ze jo, sem si rikal, ze zebirko ma ty kosti placaty ale uz jsem byl linej to hledat a opravovatOxyygen píše:BS: to je jehnečí kolinko.
Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Co to je "profi gastronomie" ?? Já to osobně vnímám tak že zdaleka a bezkonkurenčně nejlepší, nejchutnější a nejpřirozenější jsou věci v jejich reálné podobě (plody, zelenina, ovoce, oříšky, semena atd atd). Nad to nic (v celé přírodě) není ... Začít to jakkoliv patlat všechno dohromady (svářet, smažit spíékat atd) už je krok zpět ... (ale holt občas se neubráníme). Ale i když už chceme tedy něco "vařit", podle mých mnohaletých zkušeností , co se týče třeba zeleniny, nic není lepší, dokonalejší a chutnější než třeba lehce a jednoduše podušená zelenina (nebo na páře apod.). Jakákoliv další chemie, alchymie atd,, plácání to s x dalšími ingrediencemi, spojování s jinými věcmi - to je jen k horšímu (hůře stravitelné + zmizí opravdové přirozené chutě i tvary). Na tom není nic primitivního, ani podřadného, to je prostě dokonaléOxyygen píše:Hele ivo a vsiml sis, ze tu nikdo zeleninu ani vegetarianskou stravu neodmita, ale spis maj problem s tim ze vegetarianske restaurace delaj jidla na urovni jidelny. A ze tahle "vegetarianska kultura" v CR je proste ve zpracovani jidel primitivni na urovni kutilu a s profi gastronomii se to neda vubec rovnat.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
zbytecne to prehanis - kvalita neni snobarna.
nejde prece o to, aby ti nosil pruvod talir s jednim soustem, ale o to umet se najist a mit z toho prozitek, myslim z toho jidla - z tech chuti a zaroven telu prinest dobrou vyzivu.
nejde prece o to, aby ti nosil pruvod talir s jednim soustem, ale o to umet se najist a mit z toho prozitek, myslim z toho jidla - z tech chuti a zaroven telu prinest dobrou vyzivu.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Nejslavnejsi postupy a jidla jsou vetsinou prosté. Ale i prosté veci se musi umet a kolikrat vyzadujou mnohaletou praxi aby byl vysledek na úrovni. Třeba na tom kolínku je to uplně jasný. Pečené kolínko, výpeku a červeného vína nebo balsamica omačka, štouchané brambory s jarní cibulkou. Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt. Mít znalosti, praxi, pokoru a nemyslet si, že víš všechno nejlépe, Jako houslista - je velkej rozdil kdyz stejny noty hraje skolak na ZUS a nekdo kdo hraje x let a ma talent od pana boha. A oba jen interpretuji "identicky recept". Neni treba menit Mozarta, je to zbytečný. Umění je ho pořádně zahrát.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 22 zář 2011 11:42, celkem upraveno 1 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
alebo musis mat talent "dar od boha" ... ako moja zena... tak nech skusi hocico, hociaky recept, tak vysledok je vzdy spickovy extra trieda mnam 
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
ivo ty mas proste rad surovu stravu a varenu nie... to je cely problem... potom je irelevantne sa vyjadrovat k spickovym restauraciam pretoze ty proste z principu varenu stravu pokladas za menejcennu...Ivo píše:(a měl jsem možnost jíst i v nejlepších pětihvězdičkových hotelích v mnoha místech světa). Ale nad normální jednoduché jídlo prostě není ...To se můžou všechny "první světové
pre nas co vieme vychutnat vareny pokrm je to neco diametralne odlisne... pre nas je salra rozdiel zrat nejake sracky vmmestnej putike a najest sa v spickovej 5* restike ...
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Oxygen: ok, může to být fajn, ale pointa je v tom že i prostý uvařený brambor, možná se špetkou soli je stejný zdroj nejuzasnejsich chutí jako nějaké zmíněné pracne speciality. Pokud člověk není nahluchly, což díky všem těm docela kriklavym umělým chutim a ingrediencim je dnes docela častý případ. A aby lidé pocítili nějakou chuť potřebují ji hodně silnou. Další věc je že lidé dnes často ani nevědí co je opravdový hlad. Jen se udržují stále plní. Když má člověk opravdový hlad tak i to nejprostsi jídlo je nebeský nektar z desáté cenové skupiny 
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ono prave udelat jen "obycejne" brambory, aby byla delikatesa je docela těžké. To je jako se všim.V praxi ti stačí max 5-8 ingredienci ,ale potom musí všechno fungovat na 100 procent. Jako v hudbě. Udělat kravinu z 50 stop, to neni nic těžkýho. Ale udělat aby jich bylo 5-8 a každej zvouček notička hrála a fungovala, to umi jen ti nejlepší. Chapeš? To je ten kumšt. Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 22 zář 2011 12:34, celkem upraveno 1 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
nesouhlas, zalezi na schopnostech a uciteli. kdyz se to budu chtit naucit sam a budu znat recept, staci mi to zkusit 10x a budu to umet vyborne uvarit (ne nejlip na svete samozrejmeOxyygen píše:Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt.
