Jinak taky ti nechci do toho kecat ale třeba mezi krávou a jablkem je dost zásadní rozdíl

jo preto hovorim ze nech si kazdy najde svoju cestu a svoj sposob stravovania ktory mu vyhovuje... to je cele... praveze sa nesnazim zovseobecnovat, uviedol som len konkretny priklad konkretneho cloveka... (toto bola aj reakcia na Iva)biscuit píše:dano, neni zahodno veci zjednodusovat. chce-li byt nekdo vegetarianem, nebo veganem, nemyslim si, ze je problem jim byt a nebyt dlouhodobe zdravy. problemem vsak je, ze hodne lidi jidlu nerozumi, nestara se moc o to, jak je jejich strava bohata na latky, ktere nezbytne potrebuji a tim si zadelavaji na problemy. ac sam masozrout (umirneny), neverim v to, ze maso, nebo zivocisne produkty, jsou nezbytne k dobremu zdravi.
a máš to něčím podložené ? nějakým konkrétním výzkumem ?biscuit píše:jedno je ale jiste. jakakoliv prirozene/citlive vypestovana/vyrobena potravina (myslim ve smyslu jejiho vyvoje/zivota a dalsiho zpracovani) je pro cloveka vhodnejsi a prinosnejsi, nez potrava pestovana s neprimerenou nebo kompromisni asistenci technologii. tohle je pro me alfa a omega a tim se momentalne snazim ridit.
tak jsem to nemyslel... narážel jsem na tu přirozenou stravu člověka... jako na něco ve smyslu že jíst syrové je přirozené, protože to tak dělal člověk od nepaměti a maso začal jíst až nedávno. a taky na argument, že jedením masa se nám zvětšil mozek a tudíž jsme chytřejší atd. tam by se dali prověřit všechny tady ty naturalistické názory.biscuit píše:a proc bychom se meli ucit jist podle kmenu, ktere jsou ve velkem procentu aspektu znacne primitivni?
nemas snad vlastni rozum? potrebujes na vsechno vyzkumy? promin, ale prijde mi to smesne.. rajce vypestovane hydroponicky, kteremu bylo umele prisvecovano, dozravalo pomoci chemie az po sklizni, bylo neprimerene dlouho skladovano v chladicich boxech, navic se zpravidla jedna o kultivary vyslechtene pro delsi trvanlivost - tzn. kompromis vuci jinym kvalitam plodu vs. cerstve utrzene rajce na vlastni zahradce, nebo ze zahrady mistniho pestitele, jehoz muzes navstevovat a kontrolovat jeho pracisoimmo_two píše:a máš to něčím podložené ? nějakým konkrétním výzkumem ?
i tohle je prece otazka vlastniho rozumu. jak uz jsem psal, oni jedi co maji k dispozici a rozhodne si nemohou vybirat - jedi aby prezili. rozdil vuci nasi civilizaci je, ze mi jime, aby nam bylo dobre a nekteri se taky snazi jist tak, aby davali svemu telu jen to nejlepsi s vidinou profitu, kterou nazyvame zdravim. navic termin prirozena strava je znacne relativni a zavadejici. prirozene je to, co jime bez nejakeho premysleni - rizeni pudem, nebo kdyz primhourim oko, tak primitivnimi znalostmi (kdyz snim tohle, bude mi blbe; kdyz snim tohle, nasyti me to a jeste po tom nikdo okamzite neumrel (kdyz se to opeklo na ohni)). od te doby, co lide zkoumaji vlastnosti potravin, jejich slozeni a vliv na lidsky organismus a stravuji se vice ci mene pod vlivem techto znalosti, nemuzeme jiz mluvit o strave prirozene. max. o jevu, kdy se nekteri snazi vratit ke strave prapuvodni - coz je vetsinou zpusobeno presvedcenim, ze tato strava pro nas byla tim nejlepsim.soimmo_two píše:tak jsem to nemyslel... narážel jsem na tu přirozenou stravu člověka... jako na něco ve smyslu že jíst syrové je přirozené, protože to tak dělal člověk od nepaměti a maso začal jíst až nedávno. a taky na argument, že jedením masa se nám zvětšil mozek a tudíž jsme chytřejší atd. tam by se dali prověřit všechny tady ty naturalistické názory.
já hlavně ale nevím, co jedí, protože jsou nekontaktovanéproto jsem psal, že je jich potřeba se zeptat.
soimmo_two píše: Velice často jsou názory na stravu v absolutním protikladu s tím, že na každé straně najdem x "jedniců", kteří se dožili vysokého věku. Já vím, že je důležité poslouchat své tělo, ale to co sním dneska mi může vlivem různých kombinací za týden udělat zle. Prostě mi příjde, že je tam tolik proměnných, že se bojím zodpovědně říct jezte hlavně tohle, nebo tamto, budete po tom zdraví.
No ale to je len tvoj vlastny pocit, ze to je pre teba lepsie. Je rozdiel v chuti, to urcite. Ale ako vies, ze fyziologicky tvojmu organizmu viac prospieva Bio paradajka, nez nejaka umelo vypestovana ? Na zaklade coho chces urcit, ze tvoj organizmus je zdravsi vdaka tomu ze konzumujes bio paradajky a nie umele ?biscuit píše:jedno je ale jiste. jakakoliv prirozene/citlive vypestovana/vyrobena potravina (myslim ve smyslu jejiho vyvoje/zivota a dalsiho zpracovani) je pro cloveka vhodnejsi a prinosnejsi, nez potrava pestovana s neprimerenou nebo kompromisni asistenci technologii. tohle je pro me alfa a omega a tim se momentalne snazim ridit.