Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
jackies

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od jackies »

Tohle se mi taky nějak matně vybavuje. Ale nevím už u kterého foťáku jsem to měl nebo viděl.

Ono při manuálu je také dobré mít dobře nastavenou dioptrickou korekci.
Jednou se mi to stalo, že mi to "někdo" rozjebal, a už jsem chtěl aparát házet ze skály :)
Zajímavé je, jak to dlouho trvá při špekulování proč to stojí za hovno, než tě tahle blbost napadne.
muzikant

rastis

Příspěvek od rastis »

stare manualne zrkadlovky mali rozne pomocky na ostrenie pri pohlade cez objektiv. napriklad bol v strede hladaciku kruh rozdeleny na casti, ktore boli voci sebe posunute az kym nebolo zaostrene alebo nieco podobne v tomto duchu. neviem, ako sa to presne volalo, rozne fotaky to mali vzdy trosku inac... na dnesnych fotakoch sa ozaj manualne ostri blbo, pretoze ziadne pomocky nie su a treba sa spoliahat len na subjektivny pocit ostrosti v malom hladaciku ...

http://www.paladix.cz/clanky/img.php?ido=13477

delay

Příspěvek od delay »

Je pravda, že nedávno se na to psatla nějaká nešťastná holčina z FUJI fóra, že vše vidí rozmazaně a foťák neostří, přičemž fotky ostré jsou. Byla to tak první věc, kterou jsem musel nastavit na EVF hledáčku nového fotoaprátu... :)

delay

Příspěvek od delay »

rastis píše:na dnesnych fotakoch sa ozaj manualne ostri blbo, pretoze ziadne pomocky nie su a treba sa spoliahat len na subjektivny pocit ostrosti v malom hladaciku ...
To už tak docela taky neplatí, dnešní foťáky začínají disponovat funkcemi jako FOCUS PEAKING apod., kdy rovinu zaostření vidíš zvýrazněnou určitou barvou (třeba bílou) a to i v závislost na f hodnotě, trochu to narušuje vnímání kompozice v EVF při b&w náhledu, kterej používám, ale to ty různý pomůcky dřív asi dělaly taky...

Obrázek

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pri videu je peaking a zebra .. to sa neda zapnut aj pri foteni ? napriklad s alternativnymi firmwarmi ?

peteness

Příspěvek od peteness »

Rastis: to staci vymenit matnici. To si prave udelal ten chlapek, co jsem od nej koupil toho Nikona. Byl zvykly na to kolecko a proste si to tam pridal.

rastis

Příspěvek od rastis »

peteness - to mi nenapadlo, ale kukam, ze uplne jednoducha vec :) focusing screen

biscuit

Příspěvek od biscuit »

s magic lantern peaking i zebras jdou, problem je, ze u zrcadlovky fotit na live view je trochu na prd... je to tam hlavne pro video.

ohledne tech matnic a toho, kdo to nechape, da se to najit na youtube a na ebayi pak matnice i koupit.

me teda obe zrcadlovky pri dosazeni ostrosti na ostricim bode na matnici blikne cerveny svetylko, coz je dle myho teda uplne nejelegantnejsi :-)

jammix

Příspěvek od jammix »

jackies píše:..Já mám v základu nastaveno jednorázové ostření ( namáčknu - zaostřím na potřebný bod, pohnu foťákem do potřebné kompozice, domáčknu )
Na kontinuální si přepínám až podle situace.
mal som požičanu d750 nikon a tam mal navolene automaticke ostrenie na ine tlačitko mimo spušťe . takže sa dalo namieriť na predmet zaostriť a potom cvakaš so zaostrenym kolko chuti . Vyborna moderna volba je dotykovy displej kde určiš zaostrovaci bod prstom na displei .

a tu zaostrovaciu pomocku klinovu som mal na starej praktike, pamatam že mi to skor vadilo a kukal som vedla :D

jusuf

Příspěvek od jusuf »

V zrkadlovkach to bola fresnelova šošovka, keď pamätám - či ten predelený krúžok sa tak nevolal, len to okolo ? Tiež som bol potom na digi zrkadlovke nemilo prekvapený , keď som sa pokúšal používať manuál objektívy...
Ešte v niektorých nie-zrkadlovkách bol priehľadový hľadáčik vybavený nejakým optickým systémom (zrkadlo?, klin ?), ktorý sa natáčal podľa zaostrovania objektívu. Zaostrenie bolo ok, keď bol obraz "zarovnaný". Možno toto sa volalo "klinová metóda". Videl som to na ruskom FEDe 5

biscuit

Příspěvek od biscuit »

canonistum mozna pomuze, ze existuje appka, ktera na android zarizeni umi po usb komunikovat s fotakem. ja to pouzivam hlavne pro nocni foceni, kdy se musi ostrit rucne a videt neni vubec nic. obraz na displeji android zarizeni je ve vysokem rozliseni a navic je tam 5x a 10x zoom, coz pomuze zaostrit naprosto precizne. vlastne je neco podobnyho i pro nikon, akorat myslim ta podpora modelu neni tak siroka.

jackies

Příspěvek od jackies »

Dnešní.

mmHg
Obrázek
muzikant

dendy

Příspěvek od dendy »

preboha, to ta musel riadne niekto nasrat ..

jackies

Příspěvek od jackies »

dendy : jak se to vezme ;)

Fotit krajinky a architekturu mám rád, tak dávám jednu do placu.

Jak jsem fotil Ještěd.
Obrázek
muzikant

delay

Příspěvek od delay »

Ty seš vtipálek :)

Odpovědět