Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Otázka pak proč chodit potom do super high end restaurací a dostat tam za drahé peníze jednoduché přirozené jídlo, které si člověk může za pár minut udělat sám doma, že ? :wink:

Jinak já též vycházím (v rámci momentální přímé bohaté zkušenosti) z běžných jídelníčků školních a školkových kuchyní ... A tam je to přesně tak jak popisuju ... a každý den ...
Naposledy upravil(a) Ivo dne 22 zář 2011 09:51, celkem upraveno 1 x.

BS

Příspěvek od BS »

vtipny totiz je, ze to, co ty sahodlouze rozepisujes jako mor a zkaza masozroutske kuchyne se nejvic projevuje na tech fotkach z vegosske restauracae, kterou si sem dal par stran zpet (mam na mysli to legendarni sypani :]). tam je to presne v duchu jak pises:

"Každý tvor v přírodě si vždycky sežene JEDNU (slovy jednu) věc a sní ji. Ještě jsem neviděl aby si lev ulovil antilopu, naporcoval ji, okořenil, podusil, osmažil, smíchal s 50 dalšími ingrediencemi přidal 3 přílohy, všechno naskládal na hromadu a sežral. Apod. (to by se z toho dokonale po...l) Jiné zvíře sní trávu nebo plody, nebo semena nebo brouka. Konec. A pak, až to stráví zase něco jiného. Nemyslím, že by to celá příroda dělala špatně a jen lidi dobře. Spíš opak je pravdou. Tyhle všechny tzv. "gurmánské" postupy většinou kombinují x vzájemně nekompatibilních ingrediencí, které žaludek vůbec není schopen strávit, protože na každou z nich potřebuje uplně jiné štávy, prostředí atd. (přečti si něco o kombinaci potravin a základní chemii trávení). "

napr. porovnejme toto
Obrázek

a toto
Obrázek
Naposledy upravil(a) BS dne 22 zář 2011 10:01, celkem upraveno 1 x.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo píše:
Pytkin píše:ovocie s makom ? pride mi to trochu divna kombinacia ..
A třeba na ovocných knedlících (= uvařená bílá mouka s ovocem) navíc smíchané s bílým cukrem (uff), polité máslem atd (= "klasika") - to ti asi přijde "normální" že ? :)
jasna vec .. ja si to posypam grankom .. zrovna v sobotu sme to obedovali .. milujem to ... ked som bol maly , tak mi to mamicka robila velmi casto .. je fakt ze aj makove rezance som jedaval casto .. mama mi hovorila , ze som bol schopny ich jest na ranajky na obed aj na veceru .. dokonca ze raz som jedol na ranajky makove rezance s chlebom :) .. neviem .. dako sa mi ale prejedli ..
Ivo píše:Cerstvé ovoce (případně zkombinované se sušeným) s oříšky, semínky nebo mákem je nejen uplně v pohodě, ale navíc je to moc dobré a výživné jídlo :wink:
ja sa nebavim o tom, ci je nieco zdrave a vyzivne .. ale o tom , ci mi to bude chutit , alebo nie .. ovocie s makom .. neviem .. neskusal som .. ale pripada mi to divne .. Musim povedat za seba , ze jem len to co mi chuti .. a mam u prdele , ci je to zdrave, alebo ne ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

BS: Tak za prvé - jsem též dodal (to už necituješ), že v dnešní době a díky našim zvykům není uplně reálné mít stále "monojídla". I když třeba meloun, banány, jablka apod., případně zeleninový salát pohodové samostatné jídla jsou.

Za druhé - tyhle obrázky a tuhle restauraci jsem neuváděl jako zářný a dokonalý příklad jak by to mělo být, ale jen jako zmínku že to existuje. Nemám tušení jak to tam dělají, jak to chutná atd. - nikdy jsem tam nebyl (a moc se mi nelíbí ten design na talíři). Ale i tak - co tam vidím je zelenina a k tomu nějaký dresing/ochucená omáčka z nějakých oříšků (kokosu, avokáda ? ) apod. Čili dost mono - jídlo :wink:

Pytkin: jak je libo. Jen je trochu kuriozní se pozastavovat nad uplně jednoduchými, přirozenými , chutnými věcmi a zároven považovat za "normální" dost přeplácané a docela těžce nestravitelné jídla, které zminuješ ... ale dobrou chut :) Já se nad tím nepozastavuju, ani ti to neberu :wink:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : pozri .. co je chutne , to je relativne .. kazdy je iny . jednemu chuti tofu , a ovoce s makom .. inemu svieckova ..to nevymyslis .. to je zivot ..

