Já to vidím trošku jinak. Za prvé, stejně jako se nedá mluvit o "zákazu sunaru" (na který budou lékaři a lékárny pět ódy) a nucení mateřského mléka, nejedná se ani o "zákaz masa" . Je to spíše jak tady zmínil Merlin: maso nebudu malému dítěti nabízet ze stejných důvodů jako mu nebudu cpát sladkosti, hamburgery, hot dogy atd. Nevnímám to v tomto případě jako věc vyloženě "duchovní", ale spíše jednozančně prospěšnou vývoji a zdravotnímu stavu dítěte. Že to tak v praxi funguje, je možné se přesvědčit na nespočtu příkladů. Že tzv. běžná strava zase na druhé straně často nefunguje (viz x nemocí, alergií atd. u malých dětí), je možné vidět též.syncro píše:Merlin: Dík.
Ivo: Tenhle argument jsem čekal, protože sám jsem nad tím uvažoval úplně stejně. Jsem ale přesvědčen, že to, co píšeš, je demagogie. Srovnávat věci zřejmě nebezpečné, jako je hraní si se sirkami či sahání na sporák, s rozhodnutím na takové duchovní úrovni, jako jestli jíst maso či ne, je jako srovnávat jablka s hruškami. Osobně jsem přesvědčen, že důležitou součástí toho, proč nejíst maso (aby to opravdu mělo nějaký duchovní význam), je vědomé a zodpovědné přesvědčení, proč tak činím. Tohle přesvědčení by si měl vybudovat každý sám a důvody pro tohle odmítání jsou natolik individuální, že by se podle mě "zákazem" jenom degradovaly. Proto jsem místo zákazu pro sebe zvolil cestu vysvětlit a nabídnout.
Saša
Samozřejmě není nikde řečeno, že ten kdo nejí maso, bude naprosto zdravý a neonemocní ... To je nesmysl. Zůstává ale faktem, že když "normálně" se stravující dítě onemocní 20x do roka, všichni to berou jako normální a nikdo se nad tím nepozastaví. Když dostane dítě, které nejí maso třeba rýmu, hned to všichni označí jako důsledek škodlivé vegetariánské diety
Ale každý má svobodnou volbu ... Jenom ta fakta by se měla aspoň trochu držet reality a být jí podložená ...