Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Efekty živočišných a rostlinných ingrediencí jsou dost diametrálně odlišné, zejména když je nejhůř ... praxe mluví za vše ... (viz Gerson, Breuss a mnozí další)

Jinak taky ti nechci do toho kecat ale třeba mezi krávou a jablkem je dost zásadní rozdíl :) Ale nechme to ...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

havne ked je to jabko nakusnute :)

soimmo_two

Příspěvek od soimmo_two »

zeptejte se na stravu nekontaktovaných kmenů jižní ameriky... :idea:
Jirka Štolfa

biscuit

Příspěvek od biscuit »

a proc bychom se meli ucit jist podle kmenu, ktere jsou ve velkem procentu aspektu znacne primitivni? oni jedi, co maji a neresi slozeni jidelnicku. to je dusledkem vyvoje a civilizace. ty ale prinaseji zaroven i poznani. podle me je velmi hloupe toto poznani prehlizet a opovrhovat jim, stejne jako nechat se vezt na vlne spotrebniho mainstreamu. nicmene ohlizeni se do primitivnich casti sveta, nepovazuju za rozumne ve smyslu okoukavani slozeni potravy ;)
ja za nejrozumnejsi povazuju - ciste prostredi a z nej vzesle ciste a zdrave (zdrave ve smyslu vyborneho zdravi do doby, nez skonci na taliri) produkty. slozeni jidelnicku uz bude casto individualni a hlavne relativni z pohledu dohadu o tom, jestli nam dana potravina jen prospiva, nebo i treba skodi (prestoze je prirozene vypestovana). tady budou asi vzdycky panovat nikdy nekoncici dohady.. jedno je ale jiste. jakakoliv prirozene/citlive vypestovana/vyrobena potravina (myslim ve smyslu jejiho vyvoje/zivota a dalsiho zpracovani) je pro cloveka vhodnejsi a prinosnejsi, nez potrava pestovana s neprimerenou nebo kompromisni asistenci technologii. tohle je pro me alfa a omega a tim se momentalne snazim ridit.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 27 dub 2012 22:30, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Myslím že nejen co se týče potravy ... :wink:

dano

Příspěvek od dano »

biscuit píše:dano, neni zahodno veci zjednodusovat. chce-li byt nekdo vegetarianem, nebo veganem, nemyslim si, ze je problem jim byt a nebyt dlouhodobe zdravy. problemem vsak je, ze hodne lidi jidlu nerozumi, nestara se moc o to, jak je jejich strava bohata na latky, ktere nezbytne potrebuji a tim si zadelavaji na problemy. ac sam masozrout (umirneny), neverim v to, ze maso, nebo zivocisne produkty, jsou nezbytne k dobremu zdravi.
jo preto hovorim ze nech si kazdy najde svoju cestu a svoj sposob stravovania ktory mu vyhovuje... to je cele... praveze sa nesnazim zovseobecnovat, uviedol som len konkretny priklad konkretneho cloveka... (toto bola aj reakcia na Iva)

soimmo_two

biscuit píše:jedno je ale jiste. jakakoliv prirozene/citlive vypestovana/vyrobena potravina (myslim ve smyslu jejiho vyvoje/zivota a dalsiho zpracovani) je pro cloveka vhodnejsi a prinosnejsi, nez potrava pestovana s neprimerenou nebo kompromisni asistenci technologii. tohle je pro me alfa a omega a tim se momentalne snazim ridit.
a máš to něčím podložené ? nějakým konkrétním výzkumem ?
biscuit píše:a proc bychom se meli ucit jist podle kmenu, ktere jsou ve velkem procentu aspektu znacne primitivni?
tak jsem to nemyslel... narážel jsem na tu přirozenou stravu člověka... jako na něco ve smyslu že jíst syrové je přirozené, protože to tak dělal člověk od nepaměti a maso začal jíst až nedávno. a taky na argument, že jedením masa se nám zvětšil mozek a tudíž jsme chytřejší atd. tam by se dali prověřit všechny tady ty naturalistické názory.

