Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
jackies

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od jackies »

jammix píše:zaleži ake makro sa foti , super makro už bude treba štelovať ........
Makro je jen jedno a má přesnou definici.
Neexistuje žádné super makro. Tady na EZ jsem makro fotografii myslím neviděl. Fotky detailů ano.
muzikant

jackies

Příspěvek od jackies »

peteness píše:koupil jsem starší Nikon D7000 plus pár objektivů a začíná mě to hodně bavit
pěknej bokeh u těch kytiček
muzikant

jammix

Příspěvek od jammix »

@jackies. .. makro presna definicia ? , no chcel som si vybrať objektiv ale pokial na nom neni napisane macro tak take fotky ake davam sa s nim nedaju urobiť. ale chapem kam tym mieriš , macro vraj začina od pomeru 1:1 . alebo tak . :D
MDudas píše:Polemizovat sa da samozrejme o vsetkom, ale realne 99% amaterskych zaberov (a to bude jammix) vznikne z auto-fokusu. Opakujem - tiez som skusal manual. Okrem toho makra (ktore ma vrcholne nebavi), neni moc situacii, kde by som lepsie vyuzil moje oci, nez dobre nastavenu elektroniku a optiku v objektive. (ano, nefotim tie pavuky...)
mna bavi fotit a pozerat fotky ktore bežne nemožem vidieť , to znamena pohlad ktory ktory zvyčajne človek nemá ,.. trebars z urovne psa , alebo približený pohlad na vzdialeny zamok ktory sa týči nad priepastou. proste tam nemožeš prisť a pozrieť sa ..taka fotka ma podla mna vyznam. keby som mal fotit prirodu na 50 objektiv tak by som to chcel asi vidieť v nejakej acidovej zositenej farbe :D
Dovod mojej "snahy o profesionalitu " je vo foteni a videach pre prezentaciu hudby , to k tomu už patri si myslim . manualne ostrenie pri videu je potreba viac ako si myslite .. položim na stativ a začnem si hrať a automatika by furt len zoomovala ostrosť alebo ked stlačim spušť tak to na mna nezaostri lebo tam niesom :roll:

peteness

Příspěvek od peteness »

jackies píše:
peteness píše:koupil jsem starší Nikon D7000 plus pár objektivů a začíná mě to hodně bavit
pěknej bokeh u těch kytiček
To je Nikkor AF 50mm, nejpeknejsi z tech objektivu co mam. Ostatni jsou obyc, ale chci si poridit jeste 35mm. Z toho jdou uplne nejhezci fotky u DX zrcadlovky (bavime se o objektivech za par tisic).
....možná si ho nechám poslat z Demokratické Republiky Kongo :-D http://aukro.cz/nikkor-35mm-f-1-8-af-s- ... 15944.html

MDudas

Příspěvek od MDudas »

jammix píše:mna bavi fotit a pozerat fotky ktore bežne nemožem vidieť , to znamena pohlad ktory ktory zvyčajne človek nemá ,.. trebars z urovne psa , ...taka fotka ma podla mna vyznam.
keby si to videl inac, tak odporucam fotak zahodit... :lol: Mne sa makro-fotky pacia, ale tie tortury kvoli jednemu zaberu - na to nemam trpezlivost. Preto si tu s respektom pozriem lokalnych pavukov. :wink:
jammix píše:... manualne ostrenie pri videu je potreba viac ako si myslite ...
Manualne ostrenie pri videu/filme je potrebne presne tolko, ako si myslime. Ani o kusok viacej. My si totiz myslime, ze je uplne potrebne. :lol:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jackies: ale jo, ja jsem tu makro daval kdysi.
____

manualni ostreni pri videu je uplne jina kategorie. a stejne vetsinou funguje na principu predem namerenych vzdalenosti. takze ani tam to neni "od oka".

pri rucnim ostreni u fotografie se prece nevylucuje, ze vam fotak po stisknuti spouste napul da znameni kam je zaostreno - teda samozrejme, kdyz mate ostrici matrici alespon o spetku lepsi nez devitibodovou...

peteness: konecne jsi udelal ten krok... ted ale budes cvakat kazdou blbost :-) ale ono je to z hlediska praxe to nejlepsi, takze cvakej a davej ;-)
objektiv z konga jo? koukni na paladix...

dendy

Příspěvek od dendy »

jammix píše:musim si umyť monitor na všetkych fotkach vidim nejak moc šumu 8)
paradoxne makro by som asi fotil automatikou nič nikam neujde a aspon jeden bod by mal byť perfektne zaostreny ,. no ale uvidime ako to bude v skutočnosti. zaleži ake makro sa foti , super makro už bude treba štelovať podla hlbky ostrosti a tam sa treba rozhodnuť ktore kridlo kde bude najviac ostre . Proti automatike ostrenia nemam nič , prave preto hovorim o manuale ako o romantike .
ja nepouzivam automatiku cisto z praktickych dovodov .. mne pride ze automatika komplikuje fotenie, pohnes sa a stale doostruje (a nie vzdy presne na bod ktory by si chcel) .. nahrubo si zaostrum rucne a potom detail doostrim proste tak ze pohnem fotakom od seba k sebe :)) hlavne pri makre mi to funguje perfektne a 10x rychlejsie spravim fotku nez ke cakam na automatiku ako bzuci a doostruje :mrgreen:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ono dendy zalezi cim fotis ;-) kdybych fotil na manual, drtivou vetsinu fotek, kde se foti s malou hloubkou ostrosti, muzu hodit do kose.

