Platíte pokuty?

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Hammond

Re: Platíte pokuty?

Příspěvek od Hammond »

Ja suhlasim s Cundom. Policajti nemeraju na rizikovych usekoch, ale tam, kde naistotu vyberu pokuty. Minule som videl, ako mieria radarom rovno na znacku koniec dialnice na odbocke z dialnice za tunelom Sitina (smer Brno). Kedze pred znackou (na dialnici) je minimalna rychlost 80km a za znackou (v meste) maximalna 50km, mohli si rovno vybrat, za co pokutu udelia. Ovsem, samozrejme o jazde cez cervenu nediskutujem. To je priame ohrozenie seba aj druhych.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Kermitak píše:Tenhle narod je moralne v peknejch srackach, to ovsem neni duvod ten rozklad jeste prizivovat.
Asi takto nejako som to myslel.
- -
O mesacnych "normach" na vyberanie pokut sa verejne vie. Ale to neni dosledkom zleho umyslu, ale 2 veci:
- jednak statistika je jasna - keby hliadky dokazali odchytit len napr 30% priestupkov, vybrali by este omnoho viac penazi ako je tomu teraz. Cize sucasny system nezvysuje umele mnozstvo priestupkov (az na niektore blbe pripady). Priestupkov je v skutocnosti este omnoho viac. Problemom je, ze struktura kontrolovanych priestupkov je na ho...
- niektore typy priestupkov, ktore sa deju "dynamicky", t.j. medzi autami za plnej premavky (a su nebezpecne), je technicky temer nemozne kontrolovat. Take smerovky v pripajacom prude... alebo mysickovanie medzi prudmi - hliadka tam nema kde stat a kamery nemozu byt vsade. Jedna iduca hliadka na 5000 aut to proste nezvladne ani keby sa roztrhala...

V podstate je to cele o tom, ze s tou bandou, co je k dispozicii ako policajny zbor :wink:, sa moc carovat neda. Vsetka kontrola a vyberanie pokut je optimalizovane na jednoduchost procesov a nie na spravodlivost. A odmeny za vybrane pokuty nie su "velky byznys", ale len chaby pokus, ako tychto jedincov motivovat k nejakemu vykonu. Vacsina z nas je motivovana peniazmi a tak sa to javi ako najprirodzenejsi sposob.
Samotna vyska pokut a jej velky "rozpoctovy prinos" je sposobeny len tym, ze nizke pokuty jednoducho nefunguju -
odstrasujuca vyska pokuty X mnozstvo priestupkov = a krasny zdroj prijmov do rozpoctu. Ale povodny umysel neni zly.

Inak suhlas - sadzobnik pokut rovnaky pre vsetkych bez ohladu na majetok je strasna blbost. Rovnost pred zakonom dostava riadne na drzku. Dovod je ale zase len ten, ze lepsi system vynucovania je prilis zlozity, a vyrazne drahsi, ako ten sucasny. Napr. take zrusenie vyberania pokut na mieste - jednoznacne spravna vec. Ale vygeneruje tolko dodatocnych administrativnych ukonov a zozerie tolko dalsich ludi a penazi, ze sa to neosvedcilo. :(

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Ivo píše:Platit peníze mi přijde jako nesmysl a naprosto nevýchovné.
Mnohem lepší např. někdo jede rychle, policie zastaví a podle toho jak rychle jel si pěkně počká a zchladí se na odstavném parkovišti 15/30/60 min apod, Tohle by super fungovalo a bylo velmi výchovné.
Toto si mi zobral z huby.... :wink: Do 20-30kmh mierne, ale vyrazne. Nad 30kmh uz progresivna skala...
Cim viac sa ponahlas, tym viac Ta schladia - pekne vyvazeny system ... :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tomasi, jel si tim autem? pamatujes si to? to ze te nejaky automaticky zarizeni zaznamenalo a vyhodnotilo situaci jako ze jsi jel na cervenou, jeste nemusi znamenat, ze jsi spachal nejaky prestupek. dle meho, by te meli nejdrive predvolat k podani vysvetleni a ne ti rovnou poslat fakturu. nebylo by myslim na skodu si dopredu zjistit jak tato zarizeni funguji (autofotoaparat na krizovatce), popremejslet jaky byly podminky a jak se to vlastne stalo (jestli si to pamatujes), naucit se neco o delce brzdne drahy atd. a pak si podle toho rict, jestli se s nima dohadovat, nebo te maji a zaplatis. silnicni zakon mluvi o bezpecnem zastaveni.

jestli te to uklidni, ja ted platil pri velmi stupidni situaci 1000,- straznikovi co me zmeril na zone 40 km/h. z my strany to bylo nestastny, ale jelikoz to byl mestak s poslanim vybirat do kasicky male obce, bylo mi jasne, ze s nim to na min neukecam i presto, ze chape, ze to byla pekne blba situace a beznej dopravak by me pravdepodobne omylostnil...