jako ve vsemOxyygen píše:Mít znalosti, praxi, pokoru
ivo: nesouhlas. ty obycejne chute jsou casto uzasne sami o sobe, to ano. ale kombinace chuti a vytvareni jidel na zaklade fungujicich kombinaci tech chuti to teprve muze posunout az do oblasti umeni. kdyz ti budou hrat jedny stradivarky, muze to bejt uchvatny, kdyz ale napise beethoven symfonii pro celej orchestr, ty stradivarky to vetsinou trumfne - ale stejne jako u jidla to nevylucuje moznost, ze oboje muze bejt blizko k dokonalosti
vzdycky najdes cloveka, co si na tom neco najdeOxyygen píše:Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Z nulovou praxi, znalostma a bez asistence mistra to nedokazes. Pokud ano, povede se ti to jednou nahodou, znova to nezopakujesbiscuit píše:nesouhlas, zalezi na schopnostech a uciteli. kdyz se to budu chtit naucit sam a budu znat recept, staci mi to zkusit 10x a budu to umet vyborne uvarit (ne nejlip na svete samozrejmeOxyygen píše:Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt.). kdyz budu mit k dispozici cloveka, kterej tu praxi ma a vari to skvele a bude mi chtit pomoct, uvarim to skvele napotreti.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jo to mas pravdu, varim uz opravdu dlouho, proto to mozna vypada, jako kdyz tu pokoru nemam.. ale mam, uz jsem toho zkurvil dost v kuchyni a moc dobre si to pamatuju, jsou to pro me traumata
a hlavne vim, ze ve velkym provozu bych byl nula - v tom obdivuju ty nejlepsi. myslim, ze solidne uvarit se muze naucit skoro kazdej kdo ma k jidlu vztah, ale delat to skvele v tom strasnym fofru, to je obdivuhodny. proto casto zaviram oci nad malejma nedokonalostma a vetu, tohle bych udelal lip si strkam za klobouk, protoze varit doma a v provozu je nesrovnatelny.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 22 zář 2011 12:45, celkem upraveno 1 x.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
je ti dufam jasne ze citit hlad je nezdrave ? a to je vedecky lekarsky preukazatelny fakt - ked je tvoj zaludok casto vo faze ze citis intenzivny hlad si na najlepsej ceste zarobit si na zaludocne vredy, o dalsich negativach ani nehovoriac...Ivo píše:A aby lidé pocítili nějakou chuť potřebují ji hodně silnou. Další věc je že lidé dnes často ani nevědí co je opravdový hlad. Jen se udržují stále plní. Když má člověk opravdový hlad tak i to nejprostsi jídlo je nebeský nektar z desáté cenové skupiny
jo inak ad zemiaky - niekde som cital ze z hladiska evolucie sme si my, europska cast populacie, este nemali cas zvyknut na zemiaky ako potravu - konzumujeme ich prilis kratko - takze nase telo z nich vobec ziadne ziviny nevyextrahuje... ale neviem co je na tom pravdy... davali to v dakom dokumente na spektre alebo discovery ale neviem nechce sa mi tomu verit
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Problem je, že "vegetarianská kultura" umi zahrat tri akordy na kytaru a nabyva pocitu, ze uz umi vsechno. A jeste ma pocit, že vymysli nove postupy a nove akordy.biscuit píše: ivo: nesouhlas. ty obycejne chute jsou casto uzasne sami o sobe, to ano. ale kombinace chuti a vytvareni jidel na zaklade fungujicich kombinaci tech chuti to teprve muze posunout az do oblasti umeni. kdyz ti budou hrat jedny stradivarky, muze to bejt uchvatny, kdyz ale napise beethoven symfonii pro celej orchestr, ty stradivarky to vetsinou trumfne - ale stejne jako u jidla to nevylucuje moznost, ze oboje muze bejt blizko k dokonalosti![]()
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
oxy: ja bych to tak nepausalizoval. ja verim, ze i tady v tom subzanru vareni, to pujde nahoru
navic, to fakt chce talent a mozek. fakt si myslim, ze je to o dost tezky delat opravdu spickove a uspesne.
dendy: s tim hladem to vubec neni pravda. to jsou dost socialisticky vety.. na posteni neni nic nezdravyho - naopak. a vredy? ty se ti udelaj z neceho uplne jinyho.
dendy: s tim hladem to vubec neni pravda. to jsou dost socialisticky vety.. na posteni neni nic nezdravyho - naopak. a vredy? ty se ti udelaj z neceho uplne jinyho.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
To jsou teda kraviny, sorryOxyygen píše:Ono prave udelat jen "obycejne" brambory, aby byla delikatesa je docela těžké. To je jako se všim.V praxi ti stačí max 5-8 ingredienci ,ale potom musí všechno fungovat na 100 procent. Jako v hudbě. Udělat kravinu z 50 stop, to neni nic těžkýho. Ale udělat aby jich bylo 5-8 a každej zvouček notička hrála a fungovala, to umi jen ti nejlepší. Chapeš? To je ten kumšt. Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
Jinak nevím v čem jsou mák, oleje, řasy apod. v něčem inferiornější ingredience než jakékoliv jiné. Kdo to říká ?