BS

Příspěvek od BS »

ivo: co je tedy na slozeni par mono jidel za umjeni, aby to stalo ty penize co to stoji? u te druhe fotky, tam presne dokazu odhadnout za co tam platim, ale u tech vegosskejch to fakt nevim...
klidne dej nejaky kvalitnejsi tipy na veg. restiky. urcite vic lidi tady se bude rado inspirovat a treba si vylepsi obrazek o zatim skutecne nizke urovni a kvalite tech bezmasych restauraci.

no pokud se tak jak pises vari ve skolnich jidelanch (o tom zatim nemam aktualni informace :D), tak to je potez panbuh. ale verim, ze to nebude tak zly, protoze co jsem mel moznost slyset od znamych, tak to povetsinou slo vyrazne nahoru a ty blafy na kterejch jsme odrostli my, uz si vetsinou nikdo nedovli dneska deckam davat. ono, kdbyy ldi za jidlo pro decka platili aspon 70% toho co z ajidlo pro sebe, tak by to vypadalo jinak. ale skutecne jidlo za radove 20-30Kc, to fakt asi nejde.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

BS : tie jedla vyzeraju super ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To v každém případě ... (mně taky nechutná spousta věcí - např. cibule, česnek, droždí apod.), jen jsem měl pocit že se ted nebavíme jen o "chutnosti" (která má i tak různé úrovně - hlasitá, jemná apod.), ale i jiných vlastnostech, kompozicích, stravitelnosti apod.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

BS: až ted koukám že ten druhý obrázek není z té raw restaurace - přišlo mi to úplně stejné :) Na pohled v tom nevidím žádný rozdíl, je to uplně stejný styl, jen u toho druhého mi tam pocitově dost vadí ten klacek, i to že vůbec nevím co to je :) Takže puvodně jsem měl dojem, že tam dáváš ty obrázky z té restaurace, abys doložil že to taky není žádné mono jídlo :) Tak pardon )

I když já bych se s tím doma až takhle patlat a hračičkovat moc nechtěl ... na to fakt nemám ani čas ani motivaci ... Ve vyznění je to uplně to samé jako když si to připravíš jednoduše ...
Pytkin píše:BS : tie jedla vyzeraju super ..
To první je z raw food restaurace Bemba v Bratislavě :wink:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

BS: školní jídelny jsou bohužel dost horor:

Obrázek

Mateřské školy ještě horší (tam to ještě prokládají podobnými svačinkami atd.)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ivo píše:BS: až ted koukám že ten druhý obrázek není z té raw restaurace - přišlo mi to úplně stejné :) Na pohled v tom nevidím žádný rozdíl, je to uplně stejný styl
covece tak to mas nejakou disfunkci estetickyho vnimani ne? :-D sorry, ale ten prvni talir je preplacanej nesmysl a ten druhej talir je vkusne naservirovany jidlo na klasickym taliri - proste klasika - chcete-li - moderni trend

jinak muj nazor je takovej, ze kazda solidni restaurace by na jidelnicku mela mit alepson jedno jidlo, ktery uspokoji vegetariana nebo jeste lip vegana. a nemyslim tim okurkovej salat :-)

BS

Příspěvek od BS »

ivo: to vrchni je z te tve vegosske. to druhej z brnenske noemovi archy a rekl bych ze to je nejake jehneci zebirko, ale nejsem si jistej. :D a dal jsem to pro porovnani ze ta moderni gastronomie, neni o zadnejch posypech a placani x ruznych surovin ale o jidlech, ktery jdou k podstate vareni, takze jednoduche ciste jidla z kvalitnich surovin. maso, brambor, nejaky glaze a hotovo.

jo a ta skolni kuchyne je teda mor. :/

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Hele ivo a vsiml sis, ze tu nikdo zeleninu ani vegetarianskou stravu neodmita, ale spis maj problem s tim ze vegetarianske restaurace delaj jidla na urovni jidelny. A ze tahle "vegetarianska kultura" v CR je proste ve zpracovani jidel primitivni na urovni kutilu a s profi gastronomii se to neda vubec rovnat.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

BS: to je jehnečí kolinko.:)
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Odpovědět