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Mate na to dost zjednoduseny a jednostranny pohlad. Mna raz chcel ako chodca pokutovat policajt, pretoze som presiel cez prechod na cervenu a bolo to natesno s autom, zhruba asi 2 metre. Myslim si, ze mal pravdu a odvtedy nechodim nikdy na cervenu, dost ludi stale ano ako si vsimam kazdy den. Druha vec je, ze som hlavne cyklista (auto nemam) a konkretne na tej Patronke smerom na Zeleznu studienku je fakt krucialna krizovatka, takze od Zoo (Habansky mlyn) idem radsej na chodnik, lebo raz ma skoro zrazilo auto Polikliniky, ktore islo na Kramare, rezal to sialenou rychlostou, ja som bral zakrutu doprava a nemal audio vystrahu, ale len svetelnu, v podstate v inkriminovanom useku presiel behom zopar sekund takze som nemal sancu neustale checkovat situaciu na ceste a este je tam maly skos dole. To, ze policajti na vela miestach cihaju zabezpecuje aspon aku-taku bezpecnost, pretoze vsade jazdia blazni a ako sme pred casom videli, zabit sa da aj pri 30 km rychlosti, ked je vodic dost sikovny.
Naposledy upravil(a) demsky dne 19 pro 2013 09:19, celkem upraveno 1 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

u nas pri Ziline testuju novy automatizovany system na rychlost a cervenu. vidim to ako buducnost - ruka obycajneho policajta sa v ziadnom stadiu riesenia papierov nedotkne - az po vystavenie a odoslanie zlozenky ziaden priestor pre korupciu. nastavia to ludia, co maju rozum v hlave a neprofituju z "buducich vynosov systemu".
napr. bude to samo rozhodovat, ci si este mohol brzdit pred krizovatkou alebo uz nie (seria snimkov synchro so semaforom) .... alebo bude to merat priemernu usekovu rychlost namiesto okamzitej, aby sa odburala ta nezmyselna buzeracia (isiel ste 4 sekundy o 12kmh ryychlejsie a pod.)
kamery, pocitace a spojenie na velke krizovatky neni dnes ziaden velky problem, tak snad to nieco prinesie.
a mohlo by to sledovat prave aj tie malo postihovane priestupky...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pěkná poznámka k nedávnému případu kdy policajt v civilu v Pardubicích agresivně zalehl chodce co šel na červenou :)

Obrázek

Já mám podobnou zkušenost z Barcelony ... Jedeme podvečer po Barceloně, zastavíme u světel a jde k nám policista. Tak si říkám - a jejda. Ukáže ať otevřu okno, otevřu , on se beze slova nakloní dovnitř, zapne světla (nějak jsem zapomněl), usměje se, zasalutuje a jde pryč ... :) U nás by to bylo: pane řidiči, zajedte si ke kraji, předložte řidičský průkaz a doklady k vozidlu, jste si vědom přestupku, zaplatíte blokovou pokutu na místě ?

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ivo taky to neni pravda... proste pausalne to neplati, stejne jako te v americe muze policajt zlikvidovat, muze ti i pomoct. u nas je hlavni problem v tom, ze tady ta garnitura vedeni policie je restriktivniho zrna a prosla vumlem. je zvykla mlatit studenty, disidenty, technare, neposlusny chodce... tady je proste policie takova pendrekova instituce. a dokud to nepochopi policejni vedeni a ministerstvo vnitra a nezacne se na tom pracovat opravdu tvrde, moc se toho nezmeni. a je to i v lidech zakodovany, ze kdyz se blizi policajt, ze se stal pruser a spousta lidi pak spatne jedna a vlastne si ten konflikt sama zavini... sam vim z osobni zkusenosti, ze je spousta policajtu, kteri funguji tak jak maji (i mestaci), vedle te pomerne velke hromady blbu a hovad. ale i s temi hovady uz jsem mockrat vysel pomerne v dobrym jen proto, ze jsem k nim mel pozitivni pristup. na druhou stranu potkat blba z pardubic, nevim jak by to dopadlo... ale ja brejle nenosim 8)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

V USA jsme měli s policií encounter 2x. Poprvé když nás na dálnici zastavila policie, jejíž auto jsem nevědomky předjel a trošku si přitom přišlápl a už to blikalo a svištělo ... Policista úplně v pohodě - ptal se kam jedeme, kde jsme byli a tak a pak mi dal s významným úsměvem písemné upozornění abych to už příště nedělal.

Pak na Times Square - synek jojoval u policení motorky a přišel policista, čekal jsem že ho jde sprdnout a vyhnat a on ho jen upozornil že ještě může být teplá, tak aby dával pozor a nespálil se ...