já hlavně ale nevím, co jedí, protože jsou nekontaktované :-) proto jsem psal, že je jich potřeba se zeptat.
Jirka Štolfa

biscuit

Příspěvek od biscuit »

soimmo_two píše:a máš to něčím podložené ? nějakým konkrétním výzkumem ?
nemas snad vlastni rozum? potrebujes na vsechno vyzkumy? promin, ale prijde mi to smesne.. rajce vypestovane hydroponicky, kteremu bylo umele prisvecovano, dozravalo pomoci chemie az po sklizni, bylo neprimerene dlouho skladovano v chladicich boxech, navic se zpravidla jedna o kultivary vyslechtene pro delsi trvanlivost - tzn. kompromis vuci jinym kvalitam plodu vs. cerstve utrzene rajce na vlastni zahradce, nebo ze zahrady mistniho pestitele, jehoz muzes navstevovat a kontrolovat jeho praci ;) jak myslis, ze to z 99% pripadu dopadne? co ti rekne tvuj vlastni rozum? uz vis, co je pro tebe lepsi a proc? a co chut?!
soimmo_two píše:tak jsem to nemyslel... narážel jsem na tu přirozenou stravu člověka... jako na něco ve smyslu že jíst syrové je přirozené, protože to tak dělal člověk od nepaměti a maso začal jíst až nedávno. a taky na argument, že jedením masa se nám zvětšil mozek a tudíž jsme chytřejší atd. tam by se dali prověřit všechny tady ty naturalistické názory.

já hlavně ale nevím, co jedí, protože jsou nekontaktované :-) proto jsem psal, že je jich potřeba se zeptat.
i tohle je prece otazka vlastniho rozumu. jak uz jsem psal, oni jedi co maji k dispozici a rozhodne si nemohou vybirat - jedi aby prezili. rozdil vuci nasi civilizaci je, ze mi jime, aby nam bylo dobre a nekteri se taky snazi jist tak, aby davali svemu telu jen to nejlepsi s vidinou profitu, kterou nazyvame zdravim. navic termin prirozena strava je znacne relativni a zavadejici. prirozene je to, co jime bez nejakeho premysleni - rizeni pudem, nebo kdyz primhourim oko, tak primitivnimi znalostmi (kdyz snim tohle, bude mi blbe; kdyz snim tohle, nasyti me to a jeste po tom nikdo okamzite neumrel (kdyz se to opeklo na ohni)). od te doby, co lide zkoumaji vlastnosti potravin, jejich slozeni a vliv na lidsky organismus a stravuji se vice ci mene pod vlivem techto znalosti, nemuzeme jiz mluvit o strave prirozene. max. o jevu, kdy se nekteri snazi vratit ke strave prapuvodni - coz je vetsinou zpusobeno presvedcenim, ze tato strava pro nas byla tim nejlepsim.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Biscuit: velmi pěkně řečeno ...

Co se týče "přirozené stravy" , je to spíš míněno tak že třeba jablko ze zahrady nebo zeleninový salát, semena, oříšky apod. jsou pro člověka přirozenější strava (tj. více v souladu s jeho fyziologickým ústrojím a jeho potřebami) než třeba hamburger, nějaké supermarketové oplatky nebo výčepní lihovina ... (podobně jako třeba pro auto je přirozenější benzin než petrolej apod. :)

soimmo_two

Já to všechno chápu, mám za sebou x let vegetariánství a půl roku syrové stravy. Taky x půstů (nejdelší byl týden). Taky mám vlastní zahrádku a v sezónu si pěstuju všechno co jen umím vypěstovat. Ale pokud se na to všechno dívám se skeptickým a neustále pravdu hledajícím postojem, tak zjišťuju, že vůbec nic nevím. Nejsem si jistý žádným názorem na stravu. Někomu syrová zelenina nebo oříšky a domácí jablíčko ze zahrady může udělat velice zle a dlouhodobou konzumací si třeba zdraví ničí. Navíc věci ze zahrádky můžou obsahovat spoustu různých bakterií, což umrtvená strava v supermarketu většinou už ne. Naopak někomu dělá zle maso a je pro něj špatně stravitelné. Pak jsou tu lidi kteří z jistých druhů potravy nedokáží vstřebat živiny, protože na to nemají potřebnou enzymatickou výbavu. A teď umřela maminka jedné mojí známé, která zničeho nic přešla na makrobiotiku a rozjel se u ní geneticky vrozený potenciál rakoviny. No prostě, když nezavírám oči a uši před světem, tak musím zodpovědně říct, že tomu vůbec nerozumím.

