Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od BS »

Oxyygen píše:BS: to je jehnečí kolinko.:)
ze jo, sem si rikal, ze zebirko ma ty kosti placaty ale uz jsem byl linej to hledat a opravovat :D

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxyygen píše:Hele ivo a vsiml sis, ze tu nikdo zeleninu ani vegetarianskou stravu neodmita, ale spis maj problem s tim ze vegetarianske restaurace delaj jidla na urovni jidelny. A ze tahle "vegetarianska kultura" v CR je proste ve zpracovani jidel primitivni na urovni kutilu a s profi gastronomii se to neda vubec rovnat.
Co to je "profi gastronomie" ?? Já to osobně vnímám tak že zdaleka a bezkonkurenčně nejlepší, nejchutnější a nejpřirozenější jsou věci v jejich reálné podobě (plody, zelenina, ovoce, oříšky, semena atd atd). Nad to nic (v celé přírodě) není ... Začít to jakkoliv patlat všechno dohromady (svářet, smažit spíékat atd) už je krok zpět ... (ale holt občas se neubráníme). Ale i když už chceme tedy něco "vařit", podle mých mnohaletých zkušeností , co se týče třeba zeleniny, nic není lepší, dokonalejší a chutnější než třeba lehce a jednoduše podušená zelenina (nebo na páře apod.). Jakákoliv další chemie, alchymie atd,, plácání to s x dalšími ingrediencemi, spojování s jinými věcmi - to je jen k horšímu (hůře stravitelné + zmizí opravdové přirozené chutě i tvary). Na tom není nic primitivního, ani podřadného, to je prostě dokonalé :wink: Atd. Dělat z toho ještě navíc nějaké speciální "umělecké" konstrukce atd, mi už přijde uplně ujeté až snobské (tak nějak starý Řím ve svém vrcholném upadkovém stadiu :) Ne že by z toho něco možná nebylo třeba i trochu dobré , ale smysl v tom pro sebe žádný nevidím .. (a měl jsem možnost jíst i v nejlepších pětihvězdičkových hotelích v mnoha místech světa). Ale nad normální jednoduché jídlo prostě není ... :wink: To se můžou všechny "první světové skupiny" zahrabat .... (nemluvě o té frustrující snobárně v těch super super restauracích , kdy člověku donášejí na talíři po jednom soustu a za 5-10 min slavnostně další sousto s asistencí celého týmu, květinami a svíčkami a hořícími plameny ... :) To je strašné ... (párkrát jsem to takhle zažil) - stálo to mnoho mnoho tisíc (naštěstí jsme byli pozvaní) . To mi přijde hodně divné

biscuit
Příspěvky: 9622
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

zbytecne to prehanis - kvalita neni snobarna.
nejde prece o to, aby ti nosil pruvod talir s jednim soustem, ale o to umet se najist a mit z toho prozitek, myslim z toho jidla - z tech chuti a zaroven telu prinest dobrou vyzivu.

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Nejslavnejsi postupy a jidla jsou vetsinou prosté. Ale i prosté veci se musi umet a kolikrat vyzadujou mnohaletou praxi aby byl vysledek na úrovni. Třeba na tom kolínku je to uplně jasný. Pečené kolínko, výpeku a červeného vína nebo balsamica omačka, štouchané brambory s jarní cibulkou. Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt. Mít znalosti, praxi, pokoru a nemyslet si, že víš všechno nejlépe, Jako houslista - je velkej rozdil kdyz stejny noty hraje skolak na ZUS a nekdo kdo hraje x let a ma talent od pana boha. A oba jen interpretuji "identicky recept". Neni treba menit Mozarta, je to zbytečný. Umění je ho pořádně zahrát.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 22 zář 2011 11:42, celkem upraveno 1 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13813
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

alebo musis mat talent "dar od boha" ... ako moja zena... tak nech skusi hocico, hociaky recept, tak vysledok je vzdy spickovy extra trieda mnam :)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13813
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