A jak už jsem zminoval, před pár dny mě na D1 u Břeclavi zastavili 2 policisti ve VW, tvářili se jak velevýznamně zamračení kokoti a vyřídili vše dle protokolu, včetně citátů z písma ...

Nedávno v Olomouci , odjíždím z konference (dokonce jsme měli povolení vjezdu do zóny k fakultě), hned vystartovali 2 měštáci a začali to řešit že prý jsme odbočili do jiné uličky kde je jen dopravní obsluha, ukazoval jsem povolení, že je to jiná zóna 3 a ne zóna 2, omlouval jsem se že to tady neznám a je to trošku spleť uliček, ale už budu pro příště vědět, žádná řeč s ním nebyla, tvářil se jak se zaraženou kládou v zadku, byli jsme kousek od fakulty, tak jsme ještě zavolali naši organizační asistentu aby s nimi promluvila, no chance, pořád cosi dokola mlel ( přitom neděle - prázdné ulice), že se to musí řešit a pokuta a blabla ... tak jsem řekl ať to dá do správního řízení a odjel ... Měl jsem použít metodu Lorne Malvo při zastavení policií (ze seriálu Fargo) :)

peteness

Příspěvek od peteness »

tak to pr. Ja zapomel v Praze pri vyjezdu z benzinky zapnout svetla, protoze zvonil mobil a po par metrech policajti, slusna domluva, zadna pokuta.
Mam ale dost neprijemnou vzpominku na Pardubice, jak jsem tam pred lety shanel podnajem. Jedu tam z dost velke dalky na domluvenou schuzku s realitni maklerkou, cekam, volam, ona mi rekne ze je to domuvene na zitra (nesmysl). Dobra, prespim v hotelu. Dalsi den jdeme do bytu starsich manzelu, kde konci v podnajmu dva meststi policiste i s rodinami a malymi detmi. Stary pan se nejak zdraha resit detaily, jako by si moc neveril a stale me nasmerovava na jednoho z policistu v usmudlanem otrhanem tricku. Jak jsem si prohlizel jeden z pokoju, prisel ten policajt za mnou, postavil se prede me a cumel na me, dlouze a pitome, snazil se asi neco vycist, nevim co, az jsem mel chut mu rict, co tak blbe cumi. Pak sel za tim starym panem a rika. Tomu to nedavejte, bude tady akorat delat mejdany a zvat sem kamarady. Tim to skoncilo. Jenom doplnim, ze vubec nepiju a prisel jsem tam v obleku. (zajimalo by me z jakeho prostredi tihle "straznici" pochazeji, ze se jim v hlave honi takove p***viny)
Mozna jiny kraj, jiny mrav.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

biscuit píše: a je to i v lidech zakodovany, ze kdyz se blizi policajt, ze se stal pruser a spousta lidi pak spatne jedna
No to jo, já když někde zahlédnu policajta nebo policejní auto, okamžitě podvědomě šlapu na brzdu :) (i když nejedu rychle)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

no to je silena reakce. ja to nesnasim, to dela 90 % ridicu :-) spatny svedomi. to ja hned troubim. casto a rad troubim pred policajtama :-D

peteness

Příspěvek od peteness »

biscuit: "tady jsem, pojedte si honem pro me"? Ja brzdim, kdyz vim ze prekracuju nebo kdyz nevim jaka tam je rychlost. Obcas se najde zrychleny ptak, co jeste nepostrehl policajty (nebo na ne sere) , blika at uhnu, tak ho s radosti pustim. :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pěkné ale je, že pořád převažuje řidičská solidarita a většinou lidi blikají, když se ti proti nim jedoucí blíží k měřičům ---

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Ja upozornujem na meracov takmer vzdy. Niekolkokrat ma podobne upozornenie zachranilo pred takmer istou pokutou, tak sa snazim dobro oplacat dobrom. Ja jazdim relativne rychlo, ale som presvedceny, ze velmi bezpecne. Zial, u nas aj tak meravaju z pravidl tam, kde prekrocenie rychlosti ani nikoho neohrozuje, ale su si isty, ze na tom danom mieste nazbieraju vela pokut. Stalo sa mi ale dvakrat, ze ma nervozny typek agresivne obehol a v tom momente ho namerali :) Vtedy som sa na tom dobre pobavil. Najvtipnejsie na tom bolo, ze v oboch pripadoch by inak namerali mna, pretoze tam bola 50-ka, ja som siel asi 70 a ti dilinovia snad cez 90 :) . Inak podla mna by si obcas mohli posvietit aj na "zdrzovnie plynulosti premavky" a pokutovat za neodovodnene pomalu jazdu. Myslim tych expertov, ktori idu 30 tam kde je 50 a 50 tam kde je 90. Podla mna takito sposobia viac nehod, ako normalni vodici, alebo ti rychlojazdci co ich potom musia casto riskantne predbiehat.
Naposledy upravil(a) Hammond dne 23 dub 2015 18:53, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět