nesmysl. vyzkousej tamron, pochopis...

- zaciatok pohybu aparatom ma netrapi - vtedy predsa netlacim spust
nesmysl. v modu servo mas prece po celou dobu spoust do pulky, abys prubezne preostroval.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

- Co robi ten Tamron - nejako to opozduje obraz pri horizontalnom pohybe, ci co?
(mal som raz v ruke starsi Canon, co mal akysi gyroskopicky stabilizator... a to bolo dost divne. :? )

- To druhe som nepochopil - co ma servo-zaostrovanie s pohybom mojej ruky ? On zaostruje furt, ale ja fotim az niekde v strede pohybu. Predsa najpr ten objekt musim kompozicne "ulovit" a potom ho "sledujem" a fotim. Ziadny objekt neposkakuje sem-tam 10x za sekundu, takze "vyhladzovanie pohybu" som povazoval za uzitocne. Ale mozno sa velmi mylim...

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

tamron stabilizace funguje tak, ze kdyz zmacknes spoust do pulky, uplne se jakoby prilepi na tu snimanou scenu. je to zvlastni a mas pocit, jako by se to opravdu zakouslo :-) oproti tomu canon stabilizace, kterou znam, ta je v takovyhle mire neznatelna. na druhou stranu, prave pritom panovani prave asi nedela ty skoky. chce to mit v ruce, pak to hned pochopis. to, ze jsou obe ty stabilizace rozdilny je videt treba tady:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wcsnsJUKhAg#t=158s[/youtube]

asi si nerozumime. popisu situaci - prijizdi auto, najdu si ho v hledacku, zmacknu spoust do pulky, drzim si stale objekt v hledacku - v modu servo se mi plynule preostreje podle toho, jak se objekt priblizuje nebo vzdaluje. domacknu az ve chvili, kdy se mi zda zaber takovej, jakej ho chci mit, pripadne pak drzim spoust, mam-li nastaveny sekvencni snimani. ale ostrim hned na zacatku. problem je v tom, ze kdyz si ho zaostris, aktivujes stabilizaci a jak se s pohybem posunujes po jeho trajektorii, stabilizace se ho vzdycky na maly moment chytne a zustane na nem prilepena a pak se to jakoby utrhne a efekt je mozna chvilkova "destabilizace", nez se to zase chytne. tezko se to popisuje :-) ale stejne tak mi povedenou fotku muze kazit rozhybani fotaku pri mackani spouste a taky kontinualni transfokace, kterou pri tom jeste vetsinou soucasne provadim.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

AHOJ. Udělal jsem si chvilku a naházel na Flickr nějaký fotky ze zde mnou chváleného kompaktu FUJI X30.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

To jsou zhruba mý oblíbený, zbytek pro demonstraci (krajina, noc atd) je zde: https://flic.kr/s/aHskqWXKph

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

v nekterejch momentech barevnyho podani jsem si vybavil svuj starej fujifilm s5500 :-) samozrejme tohle je o velkej kus dal. nicmene porad malinko lofi, i kdyz hodne dustojny a jako kapesni zbran parada. a mels pravdu, ze zabijej sum zrnem. fakt to vypada jak oldschool fujifilm fotky a ne jako digital ;-)

jakou to ma velikost vystupu? zajima me to hlavne kvuli aberaci, protoze na tom rozliseni cos dal je v podstate nepozorovatelna. do rawu to foti urcite, ze?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

Pokud se nepletu, má to jen 12 mega, čili 4000x3000 mpx. Fotí to *RAF, snímač má specificky uspořádanou bayerovu masku, namísto modrý nebo červený je tam více zelených "snímačů" - sorry, tyhle technický věci si prostě nepamatuju, ale výsledkem je prakticky nulový moaré a rozplizlý hnusy v barevnejch plochách - tuhle technologii maj i ty dražší Fujiny. Na ISO 3200 to už ztrácí kresbu, ostrost, ale furt je to pěkný zrno, zvlášť na B&W, zkusím něco vyhrabat pro demonstraci, to v albu chybí...

Ohledně toho RAFu je super, že v Lr se automaticky načtou profily jejich filmů v poslením menu DEVELOP (komora) a je tam na výběr ASTIA, PROVIA, VELVIA a CHROM + další. Docela sem čuměl. ze začátku jsme fotil všechno JPEG+RAF, protože pomocí běžných RAW konvertorů jsme nebyl schopen docílit barev z JPEGu, navíc i simulace od NIK nebo VSCO jsou uplně jiný, podle mě horší. naštěstí s aktualizací Lr profilů to už krásně sedí a možnost vybrat profil filmu post je boží :)

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

ohledne post filtru, je to docela mor :-) ja jsem si jednu dobu ujizdel na simulaci kodak ektar 100 z dxo filmpacku. ted si zatim uzivam cistej vystup a to jak dvema trema sliderama v camera raw udelam to, co jsem si driv nedovedl predstavit, ze z fotky jde jednoduse dostat. uz se tesim, az bude jeste o malinko lepsi pocasi na vylety.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

U toho FUJI je jeden z profilů podmínkou úspěšného vyvolání z RAFu, když to tam nedáš, tak má fotka posunutý vyvážení bílý a výraznou "desaturaci", než byl update v Lr, tak sem zoufale zkoušel asi 3 RAW convertory naprosto s blbým výsledkem. Maj to tak všechny nový Fuji :)

Odpovědět