Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxygen, věřit tomu můžeš :wink: Myšlenkových konceptů je mnoho ... záleží k čemu se přikloníš, zdůvodnit se dá úplně všechno, záleží na úhlu pohledu, potřebách a aspiracích ... Ale to jestli já věřím nebo nevěřím tomu čemu věříš ty (a naopak) je naprosto nepodstatné - pro tebe i pro mě ...

Pokud hledáme smysl celé téhle diskuse v tom přesvědčovat a změnit víru toho druhého, tak je to naprostý nesmysl ...

Smysl vidím spíš v tom podělit se o případné nové poznatky a inspiraci s těmi, kterým je některý ze zde zmíněných různých způsobů vnímání, myšlení a praxe blízký .. (na výběr tu myslím je :wink:

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3293
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

ja si myslim, ze jedina cesta aby tahle diskuze byla prinosna neni o tom kontrovat svuj styl s ostatnimi (coz ty delas vehemente). Nikdo tady nema potrebu hanit zeleninu a bezmasou stravu a jediny o cem je tech 130 stranek je pouze z vetsi casti tvoje napadani a obrana masa jako potraviny.
Pokud chces se posunout dal, tak maso neres (neznas ho, nejis ho, nechovas ani nezpracovavas) a prinasej recepty, jidla a ruzne tipy na suroviny ze "sveho zanru" (ve kterem se vyznas) a bud tolerantni i k jinejm "zanrum", ktery ti nejsou blizke a moc o nich nevis.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od kexik »

dendy píše:ked uz sme pri zvieratach moj papagaj sa ide zblaznit za masom,varena rybicka alebo varene kuriatko tak to je pre neho pochutka maximalna :) samozrejme nedavam mu to casto, primarne je to tiez "plodozravec" ako to pomenoval ivo

obecne ma ale vyrazne radsej varenu teplu stravu - aj zeleninu varenu - nez surovu... a ROZHODNE sa neda povedat ze by jej to neprospievalo, tieto velke papagaje sustrasne citlive na to aby mali vsetky latky co potrebuju mat a ked im daco chyba hned to vidis na peri... ta nasa je ale uplne vystavny kus :)
to je logicke, uz som sem pisal, ze z tepelne upravenej rastlinnej stravy vyextrahuje zivocisny traviaci trakt viac... surovu mrkvu ani nema vyznam jest, stravis z nej akurat vodu a jednoduche cukry, lipofilne latky ako karoten v nej ostanu. to chce povarit s olejom alebo maslom, alebo samozrejme s kuracim trupom :)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Kexík: v tepelně upravené stravě (např. zelenině) je zničeno spousta dost podstatných látek, zejména enzymy (které jsou pro člověka zásadní). Hraniční teplota pro jejich zničení je 42 stupnů C.

Oxygen: něco aktuálního k tématu, které jsi začal - http://www.tyden.cz/rubriky/veda/clovek ... 14950.html

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3293
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

nevim jak ty, ale ja patrim k homo sapiens. Takze je mi uplne jedno cim se zivili jiny druhy homoidu (kteri vyhynuli a evolucne jako druh neobstali). Tvoje urputnost v presvedcovani "na tvoji viru" uz zacina bejt strasne nudna a myslim ze timhle pristupem potencialni zajemce o "alternativni stravu" akorat odradis. Proste smir se s tim, ze jist zeleninu ovoce neni jedina cesta, respektuj to a obohacuj stejne jako ja treba v tematu "Jak na soucasnou hudbu": nikomu nic necpu, pouze davam bez emocniho zabarveni co me zaujalo a je na kazdym co si z toho odnese. Pozitvni energie zase jen vraci pozitivni energii.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 18 říj 2011 16:20, celkem upraveno 1 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Yradak
Příspěvky: 42
Registrován: 26 srp 2008 10:45

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Yradak »

