Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

mdudas: urcite z kazdy serie je i hromada fotek s ocima mimo fotak. to ze se tady sesly zrovna tyhle je spis nahoda. jedna mimokamerova :-)
Obrázek


delay: slecna s kloboukem je v semifinale miss cr a je jednou z tvari new yorkeru, tak treba ji jeste nekde uvidis :-) oci ma jak elfka a prijde mi, ze je cista stejne, jako ta fotka. vubec potkavam prima holky, az se tomu sam divim (samozrejme nevim jak varej :-) ).

capture one jsem zkousel, bavilo me to a libilo se mi hodne nastaveni clarity, ktery mi prislo o moc vychytanejsi, nez to jedno tahlo v adobe produktech, se kterym se snazim posledni dobou hejbat co nejmin. problem ale nastal v tom, ze mi to proste neexportovalo :-( zkousel jsem vic verzi, prohledal internet a nenasel kloudny reseni a vlastne ani pricinu myho problemu. proste export zustane na nula procentech a basta. wokna se mi kvuli tomu urcite preinstalovavat nechtelo. navic stejne potrebuju photoshop, takze jsem zatim prechod "odlozil". premyslel jsem i o affinity, ktery nabira na popularite, ale i tady zatim vaham. moje soucasny workflow je takovy, ze lightroom vyuzivam v podstate jen na import a export. vsechno podstatny se deje v ps, kde vyuzivam ruzny techniky podle potreb a nalady. prisel jsem si i na nejakej vlastni postup kolorovani, kde mam daleko vetsi kontrolu a moznosti, nez v pouhem lr. momentalne k tomu procesu hodne vyuzivam look up tables, nicmene v nich fotky "namacim" trochu jinak, nez se tomu deje bezne u videi v premiere. je to trosku alchymisticka fotokomora, ale to me prave bavi :-)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

Však to je dobře, každej má mít svý workflow a tvoje barvy mi přijdou absolutně OK. Vnímám celkově spíš posun lehce ke studeným tónům, ale vůbec mi to neva :). Jinak s klasickým CMOS snímačem a bayer maskou by neměl být žádnej problém, ten májí hlavně uživatelé FUJI X v kombinaci s Adobe, pač ten snímač X-Trans je úplně jinej :/. Možná se časem ukáže, že to co Fuji dává jako revoluční řešení plné výhod je ve skutečnosti daleko větší problém, protože ani samotný FUJI nemá nativní převodník. Nicméně obliba téhle značky jde dost razantně vzůru, proto reagujou i vyvojáři... Např. Iridient Developer je firma, kterou tvoří jeden člověk. Řadí se mezi špičku RAW convertorů na platformě MAC a přesto udělá X Trans převodník pro WIN :), Capture One je malá dánská firma a já prostě nechápu, že takovej podělanej kolos jako Adobe nestíhá... :). Hlavně, že platíme CC. No nic. Dobrý světlo!

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

tak capture one je puvodne orientovanej na veliky profiky s plnoformatovejma masinama jejich znacky phase one. tak, ze to je z myho pohledu trochu jinej svet ;-) studenejsi tony jsou u me zapricineny patrne dvema faktorama - 1. moje oko cejti neutralni bilou asi o malinko studeneji, nez je bezne a 2. muj monitor mi zda se poskytuje o chlup teplejsi obraz, nez jak bych ja svym okem videl neutralni bilou, ale jelikoz je zkalibrovanej, tak se do custom nastaveni nehrabu :-)

jinak tu vedu s prenosem raw nepobiram - prece kazdej pixel ma svoje hodnoty rgb a je to :-) proc je to u fuji jinak? (nechce se mi to googlit)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

Fuji neni CMOS, klasickej bayer je maska kde se střídá RGB rovnoměrně, pravidleně. U Fuji je ten pattern jinej (více zelený).
Ale je fakt, že Adobe obecně, co tak čtu podává jen průměrný výsledky, nicméně rozdíl asi pooznáš jen na papíře velkýho formátu, řešit to pro publikování na LCD asi není úplně nutný. Spíš je zajímavý, že každej z těch programů tě dovede k jinýmu výsledku a Capture One je pro mě rozhodně blíž realitě. Na tom se shodnu i s lidma, co fotej treba na Canon...

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

biscuit píše:jinak tu vedu s prenosem raw nepobiram - prece kazdej pixel ma svoje hodnoty rgb a je to :-) proc je to u fuji jinak? (nechce se mi to googlit)
Zjednodusene - pri vysokej ostrosti zacina byt dolezite, ze body na snimaci lezia vedla seba - su ulozene v mriezke a teda R-G-B informacia je voci sebe plosne posunuta. Pre vysledny obraz potrebujes obycajnu, t.j. "neposunutu" geometriu - "pospajat" farebnu info niekolkych susediacich bodov senzoru do jedneho obrazoveho. To sa da robit X sposobmi s Y vysledkami.
Este komplikovanejsie to je, ked okrem napr. hexagonalnej mriezky ma snimac aj rozne zastupenie farebnych bodov (napr. dvojnasobny pocet G pixelov) - t.j. prepocet medzi sestuholnikovou a stvorcovou geometriou obrazu + plosny posun bodov + rozna vaha R-G-B kanalov.
A az na to potom idu tranformacie a upravy ohladom expozicie a farebnosti - znizenie rozlisenia na 8bit (maxima/minima, posun), expozicia (gamma krivky), uprava podla WB, kompresia v extremoch... :shock:

