Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět

jackies

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od jackies »

MDudas píše: - Manualne ostrenie... fuha. To je dnes uz skor teoria. Existuje to, ale ja osobne nepoznam nikoho, kto by manualne ostril..
Já jo. V některých situacích nevím jak bych to dělal jinak.
Teď už někoho znáš ;)
muzikant

rastis

Příspěvek od rastis »

manualne ostrievam makro

jackies

Příspěvek od jackies »

Když už jsem tady, tak tady zase něco.

Nějaký Fibonacci ( když ho tady někdo zmiňoval ;) )

Obrázek

KIWI
Obrázek

Kepler 78b
Obrázek

Taneční pár. Tanečnice v kloboučku s piraní tlamou právě dostala dávku zvratků přímo mezi oči.
Obrázek
Naposledy upravil(a) jackies dne 02 zář 2016 13:36, celkem upraveno 1 x.
muzikant

delay

Příspěvek od delay »

jammix: Nemá smysl polemizoval, dokud nevyzkoušíš, nejdražší modely FUJI nabízej optický i EVF hledáček, ale většina uživatelů ti stejně napíše, že používaj EVF, protože v něm viděj reálnou expozici, náhledy clony nebo třeba rovinu zaostření... Jastně, že všechno je o objektivech, a právě proto jsem volil Fuji ačkoli v práci máme Canon - 3 skla a 2 těla, ale vůbec mě to s nima nebaví.
Co se týče 16 vs 24 Mpx, je snad jasný, že v semi-profi / profi třídě to není parametr, kterej by znamenal jen marketing. 24 Mpx znamená více detailů nebo taky více šumu, SONY to myslím zvládá dobře a hodnota ISO na 3200 je hladká jako děcká prdýlka. FUJI je na tom trochu lépe se šumem a X-Trans senzory, který maj jinak uspořádanou bayerovu masku (více zelených polí) snesou neuvěřitelný postpro doostřování, kresba je mimořádná. Opět tady těžko soudit co je lepší. Jako malou zajímavost na konec uvedu, že FUJI vyrábí senzory OEM u mj. u Sony, což mi přijde zvláštní vzhledem k největší konkurenci v mirrorless segmentu a na internetu je velmi mnoho (dez)informací :)

MDudas: manuální ostření rozhodně není věc let minulých, je hodně fotografů, který ho používaj a nespoléhaj se na automatiku, nebo vlastněj historický skla, který AF nemaj.
Včera jsem třeba fotil velkou pavučinu a využil jsem MF v kombinaci s funkcí zvýraznění zaostření (obrysy roviny zaostření se zvýrazňují), Fuji XF 18-55 má velmi jemný ostřící kroužek a fakt sem si to užíval. AF mi pavučinu v prostisvětle vůbec nedával :)
Naposledy upravil(a) delay dne 02 zář 2016 14:23, celkem upraveno 1 x.

jackies

Příspěvek od jackies »

delay : dej tu pavučinu ne ? Ať taky vidíme.
Já mám taky jednu z minulého týdne, a tam byla automatika nepoužitelná.
Dopadlo to tak, že jsem v těch stávajících podmínkách musel ostřit pouze pohybem foťáku ;)

SPIDER
Obrázek
muzikant

delay

Příspěvek od delay »

Pavouk super, ještě že to je BaW, jinak bych se nekoukal na velkou fotku :)

jackies

Příspěvek od jackies »

Tu máš arachnofobiku !!
Je to ten samý, akorát z jiného úhlu.
V té předchozí černobílé jsem ho měl při focení asi 15 čísel nad otevřeným okem :) ( ležel jsem pod ním na zemi )
Tenhle je už braný ze strany.
Obrázek
muzikant

delay

Příspěvek od delay »

OK, zvládnu to. No jo, krásnej :)

peteness

Příspěvek od peteness »

koupil jsem starší Nikon D7000 plus pár objektivů a začíná mě to hodně bavit
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

MDudas

Příspěvek od MDudas »

jackies píše:
MDudas píše: - Manualne ostrenie... fuha. To je dnes uz skor teoria. Existuje to, ale ja osobne nepoznam nikoho, kto by manualne ostril..
Já jo. V některých situacích nevím jak bych to dělal jinak.
Teď už někoho znáš ;)
Jo, makro.... Tak to je pravda. Skutocne nepoznam nikoho, kto by mal tolko casu, aby nahanal muchy a pavuky. Aj ked ... ja v podstate ani nikoho nepoznam. :oops: A tie tvoje pavuky su poctive semi-pro. :palec+:

Ale aj tak trvam na tom, ze to zvladne aj automatika. Samozrejme je otazka, ci potom neni pracnejsie nastavovat tu automatiku, nez jednoducho zaostrit manual. :roll: Polemizovat sa da samozrejme o vsetkom, ale realne 99% amaterskych zaberov (a to bude jammix) vznikne z auto-fokusu. Opakujem - tiez som skusal manual. Okrem toho makra (ktore ma vrcholne nebavi), neni moc situacii, kde by som lepsie vyuzil moje oci, nez dobre nastavenu elektroniku a optiku v objektive. (ano, nefotim tie pavuky...)
Dtto 16 vs 24 MPix - ano na makro, ano na vyrezy, ale na normalne (a celkom slusne) fotenie 16MPix bohate staci. Okrem technickych diskusii podobnych tejto nevidim, kde by som to vyuzil. Jedine tak pre moj osobny pocit z dobre vykonaneho rozlisenia.

dendy

Příspěvek od dendy »

Ja AF prakticky ani nezapinam.. zistil som ze rychlejsie doostrim rucne presne na to co chcem nez cakat kym to bzuci a doostruje :-))) Hlavne ked chcem fotit viac fotiek toho isteho tak si zaostrim a cvakam kdezto s AF to zabere o dost viac casu

delay

Příspěvek od delay »

Sdílím jedno své tématické album... Foceno kompaktem FUJI X30.
https://flic.kr/s/aHskG5Hpud

jammix

Příspěvek od jammix »

musim si umyť monitor na všetkych fotkach vidim nejak moc šumu 8)
paradoxne makro by som asi fotil automatikou nič nikam neujde a aspon jeden bod by mal byť perfektne zaostreny ,. no ale uvidime ako to bude v skutočnosti. zaleži ake makro sa foti , super makro už bude treba štelovať podla hlbky ostrosti a tam sa treba rozhodnuť ktore kridlo kde bude najviac ostre . Proti automatike ostrenia nemam nič , prave preto hovorim o manuale ako o romantike .

Odpovědět