Ivo píše:(a měl jsem možnost jíst i v nejlepších pětihvězdičkových hotelích v mnoha místech světa). Ale nad normální jednoduché jídlo prostě není ... :wink: To se můžou všechny "první světové
ivo ty mas proste rad surovu stravu a varenu nie... to je cely problem... potom je irelevantne sa vyjadrovat k spickovym restauraciam pretoze ty proste z principu varenu stravu pokladas za menejcennu...

pre nas co vieme vychutnat vareny pokrm je to neco diametralne odlisne... pre nas je salra rozdiel zrat nejake sracky vmmestnej putike a najest sa v spickovej 5* restike ...

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxygen: ok, může to být fajn, ale pointa je v tom že i prostý uvařený brambor, možná se špetkou soli je stejný zdroj nejuzasnejsich chutí jako nějaké zmíněné pracne speciality. Pokud člověk není nahluchly, což díky všem těm docela kriklavym umělým chutim a ingrediencim je dnes docela častý případ. A aby lidé pocítili nějakou chuť potřebují ji hodně silnou. Další věc je že lidé dnes často ani nevědí co je opravdový hlad. Jen se udržují stále plní. Když má člověk opravdový hlad tak i to nejprostsi jídlo je nebeský nektar z desáté cenové skupiny :)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Ono prave udelat jen "obycejne" brambory, aby byla delikatesa je docela těžké. To je jako se všim.V praxi ti stačí max 5-8 ingredienci ,ale potom musí všechno fungovat na 100 procent. Jako v hudbě. Udělat kravinu z 50 stop, to neni nic těžkýho. Ale udělat aby jich bylo 5-8 a každej zvouček notička hrála a fungovala, to umi jen ti nejlepší. Chapeš? To je ten kumšt. Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 22 zář 2011 12:34, celkem upraveno 1 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 9622
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

Oxyygen píše:Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt.
nesouhlas, zalezi na schopnostech a uciteli. kdyz se to budu chtit naucit sam a budu znat recept, staci mi to zkusit 10x a budu to umet vyborne uvarit (ne nejlip na svete samozrejme :-) ). kdyz budu mit k dispozici cloveka, kterej tu praxi ma a vari to skvele a bude mi chtit pomoct, uvarim to skvele napotreti.
Oxyygen píše:Mít znalosti, praxi, pokoru
jako ve vsem

ivo: nesouhlas. ty obycejne chute jsou casto uzasne sami o sobe, to ano. ale kombinace chuti a vytvareni jidel na zaklade fungujicich kombinaci tech chuti to teprve muze posunout az do oblasti umeni. kdyz ti budou hrat jedny stradivarky, muze to bejt uchvatny, kdyz ale napise beethoven symfonii pro celej orchestr, ty stradivarky to vetsinou trumfne - ale stejne jako u jidla to nevylucuje moznost, ze oboje muze bejt blizko k dokonalosti ;)
Oxyygen píše:Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
vzdycky najdes cloveka, co si na tom neco najde :-)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

biscuit píše:
Oxyygen píše:Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt.
nesouhlas, zalezi na schopnostech a uciteli. kdyz se to budu chtit naucit sam a budu znat recept, staci mi to zkusit 10x a budu to umet vyborne uvarit (ne nejlip na svete samozrejme :-) ). kdyz budu mit k dispozici cloveka, kterej tu praxi ma a vari to skvele a bude mi chtit pomoct, uvarim to skvele napotreti.
Z nulovou praxi, znalostma a bez asistence mistra to nedokazes. Pokud ano, povede se ti to jednou nahodou, znova to nezopakujes
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 9622
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

jo to mas pravdu, varim uz opravdu dlouho, proto to mozna vypada, jako kdyz tu pokoru nemam.. ale mam, uz jsem toho zkurvil dost v kuchyni a moc dobre si to pamatuju, jsou to pro me traumata :-) a hlavne vim, ze ve velkym provozu bych byl nula - v tom obdivuju ty nejlepsi. myslim, ze solidne uvarit se muze naucit skoro kazdej kdo ma k jidlu vztah, ale delat to skvele v tom strasnym fofru, to je obdivuhodny. proto casto zaviram oci nad malejma nedokonalostma a vetu, tohle bych udelal lip si strkam za klobouk, protoze varit doma a v provozu je nesrovnatelny.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 22 zář 2011 12:45, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13813
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

