tomy, hombre: plati ze pokial teoria je v suladi s pozorovanim a experimentom, je platna... take takto radikalne by som to nevidel
okrem toho hovorit tu o vyvrateni teorie relativity je uplne silna kava - vies vobec ze existuje okrem specialnej teorie relativity aj vseobecna a ta s rychlostou svetla nema nic apolocne ?
rozhodne tu nejde o ziadne vyvracanie - len ak sa potvrdi to ze kvantove fluktuacie maju vplyv na rychlost svetla, bude treba poupravit niektore dopady a detaily VTR (STR ostaa bezo zmien), repektive ju upresnit - to je ale vec co je vo vede uplne normalne, veda stale napreduje a vedci si vedia priznat chybu ... veda je o neustalom hladani, upresnovani, opravach...
ak by aj toto o rychlosti svetla bola pravda nic to nezbura - len budeme zase o nieco malo mudrejsi a presnejsi v popise sveta okolo nas, zase sa o maly krok posunieme k pochopeniu vsetkeho... ziadne buranie, nakoniec ked sa obzries okolo seba ani si neuvedomis kolko technologii od GPS az po elektroniku funguje prave vkada stale platnej teorio relativity (VTR/STR) a overenym javom z kvantovej mechaniky... ktore su mozno tazko pochopitelne pretoze su v rozpore s intuiciou a beznym vnimani sveta nasimy zmyslami - ale napriek tomu jednoducho funguju...
o podkopavani kvantovky je kde rec ?? ktorej casti konkretne ??
mas dost mylnu predstavu o vede tomy, nic v zlom, ale veda naozaj nieje o ziadnej viere, veda je exaktna empiricka metodologia ako popisat a vysvetlit pozorovane javy... to znamena - teoria musi byt v sulade s experimentom/pozorovanim... ak je, plati, ak nieje neplati... to nieje o ziadnej viere - viera prichadza na scenu ked sa bavime o veciach ktore NIEJE mozne dokazat ani vyvratit - to je oblast ktora vedu naopak nezaujima...
hombre: prepac, tie clanky o udajnom vyvrateni maxwellovych rovnic co si mi posielal som precitáal a bohuzial radim ich medzi rovnake bludy ako ten prispevok o 1D/2D vesmire na mi minulej strane