Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

syncro píše:Merlin: Dík.

Ivo: Tenhle argument jsem čekal, protože sám jsem nad tím uvažoval úplně stejně. Jsem ale přesvědčen, že to, co píšeš, je demagogie. Srovnávat věci zřejmě nebezpečné, jako je hraní si se sirkami či sahání na sporák, s rozhodnutím na takové duchovní úrovni, jako jestli jíst maso či ne, je jako srovnávat jablka s hruškami. Osobně jsem přesvědčen, že důležitou součástí toho, proč nejíst maso (aby to opravdu mělo nějaký duchovní význam), je vědomé a zodpovědné přesvědčení, proč tak činím. Tohle přesvědčení by si měl vybudovat každý sám a důvody pro tohle odmítání jsou natolik individuální, že by se podle mě "zákazem" jenom degradovaly. Proto jsem místo zákazu pro sebe zvolil cestu vysvětlit a nabídnout.

Saša
Já to vidím trošku jinak. Za prvé, stejně jako se nedá mluvit o "zákazu sunaru" (na který budou lékaři a lékárny pět ódy) a nucení mateřského mléka, nejedná se ani o "zákaz masa" . Je to spíše jak tady zmínil Merlin: maso nebudu malému dítěti nabízet ze stejných důvodů jako mu nebudu cpát sladkosti, hamburgery, hot dogy atd. Nevnímám to v tomto případě jako věc vyloženě "duchovní", ale spíše jednozančně prospěšnou vývoji a zdravotnímu stavu dítěte. Že to tak v praxi funguje, je možné se přesvědčit na nespočtu příkladů. Že tzv. běžná strava zase na druhé straně často nefunguje (viz x nemocí, alergií atd. u malých dětí), je možné vidět též.
Samozřejmě není nikde řečeno, že ten kdo nejí maso, bude naprosto zdravý a neonemocní ... To je nesmysl. Zůstává ale faktem, že když "normálně" se stravující dítě onemocní 20x do roka, všichni to berou jako normální a nikdo se nad tím nepozastaví. Když dostane dítě, které nejí maso třeba rýmu, hned to všichni označí jako důsledek škodlivé vegetariánské diety :wink:

Ale každý má svobodnou volbu ... Jenom ta fakta by se měla aspoň trochu držet reality a být jí podložená ...

kexik

Příspěvek od kexik »

tri stvrte indie neje od narodenia maso, vratane vzdelanych a dobre situovanych ludi v mestach a nijako nevidim ze by mali na kahanku. brahmani dokonca nejedia ani vajcia, jedine mliecne produkty.
mimochodom v mlieku a spol. su vsetky esencialne aminokyseliny, inak by prosto teliatko zdochlo :)
takze je to puha otazka (dnes aj penazi) dostatocnej konzumacie mliecnych vyrobkov. ovsem niektori vegetariani sa snazia nahradit aj mlieko sojou a to uz zavana imho pruserom.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Merlin píše:vyrabet si doma z ditete vlastnim pricinenim potencialniho magora se mi jaksi prici.
Rád tě klidně s několika "potenciálními magory" seznámím.

Ale řekni mi upřímně: mluvíš tady o nějakých obecných školských teoriích, anebo můžeš doložit, jmenovat aspoň jeden jediný konkrétní "vědecky" zdokumentovaný příklad dítěte, které vyrůstalo na vyvážené, přirozené a chutné stravě bez masa a bylo tím v nějakých ohledech zdravotně poškozeno ?
Naposledy upravil(a) Ivo dne 12 zář 2005 11:39, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

kexik píše:ovsem niektori vegetariani sa snazia nahradit aj mlieko sojou a to uz zavana imho pruserom.
Nahrazovat mateřské mléko sójou by byl opravdu průser ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

kexik píše:tri stvrte indie neje od narodenia maso, vratane vzdelanych a dobre situovanych ludi v mestach a nijako nevidim ze by mali na kahanku.
Samozřejmě ... a nejen v Indii ... jsou naprosto v pohodě zdravotně i duchovně a nad módním akademickým seznamem aminokyselin atd. se můžou maximálně pousmát ...

Základním a jediným potvrzením (nebo nepotvrzením) jakékoliv teorie je vždy praxe ...

Zakončil bych to konstatováním, že na jezení masa není nic principiálně špatného (pokud se děje - jako všechno - s mírou). Vegetariántví ale přináší celou řadu výhod ....

syncro

Příspěvek od syncro »

Ivo: Zřejmě se lišíme v tom, kterou část důvodů pro nekonzumaci masa každý z nás preferuje. Pro mne je mnohem méně podstatná diskuze o tom, co je zdravější (nikoli však nepodstatná). O to podstatnější je pro mne ale soubor důvodů pro to, proč si myslím, že nejíst maso je "filosoficky" správné. Netvrdím, že je tvůj pohled lepší nebo horší, souhlasím skoro se vším, co jsi tady k vegetariánství napsal, ale z přesvědčení ponechávám tento typ rozhodnutí na jednotlivci...

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

syncro píše: z přesvědčení ponechávám tento typ rozhodnutí na jednotlivci...