Velice často jsou názory na stravu v absolutním protikladu s tím, že na každé straně najdem x "jedniců", kteří se dožili vysokého věku. Já vím, že je důležité poslouchat své tělo, ale to co sním dneska mi může vlivem různých kombinací za týden udělat zle. Prostě mi příjde, že je tam tolik proměnných, že se bojím zodpovědně říct jezte hlavně tohle, nebo tamto, budete po tom zdraví.
Jirka Štolfa

bassline

Příspěvek od bassline »

Soimmo: Presne, presne...super si to napisal, vidim to uplne rovnako ako Ty. Tiez s tou zeleniou som chcel dat priklad, ze niekomu nemusi byt zdraviu prospesna. Tak isto maso. Alebo proste cokolvek ine. Strava je strasne individualna zalezitost zavisla na x premennych, ako pises.
soimmo_two píše: Velice často jsou názory na stravu v absolutním protikladu s tím, že na každé straně najdem x "jedniců", kteří se dožili vysokého věku. Já vím, že je důležité poslouchat své tělo, ale to co sním dneska mi může vlivem různých kombinací za týden udělat zle. Prostě mi příjde, že je tam tolik proměnných, že se bojím zodpovědně říct jezte hlavně tohle, nebo tamto, budete po tom zdraví.

bassline

Příspěvek od bassline »

biscuit píše:jedno je ale jiste. jakakoliv prirozene/citlive vypestovana/vyrobena potravina (myslim ve smyslu jejiho vyvoje/zivota a dalsiho zpracovani) je pro cloveka vhodnejsi a prinosnejsi, nez potrava pestovana s neprimerenou nebo kompromisni asistenci technologii. tohle je pro me alfa a omega a tim se momentalne snazim ridit.
No ale to je len tvoj vlastny pocit, ze to je pre teba lepsie. Je rozdiel v chuti, to urcite. Ale ako vies, ze fyziologicky tvojmu organizmu viac prospieva Bio paradajka, nez nejaka umelo vypestovana ? Na zaklade coho chces urcit, ze tvoj organizmus je zdravsi vdaka tomu ze konzumujes bio paradajky a nie umele ?

Myslim, ze to su otazky na ktore nedokazes jednoducho a jednoznacne odpovedat s istotou. Je to nemeratelne a ovplyvnuje to x faktorov.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ale to samozrejme. jednam jen na bazi vlastniho citu a zkusenosti. taky to nikomu jinymu necpu - narozdil od ruznych medii, ktere se snazi sirit univerzalni pravdy ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Až tak relativní to zdaleka není ... Každý tvor má tělo přizpůsobené na určitý druh potravy ... pokud do sebe dává jiný (což ovšem žádný tvor kromě člověka dobrovolně neudělá), tak si moc neprospěje.

Že by zelenina (nebo ovoce) byly pro někoho "nezdravé" je s prominutím hloupost. To že to je nezbytný a ničím nenahraditelný základ stravy člověka je nejen tisíciletá zkušenost, ale shodují se na tom do jednoho i všechny výživové směry a odborníci na výživu. Bez dostatečného a bohatého podílu zeleniny a ovoce, bude člověk dříve nebo později v mnoha směrech strádat, podobně jako kráva bez trávy nebo lev bez antilopy. Dnešní člověk má velmi otupené přirozené instinkty a je schopen do sebe dávat věci, které by za normálních okolností žádný tvor do sebe nedal - s příslušnými důsledky, ale stále to nějak z pohodlnosti, rutiny nebo závislosti omlouvá. Když už je pak nejhůř (po době kdy si člověk myslel že je všechno v pohodě) a tělo to vzdává, přicházejí buď (většinou neúčinné a kontraproduktivní) jedovaté chemické "léky" anebo podstatně účinnější návrat k tomu co by člověk jíst měl, ve formě striktních zeleninových a ovocných diet, které fungují často skoro zázračně - a to v naprosté většině případů . Ještě nikdo se nevyléčil masovou, koblihovou nebo chlebovou dietou.