dendy

Příspěvek od dendy »

nj, ja mam z pohladu profika aj nadsenca len lacny lowend :))) canon eos 600 a objektiv cannon EF-S 18-55 ..
biscuit píše:ono dendy zalezi cim fotis ;-) kdybych fotil na manual, drtivou vetsinu fotek, kde se foti s malou hloubkou ostrosti, muzu hodit do kose
tak ano, hlavne tie tvoje fotky auta v rychlosti si neviem prestavit s manualom..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

z meho pohledu nadseneho amatera mas slusnou amaterskou zrcadlovku a prumerny (i kdyz trochu nezajimavy) sklo :-) kdyz budes fotit krajinku na 18mm @ f9 muzes se seknout klidne o dvacet metru a nebude to videt. ja kdyz fotim nekoho z metru a pul na 50mm @f2 u ff fotaku, jde uz do tuhyho - hloubka pouzitelny ostrosti je tam jen par centimetru a ty chces mit to oko porad ostry. a model ti nebude cekat hodinu, nez si to nastelujes a zkontrolujes, jestli je to ostry :-) musis mit jistotu, chces-li mit vysledky.

u aut v rychlosti je to zase trochu neco jinyho, ale taky to manualem moc nejde (myslim bez kompromisu, protoze na vetsi zacloneni a pri foceni aut jedoucich v trajektorii, ktera je od tebe porad stejne vzdalena a pri nezoomovani pak ani ostrit nemusis).

delay

Příspěvek od delay »

dendy: dnes je rychlej a přesnej AF klíčovým faktorem prodejnosti, v rámci konkurence se často dělaj testy, kterej foťák má lepší AF, modernější maj i systém rozeznání očí atd.
Při portrétní fotografii, kde je nízké clonové číslo většinou naprostý základ se bojuje o každý cm zaostření a myslím, že MF tady použít jde, ostatně dřív se to jinak nedělalo, ale pro momentkový a dokumentární fotky, prostě zachycení okamžiku, to buď AF nebo mít pevnej čas a šíleně zaloněný pro sřílení od boku... ;)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hezky shrnuto. btw. dnes je v inteligenci ostreni asi nejlepsi sony, i kdyz se vsichni dost pretahujou a je to fakt docela boj, kdyz to clovek sleduje ;-) jinak stoji za usili najit si nektere spickove fotografie celebrit z historie, kdy se ostrilo vyhradne rucne. daji se najit i docela hezky veci ve slusnym rozliseni a pak si clovek uvedomi, jak to driv bylo... spousta jich neni tak dobre ostrejch, jak by clovek navyklej dnesni technice cekal.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 06 zář 2016 15:03, celkem upraveno 1 x.

jackies

Příspěvek od jackies »

dendy píše:....hlavne pri makre mi to funguje perfektne.....
takto to používám i já při focení hodně blízkého detailu s použitím krátkého skla ( MF a ostřím pohybem fotoaparátu ) , ale nějak nerozumím že ti to pořád v AF přeostřuje ?
Nemáš ve foťáku nastaveno kontinuální ostření ?
Já mám v základu nastaveno jednorázové ostření ( namáčknu - zaostřím na potřebný bod, pohnu foťákem do potřebné kompozice, domáčknu )
Na kontinuální si přepínám až podle situace.
muzikant

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to spis bude horsim osvetlenim. jinak u canonu se ty rezimy jmenuji one-shot, ai focus a ai servo. ja posledni dobou pouzivam servo stale casteji. myslim, ze ani ma stara 500d netrpela tim, ze by pri dobrem svetle na servo nejak haprovala - snad jen pri auto vyberu z devitibodovy matrice, ze by se nemohl rozhodnout kam to da... ale ja si vzdycky, i na ty devitibodovce volil konkretni bod.

delay

Příspěvek od delay »

Dřív se pro manuální ostření prý mj. používala "klínová metoda", vysvětloval mi to jeden fotograf, ale moc sem to nepobral. Prostě jsi v hledáčku viděl černý klínek, na kterém byla vidět ostrost. Říkal mi, že nejprve udělá kompozici scény a pak rychle kroužkem otočí tak, aby byl klínek ostrej, prej bez toho dneska na MF skoro neumí ostřit :)

Vůbec nevim, co to teda je, tak to píšu takhle polopatě, ale zní to zajímavě...

Odpovědět