Ivo - s tými enzýmami je to definitívny koniec debaty na akej takej odbornej úrovni. Enzýmy, ako všetky bielkoviny, sa rozložia v ľudskom tráviacom trakte na aminkosyeliny, buď už v žalúdočnej HCl alebo v tenkom čreve proteázami, tj enzýmami štiepiacimi bielkoviny, ako napr. trypsín. Navyše enzýmy sú obvykle obrovské molekuly, zatiaľ čo stenami čriev prechádzajú, tj ako potrava fungujú, len relatívne malé molekuly. Človek nemôže do seba dostať enzým tým, že ho zje, to by Ťa Tvoja črevná mikroflóra zlikvidovala v priebehu hodín. Ešte sú tu neproteínové časti niektorých enzýmov, ale tento smer je pre nás úplne nepodstatný

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od kexik »

navyse su rastlinne enzymy uplne nepouzitelne v zivocisnej bunke. Aby som vypresnil, do tela sa dostanu latky s molovou hmotnostou do 500, s logP 0.5-5 atd. Naopak, termicky sa z rastlinnych enzymov uvolnia cenne kofaktory

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxyygen píše:nevim jak ty, ale ja patrim k homo sapiens. Takze je mi uplne jedno cim se zivili jiny druhy homoidu (kteri vyhynuli a evolucne jako druh neobstali). Tvoje urputnost v presvedcovani "na tvoji viru" uz zacina bejt strasne nudna a myslim ze timhle pristupem potencialni zajemce o "alternativni stravu" akorat odradis. Proste smir se s tim, ze jist zeleninu ovoce neni jedina cesta, respektuj to a obohacuj stejne jako ja treba v tematu "Jak na soucasnou hudbu": nikomu nic necpu, pouze davam bez emocniho zabarveni co me zaujalo a je na kazdym co si z toho odnese. Pozitvni energie zase jen vraci pozitivni energii.
Oxygen, relaxuj trochu, chlape ... Nevím proč vždycky musíš vběhnout s tak silně negativním impulsem - bez příčiny ... ani proč pořád projektuješ nějaké negativní podtexty u jiných, které tam vůbec nejsou ... Ani nevím co je "emočně zabarveného" na prostém odkazu na článek ze včerejška, který jsem náhodou kdesi zahlédl a který se shodou okolností týká toho o čem jsme mluvili (a dávám ho sem proto že mě zaujal a je na každém co si z toho odnese :wink: . A už úplně srandovně vyznívá tvoje ohrazení že "nemáš nic společného s předchůdci člověka", když jsi ještě před chvílí urputně argumentoval šimpanzem jako vzorem stravy pro člověka :D

Reaguješ stále podrážděně na impulsy které jsou čistě neutrální a pohodové (byť můžeš mít na věci jiný náhled a názor) -a ještě z toho, co sám děláš obvinuješ jiné :) zamysli se nad tím ..

Kexík a yarda: je to klasicky o koze a o voze ... Já jsem mluvil o známém faktu popisujícím co se děje s enzymy při určitých teplotách a vy přicházíte s teoretickými popisy struktury enzymů ... BTW - kdyby to bylu kexiku tak jak tvrdíš, tak by přece nemohly žádná zvířata existovat (včetně lidoopů), když je všechno nestravitelné a nevstřebatelné :) A navzdory tvým číslům a rovnicím existují už pěkných pár milionů let ... Jinak zkuste pohledat na googlu o procesech a reakcích enzymů při teplotách vyšších než 42 C, případně 108 F ... Samozřejmě je možné že všichni ostatní na světě jsou obětí omylu ... pak tedy nezbývá než je poučit ... Do té doby ale věřím spíše jim než vám :wink:

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14109
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

a nieje to nahodou tak ze enzymy su potrebne len ako nastroj na spracovanie potravy a ziskanie z nej potrebnych latok, pricom zdravy ludsky organizmus je schopny vyrobit v dostatocnom mnozstve vsetky potrebne enzymy na travenie ? v tom pripade je uplne sum a fuk ci v potrave samotnej varenim enzymy zlikvidujem alebo nie - ak som zdravy moje telo tak ci tak z nej ziska vsetko potrebne (vlastne ako pise kexik pri niektorych typoch z varenej este efektivnejsie - a to ze karoten z varenej mrkvy telo spracuje lepsie nez zo surovej to snad ivo nechces popierat)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3669
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od peteness »