Žádnému (ani zdravému) člověku neprospějí průmyslová, chemizovaná jídla, sladkosti s rafinovaným cukrem, uzeniny, přepálené věci, bílé pečivo atd. a nedostatek zeleniny a ovoce ... není to relativní .... je to dost jednoduché. Hledat souvislosti mezi přechodem na makrobiotiku a vzápětí spuštěnou rakovinou též moc nedává smysl. Je známou skutečností, že rakovina se v těle vyvíjí léta nebo desítky let a když už je diagnostikována, tak už je to jen špička ledovce - závěrečné stadium. A "moderní" medicína se pak zmůže jen na to, aby začala drasticky (a draze) potlačovat vnější symptomy místo léčení příčiny

V poslední době jsem se nějakou shodou okolností dostal do blízkého kontaktu s lidmi, kteří těžce onemocněli ... (včetně blízké rodiny). Ti, kteří se dostali do chapadel medicíny a všech jejích brutálních (a často protichůdných) chemikálií, jedů a procedur, směřovali k rychlému, drastickému konci. Kromě toho být v nemocnici s rakovinou a dostávat tam bez mrknutí oka k jídlu rohlík s máslem, čaj s cukrem, brambory s hovězím, žemlovku atd. atd. je neuvěřitelná bezohlednost, nezájem, nevědomost a nekompetence ze strany průmyslové rutinní medicíny (která si zároveň hraje na jakousi falešnou "nejvyšší autoritu") Ti ,kteří pochopili, že tudy cesta nevede a šli k podstatě věci - dát tělu možnost se zregenerovat přirozenou životodárnou stravou v koncentrované podobě, (Gersonova terapie, Breussova dieta apod.), kdy první zásadní krok spočívá v absolutním vyloučení všech živočišných potravin, které jsou ve skutečnosti jednou z hlavních příčin všech těchto nemocí (+ doplnující procedury včetně psychohygieny) nastal opačný proces a ti lidé se vyléčili ...

Znám osobně lidi, kteří si přirozenou živou stravou vyléčili diabetes ... (jinak by dodnes byli na inzulínu) atd.

Co je pro člověka (obecně) zdravé, vhodné a potřebné v oblasti jídla, je celkem jednoduché a dostatečně známé ... i to, co je nezdravé ... Často to ale začneme hledat a uvědomovat si až v akutnějších situacích ...

Je jasné že každý z nás má svoje individuální dispozice, zdravotní stav, fyziologii a psychiku a preference a skutečné individuální potřeby těla se mohou lišit - ale v detailech, ne v principech ... nebudeme jíst kůru ze stromů, seno, čerstvou antilopu, žížaly apod.

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Jeste pred rokem jsem jedl sestkrat denne, z toho dvakrat bylo jidlo s masem, bilkoviny z zivocisnych zdroju v kazde porci. Cvicil jsem sest dni v tydnu (posilovani + strecink), ale posledni dobou jsem se potykal s bolestmi kloubu a svalovych uponu, i kdyz jsem necvicil dva tydny bolest nemizela, vysetreni a magneticka rezonance nic neukazali a tak jsem zacal premyslet v cem by to mohlo byt.
Na podzim minuleho roku jsem zkusil omezit jidlo na jednu davku masa denne a omezil jsem rafinovany cukr, navysil jsem prijem ovoce, zeleniny, lustenin, orechu a semen, a ono se mi zacalo delat lepe, bolest zacala ustupovat.
Od Ledna letosniho roku jsem vegetarianem, nejim maso, masne vyrobky, mlecne vyrobky na minimu (obcas zahresim platkovym syrem eidam, gouda nebo emental), a prestal jsem pit mleko.
Drive jsem mel kazdou chvili zablokovanou pater, zebra, porad neco. Tak jsem na doporuceni zaradil do cviceni power jogu, ktera me hrozne chytla. Dnes me nic neboli, blokace uz nemam, jsem pruznejsi, silnejsi (tak nejak zevnitr asi posileni vnitrniho svalstva, korzetu), jsem energetictejsi, vitalnejsi, koncentrovanejsi a pritom zvednu stejne zateze jako pred tim, nez jsem najel na vegetarianstvi.
Pro mne z toho vyplyva, ze neco na vegetarianstvi a zdravem pohybu bude.

Odpovědět