ale samozrejme zatial sa hram len s automatom, maximalne rucne ostrenie, na ostatne veci rucne nastavovat si zatial netrufam, zatial sa len ucim a studujem.. mozno tak za rok sem dam nejaku fotku ktora uz bude mat aj nejaku uroven
Fotokoutek uživatelů A/E zone
Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone
nie to som ja pohnojil, to bol povodne RAW ale ja som sa stym trochu hral v nejakom editacnom softe a prehnal som to zo "sharpen" 
ale samozrejme zatial sa hram len s automatom, maximalne rucne ostrenie, na ostatne veci rucne nastavovat si zatial netrufam, zatial sa len ucim a studujem.. mozno tak za rok sem dam nejaku fotku ktora uz bude mat aj nejaku uroven
))
Zapomeň na automat. Základní režim pro jakékoliv kreativní focení je AV (priorita clony). Přizpůsobíš si hodnotu clony záměru: nejnižší hodnota clony (2,8 apod.) znamená zaostření na předmět a větší rozostření pozadí (malá hloubka ostrosti). Čím vyšší clona , tím je větší hloubka ostrosti. Základ je ISO 100 a když je hůř, tak se zvýší ... Když je málo světla tak se zpomaluje čas expozice (čím vyšší clona, tím pomalejší ...)
Pridavam sa k Ivovi - uplny automat je na ... . Najlepsie je rovno zacat poloautomatom s clonou. Je to lahko pochopitelny a pomerne stabilny parameter. Uz za 1-2 tyzdne z toho budes mat radost (a to aj bez hlbsich znalosti dalsich veci
)
Inak casom zistis, ze ten sharpen nebudes potrebovat. (pokial nie si nejaky HQ blazon)
Normalne ISO, nie extremna clona, zaostrit na objekt (najlepsie 1 bod ostrenia) a samozrejme pevna ruka.
Aj so zakladnym EF-S 18-55 sa cez den daju robit velmi slusne ostre zabery.
Mna osobne najviac vzdy trapia traslave ruky - tak sa nedaj oklamat ako ja, ze je neostry objektiv !!!
Napriklad ta 1/80, co si pouzil na papucha, je uz blizko spodnej hranice toho, co sa da rukou udrzat. IS trosku pomoze, ale aj tak.
Inak casom zistis, ze ten sharpen nebudes potrebovat. (pokial nie si nejaky HQ blazon)
Normalne ISO, nie extremna clona, zaostrit na objekt (najlepsie 1 bod ostrenia) a samozrejme pevna ruka.
Aj so zakladnym EF-S 18-55 sa cez den daju robit velmi slusne ostre zabery.
Mna osobne najviac vzdy trapia traslave ruky - tak sa nedaj oklamat ako ja, ze je neostry objektiv !!!
Napriklad ta 1/80, co si pouzil na papucha, je uz blizko spodnej hranice toho, co sa da rukou udrzat. IS trosku pomoze, ale aj tak.
ruky mam pevne, plus ten objektiv ma aj stavilizator 
kazdopadne diky za tipy, urcite vyskusam..
kazdopadne diky za tipy, urcite vyskusam..
Kto povedal, frajerky ci manzelka?dendy píše:ruky mam pevne,
Podla mojho sukromneho pozorovania sa chlapom ruky trasu dost (cest vynimkam). A nema to moc spolocne s fyzickou silou ci sportovanim. Zeny su na tom vyrazne lepsie. Preto asi robia v Cine tu mikroelektroniku zeny.
Samozrejme mam namysli ten "mikro-tras", ktory robi problemy pri foteni, nie kamaratov Parkinsona a Alzheimera.
dendy: av je i muj nejpouzivanejsi rezim. jen dodam, ze vetsina objektivu ma hezci prokresleni pri lehkym zacloneni (nekde kolem 9 pro predstavu). zaroven pak staci mit na mysli faktor hloubky ostrosti a faktor casu vs. svetelne podminky vs. typ snimaneho objektu (staticky nebo pohybujici se) a to nejdulezitejsi vis. na vsechno si prijdes, jen full auto zavrhni hned na zacatku, to je cesta do nikam 
no hentu potvoru co ani sekundu nevydrzi v klude zase fotit inak ako auto neni sanca
))) navyse ked vidi ze ju niekto foti okamzite ide do utoku
)) tam je to o desatinach sekundy, neni cas hrat sa s nastaveniami
ale berem si rady k srcu, zajtra mozno vy ehnem do prirody a budem skusat...
ale berem si rady k srcu, zajtra mozno vy ehnem do prirody a budem skusat...
Re: Fotokoutek uživatelů A/E zoneb
ozaj skusali ste niekto Magic Latern ?? Stoji to za to ?? Minimalne RAW video znie zaujimavo 
http://www.magiclantern.fm
http://www.magiclantern.fm
ja magic lantern pouzivam uz roky... je to prima, ale vicemene pro me je nejvetsim prinosem timelapse a neomezenej cas expozice. i kdyz ty ultra nocni snimky, napr. hvezdne oblohy mi zatim moc extra nejdou...
co se tyce videa, tak memu 500d to umi i nalozit tak (zvysenim bitrate), ze se v letnim dnu prehreje a vypne
ad papouch - na av, nejvyssi mozny otevreni clony (pocitat se zmensenou hloubkou ostrosti) a pripadne zvysit iso. vhodny muze byt i ae rezim sport.
co se tyce videa, tak memu 500d to umi i nalozit tak (zvysenim bitrate), ze se v letnim dnu prehreje a vypne
ad papouch - na av, nejvyssi mozny otevreni clony (pocitat se zmensenou hloubkou ostrosti) a pripadne zvysit iso. vhodny muze byt i ae rezim sport.
dendy : tocit video bez magic lantern .. to je jak keby si na tvojej X3 jazdil len na prvom a druhom rychlostnom stupni ..
pytkin jasne, podla tych videi na youtube co kukam to tak vyzera.. ok nahodim to tam 
MDudas píše:To co je zase za naucne video !!!
Informacie zjednodusene az na hranu pravdivosti ("zasadni chyba je, ze strom je uprostred snimku"),
technicke prevedenie videa - hruza... a este aj ten najdolezitejsi finalny zaber nakomponovany nepresne.
Aspon ze tie panoramy su pjekne...
dendy píše:mna na tom videu strasne rusi ako nieco povie a potom prestrih na zaber na kajinu par sekund potom s5 na nu a defakto pokracuje v nedokoncenej vete .. take hrozne rozsekane to je, zle sa na to diva ..
hold aj naucne videa a tutorialy je treba vediet robit
dnesna kratka prechadzka jarnou prirodou ...
Zrkadlo duse

...a kvety

...a stromy

...a ine krasy prirody
)

Zrkadlo duse

...a kvety

...a stromy

...a ine krasy prirody

I poslední foto by se mohlo jmenovat jako první