Kexik: nezlob se, ale tvoje úvaha o rostlinných enzymech vede špatným směrem. Ty enzymy nejsou do toho, aby je využívaly živočišné buňky, ale aby pomáhaly při trávení. Každá zelenina a ovoce má v sobě přesně takové enzymy , které jsou potřeba k jejímu rychlému rozložení v trávicím traktu. Pokud tyhle enzymy zlikviduješ vařením, lidské tělo musí na stejný úkol sáhnout do svých vlastních zásob - tzn. trávení se prodlužuje a organismus dostává víc zabrat, proože ty enzymy se nevysrobí jen tak z ničeho a najednou. Játra a další orgány jsou zatěžovány víc u vařeného jídla. Výhody má vařené jídlo taky, třeba tolik nedráždíš sliznici jako se syrovým jídlem, ale z hlediska enzymů se mýlíš. :idea:

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Dendy, nemám chut ani čas řešit tyto detailní věci (k nimž existuje spousta odborných materiálů takových či onakých všude kolem, to si už každý může snadno dohledat a vybrat si to čemu věří a jsou to stejně jen teorie) - jenom mi čistě na rozum nejde jedna prostá věc (kterou už jsem zmínil vícekrát) , když tedy je zde domněnka, že bez vaření je spousta věcí v přírodě nevstřebatelných, nestravitelných a tedy nevyužitelných (nebo dokonce škodlivých), jak to všichni ostatní tvorové na světě po miliony let vlastně dělají, že žijí, přežijí, v pohodě a v plné síle se vyvíjejí a prosperují ? Nebo snad člověk má úplně jiné tělo, jinou fyziologii, jinou chemii a jiný trávící systém ? Myslím že ne ... Z toho mi opět prostou úvahou vychází že tyto domněnky asi nejsou úplně reálné ... A zároven si opravdu nemyslím že jen ovoce a zelenina jsou dostačující potravou pro člověka, nikdy jsem to neřekl, něco takového vůbec nepraktikuju (snad kromě příležitostných krátkodobých specifických diet), tak nevím proč mi to někdo pořád vkládá do úst :)

Jinak co se týče enzymů a jejich reakcí (destrukce) při vyšších teplotách a zároven jejich zásadnímu významu pro lidskou fyziologii - o tom opravdu existuje nespočet informací aliteratury , stačí pohledat ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22393
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

ivo : ja zase nechapem tento tvoj argument .. porovnavat cloveka , ktory je zvyknuty na varene jedlo so zivocichmi , ktory cely zivot jedia surovu stravu ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14109
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

Ivo píše:Dendy, nemám chut ani čas řešit tyto detailní věci (k nimž existuje spousta odborných materiálů takových či onakých všude kolem, to si už každý může snadno dohledat a vybrat si to čemu věří a jsou to stejně jen teorie)
prepac ale to je nezmysel... tu nejde o ziadnu teoriu alebo vieru... enzymy a traviaci proces to su detailne a podrobne exaktne popisane veci... to nieje nieco co sa da prekrucat a upravovat podla potreby nejakej ideologie alebo presvedcenia - to su proste veci ktore su uz davno exaktne jasne popisane... http://www.ludske-telo.estranky.cz/clan ... travy.html

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Však ano, myslím že peteness popsal základní pointu toho detailu, o kterém byla zmínka, dost přesně ...

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

pete ness píše:Tak když už jste teda nakousli zvířata, tak náš pes je blázen do jablek. Ohryzky ani nevyhazujeme, pes to sežere.
Můj pejsek byl živený z velké většiny ovocem a zeleninou.
Byl krmený jahodama, kiwi, banánem, broskvema, jablkama, mandarinkama, úplně se mohl "utřískat" po vařené mrkvi ... veškerá zelenina třeba z polévek a vývarů byla jeho a vlastně se vařilo víc zeleniny jen kvůli němu.
Z masa občas kuřecí nebo "jedovatá" vysočina. Sem tam kupovaná klobása přímo pro psi.
Ale převažovala ovoce a zelenina.
Dožil se požehnaného věku 13 let v perfektní kondici než uhodila vrozená vada.

Takže asi taková má osobní praktická zkušenost a příspěvek k té trávicí soustavě typického masožravce nebo typického býložravce.

Odpovědět