ze jo, sem si rikal, ze zebirko ma ty kosti placaty ale uz jsem byl linej to hledat a opravovatOxyygen píše:BS: to je jehnečí kolinko.

ze jo, sem si rikal, ze zebirko ma ty kosti placaty ale uz jsem byl linej to hledat a opravovatOxyygen píše:BS: to je jehnečí kolinko.
Co to je "profi gastronomie" ?? Já to osobně vnímám tak že zdaleka a bezkonkurenčně nejlepší, nejchutnější a nejpřirozenější jsou věci v jejich reálné podobě (plody, zelenina, ovoce, oříšky, semena atd atd). Nad to nic (v celé přírodě) není ... Začít to jakkoliv patlat všechno dohromady (svářet, smažit spíékat atd) už je krok zpět ... (ale holt občas se neubráníme). Ale i když už chceme tedy něco "vařit", podle mých mnohaletých zkušeností , co se týče třeba zeleniny, nic není lepší, dokonalejší a chutnější než třeba lehce a jednoduše podušená zelenina (nebo na páře apod.). Jakákoliv další chemie, alchymie atd,, plácání to s x dalšími ingrediencemi, spojování s jinými věcmi - to je jen k horšímu (hůře stravitelné + zmizí opravdové přirozené chutě i tvary). Na tom není nic primitivního, ani podřadného, to je prostě dokonaléOxyygen píše:Hele ivo a vsiml sis, ze tu nikdo zeleninu ani vegetarianskou stravu neodmita, ale spis maj problem s tim ze vegetarianske restaurace delaj jidla na urovni jidelny. A ze tahle "vegetarianska kultura" v CR je proste ve zpracovani jidel primitivni na urovni kutilu a s profi gastronomii se to neda vubec rovnat.
ivo ty mas proste rad surovu stravu a varenu nie... to je cely problem... potom je irelevantne sa vyjadrovat k spickovym restauraciam pretoze ty proste z principu varenu stravu pokladas za menejcennu...Ivo píše:(a měl jsem možnost jíst i v nejlepších pětihvězdičkových hotelích v mnoha místech světa). Ale nad normální jednoduché jídlo prostě není ...To se můžou všechny "první světové
nesouhlas, zalezi na schopnostech a uciteli. kdyz se to budu chtit naucit sam a budu znat recept, staci mi to zkusit 10x a budu to umet vyborne uvarit (ne nejlip na svete samozrejmeOxyygen píše:Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt.
jako ve vsemOxyygen píše:Mít znalosti, praxi, pokoru
vzdycky najdes cloveka, co si na tom neco najdeOxyygen píše:Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.
Z nulovou praxi, znalostma a bez asistence mistra to nedokazes. Pokud ano, povede se ti to jednou nahodou, znova to nezopakujesbiscuit píše:nesouhlas, zalezi na schopnostech a uciteli. kdyz se to budu chtit naucit sam a budu znat recept, staci mi to zkusit 10x a budu to umet vyborne uvarit (ne nejlip na svete samozrejmeOxyygen píše:Nic složitého, přesto amatér to nezvladne. Musíš jich udělat třeba pětset aby ses přiblížil mistrum. To je ten kuchařský kumšt.). kdyz budu mit k dispozici cloveka, kterej tu praxi ma a vari to skvele a bude mi chtit pomoct, uvarim to skvele napotreti.
je ti dufam jasne ze citit hlad je nezdrave ? a to je vedecky lekarsky preukazatelny fakt - ked je tvoj zaludok casto vo faze ze citis intenzivny hlad si na najlepsej ceste zarobit si na zaludocne vredy, o dalsich negativach ani nehovoriac...Ivo píše:A aby lidé pocítili nějakou chuť potřebují ji hodně silnou. Další věc je že lidé dnes často ani nevědí co je opravdový hlad. Jen se udržují stále plní. Když má člověk opravdový hlad tak i to nejprostsi jídlo je nebeský nektar z desáté cenové skupiny
Problem je, že "vegetarianská kultura" umi zahrat tri akordy na kytaru a nabyva pocitu, ze uz umi vsechno. A jeste ma pocit, že vymysli nove postupy a nove akordy.biscuit píše: ivo: nesouhlas. ty obycejne chute jsou casto uzasne sami o sobe, to ano. ale kombinace chuti a vytvareni jidel na zaklade fungujicich kombinaci tech chuti to teprve muze posunout az do oblasti umeni. kdyz ti budou hrat jedny stradivarky, muze to bejt uchvatny, kdyz ale napise beethoven symfonii pro celej orchestr, ty stradivarky to vetsinou trumfne - ale stejne jako u jidla to nevylucuje moznost, ze oboje muze bejt blizko k dokonalosti![]()
To jsou teda kraviny, sorryOxyygen píše:Ono prave udelat jen "obycejne" brambory, aby byla delikatesa je docela těžké. To je jako se všim.V praxi ti stačí max 5-8 ingredienci ,ale potom musí všechno fungovat na 100 procent. Jako v hudbě. Udělat kravinu z 50 stop, to neni nic těžkýho. Ale udělat aby jich bylo 5-8 a každej zvouček notička hrála a fungovala, to umi jen ti nejlepší. Chapeš? To je ten kumšt. Udělat delikatsní štouchaný brambory s jarní cibulkou - a říct tak tam neni třeba nic menit - je to dokonalé. Žádný řasy, mák, olejíčky a další zbytečný etno vegetarianský kraviny.