Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
biscuit

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

fuji asi pouziva nejakej svuj barevnej prostor. u canonu je na vyberu sRGB nebo AdobeRGB.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Tento problem bude zrejme v prevode z RAW. Ked to ma nestandardny snimac s vacsim rozlisenim v zelenej a Lr k tomu nema spravne info, tak to urcite nevie spracovat.
sRGB a Adobe RGB su v tomto pripade cielove. Co snima snimac, nikto netusi. To je know-how vyrobcu, ale urcite to nebude ani sRGB, ani Adobe RGB. Snad nejake priblizenie k nim.

delay, tie fotky maju podla mojeho gusta PREKRASNE farby! Netusim, kolko z toho je tvoje ladenie, ale na kompakt velice prijemne! :palec+: 8)

delay

Příspěvek od delay »

MDudas: já už s RAFem nic moc nedělám, jen určím barevný prostor dle jejich filmu - většina je CHROME a tam pak lehce přidávám saturaci, nějaké doostření a někdy "black-cut". Nejlepší je, že takovýhle barvy dostane naprostej amatér přímo z foťáku, když bude fotit do JPG, akorát na velký ISO to má zoufale škaredý vyhlazování šumu. Co se týče JPG výstupu - je to vidět na miniaturách nebo té princezně - tyto fotky byly foceny speciálními režimy, které do RAF neukládají, více viz link na FLICKR album...

vasek

Příspěvek od vasek »

Já mám problém u Nikon D60, že nejsem schopen v Lightroomu často docílit takových příjemných barev jako to udělá foťák sám při uložení do JPG. I tak si vyvolávám RAW, protože si hlavně přizpůsobím světelnost, ale někdy prostě nevím, jak na ty barvy. Nějaké tipy? Jde mi o přirozenost a živost - fotím taky hlavně děcka.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tezko rict, kdyz to clovek nevidi ;-) nema nikon nejakou aplikaci, ktera se chova stejne jako fotak (pro praci s raw). canon na to ma digital photo professional.

kdybys poslal jpeg a raw - stejny snimek, zkusim si s tim pohrat.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

vasek píše:Já mám problém u Nikon D60, že nejsem schopen v Lightroomu často docílit takových příjemných barev jako to udělá foťák sám při uložení do JPG. I tak si vyvolávám RAW, protože si hlavně přizpůsobím světelnost, ale někdy prostě nevím, jak na ty barvy. Nějaké tipy? Jde mi o přirozenost a živost - fotím taky hlavně děcka.
vasku, obdoba tvojej otazky v audio by znela asi: Neviete, ako docielit prijemny zvuk skladby ? :wink:
X vstupov, Y nastaveni. Daj mozno konkretnejsi otazku, alebo je priloz nejake obrazky.
Z mojej skusenosti je zaklad pre dobru farbu napr.:
- uplne presne zosuladenie kanalov na - max/min/stredne hodnoty
- jemna, ale premyslena komprimacia extremov (slusny prevod z RAW by nemal orezavat hodnoty mimo rozsah)
- vyhybat sa vysokemu kontrastu a saturacii - to su choroby dnesnej doby (obdoba loudness war v hudbe) (samozrejme nie vtedy, ked to motiv nevyzaduje :wink: )
- svetlo !!! - toto je jedna z NAJ. Najlepsie su tie ranne a podvecerne slnka. Neonky a este horsie - LEDky, to je peklo s rozbitym spektrom. Ani dosledne vyvazenie bielej nepomoze, ked je svetelny zdroj zly...

vasek

Příspěvek od vasek »

Díky chlapi za odpověď. Na ten RAW editor od Nikonu se podívám, to mě nenapadlo. Jde o to, že se mi nechce si s tím až tak hrát a řešit. Umělecké ambice nemám vůbec. Fotky jsem si začal vyvolávat hlavně kvůli problémům se světlem (obvykle dotahuji expozici a prosvětlení stínů tak, aby obličeje byly OK. Lightroom je pro mě zbytečně robustní nástroj. V podstatě bych potřeboval, aby program sám detekoval fotku, navrhl nějaké optimální vyvolání a já pak udělal korekci.

delay

Příspěvek od delay »

No, Lr má spousta efektivních nástrojů na automatickou úpravu, např. již při importu. Dobrý je taky, že jedno nastavení můžeš v podstatě jedním klikem aplikovat na všechny fotky. Další možností je možná fotit duálně JPEG+RAW, což chápu zase rychleji plní kapacitu karty. Osobně bych zkusil hledat nějaké tipy na D60 + Lr a převod do RAW. Je fakt, že každý program to má trochu jinak, nicméně docílit barevnost JPEG je nutnost.

vasek

Příspěvek od vasek »

delay: zkusím tedy najít, jak se nastavuje nějaká ta automatika při importu. Mně to defaultně nedělá nic.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Nikon má samozrejme svuj soft na upravu RAW - Capture NX, ted uz v druhe verzi
http://www.capturenx.com/en/index.html
tady je orezana verze zdarma
http://www.nikon.cz/cs_CZ/product/software/capture-nx-d

Vlad

Příspěvek od Vlad »

online upravy fotek ve stylu Lightroom:
https://v2.polarr.co/

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vasku, Lightroom je velmi rozsireny produkt - skus Google - "Lightroom video tutorial"... :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

zajimavy pocteni o dual iso snimani
https://bitbucket.org/hudson/magic-lant ... al_iso.pdf

MDudas

Příspěvek od MDudas »

"Mastering" pre CMYK tlacou - mate niekto nejake zasadnejsie skusenosti?
Nemyslim tym doostrenie, ani zvysovane kontrastu.
Skor ma zaujima, ci niekto pouziva nejaky dithering noise, nejake selektivne finty na velmi tmave farby, nejake konkretne upravy teloviek, aby nestrielali do cervena/zlta, ako maximalizovat/komprimovat kanaly, aby sa neznicili farby, nejake finty na custom GCR, atd.
(ano, viem, ze toto je audio forum :wink: )

delay

Příspěvek od delay »

Bojujem s tím ve fimě každej rok, jelikož RGB navzdory že se jedná o složení tří barev poskytuje větší barevnej rozsah (gamut) než CMYK (některé foto s epo převodu vyloženě pokaží barevným podáním, přepaly apod. Např. firemní tiskoviny obsahující fotografie (kalendáře, PF-ka ) si necháváme převádět ve Photoshopu externě (Ps jako firma nemáme) a výsledky jsou lepší jak v Corelu. Nakonec taky záleží, jaký se použije profil tiskárny, který výsledek zase malinko mění, podle ISO se moc nejede, rozšířená je třeba TEGRA nebo tak něco, dříve byla AGFA. Ve finále ale nejvíce tisk ovlivní tiskař, má dost možností, jak s tím hnout. Více nevim :)

Takže bacha na úpravu foterk pro CD atd. ve finále to má každej postavený v RGB a díví se, že se to nějak hnulo :)

Odpovědět