Celkom zverina to je.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

biscuit píše:... momentalne k tomu procesu hodne vyuzivam look up tables, nicmene v nich fotky "namacim" trochu jinak, nez se tomu deje bezne u videi v premiere. je to trosku alchymisticka fotokomora, ale to me prave bavi :-)
Toto by ma zaujimalo. LookUp tabulky su nejaka novinka ? (ja mam CS3 :oops: )

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

nevim od jaky verze ps umi nacitat LUTs, ktery jsou pomuckou (presetem) pro kolorovani v premiere apod. vlastne jsem s tim zacal pracovat, kdyz jsem zkousel praci s videeem a osvojoval jsem si vsechny soucasny standardy :-) a jelikoz jsem az pri tomhle druhu prace pochopil trochu sirsi souvislosti kolorovani a pojmenoval si ty barevny vjemy, ktery jsem si od detstvi v kinech zamilovaval. musim rict, ze od doby, co se tim trosku vic zabejvam objevuju porad novy svety a moznosti.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

Uz som si v blesku nieco pozrel na webe. Je to tam od CS6.
A ano - je to cisty Hollywood ! :shock: :P V podstate Hi-End studiova technologia spristupnena pre beznych ludi. Totalna kontrola nad farbou, hyper-realita na 2-3 kliky. Neuveritelne. :P
Nieco podobne sa robilo cez Replace Color, ale cez mnozstvo krokov.

Trosku sa obavam, ze to zase povedie k inflacii kreativity - vsetko dostupne kazdemu. Ale taka je doba.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

Ted uz vubec nevim, o cem je rec... :)

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

tady je nejakej zakladni princip.

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

Obrázek

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

biscuit koloruje jak divy ! :P (ale skor vyhladavaciotabulkovofarebnestylizuje? )

biscuit
Příspěvky: 9623
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od biscuit »

ee, ono to neni tak jednoduchy, protoze ty luts jsou casto pro jiny vstupni "hodnoty", nez je "linearni" fotka. tech formatu "desaturovanyho" a "nekontrastniho" :-) videa je docela dost, takze nekdy neni vubec jednoduchy tu tabulku aplikovat. je to casto boj. ja bojuju nejcasteji pomoci jasove krivky i jednotlivych krivek rgb, coz je sama o sobe docela kreativni kolorizacni cinnost :-) posledni dobou bych uvital nejakej nastroj, kde by krivky byly vetsi a dalo se na nich precizneji nastavovat - jinejma slovama mi jde vlastne jen o gui.

Uživatelský avatar
jackies
Příspěvky: 365
Registrován: 21 úno 2014 01:23

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od jackies »

Čeče, s tou pleťovkou mám nějaký osobní problém.
muzikant

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3604
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

biscuit píše:ee, ono to neni tak jednoduchy, protoze ty luts jsou casto pro jiny vstupni "hodnoty", nez je "linearni" fotka. tech formatu "desaturovanyho" a "nekontrastniho" :-) videa je docela dost, takze nekdy neni vubec jednoduchy tu tabulku aplikovat.
Aha. No tak to je zaujimave a celkom logicke, ked tak nad tym uvazujem. Cili, v prvom kroku je treba dostat obraz tam, kde ho dana LUT transformacia chce mat, a az potom to zacne fungovat. Tak nejako? No tak to je typicka filmova fuj komplikovanost. 100 druhov filmoveho materialu exponovaneho a vyvolaneho na 300 roznych sposobov. :( Ked si predstavim, ze filmovy material obvykle nepozna sRGB ani AdobeRGB, tak to asi fakt je pekna zverina. :roll: Tahas krivky ako divy, a ano to robi nieco uplne ine.
...
Vacsie okno s krivkami? To Fotošopa je na tom este celkom dobre. Videl som aj take software, kde krivky boli uplne nepouzitelne. (vid nastavovanie gamma korekcie v driveroch od nVidia). Skusal si v nastroji Krivky (Curves :oops: ) tu malu ceruzku? Prepnes na ceruzku, jemne nakreslis krivku a prepnes spat na Spline - samo ti to krivku vyhladi a naplaca tam tusim 8 bodov. Celkom to setri robotu. A mozes tam predsa aj rucne zadavat numericke hodnoty - presnost 0-255.

edit: s tymi LUT si mi nasadil chrobaka. Clovece, ono to teoreticky je fakt ten "ultimate magic tool". Vsetky zakladne upravy v PS su bud globalne, alebo velmi obmedzene selektivne... Akonahle sa ide do selektivnych uprav, tak to vzdy narazi na tvrde obmezenie - postupne kroky treba vykonavat velmi premyslene, pretoze sa Ti inak farebne regiony "spoja" a dalsie uprava nemozna. Ak napr. chces selektivne korigovat farby sposobom A->B->C, musis zacat odzadu - B->C a az potom A->B. Pri transformacii pomocou LUT tento problem vobec neexistuje. :palec+:

Kam sa hrabe Color Balance a Selective Color...

Odpovědět