Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
dendy

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od dendy »

biscuit píše:ja si na kyce nepotrpim.. (teda myslim si to, objektivne kyc asi nedokazu posoudit). na druhou stranu u vizualu nehledam myslenku. hledam jen potechu pro oko. samozrejme kdyz vidim napad, resp. kdyz ho "dekoduji", potesi to. ale unyla fotka se sebelepsi myslenkou me nebavi..
navic jsem laik a spoustu teoretickejch veci ohledne techniky svetla napr., neznam. i proto me treba nektery fotky nepoburujou.. mozna zacnou, az mi nekdo vysvetli patricnou chybu - clovek si pak zacne uvedomovat veci, ktery predtim "nevidel".
jo to mas ako s hudbou... my co vieme co je za tym sa na hudbu uz divame inak ako "bezny" posluchac... obavam sa ze casto je to skorej prekliatie nez vyhoda :-) niekedy by som si chcel vypocut hudbu tak normalne, ako celok, a neanalyzovat ju, podvedome rozkladat do stop :-))) tak s fotkami to bude asi to iste... ked do "toho" nevidis spravi ti radost aj vec nad ktorou "znalec" ohrnie nos :-)

peteness

Příspěvek od peteness »

Obrázek

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

V jakém softwaru se vám nejlépe svědčilo kreativním způsobem upravovat fotky ? Zkouším ted porovnávat Aperture, Capture One a Lightroom a nevím kterým směrem se vydat (uvítal bych když něco udělá i za mě - auto, presety atd.)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ja teda na "kreativni" upravy pouzivam photoshop, lightroom na zakladni upravy (teplota, kontrast, orez, doostreni), ale to se da taky ve photoshopu, ten raw engine v camera raw a lightroomu je uplne stejnej, ale lightroom jsem dostal zdarma k fotaku a libi se mi ten katalog ;). Aperture neni moc oblibenej a Apple na nej celkem dlabe, C1 i Lightroom jsou jen o osobnich preferencich. C1 ma trochu lepsi vystup (ale to je jen zalezitost pro pixel peepery, v praxi je ten rozdil zanedbatelnej), Lightroom ma zase lepsi katalog IMHO. Stahni si od obou demo a vyber si co ti vic sedne, je to fakt uplne jedno, profici pouzivaji oboji.

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

taky photoshop

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Taky tak

dendy

Příspěvek od dendy »

mne sa na upravovanie fotiek osvedcíila online aplikacia ktoru ma google webpicasa ... az prekvapivo kvalitne nastroje na vyladenie fotiek tam maju... ozaj a na ipade musim doporucit Snapseed - fakt parada

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Aperture je skvělý na katalogizaci tisíců fotek do stovek kategorií ... Lightroom nebo C1 si na to nedovedu představit ...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Na C1 jsem tuhle moznost nikdy nezkoumal, ale lightroom je na katalogizaci primarne urceny a zvlada to skvele, moc nevim, co si na tom neumis predstavit, jak ho na to pouzivam a je to pohoda ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Aperture používám dlouho, tam ty obrovské katalogy s podkategoriemi se tvoří jako po másle. V Lightroomu jsem to zatím nějak nepochopil + tam jsou hodně oddělené ty moduly úpravové, katalogizační apod. Ale zkusím prozkoumat

tony9

Příspěvek od tony9 »

Zoner a Gimp. Gimp je ale podle mne opruz na ovládání, Jinak je to fajn editor.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mám ted na mysli pouze softwary na OSX ....

tony9

Příspěvek od tony9 »

Aha sorry.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ivo píše:Aperture používám dlouho, tam ty obrovské katalogy s podkategoriemi se tvoří jako po másle. V Lightroomu jsem to zatím nějak nepochopil + tam jsou hodně oddělené ty moduly úpravové, katalogizační apod. Ale zkusím prozkoumat
Je to o zvyku, pouzivej co ti sedne, o nicem jinem to neni. Aperture neni moc rozsireny prave diky stagnujicimu vyvoji, ale zakladni upravy v nem jiste udelas take, takze pokud ti vyhovuje, klidne u nej zustan. Na kreativni nebo vubec nejake slozitejsi upravy, ktere v RAW neudelas, je photoshop bran jako nepsany standard. Gimp se da pouzit take, ale prece jen ma dost specificky inteface a moznosti jsou dosti pozadu za PS.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No mně vyhovuje Aperture jako velká strukturovaná knihovna, ale na upravy fotek mi nevyhovuje vůbec. Na to mi připadá moc fajn Lightroom a možná ještě lépe C1

Odpovědět