Ivo píše:A aby lidé pocítili nějakou chuť potřebují ji hodně silnou. Další věc je že lidé dnes často ani nevědí co je opravdový hlad. Jen se udržují stále plní. Když má člověk opravdový hlad tak i to nejprostsi jídlo je nebeský nektar z desáté cenové skupiny :)
je ti dufam jasne ze citit hlad je nezdrave ? a to je vedecky lekarsky preukazatelny fakt - ked je tvoj zaludok casto vo faze ze citis intenzivny hlad si na najlepsej ceste zarobit si na zaludocne vredy, o dalsich negativach ani nehovoriac...

jo inak ad zemiaky - niekde som cital ze z hladiska evolucie sme si my, europska cast populacie, este nemali cas zvyknut na zemiaky ako potravu - konzumujeme ich prilis kratko - takze nase telo z nich vobec ziadne ziviny nevyextrahuje... ale neviem co je na tom pravdy... davali to v dakom dokumente na spektre alebo discovery ale neviem nechce sa mi tomu verit :)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

biscuit píše: ivo: nesouhlas. ty obycejne chute jsou casto uzasne sami o sobe, to ano. ale kombinace chuti a vytvareni jidel na zaklade fungujicich kombinaci tech chuti to teprve muze posunout az do oblasti umeni. kdyz ti budou hrat jedny stradivarky, muze to bejt uchvatny, kdyz ale napise beethoven symfonii pro celej orchestr, ty stradivarky to vetsinou trumfne - ale stejne jako u jidla to nevylucuje moznost, ze oboje muze bejt blizko k dokonalosti ;)
Problem je, že "vegetarianská kultura" umi zahrat tri akordy na kytaru a nabyva pocitu, ze uz umi vsechno. A jeste ma pocit, že vymysli nove postupy a nove akordy.:) Ano, proti cloveku, kterej v zivote nedrzel kytaru "umi" hrat na kytaru. Ovsem proti virtuozovi neumi nic.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 9622
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

oxy: ja bych to tak nepausalizoval. ja verim, ze i tady v tom subzanru vareni, to pujde nahoru ;) navic, to fakt chce talent a mozek. fakt si myslim, ze je to o dost tezky delat opravdu spickove a uspesne.

dendy: s tim hladem to vubec neni pravda. to jsou dost socialisticky vety.. na posteni neni nic nezdravyho - naopak. a vredy? ty se ti udelaj z neceho uplne jinyho.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxyygen píše:Ono prave udelat jen "obycejne" brambory, aby byla delikatesa je docela těžké. To je jako se všim.V praxi ti stačí max 5-8 ingredienci ,ale potom musí všechno fungovat na 100 procent. Jako v hudbě. Udělat kravinu z 50 stop, to neni nic těžkýho. Ale udělat aby jich bylo 5-8 a každej zvouček notička hrála a fungovala, to umi jen ti nejlepší. Chapeš? To je ten kumšt. Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
To jsou teda kraviny, sorry :) Přál bych ti na chvíli se ocitnout někde na českém venkově před 100-200 lety. Až by ti večer dali mísu vařených brambor (s jedinou ingrediencí - brambory), tak bys z toho byl po celodenní práci na poli v totální gurmánské extázi a další den by ses na to celý den těšil. A měl bys pocit že nic lepšího jsi v životě nejedl. A myšlenky na podobné rozmařilosti by tě rychle přešly :)

Jinak nevím v čem jsou mák, oleje, řasy apod. v něčem inferiornější ingredience než jakékoliv jiné. Kdo to říká ? :wink:

Odpovědět