Saša
Já také ... jakmile dospěje do vývojového stadia, kdy se bude schopen samostatně rozhodovat, což ve stáří 1 nebo dva roky zatím zjevně není ... do té doby o něj budu pečovat tím způsobem (nejen co se týče stravování), o kterém jsem přesvědčen, že je pro něj v tomto stadiu nejlepší ...
Naposledy upravil(a) Ivo dne 12 zář 2005 13:12, celkem upraveno 1 x.

syncro

Příspěvek od syncro »

Ivo: Přesně tak, není. A dokud nebude, nehodlám ho omezovat tam, kde to není z mého pohledu nutné. A mám pocit, že právě v té míře nutnosti se lišíme, viz. předchozí příspěvek o důvodech.

Mám pocit, že už se tady začínám točit v kruhu a nerad bych opakoval něco, co už jsem řekl. Takže ještě jednou díky všem, s kým jsem si tady popovídal o tomhle pro mne zajímavém tématu.

Děkuji, Saša.
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

Presne tak IVO... Navic si myslim, ze dite si vybere takove misto a takovou rodinu, aby mu vyhovovala ve vyvoji, uz pred zrozenim. Tak ze na vyber ma. Ale to nejsou polozena fakta...

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Teda to mi to tady zase uteklo. Souhlasím s Ivem. Syncro. Je to hodně ošemetná otázka, kdy nabídnout svému dítěti maso. Každopádně až to uděláš, dítě nebude mít schopnost rozlišit, jestli je to správné nebo ne. Rozumově to určitě nezvládne...

... Jo a k těm hamburgrům a colám. Lidé jí co se jim rve v reklamách do hlavy. Řeknu to tu pěkně na tvrdo. Výrobci sr*ček jako jsou Cola, Fanta a spol se dopouštějí největších devastací na malých dětech. Když vidím automaty na coly na základkách je mi z toho fakt nanic. Když si vezmu že to pak ty děti do sebe perou, tak je to fakt smutný. Tuhle jsem zahřešil a dal jsem si po půl roce colu light. Přišla mi slaná. A prý je to tak. Dávají tam sůl aby lidé měli brzo zase žízeň... No mají nás pěkně zpracovaný!

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

ekeaze píše:Presne tak IVO... Navic si myslim, ze dite si vybere takove misto a takovou rodinu, aby mu vyhovovala ve vyvoji, uz pred zrozenim. Tak ze na vyber ma. Ale to nejsou polozena fakta...
No, nechtěl jsem v rámci příležitostné (by? zajímavé) diskuse na electrozone přecházet až do těchto jemnějších dimenzí, ale když už jsi to zmínil, ano, je to tak ... jsem o tom přesvědčen ... Právě proto se pak i vnější okolnosti utvářejí spontánně tak jak se utvářet mají ... a pokud se jim člověk uměle nebrání, vše probíhá v poklidném, přirozeném proudu ...
Člověk není jen souborem aminokyselin :wink:

Merlin
Vybavení

Příspěvek od Merlin »

Ivo píše:....Člověk není jen souborem aminokyselin :wink:
:-D To zni sice majestatne, ale myslet si, ze v ramci jedince si software bude upravovat hardware, mi prijde ponekud kuriozni. Ale budiz, az ti vyroste pulmetrove slepe strevo na zpracovani rostlinne potravy, tak dej urcite vedet ;-)

Marna slava, Syncro ma ve svem moudrem pristupu absolutni pravdu.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Merlin píše:krmit deti od utleho veku jen defektnimi bilkovinami s nedostatkem esencialnich aminokyselin nutnych pro jejich normalni vyvoj, je opravdu zlocin plne srovnatelny s tyranim deti.
Merlin píše:vyrabet si doma z ditete vlastnim pricinenim potencialniho magora se mi jaksi prici.
Merlin píše:az ti vyroste pulmetrove slepe strevo na zpracovani rostlinne potravy, tak dej urcite vedet
Merlin píše:A vim o cem mluvim, na obor detske lekarstvi mam doma glejt.
Tak jo :)
Zkus to publikovat v nějakém odborném časopise. Budeš mít úspěch
:wink:

Tudy

Příspěvek od Tudy »

K čemu by to bylo, odborný časopisy čtou stejně jen odborníci a ti by snad měli mít jasno:)
PS: včera jsem si ukuchtil svůj první bramborák bez uzeniny (pochopitelně na rostlinném oleji). Zdravá strava to zrovna není, ale chtěl jsem vyzkoušet, jestli mé 3. nejoblíbenější jídlo půjde bez masa (1. je špenát a 2. špagety - tam problém nevidím).
Jako špatný to nebylo, ale neexistuje doprčic nějaká sojová klobása? :)

Další sranda je odbourat zavedený zvyk házení potravin do nákupního vozíku. Musím se sakramentsky hlídat.
Jsem zvědav, jak to půjde, ikdyž mám zatím v plánu jen maso omezit, přijde mi to jak odnaučování kouření (a to jsem odjakživa ortodoxní nekuřák)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Merlin
Vybavení

Příspěvek od Merlin »

Ivo píše:............Tak jo :)
Zkus to publikovat v nějakém odborném časopise. Budeš mít úspěch
:wink:
:-D To bych asi nemel, v casopisech se publikuji jen veci nove ;-).

Hele nebud tak ortodoxni, kazdy extrem je na skodu. Vem si priklad ze Syncra!

Odpovědět